ת"פ 22127/09/18 – מדינת ישראל נגד מרוואן אבו גאנם
בית המשפט המחוזי מרכז-לוד |
|
ת"פ 22127-09-18 מדינת ישראל נ' אבו גאנם
|
|
1
בפני |
כבוד השופט עמי קובו
|
|
בעניין: |
מדינת ישראל |
|
|
|
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
מרוואן אבו גאנם |
|
|
|
הנאשם |
ב"כ המאשימה: עו"ד סלע
ב"כ הנאשם: עו"ד איתי שוחט
גזר דין |
רקע
1. הנאשם הורשע בהתאם להודאתו בעובדות כתב האישום המתוקן בעבירות כדלקמן:
א. נהיגה פוחזת של רכב, לפי סעיף 338(א)(1) בחוק העונשין, תשל"ז-1977 (להלן: "החוק").
ב. הפרעה לשוטר במילוי תפקידו, לפי סעיף 275 בחוק.
ג. היזק בזדון, לפי סעיף 452 בחוק.
ד. תקיפה הגורמת חבלה של ממש, לפי סעיף 380 בחוק.
ה. נהיגה ברכב ללא פוליסת ביטוח בת תוקף, לפי סעיף 2 בפקודת ביטוח רכב מנועי [נוסח חדש], תש"ל-1970.
ו. נהיגה ברכב ללא רישיון נהיגה תקף, לפי סעיף 10(א) בפקודת התעבורה [נוסח חדש], תשכ"א-1961.
ז. נהיגה ללא רישיון רכב תקף, לפי סעיף 2 לפקודת התעבורה [נוסח חדש], תשכ"א-1961.
2
2. על-פי המתואר בעובדות כתב האישום המתוקן, ביום 13.8.18 נהג הנאשם ברכב מסוג יונדאי בעיר גדרה, בעת שרישיון הנהיגה שלו לא היה בתוקף מאז שנת 2007, תוקף רישיון רכב היונדאי פקע והוא ללא פוליסת ביטוח. שוטרת ופקחית שהבחינו ברכב כרזו לו לעצור, ובתגובה לכך הנאשם החנה את הרכב בתחנת אוטובוס. השוטרת והפקחית נגשו אל הרכב ונעמדו על יד דלת הנהג והשוטרת ביקשה מהנאשם להזדהות. הנאשם טען תחילה שתעודת הזהות שלו בתחנת המשטרה ובהמשך טען שנמצאת בביתו והציע לשוטרת לנסוע אחריו לביתו. לפתע ובעוד דלת הנהג פתוחה, הנאשם החל לנסוע, תוך שהסיט את ההגה לצד שמאל לכיוונן של השוטרת והפקחית. בתגובה ניסו השתיים לתפוס את הנאשם בחולצתו, אך הנאשם אשר החל בנסיעה, נמלט מהמקום, תוך שגרם להן לזוז לאחור כדי לא להיפגע.
הנאשם נסע ברחוב ובאותה עת נסעו ברחוב נהגת ברכב מסוג שברולט עם ארבעת ילדיה ונהגת ברכב מסוג מאזדה עם שלושה ילדים. במהלך הנסיעה הנאשם פגע עם רכבו בחלק האחורי שמאלי של רכב המאזדה ובחלקו הימני של רכב השברולט. מיד בסמוך לכך ניתק הגלגל הימני קדמי של רכב היונדאי והנאשם איבד שליטה על הרכב, עלה על מדרכה והתנגש בסלע שהיה מוצב עליה. הנאשם ירד מהרכב והחל לברוח, השוטרת והפקחית ניסו לרדוף אחריו אך הוא נמלט מהמקום. כתוצאה ממעשיו של הנאשם נגרמו לנהגת רכב המאזדה כאבים בגב ונגרם נזק לרכבה שהוערך כאובדן כללי (טוטאל לוס) וכן נגרמו נזקים לרכב השברולט.
3. הצדדים הגיעו להסדר דיוני, לפיו הנאשם הודה והורשע בכתב האישום המתוקן והופנה לקבלת תסקיר שירות המבחן. המאשימה הודיעה שתעתור לעונש מאסר בפועל ללא קשר לאמור בתסקירי שירות המבחן.
תסקירי שירות המבחן
3
4. בעניינו של הנאשם הוגשו חמישה תסקירי שירות מבחן. על פי התסקירים, הנאשם בן 37, גרוש ואב ל-3 ילדים משתי נשים ועובד כעצמאי בתחום הבנייה. לדבריו סיים 12 שנות לימוד. בשנת 2002 נפצע מירי במהלכו נהרג אחד מאחיו ובעקבות האירוע עזב את לימודיו וחלה הדרדרות במצבו הנפשי. בשנת 2006 היה מעורב בתאונת דרכים כנהג, וידידה שנסעה עמו ברכב נהרגה. אירוע זה תואר כגורם משברי נוסף שהגביר תחושות מצוקה, אשם וחוסר אונים. לאחר רצח אחיו מצבו הדרדר והוא החל לצרוך סמים והיה מעורב בפלילים. בשנת 2003 הקים עסק עצמאי בתחום חומרי בניין, אך בהמשך שקע בחובות משמעותיים ועד היום משלם חובותיו לבנקים. בשנת 2002 נישא לראשונה, ובהמשך התגרש. בשנת 2006 נישא בשנית. בני הזוג התגרשו בתום מערכת יחסים קונפליקטואלית. לנאשם עבר פלילי מכביד בגין עבירות מתחום האלימות והוא ריצה עונשי מאסר. מוכר לשירות המבחן מאז שנת 2001 ולאורך השנים הופנה בגין ביצוע עבירות שונות בתחום האלימות, והתקשה לשתף פעולה עם שירות המבחן ועם גורמי טיפול נוספים. בהליך המעצר בתיק הנוכחי שולב בקבוצת עצורי בית. הגעתו לקבוצה הייתה בלתי סדירה, התרשמו מהצפה רגשית ומצורך בסיוע משולב גם בבריאות הנפש, אך הנאשם לא קידם פניה לגורמי טיפול רלוונטיים. בנוסף התרשמו אז כי הנאשם בעל קווי אישיות עברייניים, כישורים נמוכים לוויסות עצמי ומסיכון במצבו. ביחס לעבירות, הנאשם תיאר היכרות קודמת עם השוטרת מאירועים פליליים קודמים בהם היה מעורב. לתפיסתו במהלך תקופה ממושכת השוטרת נהגה כלפיו באופן נקמני ותוקפני. בשל כך, לדבריו היה נתון תחת לחץ וחרדה ונהג באופן אימפולסיבי אך לא התכוון לגרום נזק. בתיאוריו בלט שהנאשם מתקשה לבחון את התנהגותו האלימה והמסוכנת. הנאשם שב וקשר את ההידרדרות במצבו באובדן אחיו, מאז שקע בדיכאון, התקשה בתפקוד, החל לגלות התנהגויות אלימות ולפתח דפוסים עברייניים. לדבריו סובל מאז האירוע מתופעות דחק של חרדות וקשיי שינה, בגינן פנה בשנת 2011 לאבחון בבריאות הנפש ונטל לתקופה קצרה טיפול שהפסיקו על דעתו. לדבריו בתקופות של נסיגה במצבו הנפשי והתפקודי צורך סמים, וכיום צורך סמים באופן מזדמן. הופנה לביצוע בדקות שתן אך לא ביצע אותן וניתק את הקשר עם שירות המבחן.
בסיכום התרשם שירות המבחן מהנאשם כמי שלאורך שנים מתנהל באופן שולי, עברייני ומסוכן כשהוא מתקשה להיענות לגורמי סמכות. גדל במסגרת משפחתית מורכבת, ברקע אובדן וחשיפה לחברה שולית. מגיל צעיר פיתח דפוסים עברייניים. בנוסף התרשמו ממיעוט גורמי תמיכה וקושי מתמשך לתפקד ביציבות במישורי חייו השונים. במפגשים עמו התנהג באופן לא מותאם, התקשה לענות על שאלות ישירות, נטה להסיט את הדיון והגיב באופן לא מווסת ותוקפני. להערכת שירות המבחן, רמת הסיכון להישנות התנהגות אלימה היא גבוהה ואם תתרחש תוצאותיה צפויות להיות ברמה גבוהה. שירות המבחן מנה את גורמי הסיכון להישנות עבריינות ובכללם דפוסיו העברייניים וההתמכרותיים, קווים אלימים, חסכים רגשיים מגיל צעיר, וכן אובדנים רבים, חלקם קשים ואלימים אליהם נחשף לאורך השנים, חוסר היציבות שמגלה במישורי חייו, קשיים בקשרים זוגיים ומשפחתיים, כישורי שליטה נמוכים ביותר, יכולת מצומצמת להיענות לגבולות חיצוניים, וקושי בוויסות עצמי. הנאשם שב ומבצע עבירות אלימות ומתקשה לבחון את בחירותיו העברייניות ופגיעותיו באחרים, התקשה לקחת אחריות להתנהגותו, השליך את האחריות על גורמי אכיפת החוק, והתקשה לגלות אמפתיה לנפגעים בעבירה. הנאשם מגיב באופן הגנתי ותוקפני כלפי גורמי אכיפת החוק וכך גם פעל מול שירות המבחן. כגורמי סיכוי לשיקום מנה שירות המבחן את התקופות בהן הצליח לעבוד באופן סדיר, דבריו כי סיים לימודיו וגילה שאיפות להמשך לימודים. נוכח הסיכון הגבוה במצבו והיעדר שיתוף פעולה, שירות המבחן נמנע מהמלצה שיקומית בעניינו.
4
בדיון שהתקיים הנאשם ביקש שתינתן לו הזדמנות נוספת להשתלב בטיפול בשירות המבחן ומשכך התבקש תסקיר משלים. שירות המבחן דווח כי הנאשם פנה ביוזמתו למרכז לבריאות הנפש בבית החולים באר יעקב ומחוות דעתם עלה שהנאשם בעל סף גירוי נמוך והתפרצויות זעם כשברקע חוויות טראומטיות בעברו. הומלץ על טיפול תרופתי המסייע במיתון דחפים תוקפניים. בבדיקת שתן שנערכה לנאשם בשירות המבחן נמצאו שרידי סם מסוג קנאביס. הוצע לו להשתלב בטיפול גמילה ואולם הנאשם סירב.
בהמשך לכך דווח כי הנאשם החל ליטול טיפול תרופתי וחל שיפור במצבו, מסר כי נגמל בכוחות עצמו ובדיקת שתן שביצע נמצאה ללא שרידי סם. גורמי הטיפול מהמרכז בבאר יעקב מסרו שהנאשם מגיע לפגישות, מדווח על שיפור במצב הרוח ומבקש להשתלב בטיפול פסיכולוגי. גורמי הטיפול התרשמו ממגמת שיפור.
בהמשך לכך דווח שירות המבחן על נסיגה במצבו הנפשי וההתמכרותי, הוא דווח על חוסר יציבות במצבו הנפשי וכי טרם קידם השתלבות בשיחות טיפוליות. בנוסף הנאשם לא ביצע שתי בדיקות שתן אליהן זומן ודווח על צריכת סמים מסוג קנאביס לאחרונה. הוא ביטא מצוקה רבה סביב מצבו, לצד המשך טשטוש והכחשת קשייו בתחום ההתמכרות.
בתסקיר המסכם נמסר שהנאשם ניתק קשר עם שירות המבחן, לא הגיע לפגישות ולא ביצע בדיקות שתן לאיתור שרידי סם. שירות המבחן צין שאף שחלה התקדמות ראשונית במצבו עת פנה לקבלת טיפול פסיכיאטרי ומסר בדיקה אחת שנמצאה נקיה, בחודשים האחרונים חלה נסיגה במצבו הרגשי וההתמכרותי, וניסיונות לסייע לנאשם להיגמל מסמים ולהשתלב בטיפול בבריאות הנפש לא צלחו והוא ניתק את הקשר עם שירות המבחן. מדובר באדם בעל קווי אישיות עבריינים, אלימים והתמכרותיים, תגובותיו והתנהגותו אינם מווסתים והוא זקוק לסיוע במצבו, אולם לאורך זמן אינו מקדם את מצבו. לפיכך הומלץ להטיל על הנאשם ענישה קונקרטית שיתכן ותציב לו גבול.
ראיות לעונש
5. סיכום ביקור רופא מיום 5.10.20 מהמרכז לבריאות הנפש בבאר יעקב (נ/1) - הנאשם פנה לראשונה עם תלונות על נדודי שינה, סף גירוי נמוך והתפרצויות זעם שהם לדבריו כתוצאה מאירועים טראומטיים בעברו. בבדיקתו לא עלתה התרשמות ממצב פסיכוטי או אפקטיבי מג'ורי, ללא עדות למסוכנות לעצמו או לזולת. החל טיפול תרופתי. מספר חודשים לא נטל את הטיפול, אולם לאחר שחזר ליטול דווח על שיפור במצבו הנפשי. הגיע לביקור קבוע, לדבריו לא חש שיפור במצבו הנפשי, מתלונן על כאבים, מתח וחרדה, מחשבות חוזרות. רוצה להתחיל דף חדש עם תקוות חיוביות. מבקש טיפול פסיכולוגי. הומלץ על המשך הטיפול התרופתי ומעקב.
6. דוח ההוצאה לפועל מיום 20.5.19 - הכולל רשימת הגבלות לחייב ובהן הגבלת החזקה ברישיון נהיגה וכן רשימת התיקים המתקיימים בעניינו בהוצל"פ וסך החוב.
7. צילום מפה ובה מסומן מסלול נסיעתו של הנאשם בעבירה שאורכו 1 ק"מ (נ/2).
8. חוות דעת של שמאי רכב מיום 27.8.18 (נ/3) - ממנו עולה שלרכב המאזדה נגרם נזק העולה על ערכו. ערך הרכב עומד על 7,000 ₪.
5
טיעוני הצדדים
9. לטענת ב"כ המאשימה, עו"ד סלע, הערכים החברתיים שנפגעו הם סיכון חייהם, שלומם ורכושם של משתמשי הדרך. ההימלטות מהשוטרים באמצעות נהיגה פוחזת ופרועה, פוגעת קשות בביטחון הציבור, מסכנת באופן משמעותי את הביטחון האישי של משתמשי הדרך ונהיגה ללא רישיון תקף מבטאת זלזול בגורמי אכיפת החוק ואף יוצרת קשיים במימוש פיצויים בעקבות תאונת דרכים. רמת הפגיעה בערכים המוגנים היא בינונית. מדובר באירוע שהתרחש בליבה של עיר בשעת בוקר עמוסה, ואחד הרכבים שבהם פגע הנאשם הוערך כאובדן מוחלט והנוסעת בו נחבלה. המאשימה עתרה למתחם עונש הנע בין 9 ל-30 חודשי מאסר בפועל. לא קיימים טעמים המצדיקים חריגה ממתחם העונש. בעניינו של הנאשם התקבלו חמישה תסקירים, ולאורך כל הדרך התרשם שירות המבחן מאדם שבמהלך השנים התנהל באופן שולי, עברייני ומסוכן, המתקשה להיענות לגורמי סמכות ובדיקות השתן שביצע העלו תוצאה חיובית לקנאביס. בתסקיר האחרון שירות המבחן מדווח שהנאשם ניתק עמו קשר מסוף חודש יולי 20', לא ביצע בדיקות שתן וחלה נסיגה במצבו הרגשי וההתמכרותי. שירות המבחן התרשם שהקשר עמו לא מקדם את הנאשם והומלץ על עונש קונקרטי שיתכן שיציב גבולות להתנהגותו. לשיטת המאשימה יש מקום לתת משקל משמעותי להרתעת היחיד, לאור עברו הפלילי המכביד ולאור האמור בתסקירי שירות המבחן ובפרט לחוסר ההכרה במצבו וההזדמנויות שנתנו לו ולא מומשו. משכך עתרה המאשימה לקבוע את עונשו של הנאשם בחלקו העליון של מרכז המתחם, וזאת בנוסף לעונש מאסר על תנאי, קנס, פיצוי לנפגעי העבירה, פסילת רישיון נהיגה ופסילה על תנאי.
6
10. לטענת ב"כ הנאשם, עו"ד איתי שוחט, הנאשם נמלט בנסיעה ברחוב הרצל, מבלי שהוא זגזג, חצה רמזורים אדומים, עלה על כיכרות וכיוב'. העבירה העיקרית היא נהיגה בפזיזות ורשלנות לאורך קילומטר אחד, ללא סיכון ממשי. הסיכון שנוצר הוא מינימלי. הנזק לרכב שהוגדר כאובדן מוחלט קשור בכך שמדובר ברכב ששוויו נמוך מאוד, בסך של 7,000 ₪ בלבד, ולכן הרכב הורד מהכביש ולא תוקן. אין תאונה קשה או פגיעה ממשית. מתחם העונש צריך לנוע בין מספר חודשי עבודות שירות ועד ל-12 חודשי מאסר. קיים הבדל בין מי שנהג מבלי שהוציא מעולם רישיון נהיגה לבין מי שנוהג כאשר יש לו פסילה. כל העבירות שבהן הורשע הנאשם הן עבירות עוון שבסמכות בית משפט השלום. רף הפגיעה הוא נמוך, ואם הנאשם לא היה מסיט את ההגה, התיק היה בסמכות בית המשפט לתעבורה. לנאשם אמנם עבר פלילי ועבר תעבורתי, והוא ריצה עונשי מאסר. ואולם, יש לשקול את הודאתו שהיא משמעותית ומגלמת חרטה כנה. הוא הודה שנהג באופן אימפולסיבי. הנאשם נשוי ונמצא כיום בהליכי גירושין, אב לילדים, עבד כל חייו, וחווה מספר טראומות קשות. הוא אובחן כסובל מפוסט טראומה. אחיו נרצח על רקע סכסוך משפחות שהוא אינו צד לו. הוא היה מעורב בתאונת דרכים קשה מאוד בה אנשים קיפחו את חייהם והדבר השאיר בו אותותיו. כיום הנאשם מסכים לכל טיפול שיציעו לו ולכל מסגרת. התסקירים מלמדים על אדם שסובל מבעיות בתחום בריאות הנפש הזקוק לטיפול. הוא היה בקשר עם שירות המבחן, הוצע לו להשתלב בקבוצה טיפולית והוא התמודד עם מצבים קשים. אין הצדקה למקם את עונשו של הנאשם בחלק הבינוני או הגבוה של המתחם. מדובר בעבירה מחודש אוגוסט 18', מזה תקופה הנאשם לא עמד לדין ולא הוגשו בעניינו כתבי אישום נוספים. הנאשם נכנס ויצא כל חייו מבתי סוהר והדבר לא הועיל. ניתן להורות על ריצוי עבודות שירות ברף הגבוה, בהתייחס לכך שהוא מגלה יציבות בחייו ונמצא במעקב בבריאות הנפש.
11. הנאשם טען שהוא מאוד מתחרט על מעשיו, לא היה חושב לעשות מעשה כזה היום, זה לא ראוי ולא מכובד. היום מתחיל הליך חדש. היו תקופות שקיבל תרופות שעשו לו רע, ולא יכול היה לקום בבוקר. לא המשיך כי נפל בין הכיסאות. החליפו לו את התרופות, והיום מרגיש טוב יותר עם מחשבות טובות יותר.
דיון - קביעת מתחם העונש ההולם
12. כתב האישום מתאר אירוע אחד, ומכאן שיש לקבוע בגינו מתחם עונש הולם אחד.
13. הערכים החברתיים אשר נפגעו הם סיכון חייהם, שלומם ורכושם של המשתמשים בדרך, ופגיעה בתחושת הביטחון של הציבור ושל גורמי אכיפת החוק. הימלטות משוטרים אשר מובילה למרדפים בכבישים פוגעת קשות בביטחון הציבור, בביטחון גורמי אכיפת החוק, ומסכנת באופן משמעותי את הביטחון האישי של המשתמשים בדרך. תופעת הנהיגה המסוכנת במהלך מרדפים עם המשטרה, יוצרת סיכון רב וחמור לכל הנוסעים בדרכים, ופוגעת בסדר הציבורי. תופעה זו אף מבטאת זלזול מופגן ובוטה בגורמי אכיפת החוק, והעדר מורא החוק. במקרים של מנוסה מרשויות החוק, הערכים החברתיים כוללים גם את יכולתן של הרשויות לאכוף את החוק ולהביא עבריינים לדין. בשל כך קיים צורך, ככלל, להטיל ענישה מחמירה בגין עבירות אלה (ראו ע"פ 4763/17 ותד נ' מדינת ישראל [29.1.18], וע"פ 2519/14 אבו קיעאן נ' מדינת ישראל [29.12.14]).
14. בחינת מידת הפגיעה בערך המוגן מובילה למסקנה כי הפגיעה היא ברף בינוני. הנאשם נהג ברכב אף שרישיון הנהיגה שלו אינו תקף מאז שנת 2007, לאחר שעצר, החל בנסיעה תוך שהסיט את ההגה לכיוונן של שוטרת ופקחית ונמלט מהמקום בנסיעה בעיר עד שפגע בשני כלי רכב בו נסעו נשים וילדים. הנאשם איבד את השליטה ברכב, עלה על מדרכה והתנגש בסלע. הנהיגה הפוחזת בשעת יום בלב עיר, מעצימה את הפגיעה בערכים המוגנים, וזאת הגם שהמרדף היה קצר ונמשך על פני קילומטר אחד בלבד.
7
15. במסגרת הנסיבות הקשורות בביצוע העבירה, יש לתת את הדעת לכך שהנאשם נהג ברכב אף שרישיון הנהיגה שלו אינו בתוקף מאז שנת 2007, ורישיון הרכב אינו תקף. כשנתבקש להציג תעודת זהות, הנאשם החל בנסיעה כאשר דלת הנהג פתוחה ושוטרת ופקחית עומדות ליד דלת הנהג. הנאשם הסיט את ההגה לכיוונן של השתיים והן נאלצו לזוז כדי שלא להיפגע. הנאשם נהג ברכב עד שפגע בשני כלי רכב בו נסעו שתי נהגות וילדיהן. הגלגל הימני קדמי של רכבו ניתק והנאשם איבד את השליטה על רכב, עלה על מדרכה והתנגש בסלע שהיה מוצב במקום. הנזק הפוטנציאלי בעבירה של נהיגה פוחזת ברכב הוא רב וכולל סיכון משמעותי לפגיעה במשתמשי הדרך, בהולכי רגל ובשוטרות שביצעו את המרדף, ובפרט שהמעשה בוצע בשעת בוקר, בלב העיר. הנזק שנגרם בפועל כולל חבלה בדמות כאבי גב שנגרמה לנהגת רכב המאזדה ונזק לרכוש - לרכב המאזדה שהוערך כאבדן כללי (שווי הרכב כ-7,000 ₪) ונזק גם לרכב השברולט ששוויו לא צוין. הסיבות שהביאו את הנאשם לבצע את העבירה קשורות בנטייתו להתנהגות אימפולסיבית ודפוסיו העברייניים והאלימים.
16. בחינת מדיניות הענישה הנוהגת מעלה כי במקרים דומים הוטלו על נאשמים עונשי מאסר במנעד רחב כמפורט להלן:
א. בע"פ 3802/10 אלון נ' מדינת ישראל (26.10.10) נדחה ערעורו של נאשם שהורשע, לאחר ניהול הוכחות, בעבירות של מעשי פזיזות ורשלנות ברכב, מסירת ידיעה כוזבת, ושיבוש מהלכי משפט. הנאשם נהג ברכב, נדרש על ידי שוטרים לעצור, האיץ את נסיעתו והחל להימלט תוך ביצוע עבירות תעבורה שונות, לרבות חציית צומת באור אדום. המרדף נמשך עד שנעלמו עקבותיו, ובהמשך הוא התקשר למשטרה וטען כי רכבו נגנב. נדון ל-30 חודשי מאסר בפועל.
ב. ברע"פ 5714/13 חמד נ' מדינת ישראל (28.10.13) נדחתה בקשת רשות ערעור של נאשם שהורשע על פי הודאתו בעבירות של נהיגה פוחזת ברכב, נהיגה בזמן פסילה, ללא רישיון נהיגה וללא ביטוח, אי ציות להוראות שוטר, הפרעה לשוטר במילוי תפקידו והפרת הוראה חוקית. הנאשם נהג בפארק שאליו נאסרה כניסת רכבים, בצורה פרועה, ותוך שהוא עולה על מדרכות. שוטרים במדים הורו לו לעצור, ואולם הוא האיץ את נסיעתו, ודהר לעבר השוטרים, אשר נאלצו לסטות לצד הדרך. לאחר מכן נמלט רגלית. לחובת הנאשם עבר פלילי משמעותי, לרבות בעבירות דומות. נגזר עליו עונש של שנתיים מאסר בפועל, וכן הופעל עונש מאסר על תנאי.
ג. בע"פ 2264/15 עביד נ' מדינת ישראל (22.11.15) נדחה ערעורו של נאשם שהורשע על פי הודאתו בעבירות של מעשי פזיזות ורשלנות, נהיגה בקלות ראש שגרמה לתאונה בה נפגעו אדם ורכוש, נהיגה בשכרות וללא ביטוח והפרעה לשוטר במילוי תפקידו. הנאשם נהג בשכרות, ניידת משטרה כרזה לו לעצור אך הוא נמלט ממנה בנסיעה פראית חרף קריאות המשטרה, והתנגש בניידת. הנאשם בעל עבר פלילי. בית המשפט המחוזי קבע מתחם ענישה שבין 15 ל-35 חודשי מאסר וגזר על הנאשם 16 חודשי מאסר בפועל.
8
ד. בע"פ 8116/10 אבו עמאר נ' מדינת ישראל (10.3.11) נדחה ערעורו של נאשם אשר הורשע על פי הודאתו בעבירות של נהיגה בפזיזות, היזק בזדון, והעלבת עובד ציבור. הנאשם נהג ברכב באזור קו התפר והעלה לרכבו חמישה נוסעים. אנשי מילואים סימנו לו לעצור, והוא החל בהימלטות, הוריד את הנוסעים, הגביר את מהירותו תוך שגרם לרכב הצבאי לסטות לצד הכביש ולעצור. הנאשם התנגש בעוצמה ברכב הצבאי, וכתוצאה מכך אחד החיילים נפגע. הנאשם נמלט בנסיעה מהמקום עד שנעצר על ידי המשטרה. הוגש תסקיר חיובי. נאשם צעיר, לחובתו עבר פלילי ותעבורתי וריצה בעבר עונש מאסר. נדון ל-15 חודשי מאסר בפועל.
ה. ברע"פ 796/13 רוישד נ' מדינת ישראל (14.3.13), נדחתה בקשת רשות ערעור של נאשם שהורשע לאחר ניהול הוכחות בעבירות של נהיגה בפזיזות, הפרעה לשוטר במילוי תפקידו, נהיגה בשכרות, אי ציות לרמזור אדום, ונהיגה ללא רישיון נהיגה תקף וביטוח. הנאשם נצפה על ידי שוטרים יושב ברכב עם חבריו ושותה אלכוהול. בהמשך הבחינו השוטרים בנאשם כשהוא נוהג ברכב, כרזו לו לעצור והוא פתח במנוסה, תוך שנוהג במהירות, וחוצה צומת באור אדום. הנאשם עצר את רכבו וניסה לברוח רגלית עד שנעצר. לחובת הנאשם עבר פלילי ותעבורתי עשיר. על הנאשם הושת עונש של 15 חודשי מאסר בפועל.
ו. בע"פ 5446/13 סאבר נ' מדינת ישראל (9.2.14) הורשע נאשם על פי הודאתו בעבירות של מעשי פזיזות ורשלנות ברכב, הפרעה לשוטר במילוי תפקידו, נהיגה בפסילה, ועבירות תעבורה נוספות. הנאשם נהג במיניבוס, שוטר אותת לו לעצור, הנאשם החל להאיץ את מהירות נסיעתו ולהימלט מהמקום. במהלך המרדף נהג הנאשם במהירות מופרזת, תוך שהוא עוקף רכבים, מאלץ רכבים לסטות מדרכם, חוצה קו הפרדה, עד אשר נעצר. לנאשם עבר פלילי ותעבורתי, וריצה בעבר עונש מאסר. נקבע מתחם הנע בין 6 ל-24 חודשי מאסר בפועל. נדון ל-14 חודשי מאסר בפועל.
ז. בע"פ 8445/19 מזרחי נ' מדינת ישראל (15.7.20) הקל בית-המשפט העליון בעונשו של נאשם אשר הורשע על פי הודאתו בעבירות של מעשה פזיזות ורשלנות ברכב, ניסיון לתקיפת שוטר, אי ציות להוראת שוטר, נהיגה בזמן פסילה וללא ביטוח ואי ציות לרמזור. הנאשם נהג בהיותו פסול לנהיגה. שוטר ניגש אליו, הנאשם החל בנסיעה והשוטרים דלקו אחריו. הנאשם נהג באופן מסוכן עד שעלה על מדרכה ונעצר. שוטר ניגש אליו, ובתגובה הנאשם החל בנסיעה לעבר השוטר וגרם לו לזוז ממקומו. המרדף נמשך עד שהנאשם הגיע לרחוב ללא מוצא, יצא מהרכב והחל להימלט עד שנעצר. לחובתו עבר פלילי ישן, וכן עבר תעבורתי. בית המשפט העליון הקל בעונשו והעמידו על 9 חודשי עבודות שירות (חלף 12 חודשי מאסר בפועל).
9
ח. בת"פ (מח' מר') 9460-10-19 מדינת ישראל נ' רטה (14.7.20), הורשע נאשם על פי הודאתו בעבירות של מעשה פזיזות ורשלנות ברכב, נהיגה ללא רישיון, החזקת סכין, החזקת סם שלא לצריכה עצמית ונהיגה בשכרות. הנאשם רכב על קטנוע לאחר שעובר לאותו היום צרך סם מסוג קוקאין, ונשא בקטנוע סם מסוג קנאביס וסכין. שוטרים הבחינו בנאשם חוצה במהירות צומת במופע אדום ברמזור. הם דלקו אחריו וכרזו לו לעצור, אך הנאשם המשיך בנהיגה פרועה עד שהחליק עם הקטנוע והוטח לכביש. בית המשפט קבע מתחם עונש הנע בין 9 ל-30 חודשי מאסר. הנאשם סובל ממחלת נפש, בעל נסיבות חיים מורכבות, שבעברו הרשעה יחידה, נדון לעונש של 13 חודשי מאסר בפועל (וכן הופעל מאסר על תנאי).
ט. בת"פ (מח' ב"ש) 2308-12-15 מדינת ישראל נ' אבו עיש (4.5.16), הורשע נאשם על פי הודאתו בעבירות של מעשה פזיזות ורשלנות ברכב, הפרעה לשוטר במילוי תפקידו ונהיגה ללא רישיון. הנאשם נהג ברכב בעיר אף שלא היה ברשותו רישיון נהיגה תקף, כשניידת משטרה החלה לנסוע אחריו, האיץ הנאשם את מהירות נסיעתו ולא נענה לכריזת השוטרים לעצור. הנאשם נהג במהירות ובפראות, עקף כלי רכב באופן מסוכן עד שנעצר. נאשם בעל עבר פלילי. בית המשפט קבע מתחם עונש הנע בין 6 ל-18 חודשי מאסר והשית על הנאשם עונש של 13 חודשי מאסר בפועל.
17. בהתאם לתיקון 113 לחוק העונשין (סעיף 40 יג'), אני קובע כי מתחם העונש ההולם הוא החל מ-8 חודשי מאסר שיכול ויינשאו בעבודות שירות ועד ל-28 חודשי מאסר בפועל.
במקרה דנן, לא קיימים שיקולים אשר מצדיקים חריגה מהמתחם, לחומרה או לקולה.
גזירת העונש המתאים לנאשם
10
18. בגזירת העונש המתאים לנאשם, בגדרי מתחם העונש ההולם, יש להתחשב בנסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה. במסגרת זו מן הראוי לתת את הדעת לכך שהנאשם כבן 37 גרוש ואב ל-3 ילדים, אשר בעברו אירועים טראומטיים אשר הובילו לפגיעה במצבו הנפשי, לצד הפנמת דפוסים עברייניים ואלימים מגיל צעיר והוא חסר מקורות תמיכה משמעותיים. מובן שעונש מאסר ממושך יקשה על הנאשם, אף שריצה בעבר עונשי מאסר, וזאת נוכח מצבו הרגשי וההתמכרותי. הנאשם הודה בביצוע העבירה אך להתרשמות שירות המבחן הוא נוטה לראות בגורמי אכיפת החוק כאחראים להתנהגותו בעבירה והתקשה לגלות אמפתיה לנפגעי העבירה. לאורך השנים נעשו ניסיונות לשלב את הנאשם בטיפול הנדרש במצבו ואולם בהיעדר שיתוף פעולה מצדו, ניסיונות אלה כשלו. במסגרת ההליך הנוכחי, הנאשם פנה לקבלת טיפול פסיכיאטרי ואף ביצע בדיקת שתן שנמצאה ללא שרידי סם, ואולם בהמשך הוא התקשה לקדם שילובו בטיפול, דווח על חזרה לצריכת סמים ובהמשך ניתק את הקשר עם שירות המבחן. לא בכדי שירות המבחן המליץ להטיל על הנאשם ענישה קונקרטית, שתציב בפניו גבול להתנהגותו, ולא בא בהמלצה שיקומית-טיפולית.
עברו הפלילי של הנאשם כולל 8 הרשעות בין השנים 2002-2018 בגין מגוון עבירות, בדגש על עבירות אלימות ועבירות נגד שוטרים, והוא נדון בין היתר לארבעה עונשי מאסר בפועל. עברו התעבורתי כולל 13 הרשעות בין השנים 2001-2007. כמו כן נתתי דעתי לחלוף הזמן מאז ביצוע העבירה בחודש אוגוסט 18'.
19. עוד יש לתת את הדעת לשיקול הרתעת היחיד בגדרו של המתחם, וזאת בשים לב להערכת שירות המבחן לפיה קיימת רמת סיכון גבוהה להישנות התנהגות אלימה ואם תתרחש תוצאותיה צפויות להיות ברמה גבוהה. זאת לנוכח התרשמות שירות המבחן כי הנאשם בעל קווי אישיות עברייניים, אלימים והתמכרותיים, אשר תגובותיו אינן מווסתות, תפקודו לא יציב והוא נעדר מקורות תמיכה. כמו כן הוא מתקשה בשליטה עצמית ובעל יכולת מצומצמת להיענות לגבולות.
20. באיזון בין השיקולים השונים, סבורני כי יש לגזור על הנאשם עונש בחלקו המרכזי של מתחם העונש, לצד עונש מאסר מותנה ופיצוי לנפגעת העבירה בגין הנזק שנגרם לה. בנוסף, יש להטיל על הנאשם ענישה נלווית של פסילת רישיון הנהיגה לתקופה משמעותית וקנס כספי תוך התחשבות במצבו הכלכלי.
סוף דבר
21. אשר על-כן, הנני גוזר על הנאשם את העונשים הבאים:
א. 15 חודשי מאסר בפועל בניכוי ימי מעצרו (30.8.18-3.9.18).
ב. 10 חודשי מאסר על תנאי, לבל יעבור הנאשם במשך 3 שנים מיום שחרורו ממאסר עבירות של סיכון חיי אדם בנתיב תחבורה או נהיגה פזיזה ורשלנית.
ג. פיצוי בסך 5,000 ₪ למתלוננת (בעלת רכב המאזדה). הפיצוי יופקד במזכירות בית המשפט ב-5 תשלומים חודשיים שווים ורצופים, שהראשון שבהם ביום 1.7.21. אם לא ישולם תשלום כלשהו במועדו, תעמוד היתרה לפירעון מיידי.
ד. קנס כספי בסך של 2,000 ₪ או 30 ימי מאסר תמורתו. הקנס ישולם ב-5 תשלומים חודשיים שווים ורצופים, שהראשון שבהם ביום 1.1.22. אם לא ישולם תשלום כלשהו במועדו, תעמוד היתרה לפירעון מיידי.
ה. 24 חודשי פסילה בפועל מלהחזיק ברישיון נהיגה החל מיום שחרורו ממאסר. הנאשם יפקיד את רישיון הנהיגה שברשותו, או הצהרה מתאימה בסמוך לפני מועד שחרורו של הנאשם ממאסר.
11
ו. 12 חודשי פסילה על תנאי מלקבל או להחזיק רישיון נהיגה למשך שנתיים מיום שחרורו ממאסר.
הנאשם יתייצב לריצוי מאסרו בבית הסוהר הדרים ביום 14.3.21 עד השעה 10:00, כשברשותו תעודת זהות או דרכון וגזר הדין. על הנאשם לתאם את הכניסה למאסר, כולל האפשרות למיון מוקדם, עם ענף אבחון ומיון של שב"ס, טלפון: 08-9787377, 08-9787336.
מזכירות בית המשפט תמציא העתק גזר דין לשירות המבחן.
זכות ערעור לבית-המשפט העליון תוך 45 ימים.
ניתן היום, ו' שבט תשפ"א, 19 ינואר 2021, בנוכחות הצדדים.
