ת"ד 2297/07/16 – מדינת ישראל נגד ביאן סואעד
בית משפט השלום לתעבורה בעכו |
|
ת"ד 2297-07-16 מדינת ישראל נ' סואעד
|
17 אפריל 2019 |
1
|
||
לפני כבוד השופטת אסתר טפטה-גרדי |
||
בעניין: |
1 מדינת ישראל באמצעות עו"ד אייל עמאר
|
|
|
|
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
1
ביאן סואעד
|
|
|
|
הנאשם |
גזר דין |
1. הנאשם הורשע, על פי הודאתו, בעבירות של נהיגה ללא רישיון נהיגה, נהיגה בקלות ראש, נהיגה משמאל לקו הפרדה רצוף בדרך, סטיה מנתיב נסיעה (נסיעות מחמירות), נהיגה ברכב ללא ביטוח, התנהגות הגורמת נזק וחבלה של ממש.
2
2. על פי כתב האישום, ביום 23.4.16, סמוך לשעה 20:15, נהג הנאשם ברכב פרטי, מסוג "שברולט.", מ.ר. 6454359, בכביש 804, מכיוון דרום לצפון, והגיע לק"מ 9.2. אותה עת, בכיוון הנגדי, לכיוון נסיעת הנאשם, נסע רכב משא, מרכב אחוד, מסוג "סופה", מ.ר. 8242315 (להלן - הרכב המעורב). הנאשם נהג ברשלנות בכך שנסע במהירות בלתי סבירה, בנסיבות ובתנאי הדרך, באופן שמנע ממנו את השליטה ברכב, וכתוצאה מכך, בהגיעו לעקומה, איבד שליטה ברכב, סטה מנתיב נסיעתו שמאלה לנתיב הנגדי, תוך חציית קו הפרדה רצוף, והתנגש ברכב המעורב, שהסתובב ונעצר, כשחזיתו לכיוון מזרח. כתוצאה מהתאונה שני הנהגים ונוסעת נחבלו, כשנהג הרכב המעורב, עטור סמיר, נחבל חבלה של ממש, חבלות ראש וחבלות בגוף, חתך רוחבי במצח, חתך עמוק בירך, שברים בצלעות 10,12, מימין, סדק בצלע 8 מימין, בעמוד שדרה מותני, שברים בספינוס פרוסט, ואושפז עד יום 25.4.16. כלי הרכב המעורבים ניזוקו.
3. המאשימה עתרה לעונש שיכלול מאסר בפועל, מאסר על תנאי מרתיע, פסילה שלא תפחת מ-4 שנים, ופסילה על תנאי מרתיעה. הוטעם שמתחם הענישה, בעבירה של בלתי מורשה לנהיגה, כולל מאסר בפועל, הנע בין 15 ימים ל-18 חודשים, ופסילה הנעה מ-6 חודשים ועד 60 חודשים. בעבירה של חבלה של ממש, בנסיבות של גרימת תאונת דרכים, מתחם הענישה נע בין 3 חודשי מאסר בפועל, ל-12 חודשים ו-40 חודשי פסילה עד ל-6 שנים. צוין שהנאשם הודה והורשע בעבירות חמורות. בית המשפט הופנה למסוכנות הרבה שנשקפת מהנאשם, כעולה מתסקיר המבחן, התבקש שלא לקבל את המלצת השירות, והוגשה פסיקה תומכת.
4. ב"כ הנאשם עתר, מנגד, לאמץ את תסקיר המבחן, ולהשית על הנאשם מאסר מותנה, צו של"צ, פסילה, שתאפשר לו להוציא רישיון נהיגה, בתוך זמן סביר, וקנס, בהתחשב בכך שמדובר בחייל בשירות סדיר. הטלת מאסר, בדרך של עבודות שירות, הוטעם, תמנע את המשך שירותו הסדיר ושירותו בקבע, בעתיד, והשתת של"צ, מנגד, תאפשר לו להמשיך באורח חיים נורמטיבי. צוין שהפיכת לוחם בסדיר לאסיר עבריין, אינה אינטרס של המדינה.
צוין שהנאשם, צעיר, שבמועד ביצוע העבירה היה גילו פחות מ-21, ובמהלך 3 השנים שחלפו מיום ביצוע העבירה, הוכיח שאינו מסוכן, התגייס לשירות צבאי כלוחם בחטיבת גולניי, על אף שאינו מחוייב לכך, כבן העדה הדרוזית, ומנהל אורח חיים נורמטיבי ופרודוקטיבי. הנאשם נעדר עבר פלילי, או רישום תעבורתי נוסף, קיים סיכוי של ממש שישתקם בעתיד, ועל כן יש לחרוג ממתחם הענישה. אם נשקף סיכון מהנאשם בדרך, אזי יש להתייחס לכך ברכיב הפסילה בפועל.
עוד צוין שהנאשם התארס, עתיד להינשא בקרוב, ועומד לפני גיוס לצבא קבע. הנאשם מתחרט על העבירה, והפנים את חומרתה, כעולה מהתסקיר.
הנאשם העיד לפני וציין שהוא מתחרט ומתנצל על שארע, ובמועד ביצוע העבירה היה עדיין צעיר.
תסקיר המבחן
3
5. מתסקיר המבחן, מיום 16.8.18, עולה שהנאשם, בן 23, הודה במיוחס לו, אולם לצד זה, צמצם מחומרת התנהגותו. טען שבעת האירוע שב מחתונה, היה נתון תחת השפעת אלכוהול, ואינו זוכר כיצד ארעה התאונה. הנאשם ביטא צער על מעשיו, ותחושת אמפטיה וכאב כלפי הנהג המעורב, וציין שבאותה התקופה התנהל באופן בלתי אחראי ונהג מתוך רצון לספק צורך מידי. לאחר התאונה, לדבריו, שילם פיצוי עבור הנזק שנגרם לרכב (לא הוצגה אסמכתא לעניין זה). ציין שמאז האירוע הפסיק את השתייה, ומנהל אורח חיים יציב, המאופיין בסדר יום קבוע, במסגרת שירותו הצבאי. הנאשם ניגש למבחני התיאוריה ומתכוון להתחיל בלימודי נהיגה באופן מסודר, עם שחרורו.
הנאשם שיתף שבתקופה האחרונה, מאז גיוסו, חל שינוי בהתנהגותו ומתכנן להתארס בקרוב עם בת זוגו. הערכת שירות המבחן היא שקיים סיכון נמוך להישנות התנהגות עוברת חוק. השירות התרשם שאינו פנוי נפשית ורגשית לטיפול מעמיק וארוך טווח, ועל כן נמנע ממתן המלצה טיפולית במסגרת צו מבחן. הומלץ על צו של"צ, בהיקף של 180 שעות, ופיצוי לקורבן.
חומרת העבירה, הערך החברתי שנפגע מביצוע העבירה ומידת הפגיעה בו
6. צירופן של העבירות המיוחסות לנאשם, נהיגה ללא רישיון נהיגה, נהיגה בקלות ראש, נהיגה משמאל לקו הפרדה רצוף בדרך, סטיה מנתיב נסיעה (נסיעות מחמירות), נהיגה ברכב ללא ביטוח, התנהגות הגורמת נזק וחבלה של ממש, מעמידה את המקרה ברף חומרה גבוה. בנהיגה מסוג זה יש משום פגיעה בביטחון הציבור ובשלומו כשבנסיבות התאונה נפגעו 2 הנהגים המעורבים ונוסעת, ונהג הרכב נחבל חבלה של ממש, בראש ובגופו, ואושפז בבית החולים.
על חשיבותה של ענישה מרתיעה בתאונות דרכים, בהם נגרמות חבלות ופציעות חמורות, עמד בית המשפט ברע"פ 2564/12 יחיאל קרני נ' מדינת ישראל:
"תאונות דרכים גובות קורבנות בגוף ובנפש מדי יום, וחלקה של מערכת המשפט לא ייפקד מן המערכה נ' תאונות הדרכים... לענישה הולמת תפקיד חשוב לא רק במקרים בהם גורמות תאונות הדרכים לקורבנות בנפש, אלא אף במקרים בהן נגרמות חבלות ופציעות, ובפרט כאשר חבלות ופציעות אלו חמורות הן".
מדיניות הענישה
4
7. בעפ"ת 21227-07-16 משה נ' מדינת ישראל - בעבירות של גרימת תאונת דרכים, נהיגת רכב בקלות ראש וברשלנות, סטייה מנתיב, גרימת חבלה של ממש, נהיגה במהירות בלתי סבירה, ונהיגה במהירות מופרזת, כשבעת התאונה היה המערער, נהג חדש, בן 17, ולנהגת הקטנוע נגרמו חבלות קשות. בית המשפט המחוזי אימץ את גזר הדין של בית משפט קמא - 6 חודשי מאסר בעבודות שירות, 7 חודשי מאסר על תנאי, פסילה לתקופה של 36 חודשים, פסילה מותנית ל - 6 חודשים, למשך 3 שנים, קנס בסך 1,000 ₪ והתחייבות. בית משפט קמא ציין שמתחם הענישה בתאונת דרכים שגרמה לחבלות של ממש נע בין 3 חודשי מאסר, ל-9 חודשים, פסילת רישיון, הנעה בין 3 חודשים לשנתיים, ואף למעלה מכך, וקביעת העונש ההולם בתוך המתחם תיעשה בהתחשב במידת הרשלנות ובחומרת החבלות שנגרמו לנפגע. בקשת רשות ערעור נדחתה.
8. ת"ד 6469-06-15 מדינת ישראל נ' אבו דיאב (8.5.18) - בעבירות של חבלה של ממש תוך נסיעה על המדרכה, במהירות בלתי סבירה וללא תעודת ביטוח תקפה. הנאשם נהג באופנוע, עלה על מדרכה ופגע בהולך רגל. להולך הרגל נגרמה חבלה של ממש, שברים ב- 5 צלעות, קרע בדרגה 1 בטחול, דימומים באונה הקדמית מימין ומשמאל ועוד. הנאשם בן 23, לחובתו 4 הרשעות קודמות. בית המשפט ציין שמדובר ברשלנות גבוהה, ובחבלות חמורות, ועל הנאשם נגזרו 45 ימי מאסר, בעבודות שירות, פסילה לתקופה של 10 חודשים, מאסר מותנה 3 חודשים, למשך 3 שנים ופיצויים לנפגע בסך 4,000 ₪.
9. בעפת (מרכז) 30028-12-15 גד ברכה נ' מדינת ישראל (30.1.17) - המערער, נהג משאית, הורשע, לאחר שמיעת ראיות, בעבירות של נהיגה בחוסר זהירות וגרימת תאונה בה נחבל אדם חבלה של ממש. המערער לא שמר מרחק ופגע במשאית שלפניו, וכתוצאה מכך נקטעה רגלו של הנוסע שישב לצדו ונגרמו לו חבלות נוספות. בית המשפט המחוזי המיר את 5 חודשי המאסר בעבודות שירות, בצו של"צ בהיקף של 400 שעות ובצו מבחן לחצי שנה, ואת הפסילה שנקבעה למשך 4 שנים קיצר לתקופה של 11 חודשים והותיר את המאסר המותנה למשך 10 חודשים. צוין שמדובר ברשלנות ברף נמוך, בשילוב חלוף הזמן ונסיבותיו האישיות החריגות של המערער ועל רקע המלצתו החד משמעית של שירות המבחן בדבר תפקודו והשפעת התאונה ותוצאותיה, כמו גם הענישה שהושתה עליו, ועל משפחתו.
10. ברעפ 11917/05 סיוון צפריר נ' מדינת ישראל - הורשע המבקש בעבירות של גרימת נזק לאדם או לרכוש, נהיגה ברשלנות, סטייה מנתיב וגרימת חבלה של ממש. רכב המבקש סטה ברשלנות לנתיב הנגדי, התנגש ברכב המעורב, וכתוצאה מכך נחבלו המבקש, שתי נוסעות ברכבו, ולבתו נגרמו חבלות של ממש. נהגת הרכב המעורב אף היא נחבלה חבלות של ממש ונזקקה לפינוי במסוק מזירת התאונה. המעורבים בתאונה החלימו באופן מלא ועברו של המבקש נקי. בית משפט קמא גזר על המבקש פסילה למשך 24 חודשים, פסילה על תנאי לתקופה של 12 חודשים וקנס בסך 2,000 ₪. הערעור ובקשת רשות ערעור נדחו.
11. בעפ"ת (ב"ש) 11367-10-13 בריגה נ' מדינת ישראל (מיום 28.11.13), נדחה ערעורה של נאשמת שהורשעה בנהיגה רשלנית וגרימת תאונת דרכים. הנאשמת לא האטה לפני מעבר החציה ופגעה בהולכת רגל, כבת 70, על מעבר החציה וגרמה לה חבלה של ממש. כתוצאה מהתאונה התרסקה הברך של הנפגעת באופן שחייב ניתוח, אשפוז ושיקום ארוך, שאילץ את הנפגעת להתנהל מספר חודשים בכסא גלגלים ולאחר מכן על קביים. לקולא התחשב בית המשפט בעברה התעבורתי המקל של הנאשמת והשית עליה 10 חודשי פסילה, קנס ופסילה על תנאי.
5
12. בעפ"ת (נצ') 41397-12-13 זרחי נ' מדינת ישראל (16.6.14), נדון ערעורו של נאשם שסטה לנתיב הנגדי וגרם לתאונת דרכים קשה בה נפצעו קשה מספר נוסעים והמערער. בית המשפט קבע שרשלנותו לא הייתה גבוהה אלא רגעית. צוין שהמערער נהג חדש, הביע חרטה כנה, התנצל בפני הנפגעים, עברו נקי ועלולה להיות השלכה לעונש מאסר על עתידו הצבאי. הנאשם נדון ל-120 שעות של"צ, ששה חודשי מאסר על תנאי, 4 שנות פסילה בפועל, פיצויים של 22,000 ₪, התחייבות וקנס. בית המשפט המחוזי קבל את הערעור בנוגע לתקופת הפסילה, פסל את הנאשם ל- 11 חודשים וביטל את הפיצויים.
13. עולה מהאמור שמתחם הענישה בעבירות עסקינן, נע בין מאסר בפועל או מאסר בפועל, בדרך של עבודות שירות או צו של"צ (בתוספת רכיבי ענישה נוספים), בהתחשב בנסיבות ביצוע העבירה, רף הרשלנות, תוצאות התאונה, עברו התעבורתי של הנאשם ונסיבותיו האישיות.
במקרים בהם רף הרשלנות נמוך, תוצאות התאונה אינן חמורות והעבר התעבורתי מקל, הסתפק בית המשפט בפסילה וברכיבי ענישה נוספים.
הפסילה בנסיבות מחמירות יכול ותהא פסילה בת 36 חודשים, ובנסיבות ביצוע עבירה שאינן חמורות ועבר תעבורתי שאינו מכביד פסילה בת 11 חודשים (בנוסף לרכיבי ענישה נוספים).
14. לעניין נסיבות ביצוע התאונה - עסקינן בצבר חמור של עבירות - נהיגה בהיותו בלתי מורשה לנהיגה, נהיגה בקלות ראש, נהיגה משמאל לקו הפרדה רצוף בדרך, סטייה מנתיב נסיעה (נסיעות מחמירות), נהיגה ברכב ללא ביטוח, התנהגות הגורמת נזק וחבלה של ממש - נסיבות בהן טמון סיכון רב למשתמשי הדרך, ויש בהן כדי להעיד שהמסוכנות הנשקפת מהמשך נהיגתו של הנאשם גבוהה. הפסיקה עמדה על חשיבותה של ענישה הולמת לצורכי הרתעה ומניעה במקרים בהם נגרמות בתאונות דרכים חבלות ופציעות חמורות.
15. כמתואר בכתב האישום, בתאונה נגרמו חבלות לשני הנהגים, לנוסעת, ולנהג המעורב נגרמו חבלות של ממש, בהן חבלות ראש וחבלות בגוף, חתך רוחבי במצח, חתך עמוק בירך, שברים בצלעות 10,12, מימין, סדק בצלע 8 מימין, בעמוד שדרה מותני, שברים בספינוס פרוסט, והוא אושפז בבית החולים.
16. עם זאת, עיון בפסיקה מלמד שיש לאבחן בין תאונות בהן נגרמו "חבלות של ממש", מסוג התאונה שלפני (שברים, תפרים וכו') לתאונות בהן נגרמו לנפגעים חבלות חמורות וקשות מאלה, כגון, שיתוק, קטיעות וכו', המותירות נכות קשה, ומלוות את הנפגע ומשפחתו עד יומו האחרון.
17. הנאשם, שאינו אוחז ברישיון נהיגה, נעדר עבר תעבורתי, או פלילי, ומאז ביצוע העבירה חלפו 3 שנים, ובמשך כל אותה תקופה לא צבר לחובתו הרשעות נוספות.
18. הנאשם, צעיר, בן 23, לוחם בחטיבת גולני, הודה במיוחס לו, הביע חרטה על מעשיו, וציין שהתנהלותו ארעה עקב גילו הצעיר, בזמן ביצוע העבירה.
6
19. מתסקיר המבחן עולה שהנאשם ביטא צער על מעשיו, הפנים את חומרתם וחש תחושת אמפטיה וכאב כלפי הנהג המעורב, ופיצה אותו על הנזק שנגרם לרכבו. ניכר שמאז גיוסו חל שינוי בדפוסי התנהגותו, והערכת השירות היא שקיים סיכון נמוך להישנות התנהגות עוברת חוק. צוין שהנאשם ניגש למבחני התיאוריה ומתכוון להתחיל בלימודי נהיגה באופן מסודר, עם שחרורו. נוכח האמור הומלץ על צו של"צ, בהיקף של 180 שעות, ופיצוי לקורבן. לצד זה צוין שהנאשם אינו פנוי נפשית ורגשית לטיפול מעמיק וארוך טווח, ועל כן נמנע שירות המבחן ממתן המלצה טיפולית במסגרת צו מבחן.
20. באיזון המתבקש, לאחר ששקלתי את נסיבות המקרה שלפני, לקולא ולחומרא, אני סבורה ששליחתו של הנאשם למאסר תהא חסרת תועלת, ולא תהלום את תהליך השיקום בו הוא מצוי כעת. מדובר בנאשם, צעיר, בתחילת חייו, שמשרת כלוחם בסדיר, ומאסר, אף על דרך של עבודות שירות, ימנע את המשך שירותו הצבאי, ועשוי לגדוע את תהליך השיקום בו הוא מצוי כיום. הנאשם הודה, הפנים את חומרת מעשיו, מאז שהתגייס מנהל אורח חיים יציב ונורמטיבי ושירות המבחן מעריך שהסיכוי להישנות העבירות נמוך. בנסיבות אלה האינטרס החברתי הוא להעדיף את ההיבט השיקומי, ובכך לתת רוח גבית לשינוי שהנאשם מנסה לערוך בחייו.
21. בהינתן האמור, בנסיבות המקרה יש להעדיף ענישה שיקומית, שיהא בה גם היבט מוחשי והרתעתי. לפיכך, יש לאמץ את המלצת שירות המבחן, להטלת צו של"צ, אם כי בהיקף רחב יותר, ופיצוי לנהג המעורב. לצד אלה יש להשית על הנאשם ענישה מרתיעה וצופה פני עתיד שתכלול מאסר מותנה, פסילה בת 24 חודשים, פסילה מותנית, קנס והתחייבות. היות שהנאשם חייל בסדיר הקנס שאשית עליו הוא נמוך, באופן יחסי.
22. לאחר ששמעתי את ב"כ הצדדים וטיעוניהם, שקלתי את האינטרס הציבורי, עיינתי בפסיקה, נתתי דעתי לכך שמדובר, מחד גיסא, בתאונה, בה נגרמו חבלות של ממש, והסיכון הרב הטמון בעבירות המיוחסות לנאשם הוא גבוה במיוחד, ומאידך גיסא, נתתי דעתי לתסקיר המבחן החיובי, לזמן שחלף מאז התאונה, לדברי הנפגע, לעברו התעבורתי הנקי של הנאשם, ולכך שהפנים את לקחי התאונה, אני דנה את הנאשם לעונשים הבאים:
1. הנאשם יבצע 200 שעות של"צ, על פי תכנית שיכין עבורו שירות המבחן.
הנאשם מוזהר שאם לא יעמוד בתנאי השירות, ייאלץ בית המשפט להפקיע את השל"צ ולגזור את דינו מחדש.
2. אני דנה את הנאשם ל-4 חודשי מאסר וזאת על תנאי למשך 3 שנים. לבל יעבור בתקופה הנ"ל עבירה של נהיגה ללא רשיון נהיגה, או של נהיגה בזמן פסילה.
3. אני פוסלת את הנאשם מלקבל או להחזיק ברישיון נהיגה לתקופה בת 24 חודשים.
הנאשם בלתי מורשה, אין צורך בהפקדה מניין הפסילה יחל מהיום.
7
4. אני
פוסלת את הנאשם מלקבל או להחזיק ברישיון נהיגה לתקופה בת 5 חודשים, וזאת על תנאי
למשך שנתיים לבל יעבור עבירה בה הורשע או אחת העבירות המפורטות בתוספת הראשונה או
בתוספת השניה ל
5. אני דנה את הנאשם לתשלום קנס בסך
1,000 ש"ח .
הסכום ישולם ב 5 תשלומים שווים ורצופים החל מיום 2.6.2019. היה והקנס או שיעור משיעוריו לא ישולם במועד, תעמוד יתרת הקנס לפירעון מיידי.
המזכירות תנפיק שוברים בהתאם.
7. חתימה על התחייבות כספית על סך 10,000 ₪ להמנע מלבצע עבירות בהן הורשע בתיק זה, וזאת למשך שלוש שנים מהיום.
הנאשם יחתום על ההתחייבות בתוך עשרה ימים, ואם לא יעשה כן ייאסר למשך שבעה ימים.
המזכירות תעביר העתק מגזר הדין לשירות המבחן.
זכות ערעור תוך 45 יום לבית המשפט המחוזי בחיפה.
ניתן היום, י"ב ניסן תשע"ט, 17 אפריל 2019, במעמד הנוכחים
