תת"ע 3483/03/19 – מדינת ישראל נגד חוסין עואלי
תת"ע 3483-03-19 מדינת ישראל נ' חוסין עואלי
|
11 אוגוסט 2020 |
1
|
||
לפני כבוד השופטת אסתר טפטה-גרדי |
||
בעניין: |
1 מדינת ישראל באמצעות עו"ד חנא ארשיד
|
|
|
|
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
1
חוסין עואלי
|
|
|
|
הנאשם |
גזר דין |
1. הנאשם הורשע, על פי הודאתו, בעבירות של נהיגה ללא רישיון נהיגה לסוג הרכב, ואי ציות לאות שוטר במדים.
2. על פי עובדות כתב האישום, ביום 24.2.19, בשעה 16:30, נהג הנאשם, ברכב מסוג "קווסאקי יפן", מ.ר. 7664524, כשרישיון הנהיגה שלו אינו תקף לסוג הרכב, ולא ציית לאות שנתן לו שוטר במדים.
כעולה מטיעוני המאשימה הנאשם נהג בארוע על אופנוע.
הנאשם נפסל עד תום ההליכים נגדו לתקופה של שלושה חודשים, החל מיום 19.3.19.
2
3. ב"כ המאשימה עתרה לעונש של מאסר בפועל, מאסר על תנאי, פסילה בפועל, שלא תפחת משנה, פסילה על תנאי, קנס והתחייבות. צוין שמדובר בעבירות חמורות של נהיגה בהיותו בלתי מורשה לסוג הרכב ואי ציות לאות שוטר. לנאשם רישיון נהיגה מסוג B, שפקע בשנת 2009, והעבירה בוצעה בשנת 2019. עצם פקיעת הרישיון, נטען, כעשור טרם הארוע, מלמד על כושרו של הנאשם לנהוג בכלל ובפרט בכלי רכב דו-גלגלי, עליו אין לו כל הכשרה. לנאשם רישיון נהיגה משנת 2002 ולחובתו 5 הרשעות קודמות, האחרונה בעבירות של נהיגה כשרישיון הנהיגה פקע 12 חודשים, ונהיגה בפסילה, בגינן הוטל עליו עונש של חמישה חודשי מאסר, בעבודות שירות, פסילה בת 10 חודשים ועונשים נוספים.
בגליון הרשעותיו הפלילי של הנאשם, שהוגש על ידי המאשימה, צוינו בתיק שמספרו 30344-2005, עבירות של גרימת מוות ברשלנות (תנועה) וגרימת מוות ברשלנות (תוך שמוש ברכב), מיום 9.7.07. נוכח העדר התייחסות המאשימה בטיעוניה לעונש לתיק זה, בדיון, מיום 4.8.20, התבקשה המאשימה, על ידי בית המשפט, להעביר התייחסותה לעניין זה.
בהודעתה לבית המשפט ציינה המאשימה שמבדיקה שערכה במערכותיה עולה שאין במערכות מסמכים סרוקים לעניין התיק הנ"ל ובידי המאשימה גליון ההרשעות הפלילי. צוין שמבדיקת פרקליטות מחוז חיפה עולה שגם במערכותיה לא סרוקים מסמכים כלשהם שנוגעים לתיק, והתיק בוער בשנת 2012.
4. ההגנה עתרה, מנגד, להסתפק בפסילה עד תום ההליכים, בת 3 חודשים, שהושתה על הנאשם, במסגרת הליך זה. צוין שהנאשם חסך זמן שיפוטי יקר, הודה בכתב האישום, ונטל אחריות מלאה על מעשיו. הנאשם תיקן את המחדל, ואוחז ברישיון נהיגה משנת 2019, לרכב פרטי ולאופנוע. נטען שבמקרים מעין אלה אין להשית פסילה כלל. אשר לעבירה הנוספת צוין שאין לגביה חובת פסילה, ואין מדובר בנסיבות חריגות. הנאשם, בן 35, נשוי כשמונה שנים, אשתו בהריון, בסיכון גבוה, לאחר טיפולי פוריות ממושכים, וזקוק לרכבו ללוותה. אשר לתאונה הקטלנית, בעברו של הנאשם, עתר הסנגור שלא לתת לה כל משקל, בשל העדר התייחסות המאשימה לעניין זה בטיעוניה לעונש.
5. עבירה של נהיגת רכב בידי מי שאינו מורשה לסוג הרכב, מהווה פגיעה בערכים החברתיים של בטחון הציבור, בחובה לציית לחוק ובאינטרס הציבורי המחייב הרשאה לנהיגה בסוג הרכב, לאחר שנבחנים כישוריו והתאמתו של הנהג בידי הגורמים המוסמכים לכך.
כשמתווספת לה עבירה של אי ציות לאות שוטר רף החומרה עולה.
מדיניות הענישה
נהיגה ללא רישיון נהיגה לסוג הרכב
3
6. בתתע (חי') 2065-04-15 מדינת ישראל נ' חוסאם שהאב (17.2.16), בעבירות של בלתי מורשה לסוג הרכב ורישיון הרכב של האופנוע פקע תוקפו, תקופה העולה על 6 חודשים, ללא ביטוח, הנאשם מחזיק ברישיון נהיגה משנת 1996, ולחובתו 10 הרשעות קודמות, ללא עבירה דומה, נוכח חרטתו המלאה ועברו התעבורתי נדון ל-4 חודשי פסילה, 3 חודשי פסילה על תנאי, למשך 3 שנים, חודש מאסר על תנאי, למשך 3 שנים וקנס בסך 1,500 ₪.
7. בתעא (פ"ת) 5920-04-17 מדינת ישראל נ' קריכלי בן ציון (11.5.17) - הנאשם הורשע בנהיגה באופנוע, כשהוא בלתי מורשה לסוג הרכב. הנאשם נוהג משנת 2007 ללא עבירת חוזרות, לחובתו 3 הרשעות, אחת מסוג הזמנה לדין, פקיעת רשיון. הנאשם נדון לקנס בסך 2,000 ₪, פסילה לתקופה בת 3 חודשים, בניכוי ימי הפסילה המנהלית, ופסילה על תנאי, בת 3 חודשים, למשך 3 שנים.
8. בפ"ל (תעבורה י-ם) 5983-07-14 מדינת ישראל נ' סלאח אל דין אבו קטיש (15.1.17), הנאשם הורשע שנהג באופנוע, כשאינו מורשה לנהיגה לסוג הרכב (אופנוע), וללא תעודת ביטוח תקפה. לנאשם עבר תעבורתי הכולל 43 הרשעות, מתוכן נהיגה בעת פקיעה. כנגד הנאשם תלוי ועומד מאסר בר הפעלה, ולחובתו רישום פלילי של החזקת סכין ופירוק חלפים מרכב. על פי התסקיר, הנאשם ביטא רצון להשתקם. בית המשפט האריך המאסר המותנה, הושתה פסילה בת 12 חודשים, קנס בסך 1,000 ₪, הופעלה פסילה בת 6 חודשים, במצטבר, פסילה על תנאי, בת 6 חודשים למשך 3 שנים, התחייבות על סך 6,000 ₪, עבודות של"צ בהיקף של 250 שעות, וצו מבחן לשנה.
9. בתת"ע 1596-01-12 מדינת ישראל נ' בוקובזה יוגב (8.7.13), הורשע נהג אופנוע בנהיגה, כשרישיון הנהיגה אינו תקף לסוג הרכב, בעברו 2 הרשעות קודמות והנאשם עדיין לא הוציא רישיון לנהיגה באופנוע. הצדדים הציגו הסדר הכולל מאסר בדרך של עבודות שירות. בית המשפט גזר עליו קנס בסך 500 ₪, פסילה לתקופה של 11 חודשים, כשלאחר 3 חודשי פסילה תחול פסילה על רישיון נהיגה מדרגות A בלבד, פסילה על תנאי של 8 חודשים למשך 3 שנים, מאסר מותנה בן 5 חודשים, ו- 60 ימי מאסר, על דרך של עבודות שירות.
10. עיון בפסיקה, מלמד על מתחם ענישה שיכול לנוע מעונש של מאסר בעבודות שירות, ועד, פסילה הנעה בין 3 חודשים, ועד כשנה, לצד רכיבי ענישה נוספים. והכל תלוי בעברו התעבורתי של הנאשם, ברצונו להשתקם, בשאלה האם תוקן המחדל, ובנסיבותיו האישיות של הנאשם.
אי ציות לאות שוטר
11. בתתע (אי') 5195-02-11 מדינת ישראל נ' אלון גל (8.3.11), בעבירה של אי ציות לאות שוטר במדים, לאחר שמיעת ראיות, כשנקבע שהתנהגות הנאשם לא הייתה ראויה, וכללה התלהמות מצד הנאשם, ציין בית המשפט שיש להגן על שוטרי משטרת ישראל, במילוי תפקידם, ועל הנאשם להפנים שיש למלא אחר הוראת שוטר ללא כחל וסרק, כל עוד ניתנה על פי דין. הנאשם נדון לפסילה בת 30 יום, פסילה על תנאי, בת 3 חודשים, למשך שנתיים, קנס בסך 1,500 ₪, והתחייבות בסך 2,500 ₪. בערעור בוטל עונש הפסילה.
4
12. בתתע (פ"ת) 12821-03-16 מדינת ישראל נ' לסקו שחר (6.11.16), בעבירה של אי ציות לאות שוטר במדים, לאחר שמיעת ראיות, ציין בית המשפט שמתחם העונש ההולם, במקרה שלפניו, נע בין פסילה בפועל, עד חצי שנה, פסילה על תנאי, קנס שנע בין מאות לאלפי ₪, ואף מאסר על תנאי, במקרים מתאימים. הנאשם מחזיק ברישיון משנת 1997, וצבר לחובתו 11 הרשעות קודמות, כשהרשעתו האחרונה היא משנת 2008, ומדובר באי ציות ברף הנמוך. תוך שימת לב לנסיבותיו האישיות של הנאשם, אב לילדים עם צרכים מיוחדים ונכה, נגזרו עליו פסילה על תנאי, בת חודשיים, למשך שנתיים, וקנס בסך 500 ₪.
עולה מהאמור שבעבירה של אי ציות להוראות שוטר במדים, מתחם הענישה יכול לכלול פסילה קצרה, עד חצי שנה, ולעיתים ללא פסילה כלל, לצד פסילה על תנאי וקנס. והכל תלוי בנסיבות המקרה, בעברו התעבורתי של הנאשם ובנסיבותיו האישיות.
קביעת העונש הראוי לנאשם
13. אין מחלוקת שהעבירה המיוחסת לנאשם היא חמורה והסיכון הכרוך בה למשתמשי הדרך ולנהג רב וממשי. הנאשם נהג ללא רישיון נהיגה לאופנוע, כשהוא מחזיק ברישיון נהיגה לרכב פרטי בלבד. עם זאת, יש להתחשב בכך שאין המדובר במי שכלל לא הוציא רישיון נהיגה מעולם, אינו מכיר את כללי הדרך הקבועים בחוק, ואינו מיומן כלל. מדובר בנהג שמחזיק ברישיון נהיגה לרכב פרטי. זאת ועוד לעבירה מתלווה עבירה של אי ציות לאות שוטר, אולם נסיבות ביצועה לא פורטו בכתב האישום, כך שאין מדובר בנסיבות חמורות.
14. לעניין עברו התעבורתי, לנאשם, שנוהג משנת 2002, 5 הרשעות קודמות. האחרונה, משנת 2015 בגין עבירות חמורות של נהיגה בזמן פסילה ונהיגה כשרישיון הנהיגה פקע למעלה מ-12 חודשים, בגינן נדון למאסר, בעבודות שירות, לתקופה של 5 חודשים, מאסר מותנה, בן 8 חודשים, לתקופה של 3 שנים, פסילה בת 10 חודשים, פסילה על תנאי, קנס והתחייבות. הרשעות נוספות הן לפני שנת 2008, וכוללות, בין היתר, נוסע במושב האחורי לא חגור, נהג המסיע נוסע לא חגור, תאונת דרכים, ורישיון רכב שפקע למעלה מששה חודשים.
רישומו הפלילי של הנאשם, שהוגש מטעם המאשימה, כולל עבירות של גרימת מוות ברשלנות (תנועה), וגרימת מוות ברשלנות (תוך שמוש ברכב), בתיק 30344-2005, מיום 9.7.07, בגינן הוטל עליו מאסר לתקופה בת 4 חודשים, בעבודות שירות, מאסר מותנה, ופסילה לתקופה בת 10 שנים.
5
המאשימה התבקשה על ידי בית המשפט להמציא את כל המסמכים הרלוונטיים שנוגעים לתיק זה, על מנת שבית המשפט יוכל להתרשם מתיק זה. מתגובתה עלה שהתיק בוער, ואין במערכותיה הממוחשבות או במערכות הפרקליטות מסמכים הקשורים לתיק. בנסיבות אלה, משלא הוגשו מלוא המסמכים הרלוונטיים לתיק זה, הגם שמדובר בתיק חמור, לא ניתן להביאו בחשבון בגזר הדין שלפני. יודגש שהתיק אמנם נזכר ברישום הפלילי של הנאשם שהגישה המאשימה, אולם במועד טיעוניה לעונש המאשימה לא טענה לעניין זה.
15. יש להתחשב בכך שהנאשם הודה, נטל אחריות על מעשיו, והוציא רישיון נהיגה על האופנוע. הסיכון להישנות העבירה בנסיבות אלה פחת באופן משמעותי.
16. לאחר ששקלתי את טיעוני הצדדים, מחד גיסא, חומתרן של עבירות של נהיגה ללא רישיון נהיגה על אופנוע, ואי ציות לאות שוטר במדים, שלא בנסיבות חמורות, לצד ריפוי הפגם, ההודאה במעשים, ונסיבותיו האישיות של הנאשם, מצאתי שהעונש ההולם במקרה שלפני מצוי ברף התחתון של הענישה, פסילה בת 5 חודשים, שתרחיק את הנאשם מהכביש לתקופת מה, ותרתיעו מלשוב ולבצע עבירה שרף חומרתה דומה. לצד אלה יושתו על הנאשם מאסר על תנאי, פסילה על תנאי וקנס.
17. לפיכך, אני דנה את הנאשם לעונשים הבאים:
1. חודש מאסר על תנאי למשך 3 שנים, והתנאי הוא שהנאשם לא יעבור בתקופה הנ"ל עבירה של נהיגה בזמן פסילה או נהיגה ללא רישיון נהיגה או נהיגה ללא רשיון נהיגה תקף.
2. פסילה מלקבל או מלהחזיק רישיון נהיגה וזאת לתקופה של 5 חודשים.
יפיקד את רישיונו לא יאוחר מיום 31.12.20.
לתשומת לב הנאשם חובה על עליו להפקיד את רישיון הנהיגה במזכירות בית משפט לתעבורה או להמציא תצהיר על העדר רישיון נהיגה ואם הופקד רישיון נהיגה בתיק אחר תימסר הודעה על כך למזכירות בית משפט לתעבורה.
יובהר כי אם הנאשם לא יפקיד את רישיונו במועד מחד עלול להיחשב כפסול ומאידך מניין הפסילה לא יחל בהעדר הפקדה כאמור.
3. אני
פוסלת את הנאשם מלקבל או להחזיק ברישיון נהיגה לתקופה בת 3 חודשים, וזאת על
תנאי למשך שלוש שנים לבל יעבור עבירה בה הורשע או אחת העבירות המפורטות בתוספת
הראשונה או בתוספת השניה ל
4. אני דנה את הנאשם לתשלום קנס בסך 1,500 ש"ח. הקנס ישולם ב- 5 תשלומים חודשיים שווים ורצופים, החל מתאריך 1.10.20. היה והקנס או שיעור משיעוריו לא ישולם במועד, תעמוד יתרת הקנס לפירעון מיידי.
הקנס ישולם בדואר, עם הצגת תעודת זהות.
6
זכות ערעור לבית משפט המחוזי בחיפה תוך 45 יום.
ניתנה היום, כ"א אב תש"פ, 11 אוגוסט 2020, במעמד הצדדים.
