עמ"ת 37617/08/21 – מדינת ישראל נגד מרואן אבו חמאד
בית המשפט המחוזי בחיפה |
|
|
|
עמ"ת 37617-08-21 מדינת ישראל נ' אבו חמאד(עציר)
|
1
בפני |
כבוד השופט דניאל פיש
|
|
העוררת |
מדינת ישראל
|
|
נגד
|
||
המשיב |
מרואן אבו חמאד (עציר)
|
|
בשם העוררת: עו"ד קרן בן הרוש
בשם המשיב: עו"ד מוהנד ג'אודאת
החלטה
|
1. בפני ערר על החלטת בית משפט השלום בעכו (כב' השופטת נסרין עדוי-ח'דר) במ"ת 10898-09-21 מיום 15.8.2021 בו הורה בית המשפט קמא על שחרור המשיב לחלופה בתנאי מעצר בית מלא בבית משפחתו באום אל פחם, תחת פיקוח אימו, אחותו ומעסיקו ותוך הטלת הפקדה כספית בסך 3,000 ₪, התחייבות עצמית בסך 5,000 ₪ וערבויות צד ג' בסך 3,000 ₪ כל אחת.
2. נגד המשיב הוגש כתב אישום המייחס לו עבירות של גניבת בקר, איסור הובלת בעל חיים ברכב, הסתייעות ברכב לעבור עבירה, קשירת קשר לפשע, איסור התעללות בבעלי חיים, הסגת גבול פלילית והסעת תושב זר השוהה שלא כדין (שתי עבירות). בד בבד עם הגשת כתב האישום, הוגשה בקשה למעצרו של המשיב עד תום ההליכים נגדו.
3. לאחר שנקבעו קיומן של ראיות לכאורה ועילת מעצר, נחקרו המפקחים המוצעים ובית המשפט קמא הורה על שחרור המשיב לחלופה בהתאם לתנאים שפורטו לעיל.
2
4. העוררת לא השלימה עם החלטה זו וטענה כי היה מקום להפנות את המשיב לקבלת תסקיר שירות מבחן טרם שקילת שחרורו. נטען כי אימו ואחותו של המשיב אינן מתאימות למשימת הפיקוח שכן המשיב ביצע את עבירות נשוא כתב האישום עת חיי במחיצתן, וכי הן אינן סמכותיות כלפיו. נטען שלא היה מקום לאשר כמפקח את המעסיק נוכח עברו הפלילי. נטען כי ניתן משקל יתר לכך שהמשיב נעדר הרשעות קודמות וכי נסיבות ביצוע העבירה מלמדות על היותו עבריין מנוסה. נטען שאין לתת אמון במשיב נוכח גרסתו בחקירותיו במשטרה. נטען כי עבירות הגניבות החקלאיות הנן בגדר "מכת מדינה" ונטען כי הסיכון שנשקף מהמשיב הוא גבוה מאוד, כאשר העבירה בוצעה תוך התאכזרות כלפי בעלי החיים שנגנבו. נטען שלכל הפחות היה על בית המשפט קמא להדק את החלופה באמצעות הוספת איזוק אלקטרוני.
5. ב"כ המשיב טען שאין הצדקה להתערבות בהחלטת בית משפט קמא. הודגש כי מדובר בצעיר בן 25 נעדר הרשעות קודמות. נטען שהאזור בו בוצעה העבירה מרוחק כ-40 ק"מ ממקום החלופה. נטען שלטלאים שנגנבו לא נגרם נזק. נטען שלמשיב אין אפשרות להציג חלופה אחרת ושאחיו של המשיב עובד ולכן לא הוצע כמפקח. נטען שנסיבות משפחת המשיב קשות. נטען שאין חובה להפנות לשירות המבחן בכל תיק ותיק ושאין הצדקה להותיר את המשיב מספר שבועות במעצר לצורך קבלת תסקיר, ושצעד כזה אינו תואם את הענישה הסופית הצפויה לו. נטען כי בית המשפט קמא התרשם מהמפקחים באופן ישיר ובלתי אמצעי. נטען שהאם לא הביעה עמדה מגוננת אלא הוקיעה את מעשיו. נטען שמצבה הכלכלי של המשפחה קשה מאוד וכי טרם הצליחו לגייס את סכום ההפקדה שנקבעה בסך 3,000 ₪.
6. לאחר ששמעתי את טענות הצדדים ועיינתי בחומרים הרלוונטיים מצאתי שיש מקום לקבל את הערר באופן חלקי כך שלתנאים שנקבעו על ידי בית המשפט קמא יתווסף איזוק אלקטרוני.
7. למשיב מיוחסות עבירות שאין להקל בהן ראש בשים לב לכך שעבירת הגניבה החקלאית הפכה למכת מדינה של ממש, שבצידה חומרה יתרה. הצדק עם העוררת שטענה שאין לראות בעבירה זו עבירת רכוש "רגילה" (ראו: בש"פ 1248/21 סלאמה אבו סבילה נ' מדינת ישראל (24.2.21) (להלן: "בש"פ סלאמה")). לצד האמור, אין משמעות הדבר שבית המשפט אינו מצווה לבחון אפשרות שחרורו של המשיב לחלופת מעצר שבפגיעתה בחירותו פחותה.
8. הגם שהעבירות המיוחסת למשיב ונסיבות ביצוען מלמדות על סיכון הנשקף ממנו (בש"פ סלאמה), אין להתעלם מכך שמדובר במשיב צעיר שזוהי הסתבכותו הראשונה בפלילים. כמו כן, אין מקום לקבל את טענת העוררת שאך בשל העובדה שהמשיב לא הודה בביצוע העבירה בחקירותיו במשטרה יש לקבוע שאין לתת בו כל אמון, בכל הנוגע להקפדה על תנאי שחרור.
3
9. כמו כן, אין מקום לקבוע בצורה קטגורית שהורים או אחאים לא יכולים לשמש כמפקחים וכי בשום מצב אין להורות על שחרור נאשמים למקום בו התגוררו בזמן ביצוע העבירות, ויש לבחון כל מקרה לגופו בהתאם לנסיבותיו הייחודיות.
10. במקרה זה שתי המפקחות העיקריות המוצעות הן אימו של המשיב ואחותו הצעירה. עיון בחקירתן מלמד שהן מודעות לעבירות המיוחסות לו והאם אף הביעה הסתייגות ממעשיו. לצד האמור, הדינמיקה במערכת היחסים בינן לבין המשיב מעוררת חשש כי יתקשו להוות דמויות סמכותיות ואסרטיביות כלפי המשיב. לגבי המעסיק, אכן קיים קושי מסוים נוכח עברו הפלילי, אולם אין מקום להתערב בהחלטה לאשרו כמפקח, בשים לב לכך שמדובר בעבר ישן יחסית, אשר חשף את עברו בפני בית המשפט, וכן לעובדה שמדובר במפקח מגבה בלבד.
11. בסיכומו של דבר, מצאתי שחרף הבעייתיות בחלופה המוצעת, יש להעדיף שחרור לחלופה חלף הותרת המשיב במעצר, אולם יש מקום להתמודד עם הקושי בחלופה באמצעות הוספת אזוק אלקטרוני. הוספת אלמנט זה יאיין בצורה סבירה את המסוכנות הנשקפת מהמשיב ויהווה גורם מרתיע ומתריע ביחס להפרת תנאי השחרור. יתר תנאי השחרור שנקבעו בהחלטת בית משפט השלום יישארו על כנם.
12. אני מורה ליחידת האיזוק לבחון אפשרות התקנת אזיק אלקטרוני בבית המשיב באום אל פחם, שכנות "אל מסאיאת", ליד בית ספר אל חיאם.
חוות דעת תוגש עד ליום 23.8.21.
איש הקשר: אמו של המשיב, נייד: 052-5804642, עו"ד ג'אודאת, נייד: 052-7024601
החלטת השחרור תיכנס לתוקף לאחר הסדרת קו טלפון בדירה ואישור יחידת האיזוק.
ניתנה היום, י' אלול תשפ"א, 18 אוגוסט 2021, בהעדר הצדדים.
