תת"ע 7420/07/18 – מדינת ישראל נגד עותמאן שלוש
בית משפט השלום לתעבורה בעכו |
|
תתע"א 7420-07-18 מדינת ישראל נ' שלוש
|
20 אוקטובר 2020 |
1
לפני כבוד השופטת אסתר טפטה-גרדי |
||
בעניין: |
1 מדינת ישראל באמצעות המתמחה אוסאמה מולא
|
|
|
|
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
1 עותמאן שלוש באמצעות עו"ד פאדי שירקאוי
|
|
|
|
הנאשמים |
גזר דין |
1. הנאשם הורשע, על פי הודאתו, בעבירות של נהיגה ללא רישיון נהיגה (מעולם) ונהיגה ברכב שנמסרה לגביו הודעת אי שימוש על ידי בוחן משרד רישוי, בניגוד לתנאים שפורטו בהודעה.
על פי כתב האישום, ביום 22.7.18, בשעה 12:50, נהג הנאשם בעראבה, ברכב פרטי, תוצרת "יונדאי", מ.ר. 8211623, ללא רישיון נהיגה (מעולם), כשלרכב נמסרה הודעת אי שימוש על ידי בוחן משרד הרישוי.
2
2. ב"כ המאשימה עתר לעונש של מאסר, מאחורי סורג ובריח, מאסר על תנאי, פסילה ארוכה, פסילה על תנאי, וקנס. צוין שמתחם הענישה לגבי עבירה של נהיגה ללא רישיון נהיגה, נע ממאסר בפועל של מספר ימים ועד 20 חודשים, ופסילה בפועל שבין 6 חודשים ל-60 חודשים. עיון בגליון הרשעותיו של הנאשם מעלה שמדובר בנאשם רצדיוויסט. בשנת 2014 הורשע בעבירות של נהיגה ללא רישיון נהיגה, ונהיגה בפסילה. בית המשפט הופנה לפסיקה תומכת. צוין שהתסקיר הראשון שהוגש שלילי ומהתסקיר המשלים עולה שחל שינוי ראשוני בלבד, והתסקיר אינו משקף את התנהגותו של הנאשם ומטרתו הייתה לחמוק ממאסר.
3. ב"כ הנאשם עתר, מנגד, שלא למצות עם הנאשם את הדין, ולאמץ את תסקיר המבחן החיובי, ולהטיל על הנאשם צו של"צ וצו מבחן, כך שהנאשם יוכל להשתלב בהליך טיפולי, שיפחית את הסיכוי להישנות העבירה. צוין שאכן התסקיר הראשון אינו בא בהמלצה אולם התסקיר המשלים מדבר בעד עצמו, וממליץ על שילובו של הנאשם בהליך טיפולי. נטען שהעבירה ישנה, משנת 2017, וחלפו 3 שנים מאז הארוע, והנאשם לא ביצע עבירה נוספת. הנאשם הודה, וחסך מזמנו של בית המשפט, ומודע לכך שזקוק לתמיכה. לאחרונה התארס ובכוונתו להנשא בתקופה הקרובה.
הנאשם העיד לפני, הודה במעשיו, הביע חרטה וציין שזקוק להליך טיפולי.
תסקירי שירות המבחן
4. מתסקיר המבחן, מיום 19.12.19, עלה שהנאשם, בן 42, רווק, מתגורר בבית הוריו, שמתקיימים מקצבת נכות. לחובתו עבירות תעבורה ורישום פלילי שכולל 11 הרשעות, בין השנים 1994-2010, מתחום האלימות, הרכוש והמין, בגינן ריצה מאסרים בפועל. בהתייחסותו לעבירות תעבורה, טען שהיה נוהג לעיתים רחוקות ובמקרים חריגים על אף שלא הוציא רישיון נהיגה, על רקע אורח חיים שולי שניהל. ציין שבנסיבות הארוע מעסיקו ביקש ממנו להכניס רכב שחנה מחוץ למוסך, ומדובר היה במרחק נסיעה קצר, ברכב שמיועד לגריסה. צוין קושי להצבת גבולות, החזקת עמדות מקלות לביצוע עבירות תעבורה, ועיוותי חשיבה שתרמו לכך. עונשים שהוטלו עליו בעבר אינם מהווים גורם הרתעה עבורו, אינו מודע לחומרת מעשיו ומתקשה להפיק לקח. צוינה קיומה של רמת סיכון להישנות ביצוע עבירות תעבורה בעתיד, והומלץ על הטלת ענישה מוחשית, שתדגיש עבורו את הפסול במעשיו.
5. מתסקיר המבחן המשלים, מיום 27.7.20, עלה שהנאשם אינו עובד וסועד את אמו, שעברה ניתוח בראשה. ציין שיפעל להוצאת רישיון נהיגה כחוק, לאחר מתן גזר הדין. הצליח להכיר, באופן ראשוני, בבעייתיות שקיימת בהתנהלותו בכביש, וביטא נכונות לערוך שינוי באורח חייו, באמצעות שירות המבחן, הביע נכונות לבצע צו של"צ ונמצא מתאים. התרשמות השירות שחל שינוי ראשוני ביכולת של הנאשם ליטול אחריות על מעשיו ובהכרה שמבטא ביחס לצורך שלו לשנות את התנהלותו. שילוב בקבוצה פסיכו חינוכית בתחום התעבורה, צוין, עשוי לתרום להפחתת רמת הסיכון להישנות עבירות דומות בעתיד. הומלץ על העמדתו בצו מבחן, במהלכו ישתתף בקבצת תעבורה ייעודית, ולצידו צו של"צ, בהיקף של 160 שעות.
6. נהיגת רכב בידי מי שאינו מורשה, יש בה משום פגיעה בערכים החברתיים של בטחון הציבור, ציות לחוק, ופגיעה באינטרס הציבורי המחייב הרשאה לנהיגה ברכב, לאחר שנבחנים כישוריו והתאמתו של הנהג בידי הגורמים המוסמכים לכך.
3
במקרה דנן מתלווה לעבירה זו עבירה של נהיגה ברכב שנמסרה לגביו הודעת אי שימוש, כך שרף החומרה אף עולה.
מדיניות הענישה
7. בעפ"ת 14676-11-16 קולחידה(אסיר) נ' מדינת ישראל (26.1.17), בהתייחסה למתחם הענישה בעבירות של נהיגה ללא רישיון מעולם, נהיגה ללא תעודת ביטוח ורישיון רכב שפקע פחות משישה חודשים, ציינה כב' השופטת נ' בכור:
"אין חולק כי העבירות אותן ביצע המערער הינן מהחמורות, בעיקר מקום בו מדובר בנהיגה ללא רישיון נהיגה, שמעולם לא הוצא.
ואולם, הגם שמדיניות הענישה בגין העבירות בהן הורשע המערער, כוללת פסיקה רבה שעניינה הטלת מאסרים בפועל על נאשמים, הרי שיש טעם של ממש בטענות המערער לפיהן הרף התחתון של מתחם הענישה אינו עומד על מאסר בפועל...".
8. בפל (אשד') 2774-11-14 מדינת ישראל נ' פלוני (6.5.15) - הנאשם הורשע בשני מקרים של נהיגה בהיותו בלתי מורשה, כשבאחד מהם הורשע גם נהיגה בזמן פסילה וללא ביטוח. לחובת הנאשם הרשעה קודמת בנהיגה בהיותו בלתי מורשה. שירות המבחן ציין שהנאשם משתף פעולה בהליך טיפולי, לא מעורב בפלילים מאז שנת 2012, ומנסה לנהל אורח חיים תקין ונורמטיבי והמליץ על אפיק שיקומי. בית המשפט התחשב בהיותו בגיר-צעיר, העובדה ששהה בתנאי מעצר בית מלא כשלושה חודשים ולאחריהם במעצר בית לילי, ובתסקיר, והוחלט להעדיף ענישה בעלת אופי שיקומי. על הנאשם הוטלו פסילה בת 3 שנים, בניכוי פסילתו עד תום ההליכים, קנס, פסילה על תנאי בת 6 חודשים, מאסר על תנאי בן 6 חודשים, צו של"צ, בהיקף של 160 שעות, וצו מבחן.
9. בעפ (ב"ש) 7971-03-18 מדינת ישראל נ' איברהים אבו מדיעם (27.10.19) - הורשע נאשם, בפעם השניה, בעבירה של נהיגה ללא רישיון, וכן הורשע בעבירה של נהיגה ללא תעודת ביטוח. צוין שהעבירה בוצעה כחצי שנה לפני סיום המאסר המותנה שנגזר על הנאשם בגין העבירה הדומה הקודמת, הנאשם לא ביצע עבירה נוספת, למעט העבירה המיוחסת לו, ונעדר עבר פלילי. הנאשם, צעיר, בן 30, שאינו מצליח להוציא רישיון, עקב נסיבות רפואיות חריגות. בית המשפט קבע שהנאשם בעל פוטנציאל שיקום אמיתי, האריך את המאסר המותנה בשנתיים, והשית פסילה בת שנתיים, והתחייבות בת 5,000 ₪.
4
10. בתעא (חי') 3420-09-16 מדינת ישראל נ' פאדי אבו חמוד (5.12.17), הורשע נאשם בעבירות של נהיגה ללא רישיון נהיגה וללא ביטוח, כשלחובתו עבירה דומה משנת 2006. כב' השופט גיל קרזבום התחשב לקולא בהודאתו המידית של הנאשם, העובדה שמאז 2006 לא ביצע עבירת תעבורה חמורה, נסיבותיו האישיות, מצבו הכלכלי ומאמציו להסדיר רישיון, והטיל עליו פסילה לתקופה של 9 חודשים, פסילה מותנית, בת חצי שנה, למשך 3 שנים, מאסר מותנה, בן 4 חודשים, למשך 3 שנים, והתחייבות כספית בסך 5,000 ₪.
11. בפל (י-ם) 7562-05-16 מדינת ישראל נ' אחמד עבד אלחלים (17.12.17)- הורשע נאשם בעבירות של נהיגה ללא רישיון נהיגה וללא תעודת ביטוח. לנאשם זו עבירה שניה מסוגה, ובוצעה זמן קצר לאחר שסיים לרצות את מאסרו ובעבירה נוספת של נהיגה בזמן פסילה, אולם מאז ביצוע העבירות חלפו כ- 3 שנים. שירות המבחן המליץ שלא להטיל מאסר בפועל על מנת לא לפגוע בסיכוייו לשיקום בציינו שהנאשם מביע רצון להשתקם. בית המשפט גזר עליו צו של"צ בהיקף של 250 שעות, צו מבחן לשנה, קנס בסך 1,000 ₪, פסילה לתקופה של 10 חודשים, פסילה על תנאי לשנה למשך 3 שנים, ומאסר מותנה לחצי שנה למשך 3 שנים.
12. ברע"פ 2931/14, שגיא ברק נ' מדינת ישראל (12.5.14) נדון נהג קטנוע, בלתי מורשה, ל- 14 ימי מאסר בפועל, 3 חודשי מאסר מותנה ל-3 שנים ו-3 חודשי פסילה בלבד, לאחר שנשקלו שיקולי שיקום של הנאשם, אסיר משוחרר בהליך שיקומי, כשהנאשם בעל הרשעות תעבורה דומות ועבר פלילי. בית המשפט העליון אישר את גזר הדין של כב' השופט א' טננבוים, בבית משפט קמא, בו צוין שמתחם הענישה בעבירה מסוג זה נע בין 7 ל - 21 ימי מאסר בפועל, בנוסף לרכיבי ענישה נוספים.
13. בתעא (ב"ש) 3725-02-14 מדינת ישראל נ' אבו עמרה סמאחה (26.4.15), בעבירה של נהיגה ללא רישיון נהיגה, בפעם השניה, כשהעבירה הראשונה בוצעה כשש שנים קודם לכן, חודשיים לאחר שלנאשם מלאו 18 שנים, עברו הפלילי נקי, ועברו התעבורתי קל, כשהנאשם באותו מקרה נהג בחניה הסמוכה למרכז מסחרי, וקיימות נסיבות אישיות יחודיות, גזר עליו בית המשפט 5 חודשי מאסר על תנאי, 24 חודשי פסילה, התחייבות בסך 3,000 ₪ וקנס בסך 250 ₪.
14. עיון בפסיקה מלמד על מתחם ענישה הכולל בעבירה חוזרת ונשנית, של נהיגה ללא רישיון נהיגה, בהתקיימם של סיכויי שיקום, מאסר בפועל, קצר, או הסתפקות במאסר מותנה, פסילה שנעה עד 3 שנים, פסילה על תנאי וקנס, ולעיתים, לצידם, צו של"צ וצו מבחן.
מהפסיקה שהציגה המאשימה
5
15. רעפ 11892/05 יוסף כולי נ' מדינת ישראל (9.3.06) - המבקש הורשע בשני אישומים, בתוך שבוע, בעבירות של נהיגה ללא רישיון נהיגה, ללא ביטוח וללא רישיון רכב תקף, בעת שרכב על קטנוע. בית משפט קמא גזר עליו מאסר בפועל לתקופה של 3 חודשים, מאסר מותנה של 8 חודשים למשך שנתיים, פסילה לשנתיים וקנס בסך 2,500 ש"ח. בר"ע שהוגשה נדחתה.
קביעת העונש הראוי לנאשם
16. אין מחלוקת שעבירה של נהיגה בידי בלתי מורשה היא עבירה שרף חומרתה גבוה במיוחד, והסיכון הכרוך בה למשתמשי הדרך ולנהג עצמו הוא רב וממשי. במקרה שלפני מדובר בעבירות של נהיגה ללא רישיון נהיגה מעולם ונהיגה ברכב שנמסרה לגביו הודעת אי שימוש.
17. הנאשם אינו אוחז ברישיון נהיגה, ולחובתו 2 הרשעות חמורות. בתיק 1899-07-14, מיום 15.9.14, בעבירות של נהיגה בזמן פסילה ונהיגה ללא רישיון נהיגה מעולם, נדון למאסר בפועל, בן 6 חודשים, בעבודות שירות, פסילה בת 18 חודשים, מאסר מותנה, בן 4 חודשים, למשך 3 שנים, פסילה מותנית בת 4 חודשים, למשך 3 שנים וקנס בסך 2,000 ₪. בתיק 5318-05-12, מיום 3.7.14, בעבירות של רישיון רכב שפקע מעל שישה חודשים, ונהיגה ללא רישיון נהיגה מעולם, נדון למאסר מותנה, קנס, פסילה לתקופה בת 12 חודשים, ופסילה על תנאי.
18. על אף שתסקיר המבחן הראשון המליץ על הטלת ענישה מוחשית, בשל קיומה של רמת סיכון להישנות ביצוע עבירות תעבורה בעתיד, התסקיר המשלים המליץ על ענישה שיקומית.
צוין שהנאשם אינו עובד ומסייע לאמו, שעברה ניתוח בראש. דווח שהנאשם ציין שיפעל להוצאת רישיון נהיגה כחוק, לאחר מתן גזר הדין, הצליח להכיר, באופן ראשוני, בבעייתיות שקיימת בהתנהלותו בכביש, וביטא נכונות לערוך שינוי באורח חייו, במסגרת שירות המבחן, הביע נכונות לבצע צו של"צ ונמצא מתאים. התרשמות השירות שחל שינוי ראשוני ביכולתו ליטול אחריות על מעשיו ובהכרה שמבטא ביחס לצורך שלו לשנות את התנהלותו. שילוב בקבוצה פסיכו-חינוכית בתחום התעבורה, צוין, עשוי לתרום להפחתת רמת הסיכון להישנות עבירות דומות בעתיד. הומלץ על העמדתו בצו מבחן, במהלכו ישתתף בקבוצת תעבורה ייעודית, והטלת צו של"צ, בהיקף של 160 שעות.
6
19. לאחר שבחנתי את מכלול השיקולים, אני בדעה שבמקרה זה, אין מקום למצות עם הנאשם את הדין, ולשולחו למאסר מאחורי סורג ובריח. אמנם מדובר בהרשעה שלישית בנהיגה ללא רישיון נהיגה (מעולם), כשהנאשם נשא בעברו מאסר, בעבודות שירות, ובמקרים רבים עבר תעבורתי זה היה מוביל להשתת מאסר בפועל, אולם נוכח המלצת שירות המבחן, והתרשמותו שחל שינוי ראשוני ביכולת הנאשם ליטול אחריות על מעשיו והיות שהנאשם מבטא רצון לשנות את אורח חייו, ובבית המשפט הודה והביע חרטה כנה, ונוכח נסיבותיו האישיות מורכבות, אני סבורה שיש לתת לנאשם אפשרות לשנות את דפוסי התנהלותו עד היום, ולא להשית עליו רכיב של מאסר כלל.
עם זאת, יש לאזן זאת זאת באמצעות ענישה מרתיעה שתכלול פסילה, בת 24 חודשים, צו של"צ, אם כי בהיקף רחב יותר מהמוצע, וצו מבחן, במסגרתו ישולב בתכנית ייעודית, וקנס. לצד אלה יש להטיל ענישה הצופה פני עתיד, שתרתיעו מלשוב ולבצע עבירות תעבורה חמורות - מאסר מותנה, פסילה מותנית והתחייבות.
20. על כן, אני דנה את הנאשם לעונשים הבאים:
1. 200 שעות לתועלת הציבור, אותם יבצע הנאשם במסגרת עירית ס'חנין, בתפקידי אחזקה ותחזוקה.
הנאשם מוזהר כי אם לא יעמוד בתנאי השירות, ייאלץ בית המשפט להפקיע את השל"צ ולגזור את דינו מחדש.
2. אני דנה את הנאשם ל - 3 חודשי מאסר על תנאי למשך 3 שנים, והתנאי הוא שהנאשם לא יעבור בתקופה הנ"ל עבירה של נהיגה בזמן פסילה או נהיגה ללא רשיון נהיגה.
3. אני פוסלת את הנאשם מלקבל או מלהחזיק רישיון נהיגה וזאת לתקופה של 24 חודשים.
הנאשם הצהיר בפני שאין לו רישיון תקף להפקדה. אין צורך בהפקדה. מניין הפסילה יחל מהיום. הפסילה בתיק זה תהא במצטבר לכל פסילה אחרת אותה מרצה הנאשם.
4.
אני פוסלת את הנאשם מלקבל או להחזיק ברישיון נהיגה לתקופה בת 3חודשים,
וזאת על תנאי למשך שלוש שנים לבל יעבור עבירה בה הורשע או אחת העבירות המפורטות
בתוספת הראשונה או בתוספת השניה ל
5. אני דנה את הנאשם לתשלום קנס בסך 1,200 ש"ח. הקנס ישולם ב- 3 תשלומים חודשיים שווים ורצופים החל מתאריך 1.12.20. היה והקנס או שיעור משיעוריו לא ישולם במועד, תעמוד יתרת הקנס לפירעון מיידי.
על הנאשם לפנות לדואר לשם תשלום הקנס עם הצגת תעודת זהות.
6. חתימה על התחייבות כספית על סך 2,500 ₪ להמנע מלבצע את העבירה בה הורשע בתיק זה, וזאת למשך שנתיים מהיום.
7
העתק מגזר הדין ישלח לשירות המבחן.
זכות ערעור לבית משפט המחוזי בחיפה תוך 45 יום.
ניתנה היום, ב' חשוון תשפ"א, 20 אוקטובר 2020, במעמד הצדדים.
