ת"פ 38934/06/14 – מדינת ישראל נגד אלון קהלני
בית משפט השלום בפתח תקווה |
|
|
|
ת"פ 38934-06-14 מדינת ישראל נ' קהלני
|
1
בפני |
כבוד השופטת ניצה מימון שעשוע |
|
|
מדינת ישראל |
|
נגד
|
||
|
אלון קהלני |
|
גזר - דין |
הנאשם הורשע על פי הודאתו בעבירה של החזקת סם לצריכה עצמית וב-7 עבירות של אספקת סמים, כמפורט בכתב האישום המתוקן.
על פי האישום הראשון בכתב האישום המתוקן, בתאריך 11.6.2014 בשעה 09.10 החזיק הנאשם לצריכתו העצמית 0.12 גרם נטו סם מסוג קנבוס בעת שהיה ברכב קיה מספר רישוי 6332279, ובאותן נסיבות החזיק בביתו שבמושב ברקת 0.35 גרם נטו סם מסוג קנבוס.
על פי האישום השני, כשלושה שבועות עובר לתאריך 11.6.14 סיפק הנאשם בביתו לקונה טל כהן 2 גרם סם מסוכן מסוג קנבוס וקיבל תמורתו 200 ₪.
כשבוע לאחר הקנייה הראשונה, סיפק הנאשם בביתו לקונה טל כהן 2 גרם סם מסוכן מסוג קנבוס.
על פי האישום השלישי, כשבוע וחצי עובר לתאריך 11.6.14, באזור יהוד, סיפק הנאשם לקונה רועי ביטון 2 גרם סם מסוכן מסוג קנבוס וקיבל תמורתם 200 ₪.
על פי האישום הרביעי, כשנה עובר לתאריך 11.6.14, ברחוב שח"ל 16 רמת השרון, סיפק הנאשם לקונה יניב צוברי 1-2 גרם סם מסוכן מסוג קנבוס. כחודש וחצי עובר לתאריך 11.6.14 סיפק הנאשם לקונה יניב צוברי 2 גרם סם מסוכן מסוג קנבוס וקיבל תמורתם 200 ₪.
על פי האישום החמישי, כשבוע וחצי עובר לתאריך 11.6.14 סיפק הנאשם בביתו לקונה ישראל הילל 5-10 גרם סם מסוכן מסוג קנבוס וקיבל תמורתם 100 ₪ לגרם.
נטען כי בין התאריכים 27.4.2014 לבין 4.6.2014 באמצעות תוכנת ה -whatsup התכתב הקונה ישראל הלל מהטלפון הנייד שלו עם הנאשם בטלפון הנייד שלו וביקש שיספק לו סם מסוכן מסוג קנביס, תוך שהוא שואל אם מדובר בזרעים ואם נשאר פרח.
על פי האישום השישי, כשבוע וחצי עובר לתאריך 11.6.14 סיפק הנאשם לקונות מזל ליברטי וחופית כהן, ברמת גן, 2-3 גרם סם מסוכן מסוג קנבוס וקיבל תמורתם 100 ₪ לכל גרם.
2
בדיון הגיעו הצדדים להסדר דיוני, לפיו הנאשם יישלח לקבלת תסקיר שירות המבחן שיבחן בין היתר גם את שאלת ההרשעה, כאשר הובהר שעמדת המאשימה בתיק זה הוא להרשעה. הוסכם כי בכפוף לתסקיר חיובי שיכלול לקיחת אחריות, הירתמות להליך גמילה, מסוכנות נמוכה, וסיכוי נמוך להישנות עבירות, וכן העובדה שלא יפתחו תיקים נוספים, המאשימה תגביל עצמה לעתירה לעבודות שירות, כאשר משך עבודות השירות ייבחן לפי טיב התסקיר, בעוד ההגנה תטען פתוח, לרבות לענין ההרשעה. הוסכם כי במידה ויתקבל תסקיר שלילי, המאשימה תטען פתוח כאשר עמדתה תהיה למאסר בפועל.
הנאשם נשלח לקבלת תסקיר שירות המבחן ולמתן חוות דעת הממונה על עבודות שירות.
תסקיר שירות המבחן
מהתסקיר עולה, כי הנאשם בן 26, רווק המתגורר עם הוריו במושב ברקת.
נמסר כי הנאשם למד עד כיתה ט' במסגרות חינוך דתיות, בהן התקשה לעמוד בדרישות. נמסר כי לבסוף סיים 12 שנות לימוד בבית ספר מקצועי.
בהמשך שרת שירות צבאי חלקי כטבח ושוחרר לאחר שנתיים מטעמי בריאות.
במהלך שירותו הצבאי היה במאסר בגין נפקדות, אשר לדבריו ארעה על רקע מצוקה כלכלית של משפחתו והצורך לעזור לה.
הנאשם מסר כי לאורך השנים סיים קורסים בתחום הטכנאות והטלפוניה וכי החל בלימודי השקעות בשוק ההון, אך הפסיק הלימודים לאור קושי כלכלי במימון ובכוונתו לשוב ללימודים בחודש 6/15.
נמסר כי הנאשם בן למשפחה דתית והוא השני מבין 5 ילדים. מתאר יחסים תקינים במשפחתו. לדבריו בגין הצורך לעזור בפרנסת משפחתו, השרויה במצוקה כלכלית, הוא מעביר להם מכספיו, וכתוצאה מכך הוא שרוי בחובות כבדים, שאף החמירו מאז מעצרו.
לגבי העבירות נשוא כתב האישום, הנאשם לקח אחריות על מעשיו והביע חרטה.
הנאשם טען כי סיפק סמים לחבריו ללא כוונה מרכזית לרווח כלכלי.
הנאשם טען כי בעת ביצוע העבירות לא הבין לעומק את חומרתן.
באשר לשימוש בסמים, נמסר כי הנאשם החל לעשות שימוש בסמים בגיל 17, תחילה על רקע חברתי ולאחר מכן כמפלט מלחצים רגשיים וכלכליים, כאשר ב-3 שנים אחרונות השימוש הינו אינטנסיבי יותר ונעשה מדי ערב, תוך שהוא מסתירו ממשפחתו.
3
הנאשם שלל תחילה התמכרותו לסמים ואת הצורך בטיפול, אך בהמשך הסכים להשתלב בשיחות פרטניות, טיפול קבוצתי ומתן בדיקות שתן קבועות במסגרת היחידה העירונית להתמכרויות באור יהודה. נמסר כי הנאשם הגיע בקביעות ובהתמדה למסגרת הטיפולית ומסר בדיקות שתן כנדרש, אולם גילה ניתוק רגשי וקושי להיפתח, וכן מוטיבציה נמוכה לעבודה הטיפולית.
בהמלצת הועדה ניתנה לנאשם הזדמנות נוספת לטיפול, ובשלב זה הצליח הנאשם לאזור כוחות ומוטיבציה לשיקום מצבו וכיום מצליח, באופן טוב יותר מאשר בעבר, להתבונן באופן ביקורתי על חייו, על השימוש בסם והשלכותיו.
בהתאם להתרשמות קצינת המבחן בארבעת החודשים האחרונים עושה הנאשם מאמצים להשתלב בטיפול תוך גילוי פתיחות ומוטיבציה להמשיך בו, לוקח אחריות על הסתבכותו הפלילית והתמכרותו לסמים, על אף הלחצים כלכליים המקשים עליו את התהליך.
בבחינת גורמי הסיכון להישנות העבירות נשקלו נטייתו ההתמכרותית של הנאשם, ביצוע העבירות כפתרון לבעיות כלכליות והיות הנאשם נתון להשפעה סביבתית מתוך דימוי עצמי נמוך. מנגד נשקלו כגורמי סיכוי לשיקום השתלבותו בטיפול ונכונותו להתמיד בו, עברו הנקי, לקיחת אחריות והבנת חומרת המעשים.
במצב זה ההתרשמות היתה כי קיימת הפחתה ברמת הסיכון להישנות עבירות דומות, בכפוף להמשך השתתפות הנאשם בהליך הטיפולי.
לאור האמור לעיל, ובהתחשב בכך שהנאשם נעדר הרשעות קודמות, לקח אחריות ונרתם לטיפול, המלצת שירות המבחן הינה לאימוץ האפיק השיקומי במסגרתו יועמד הנאשם בצו מבחן למשך שנה בה ימשיך בהליך הטיפולי ביחידה העירונית להתמכרויות באור יהודה.
לאור חומרת העבירות הומלץ על ענישה קונקרטית בדמות של"צ בהיקף נרחב של 250 שעות שתאפשר המשך תפקוד תעסוקתי תקין.
להערכת קצינת המבחן עונש מאסר, אף אם ירוצה בעבודות שירות, עלול להוביל להרעה במצבו הנפשי והתפקודי של הנאשם, להחמיר את מצבו הכלכלי וליצור רגרסיה במצבו הטיפולי.
לשאלת הרשעתו בדין, הומלץ לשקול בחיוב חזרה מהרשעה לאור היות הנאשם צעיר ללא הרשעות קודמות, אשר עושה צעדים להשתלב בתחום שוק ההון, אותו החל ללמוד בעבר ומתעתד לחזור ללימוד במידה ויתאפשר לו, תחום אשר לא יוכל לעסוק בו עם הרשעה פלילית.
4
בהתאם לחוות הדעת הממונה, הנאשם כשיר לביצוע עבודות שירות זאת לאחר שניתנה חוו"ד רפואית בעניינו ובדיקת שתן שנמסרה על ידו נמצאה נקייה מסמים. נמצא עבורו מקום השמה.
הטיעונים לעונש
טיעוני המאשימה
ב"כ המאשימה טענה כי הערך החברתי שנפגע כתוצאה מביצוע העבירות נשוא כתב האישום - הינו מלחמה בנגע הסמים, שאף מעצים בקיומו עבריינות מסוגים שונים.
נטען כי מתחם הענישה הראוי בגין עבירות אלה הינו בין 6-12 חודשי מאסר בפועל לכל עבירה, כאשר הצורך במיגור נגע הסמים נדון רבות בפסיקה, ובעוד שהנאשם שימש חוליה משמעותית בשרשרת הפצת הסם.
נטען כי מהתרשמות שירות המבחן הנאשם הביע חרטה, לקח אחריות על מעשיו, ולמרות שבתחילה לא נרתם רגשית לתהליך הטיפולי, הצליח לגייס כוחות ומוטיבציה עת הוצעה לו הזדמנות שניה, ועושה מאמצים ככול שיכול להשתלב ולהיתרם מהטיפול.
נטען כי לאור זאת ממליץ שירות המבחן על חזרה מהרשעה לצד צו מבחן למשך שנה ושל"צ של 250 שעות.
ב"כ המאשימה טענה כי אין זה המקרה ההולם את החריג לכלל ההרשעה, שכן אין הוא עונה על הכללים שנקבעו בהלכת כתב.
נטעו כי מדובר בתיק חמור הכולל 7 אישומים בעבירות של סחר בסמים וכי שירות המבחן לא הצביע על פגיעה קונקרטית.
ב"כ המאשימה טענה עוד כי במקרה דנן האינטרס הציבורי בהרשעת הנאשם גובר על האינטרס האישי של הנאשם.
נטען כי לאחר שנשקלו הודאת הנאשם בהזדמנות הראשונה, החסכון בזמנו של בית המשפט, ולקיחת האחריות, אל מול חומרת המעשים, עותרת המאשימה להותיר את ההרשעה על כנה ולהשית על הנאשם עונש של 5 חודשי מאסר שירוצו בעבודות שירות, מאסר על תנאי, פסילה בפועל, פסילה על תנאי, קנס, התחייבות וצו מבחן.
5
טיעוני הנאשם
נטען ע"י הסניגור, כי המקרה הנדון הינו קלאסי ומובהק לאי הרשעה.
ב"כ הנאשם טען כי ניתן לראות את שלבי התקדמותו של הנאשם, החל מהמקום בו היה לפני שנה עת נעצר, ועד למצבו כיום לאחר שנרתם לטיפול.
נטען כי אמנם אין להקל ראש בעבירות אלה, אך כיום הנאשם מבין את חומרת העבירות, ומבין כמה עליו להתרחק מסמים, מעשיית טובה לחברים, ומהרצון להיות מקובל בחברה בדרך זו.
נטען כי אין כאן סחר במובן הרגיל, הנאשם לא גרף רווחים, אלא כפי שעולה מהעדויות שנגבו, מדובר בקבוצה של צעירים אשר משתמשים בסמים, קונים אחד לשני ומחזירים את הכסף.
נטען שאף המאשימה מסכימה כי מדובר במקרה מיוחד, וכך אף הבינה שופטת המעצרים אשר שחררה את הנאשם למעצר בית כבר למחרת מעצרו.
נטען כי הנאשם עבר תהליך מאוד ברור והדרגתי של שיקום, כאשר תחילה שהה במעצר בית מוחלט, ולאחר מכן הותרו לו שעות התאווררות, יציאה לעבודה בפיקוח, ועד למצבו כיום בו הוא נמצא במעצר בית בשעות הלילה בלבד.
נטען כי מתסקיר שירות המבחן עולה כי הנאשם נרשם ללימודי יועץ השקעות וכי הרשעת הנאשם תסכל את שאיפתו להשתלב בעבודה בשוק ההון, השולל עבר פלילי לעוסקים בו.
הוגש אישור לימודים לקורס ניהול תיק השקעות עצמאי שתחילתו ביום 18.6.15 - מטעם מכללת א.ר. פסגות בע"מ.
נטען כי הכללים שנקבעו בהלכת כתב מתקיימים במקרה דנן ומצביעים במובהק לאי הרשעה.
נטען כי הנאשם נעדר עבר פלילי, עבירות הסמים אשר נעברו הן מהרף התחתון, לא מדובר בדפוס פעולה כרוני ואף להערכת שירות המבחן סיכון ההישנות הינו נמוך במיוחד לאור זאת שהנאשם מתחרט על מעשיו, לוקח אחריות ונמצא במסלול שיקומי וחיובי וכי הרשעתו תוציא אותו ממעגל חיובי ונכון.
נטען כי אמנם נפגע ערך חברתי, אך קיימות מספיק סיבות לחזור מהרשעה, ובהן - נטילת אחריות, הבעת חרטה, הליך שיקומי, ומסירת בדיקות שתן נקיות מידי שבוע.
ב"כ הנאשם הפנה למקרים דומים בפסיקה:
6
בת"פ (שלום ת"א) 3886/04 מד"י נ' משה פרץ הודה הנאשם ב- 6 עבירות של החזקה, מכירה ואספקה של סם קנאבוס, לרבות במשקלים של מאות ג' לחבריו ולשוטר סמוי.
כבוד השופט קאפח בהחלטתו מתייחס לכך שהמכירה והאספקה היו למטרה חברתית על רקע מעברו מהפריפריה למגורים בעיר ת"א, שם החל בשימוש אינטנסיבי בסמים קלים, ולא למטרות רווח. לאור גילו הצעיר של הנאשם, היותו נעדר עבר פלילי ובדיקות שתן שנמצאו נקיות מסמים, קיבל השופט קאפח את המלצת שרות המבחן לאי הרשעת הנאשם, והטלת 500 שעות של"צ, בהתחשב בכך שהתועלת שתצמח לחברה ולנאשם כתוצאה מאי ההרשעה תהיה גדולה מהנזק.
בת"פ (שלום ת"א) 8132/01 מד"י ישראל נ' שמרלינג ערן הודה הנאשם, בן 26, בעבירה של הספקת סמים והחזקה של 106 ג' קנאבוס שלא לצריכה עצמית ומשקל אלקטרוני. בית המשפט התרשם כי מדובר בצעיר נורמטיבי שהסתבכותו באה על רקע הלם קרב שחווה בשירותו הצבאי, וכי נמצא בתהליך טיפולי שיקומי והפסיק השימוש בסם. בנסיבות אלה, אמר בית המשפט כי "באיזון בין הנזק שייגרם לחברה כתוצאה מאי הרשעת הנאשם, והנזק שייגרם לנאשם אם יורשע, בנסיבות שפורטו, העדיפות לאחרון."
לפיכך בוטלה הרשעתו של הנאשם והוטל עליו של"צ בהיקף 150 שעות.
בת"פ (שלום ב"ש) 43217-07-11 מד"י נ' טדגי סיפק הנאשם סם קנאבוס במשקל של 4.66 גרם לסוכנת משטרתית. בית המשפט התייחס לכך שהאספקה נעשתה בנסיבות חברתיות, מתוך רצון לכבוש את לב הסוכנת, ואף באותו מקרה בוטלה הרשעתו של הנאשם והוטל עליו של"צ בהיקף 200 שעות.
בת"פ (פ"ת) 43029-02-10 מד"י נ' עירן עראמי הורשע הנאשם בעבירות של החזקת סם לצריכה עצמית ואספקת סם, כאשר באותו מקרה הואשם הנאשם כי אף סיפק סם לקטינים. ב"כ הנאשם טען כי בכך מהווה המקרה מקרה חמור מהמקרה שבנדון.
באותו מקרה בוטלה הרשעתו של הנאשם משיקולי שיקום, מאחר שהוברר כי האספקה היתה על רקע חברתי בין צעירים בני אותה כתה וללא גוון מסחרי, והוטל עליו של"צ בהיקף 200 שעות.
ב"כ הנאשם טען עוד כי אכן נעשתה טעות מצד הנאשם בהתנהלותו, אולם הוא שילם על טעותו בעצם השהייה במעצר בית, תוך שלילת חרותו, שהינה קשה ביותר.
נטען כי עברה כשנה מקרות האירוע, במהלכה עבר הנאשם תהליך חיובי ומוצלח.
נטען כי הסתבכותו של הנאשם הייתה על רקע חברתי ולא על רקע כלכלי -מסחרי, הדחה או רווח, שאז בקשה לאי הרשעה לא הייתה מועלית כלל.
7
עוד נטען כי אף שירות המבחן בתסקירו מתאר כיצד שינה הנאשם את דרכיו, עלה על דרך המלך ונרתם לטיפול כבסיס להמלצתו לאי הרשעה, וזאת בהתאם להלכת כתב וכפי שפסק בית משפט זה בענין עראמי.
לאור זאת עתר ב"כ הנאשם לאמץ את המלצת שירות המבחן לאי הרשעת הנאשם.
עדות הנאשם לעונש
נטען כי המעשים לא נעשו למטרת רווח אלא כדי להרשים את חבריו, נטען כי הנאשם מתחרט על מעשיו וכי נמצא במקום אחר כיום, נמצא בטיפול המסייע להשתלבותו בחיים הנורמטיביים ובלימודים. נטען כי הרשעה תגרום להפסד מקום עבודתו הנוכחי, לימודיו, וסיכוייו להשתלב בעבודה בבורסה.
עדות אם הנאשם לעונש
נמסר מפי האם, כי במהלך התקופה בה שהה הנאשם במעצר בית קיימה אמו של הנאשם שיחות רבות עמו וכי הוא הביע בפניה חרטה על מעשיו ועל עוגמת הנפש אשר גרם לה בכך, וכעת הוא בתהליך חיובי של התקדמות, והשאיפה הינה שימשיך בדרך זו.
דיון
אין חולק, כי עבירות הסמים הינן רעה חולה בחברה, וכי על בית המשפט לתת ידו לביעור הנגע, הפוגע בחייהם של המשתמשים בסמים ושל סביבתם המשפחתית וגורר אחריו ביצוע עבירות רכוש, אלימות ועוד. כך בפרט, לגבי עבירות הסחר והאספקה.
עם זאת, כאשר עסקינן בצעירים המבצעים עבירות סמים בנסיבות חברתיות ועל רקע מצוקה אישית, לחץ חברתי ואי בשלות נפשית, ובפרט כאשר מדובר בסמים קלים ובכמויות זעירות כבמקרה דנן, הכף נוטה לעבר התמודדות מרובדת, שתחילתה מניעתית - מעצר ושחרור בתנאים מגבילים המונעים את המשך ביצוע העבירות, ובהמשך, הפניית הצעיר לתהליך טיפולי ושיקומי, כדי לסייע לו בהתנתקות ממעגל הסמים ובחינת עומק של הדפוסים ההתמכרותיים, תהליך ממושך הדורש פתיחות, מחוייבות והתמדה, ואשר הוכח כי הוא יעיל הרבה יותר, בטווח הרחוק, מהטלת ענישה של מאסר או קנ ג דא.
8
במקרה דנן, נראה כי העבירות נעברו על רקע חברתי, כתופעת לוואי של השימוש העצמי בסם, ולא למטרת הפקת רווחים או כעיסוק לפרנסתו. הנאשם החל להשתמש בסמים קלים על רקע קושי להתמודד עם לחצים בהם היה נתון. הנאשם הינו צעיר שמוצאו ממשפחה קשת יום ואשר מאז שחרורו מצה"ל עושה מאמצים למצוא את מקומו התעסוקתי במסגרות נורמטיביות שונות, וכעת נמצא בתחילת דרכו המקצועית ורוכש השכלה בתחום שוק ההון. הנאשם נטל אחריות, הבין את הפסול בהתנהגותו ונרתם לתהליך טיפולי ממושך שהביא אותו למקום שונה מזה שהיה בו בעת מעצרו, במהלכו רכש מודעות ודרכי התמודדות עם קשייו ללא היזקקות לסמים. לנאשם נזקקות להמשך הקשר הטיפולי לצורך התקדמות בונה במישורי חייו השונים. התרשמות שירות המבחן היא כי הנאשם עבר טלטלה רגשית וכי הורתע באופן ממשי מההליך המשטרתי והמשפטי הממושך, כך שהחשש להישנות העבירות הינו נמוך, בפרט אם ימשיך בקשר הטיפולי.
כמו כן הוכח, כי הנאשם, שהינו צעיר בתחילת דרכו המקצועית, יינזק קשות עקב ההרשעה בדין, מאחר שלא יכול להשתלב בתפקיד ועיסוק כלשהם בתחום שוק ההון, בו החל את לימודיו, ואף תחומים מקצועיים רבים אחרים ייחסמו בפניו.
בנסיבות אלה, אני סבורה כי יש להחיל בעניינו של הנאשם את הרציונלים שהנחו את בתי המשפט בגזרי הדין אשר הוצגו ע"י הסניגור ופורטו לעיל, ולפיהם, נוכח האינטרס השיקומי הברור והתועלת שתצמח, הן לנאשם והן לחברה, עקב ביטול ההרשעה, פוחת משקלו של האינטרס הציבורי שבמיצוי הדין עם עברייני הסמים ובהקלנתם, והעדיפות ניתנת למסלול השיקומי ולביטול ההרשעה.
לפיכך אני מבטלת את ההרשעה, ומטילה על הנאשם של"צ בהיקף של 250 שעות. כן אני מעמידה את הנאשם במבחן למשך שנה, בתנאים שיקבע שירות המבחן ובהם המשך השתתפות בתהליך הטיפולי ומסירת בדיקות שתן.
שירות המבחן ידווח לבית המשפט על ביצוע השל"צ. הנאשם מוזהר כי אם לא יבצע את צו השל"צ או לא יעמוד בצו המבחן, מוסמך בית המשפט להפקיע את הצווים, להרשיעו ולגזור עליו עונשים חלופיים.
צו להשמדת המוצגים.
ניתן היום, ו' תמוז תשע"ה, 23 יוני 2015, במעמד הצדדים.
