תת"ע 7037/06/18 – מדינת ישראל נגד פאר גרידיש
תתע"א 7037-06-18 מדינת ישראל נ' גרידיש פאר
|
27 יוני 2021 |
1
לפני כבוד השופטת אסתר טפטה גרדי |
||
בעניין: |
1 מדינת ישראל באמצעות עו"ד מערוף סעב |
|
|
|
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
1 פאר גרידיש באמצעות עו"ד נאסר רומיו |
|
|
|
הנאשם |
גזר דין |
1. הנאשם הורשע, על פי הודאתו, בעבירות של נהיגה ללא רישיון נהיגה מעולם לסוג הרכב, רישיון רכב שפקע, בתקופה העולה על שנה, ונהיגה ללא תעודת ביטוח תקפה.
2. על פי עובדות כתב האישום, ביום 13.6.18, סמוך לשעה 15:20, נהג הנאשם, ברחוב הרצל 157, במעלות-תרשיחא, באופנוע, מסוג "קוואסאקי", מ.ר. 5167301, כשרישיון הנהיגה שלו אינו תקף לסוג הרכב, כשרישיון הרכב פקע בתקופה העולה על שנה, ביום 12.6.05, וללא תעודת בטוח תקפה.
3. ב"כ המאשימה עתר להשית על הנאשם מאסר, בדרך של עבודות שירות, ברף הבינוני, פסילה, שלא תפחת מהרף הבינוני, מאסר על תנאי ארוך ומרתיע, פסילה על תנאי, קנס והתחייבות. נטען שהנאשם נהג ברכב שמעולם לא הוציא לגביו רישיון נהיגה, כשרישיון הרכב פקע, ומתחם העונש ההולם נע ממאסר על תנאי ועד שנת מאסר בפועל, ופסילה שבין 3 חודשים לשנתיים.
הנאשם נהג ברחוב הרצל, במעלות-תרשיחא, בשעת צהריים, ויצר סיכון לו ולמשתמשי דרך אחרים. נטען שהתסקיר, בו הומלץ על צו של"צ וצו מבחן, הוא בגדר המלצה בלבד. הנאשם נוהג משנת 2009, ולחובתו 20 הרשעות קודמות, על אף זאת הנאשם המשיך וביצע עבירות. בשנת 2015, בעטיה של הרשעה במהירות, נדון לפסילה בת 10 חודשים, ומאסר על תנאי, ובעבירה של נהיגה תחת השפעת אלכוהול נדון לפסילה ומאסר מותנה, בן 6 חודשים. צוין שהנאשם הסיר את המחדל והוציא רישיון נהיגה על אופנוע.
2
4. ההגנה עתרה לאמץ את המלצת תסקיר המבחן ולהטיל צו של"צ, צו מבחן, פסילה על תנאי, וקנס, ולהמנע מפסילה בפועל. נטען שהנאשם הודה, נטל אחריות על מעשיו, וחסך זמן שיפוטי יקר. העבירה בוצעה ביום 13.6.18, ומאז חלפו 3 שנים. התסקיר חיובי וממליץ על ענישה שיקומית, ללא פסילה. הנאשם הוציא רישיון מתאים לסוג הרכב כעשרה ימים לאחר הארוע (נ/1). צוין שהנאשם גדל במשפחה חד הורית, ללא אב, ומשלם דמי מזונות עבור בתו, בת ה-6. הנאשם בעל עסק של שליחויות, וסייע בהתנדבות, בתקופת הקורונה, לאוכלוסיה חלשה (צורף אישור מנהל המתנ"ס בעיר (נ/2)). צוין שעברו התעבורתי קשור לאופי עבודתו, שליחויות. שלילת רישיונו עלולה למוטט את עסקו, להקשות עליו בתשלום דמי המזונות ובתמיכתו באמו החולה. צוין שהעבירה האחרונה שהוזכרה בתסקיר בוצעה על ידי עובד חברת השליחויות שחתם על תצהיר להסבת העבירה על שמו (נ/3). אשר לעבירות האחרות, צוין שהנאשם מנסה לשקם את חייו ועלה על דרך המלך. לחלופין, התבקש בית המשפט לסווג הפסילה על רכב דו גלגלי בלבד. ההגנה הפנתה לפסיקה תומכת.
תסקיר המבחן
הנאשם, בן 29, רווק ואב לילדה בת 6, מנהל עסק עצמאי, בתחום המשלוחים. לחובתו רישום תעבורתי שכולל 19 הרשעות, ורישום פלילי ובו 2 הרשעות, האחרונה, משנת 2013, בגין קשירת קשר לביצוע פשע, ביצוע עסקה אחרת בנשק, ופציעה או חבלה זדונית שלא כדין, בגינה נשפט למאסר בדרך של עבודות שירות למשך 4 חודשים. הנאשם שומר כיום על אורח חיים יציב ויצרני, מבטא חרטה על מעשיו, ומודעות לכשלים בהתנהגותו. שירות המבחן סבור שהטלת צו של"צ יהווה עבורו עונש חינוכי, שיש בו כדי להקטין את הסיכון להישנות ביצוע העבירות. נוכח נטילת אחריות על מעשיו, הערכת שירות המבחן שהפנים את הלקח ממעשיו, וגילוי מוטיבציה להשתלב בטיפול, הומלץ על הטלת צו של"צ, בהיקף של 140 שעות, וצו מבחן למשך שנה וחצי, במהלכו ישולב בטיפול במסגרת שירות המבחן. צוין שהנאשם זקוק לרישיונו על מנת להמשיך ולקיים אורח חיים יציב, ולכלכל את משפחתו, ופסילה עלולה להקשות עליו את המשך תפקודו.
חומרת העבירה, הערך החברתי שנפגע מביצוע העבירה ומידת הפגיעה בו
5. עבירות של נהיגת רכב בידי מי שאינו מורשה לסוג הרכב, נהיגה כשרישיון הרכב פקע, ונהיגה ללא תעודת ביטוח, מהוות פגיעה בערכים החברתיים של בטחון הציבור, החובה לציית לחוק והאינטרס הציבורי שמחייב הרשאה לנהיגה בסוג הרכב - לאחר שנבחנים כישוריו והתאמתו של הנהג בידי הגורמים המוסמכים לכך.
מדיניות הענישה
6. בתתע (חי') 2065-04-15 מדינת ישראל נ' חוסאם שהאב (17.2.16), בעבירות של בלתי מורשה לסוג הרכב ורישיון הרכב של האופנוע פקע תוקפו, תקופה העולה על 6 חודשים, ללא ביטוח, הנאשם מחזיק ברישיון נהיגה משנת 1996, ולחובתו 10 הרשעות קודמות, ללא עבירה דומה, נוכח חרטתו המלאה ועברו התעבורתי נדון ל-4 חודשי פסילה, 3 חודשי פסילה על תנאי, למשך 3 שנים, חודש מאסר על תנאי, למשך 3 שנים וקנס בסך 1,500 ₪.
3
7. בתעא (פ"ת) 5920-04-17 מדינת ישראל נ' קריכלי בן ציון (11.5.17) - בנהיגה באופנוע, כשהוא בלתי מורשה לסוג הרכב. הנאשם נוהג משנת 2007 ללא עבירת חוזרות, לחובתו 3 הרשעות, אחת מסוג הזמנה לדין, פקיעת רשיון. הנאשם נדון לקנס בסך 2,000 ₪, פסילה לתקופה בת 3 חודשים, בניכוי ימי הפסילה המנהלית, ופסילה על תנאי, בת 3 חודשים, למשך 3 שנים.
8. בפ"ל (תעבורה י-ם) 5983-07-14 מדינת ישראל נ' סלאח אל דין אבו קטיש (15.1.17), בנהיגה כשהוא בלתי מורשה לסוג הרכב, אופנוע, וללא תעודת ביטוח תקפה, עבר תעבורתי של 43 הרשעות, מתוכן נהיגה בעת פקיעה. כנגד הנאשם תלוי ועומד מאסר בר הפעלה, ולחובתו רישום פלילי של החזקת סכין ופירוק חלפים מרכב. על פי התסקיר, הנאשם ביטא רצון להשתקם. בית המשפט האריך המאסר המותנה, הושתה פסילה בת 12 חודשים, קנס בסך 1,000 ₪, הופעלה פסילה בת 6 חודשים, במצטבר, פסילה על תנאי, בת 6 חודשים למשך 3 שנים, התחייבות על סך 6,000 ₪, עבודות של"צ בהיקף של 250 שעות, וצו מבחן לשנה.
9. בתת"ע 1596-01-12 מדינת ישראל נ' בוקובזה יוגב (8.7.13), הורשע נהג אופנוע בנהיגה, כשרישיון הנהיגה אינו תקף לסוג הרכב, בעברו 2 הרשעות קודמות והנאשם עדיין לא הוציא רישיון לנהיגה באופנוע. הצדדים הציגו הסדר הכולל מאסר בדרך של עבודות שירות. בית המשפט גזר עליו קנס בסך 500 ₪, פסילה לתקופה של 11 חודשים, כשלאחר 3 חודשי פסילה תחול פסילה על רישיון נהיגה מדרגות A בלבד, פסילה על תנאי של 8 חודשים למשך 3 שנים, מאסר מותנה בן 5 חודשים, ו- 60 ימי מאסר, על דרך של עבודות שירות.
10. עיון בפסיקה, בנסיבות דומות, מלמד על מתחם ענישה, שכולל עונש מאסר על תנאי ועד מאסר, בעבודות שירות, פסילה שנעה בין 3 חודשים, ועד כשנה, לצד רכיבי ענישה נוספים, שיכולים לכלול צו של"צ וצו מבחן. והכל תלוי בעברו התעבורתי והפלילי של הנאשם.
קביעת העונש הראוי לנאשם
11. בענייננו, הנאשם נהג ללא רישיון נהיגה לאופנוע, כשרישיון הרכב פקע ביום 12.6.05, וללא תעודת בטוח תקפה. עם זאת, יש להתחשב בכך שאין המדובר במי שכלל לא הוציא רישיון נהיגה מעולם, אינו מכיר את כללי הדרך הקבועים בחוק, ואינו מיומן כלל. מדובר בנהג שמחזיק ברישיון נהיגה לרכב פרטי.
4
12. עברו התעבורתי של הנאשם, שנוהג משנת 2009, מכביד, ולחובתו 20 הרשעות קודמות, 2 מהן בנהיגה תחת השפעת אלכוהול, משנת 2015. בשנת 2021 הספיק לצבור לחובתו 3 הרשעות, בהן עצירתרכבעלהמדרכהעדשניגלגליםונותרמעברשל 1.3 מטרכאשרמותרתעצירהעלהכביש, נהיגה שלא בכביש (למעט רכב דו גלגלי), ונהיגה ללא חגורת בטיחות. בשנת 2020 הורשע ב-2 עבירות של נהיגה ללא חגורת בטיחות, נהיגה ברכב לא תקין שהוחלט לאסור את השימוש בו, נהיגה במהירות מופרזת, 2 הרשעות בגין אי מתן זכות קדימה להולך רגל העומד על המדרכה, ובשנת 2019 הורשע ב-2 עבירות של נהיגה ללא חגורת בטיחות, סטיה מנתיב נסיעה תוך הפרעה לתנועה. עוד לחובתו מגוון עבירות נוספות בשנים קודמות.
כעולה מתסקיר המבחן לנאשם רישום פלילי, הרשעה אחרונה בשנת 2013, בגין קשירת קשר לביצוע פשע, ביצוע עסקה אחרת בנשק, יצור, יבוא יצוא נשק ללא רשות, רכישת/החזקת נשק שלא כדין ופציעה או חבלה זדונית שלא כדין, בגינה נשפט למאסר בעבודות שירות, בן 4 חודשים.
13. מתסקיר המבחן עולה שהנאשם שומר כיום על אורח חיים יציב ויצרני, מבטא חרטה על מעשיו, ומודע לכשלים בהתנהגותו. שירות המבחן המליץ על הטלת צו של"צ, בהיקף של 140 שעות, שיהא בו, לשיטתו, כדי להקטין את הסיכון להישנות ביצוע העבירות, וצו מבחן למשך שנה וחצי, במהלכו ישולב בטיפול במסגרת שירות המבחן. לצד אלה ציין שירות המבחן שהנאשם זקוק לרישיונו על מנת להמשיך ולקיים אורח חיים יציב, ולכלכל את משפחתו, ופסילה עלולה להקשות עליו את המשך תפקודו.
14. שקלתי את טיעוני הצדדים, עיינתי במסמכים שהגישו הצדדים, ובמדיניות הענישה הנהוגה בפסיקה ואני סבורה שהעונש ההולם את המקרה שלפני מצוי ברף הבינוני-תחתון של המתחם.
מחד גיסא, העבירות שמיוחסות לנאשם, נהיגה ללא רישיון לסוג הרכב ונהיגה כשרישיון הרכב פקע משנת 2005, טומנות בחובן סיכון לנאשם ולמשתמשי הדרך האחרים. זאת, לצד עברו התעבורתי של הנאשם, שנוהג אך משנת 2009, והספיק לצבור לחובתו 20 הרשעות, בהן 2 הרשעות בנהיגה תחת השפעת אלכוהול, ו-3 הרשעות בשנת 2021, כשלנאשם אף רישום פלילי. מאידך גיסא, הנאשם הודה, נטל אחריות על מעשיו, הסיר את המחדל מיד לאחר האירוע, הוציא רישיון נהיגה לאופנוע, וכעולה מתסקיר המבחן, מודע לכשלים בהתנהגותו, שומר על אורח חיים יציב ויצרני, ותסקיר המבחן ממליץ על אפיק שיקומי.
במכלול נתונים זה אני סבורה שיש לתת הזדמנות לנאשם לשקם את חייו ולהעלותם על מסלול נורמטיבי.
אני ערה לתסקיר המבחן בו צוין שהנאשם זקוק לרישיונו להמשך אורח חיים יציב ויצרני, ושפסילה עלולה להקשות עליו את המשך תפקודו, אולם נוכח עברו התעבורתי של הנאשם, בוותק נהיגתו הקצר באופן יחסי, שמעיד שהנאשם המשיך וביצע עבירות נוספות לאחר האירוע שלפני, לא ניתן להמנע מרכיב של פסילה. בהתחשב בכך שהנאשם זקוק לרישיונו לפרנסתו, ותסקיר המבחן חיובי בעיקרו, הרי שעל הנאשם תושת פסילה בת 4 חודשים, שתרחיקו מהכביש לתקופת מה ותרתיעו מלשוב ולבצע עבירות דומות.
5
לא מצאתי להיעתר לבקשת הסנגור לסיווג הפסילה. הכלל הוא שיש לפסול את רישיון הנהיגה של העבריין המסוכן לאחרים בפסילה בלתי מסווגת. סיווג הפסילה יעשה רק במקרים חריגים ובאופן שיש בו כדי לשמור על אפקטיביות הפסילה ולא לרוקן אותה מתוכן ובאופן שיישמר ביטחונם של המשתמשים בכביש (עפ"ת (חי') 7659-03-11 ח'נג'ר נ' מ"י (12.5.12)). בהתחשב בעברו התעבורתי של הנאשם, קבלת עתירת הנאשם לפסול אך את רישיונו על רכב דו-גלגלי בלבד, תרוקן את משמעות הפסילה מתוכן.
לצד הפסילה יושתו, צו של"צ, בהיקף של 140 שעות, וצו מבחן, בן שנה וחצי, במהלכו ישולב הנאשם בטיפול, במסגרת שירות המבחן. כן תושת ענישה צופה פני עתיד, מאסר מותנה, פסילה על תנאי, וקנס.
15. לפיכך, אני דנה את הנאשם לעונשים הבאים:
1. צו של"צ, בהיקף של 140 שעות לתועלת הציבור, אותם יבצע במסגרת המוזיאון העירוני מעלות-תרשיחא, בתפקיד סיוע למנהל. הפיקוח על ביצוע הצו יעשה על ידי שירות המבחן. הנאשם מוזהר כי אם לא יעמוד בתנאי השירות, ייאלץ בית המשפט להפקיע את השל"צ ולגזור את דינו מחדש.
2. חודשיים מאסר על תנאי למשך 3 שנים, והתנאי הוא שהנאשם לא יעבור בתקופה הנ"ל עבירה של נהיגה בזמן פסילה או נהיגה ללא רשיון נהיגה תקף.
3. פסילה מלקבל או מלהחזיק רישיון נהיגה וזאת לתקופה של 4 חודשים.
הנאשם יפקיד את רישיונו לא יאוחר מיום 1.8.21.
לתשומת לב הנאשם חובה עליו להפקיד את רישיון הנהיגה במזכירות בית משפט לתעבורה או להמציא תצהיר על העדר רישיון נהיגה ואם הופקד רישיון נהיגה בתיק אחר תימסר הודעה על כך למזכירות בית משפט לתעבורה.
יובהר כי אם הנאשם לא יפקיד את רישיונו במועד מחד עלול להיחשב כפסול ומאידך מניין הפסילה לא יחל בהעדר הפקדה כאמור.
4. אני פוסלת את הנאשם מלקבל או להחזיק ברישיון נהיגה לתקופה בת 4 חודשים, וזאת על תנאי למשך שנתיים לבל יעבור עבירה בה הורשע או אחת העבירות המפורטות בתוספת הראשונה או בתוספת השניה לפקודת התעבורה.
5. אני דנה את הנאשם לתשלום קנס בסך 1,500 ש"ח. הקנס ישולם בתשלום אחד תוך 90 יום. היה והקנס או שיעור משיעוריו לא ישולם במועד, תעמוד יתרת הקנס לפירעון מיידי.
הקנס ישולם בדואר, עם הצגת תעודת זהות.
6. צו מבחן למשך שנה וחצי, במהלכו ישולב בטיפול במסגרת שירות המבחן.
6
הנאשם מוזהר כי אם לא יעמוד בתנאי השירות, ייאלץ בית המשפט להפקיע את צו המבחן ולגזור את דינו מחדש.
העתק מגזר הדין יועבר לשירות המבחן.
זכות ערעור לבית משפט המחוזי בחיפה תוך 45 יום.
ניתנה היום, י"ז תמוז תשפ"א, 27 יוני 2021, במעמד הצדדים.
