ת"פ 21537/06/19 – מדינת ישראל נגד נאג'י גבר
1
בפני |
כבוד השופט דוד שאול גבאי ריכטר
|
|
בעניין: |
מדינת ישראל ע"י תביעות ירושלים |
|
|
|
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
נאג'י גבר ע"י ב"כ עו"ד אוסאמה חלבי |
|
|
|
הנאשם |
גזר דין |
כתב האישום
2
הנאשם הורשע על פי הודאתו, במסגרת הסדר טיעון, בכתב אישום מתוקן ללא הסכמה עונשית. על פי עובדות כתב האישום, ביום 26.12.2018, התקבל דיווח במוקד המשטרה על קטטה באבו גוש. למקום הגיע שוטר, אשר הבחין ברכב התואם לתיאור מהמוקד, וכן בנאשם אשר שתה משקאות אלכוהוליים טרם האירוע, וכן בשניים נוספים. השוטר הבחין כי האחר פצוע וכי חולצתו קרועה, והחל לחקור את השלושה. בשלב זה החל הנאשם לומר: "עופו מפה, בסיטואציה אחרת זה לא היה נגמר ככה אבל אתה על מדים", וקרא לשוטר "סמרטוט רצפה" מספר רב של פעמים. השוטר הודיע לנאשם כי הוא מעוכב בגין העלבת עובד ציבור וכי עליו להתלוות עמו לניידת. הנאשם התנגד והמשיך לקרוא לשוטר "סמרטוט רצפה" ואז הודיע לו השוטר כי הוא עצור בגין סירוב לעיכוב. השוטר ניסה לאזוק את הנאשם בידיו, הנאשם התנגד ומשך את גופו אחורה. אז השוטר אמר לנאשם כי אם ימשיך להתנגד, יאלץ להשתמש נגדו במכשיר הטייזר. הנאשם בתגובה אמר לשוטר "יא חתיכת אפס", ואפשר לו לאזוק את ידיו. הנאשם המשיך להשתולל ואף אמר לשוטר "יריקה אתה לא שווה", עד שהשוטר הכניס אותו לניידת בכוח, תוך כדי שהנאשם בועט לעברו, פוגע בברכו וגורם לו שריטה. כאשר הנאשם היה בתוך הניידת, השוטר החזיק באזיקי ידיו והנאשם ניסה לנשוך את השוטר מספר של פעמים בידיו וכן המשיך לקלל אותו. הנאשם המשיך להשתולל עד אשר נאלץ השוטר להשתמש במכשיר הטייזר כנגדו על מנת להרגיעו ולהפסיק את ההשתוללות. בגין מעשיו אלה, הורשע הנאשם בעבירות של הפרעה לשוטר במילוי תפקידו, לפי סעיף 275 לחוק העונשין, התשל"ז - 1977 (חוק העונשין); איומים, לפי סעיף 192 לחוק העונשין ושימוש בכוח או באיומים למנוע מעצר, עבירה לפי סעיף 47(א) לפקודת סדר הדין הפלילי (מעצר וחיפוש) (נוסח משולב), תשכ"ט - 1969.
מהלך הדיון
כאמור, הנאשם הורשע על פי הודאתו בכתב האישום המתוקן, במסגרת הסדר טיעון, ללא הסכמה עונשית ונשלח לשירות המבחן שהגיש תסקיר בעניינו.
תסקיר שירות המבחן
מהתסקיר שהוגש בעניינו של הנאשם עולה, כי הנאשם בן 38, גרוש ואב לילדה בת 8. כיום חזר להתגורר באבו גוש לקראת תחילת ריצוי עונש מאסר לאחר שביקש לעזוב את מקום מגוריו ולנסות לפתוח דף חדש בשנים האחרונות. הנאשם מוכר לשירות המבחן מתיקים פליליים קודמים שהתנהלו נגדו. שירות המבחן סקר את קורות חייו, מהן עולה כי סיים 12 שנות לימוד עם בגרות חלקית. עם סיום לימודיו החל לעבוד בעבודות מזדמנות ותכנן להתגייס לצה"ל, אולם התחבר לחברה שולית ונפתח נגדו תיק פלילי, לכן קיבל פטור מגיוס. במהלך השנים, עבד במגוון עבודות, כאשר בשנה האחרונה עבד בתחום העפר כמפעיל משאבה, אך התפטר מעבודתו בעקבות כניסתו הצפויה למאסר בפועל. שירות המבחן ציין, כי הנאשם בעל רקע התמכרותו לחומרים פסיכואקטיביים במשך שנים רבות, לרבות סמים מסוג הרואין, קוקאין ואופיאטים. עם זאת הנאשם דיווח, כי בשנתיים האחרונות הצליח לשמור על ניקיון ובדיקת שתן אחת שמסר, נמצאה נקיה. שירות המבחן ציין כי הנאשם השתלב בעברו במספר ניסיונות לטיפול וגמילה שלא צלחו. בהתייחס לעבירות נשוא הדיון, שירות המבחן התרשם, כי הנאשם קיבל אחריות חלקית על ביצוע המעשים וסיפר כי השוטר שהגיע למקום, אשר להם היכרות מוקדמת, התנהג אליו בחוסר כבוד והשפלה, ונהג כפי שנהג על מנת להגן על עצמו מפניו. שירות המבחן ציין, כי במכלול הנתונים גורמי הסיכון להישנות עבירות דומות והתנהגות פורצת גבולות בעתיד מצד הנאשם עולים עם גורמי הסיכוי לשיקום, לפיכך נמנע לבוא בהמלצה טיפולית בעניינו.
ראיות לעונש
3
לנאשם 6 הרשעות קודמות בעבירות רכוש, אלימות וסמים והוא נדון למאסרים. לחובתו שני מאסרים מותנים לתקופות של 8 ו-3 חודשים בגין עבירות אלימות ואיומים, שהוטלו עליו בת"פ 4390-08-15 ביום 2.12.2015 (כב' סגן הנשיא השופט הרבסט) והם בני הפעלה בענייננו (תיק התנאי). הוא צפוי להתחיל ריצוי עונש ביום 25.7.2021 במסגרת תיקו האחרון (ת"פ 17638-12-16).
טיעונים לעונש
הצדדים לא הגיעו להסכמה עונשית.
ב"כ המאשימה עמד על נסיבות ביצוע העבירה ועברו הפלילי של הנאשם וביקש להטיל עליו מאסר ממושך הכולל גם הפעלת המאסרים המותנים במצטבר. ב"כ הנאשם היפנה לנסיבותיו של הנאשם וביקש להסתפק בתקופה קצרה ככל הניתן, על מנת שלא לשוב ולדרדר את הנאשם.
קביעת מתחם הענישה - מתחם הענישה צריך להתייחס לעקרון ההלימה, הנוגע ליחס לערך החברתי המוגן, מידת הפגיעה בו, מידת אשמו של הנאשם, מדיניות הענישה הנוהגת ונסיבות ביצוע העבירה.
אשר לערך המוגן - העבירות אותן עבר הנאשם פוגעות בערך המוגן של שמירה על כבודם וחייהם של השוטרים שעושים לילות כימים על מנת לשמור על הסדר הציבורי ולהגן על אזרחי המדינה. הפגיעה בערך המוגן היא בינונית.
נסיבות הקשורות בביצוע העבירה, לפי סעיף 40ט' לחוק העונשין - בין הנסיבות הקשורות בביצוע העבירה יש לשקול את אלה, לעניין קביעת המתחם: העובדה הבולטת היא העדר השיפוט של הנאשם, עת ביצע את המעשים לאחר שתיית אלכוהול ותוך שאינו מפחד מאיש לרבות שוטרים, מתחצף ומאיים על השוטר ומתפרע כדי למנוע את מעצרו; הנאשם אחראי בלעדית למעשיו והיה צריך להימנע מהם. בפועל נגרם נזק בשל עצם האירוע האלים והנזק הפוטנציאלי גדול יותר.
4
מדיניות הענישה הנוהגת - בחינת מדיניות הענישה הנהוגה בעבירות של הפרעה לשוטר ושימוש בכח למניעת מעצר, מלמדת כי בתי המשפט הטילו עונשים במנעד רחב, תלוי נסיבות הנאשם והמעשים. גם כאשר דובר על השתוללות פוגענית של ממש ובתקיפות שהסתיימו בחבלות שוטרים, נקבעו מתחמים הנעים בין מאסר מותנה לחודשי מאסר ספורים. בעפ"ג (י-ם) 23655-03-15 הגוס נ' מ"י (מיום 2.6.2015) הורשע נאשם בעבירה של תקיפת שוטר בנסיבות מחמירות ובית המשפט קבע כי מתחם הענישה צריך לנוע בין של"ץ למספר חודשי מאסר בפועל שיכול וירוצו בעבודות שירות. ההפניה לרע"פ 31/15 אפרסמון נ' מ"י (מיום 20.1.2015) רלבנטית באופן בחלקי.
מתחם הענישה - בנסיבות העניין, אני סבור כי המתחם נע חודש ל-10 חודשי מאסר בפועל.
נסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה לפי סעיף 40י"א לחוק העונשין - ניתן לתת משקל לנסיבות הבאות שאינן קשורות בביצוע העבירה, במסגרת גזירת העונש בתוך המתחם: נסיבות חייו של הנאשם אינן קלות, אך נדמה כי הנאשם אינו משכיל לנצל הזדמנויות מגורמי הטיפול וחוזר לסורו, תוך ביצוע עבירות נוספות, פתיחת תיקים חדשים ואף נדמה כי ריצוי מאסרים בפועל אינו מרתיע את הנאשם. לנאשם עבר פלילי עשיר הן בתחום הפלילי והן בתחום התעברותי.
המיקום במתחם - בנסיבות אלה, אין מנוס מלמקם את הנאשם באמצע המתחם שקבעתי ולגזור עליו מאסר בפועל.
גזירת הדין
לפיכך, אני מחליט לגזור על הנאשם את העונשים הבאים:
א. 5 חודשי מאסר בפועל בניכוי ימי מעצרו, זאת במצטבר לכל עונש מאסר אותו צפוי לרצות כעת;
ב. מפעיל את המאסרים המותנים בתיק התנאי של 8 חודשים ו-3 חודשים שניהם בחופף אחד לשני, כאשר בסה"כ 5 חודשים יצטרפו לעונש שקבעתי בתיק הנוכחי והיתר בחופף. בסה"כ ירצה הנאשם 10 חודשי מאסר במצטבר לעונש הנוסף שנגר עליו ואותו צפוי להתחיל לרצות. כל זאת בניכוי ימי מעצרו בתיק זה. הנאשם יחל בריצוי עונשו ביום 25.7.2021 לפי הוראות שב"ס.
ג. 6 חודשי מאסר שלא ירוצו, אלא אם יעבור כל עבירה כלפי שוטרים וכן כל עבירת אלימות לרבות איומים בתוך 3 שנים משחרורו;
5
ד. התחייבות בסך 5,000 ₪ שלא לעבור כל עבירת אלימות ואיומים וכל עבירה כלפי שוטרים בתוך שנתיים משחרורו.
יש לשלוח לשירות המבחן.
זכות ערעור כחוק לבית המשפט המחוזי בירושלים בתוך 45 יום מהיום.
ניתן היום, י"ט תמוז תשפ"א, 29 יוני 2021, במעמד הצדדים.
