תת"ע 5487/09/17 – מדינת ישראל נגד וליד עזאם
בית משפט השלום לתעבורה בעכו |
|
תת"ע 5487-09-17 מדינת ישראל נ' עזאם
|
20 מרץ 2019 |
1
|
||
לפני כבוד השופטת אסתר טפטה-גרדי |
||
בעניין: |
1 מדינת ישראל באמצעות עו"ד אייל עמאר
|
|
|
המאשימה |
|
|
נגד
|
|
|
1 וליד עזאם באמצעות עו"ד נפאע דאוד
|
|
|
|
הנאשם |
גזר דין |
1. הנאשם הורשע, על פי הודאתו, בעבירות של נהיגה ללא רישיון נהיגה (מעולם), אי ציות להוראות שוטר במדים, שהורה לו לעצור, ונהיגה ללא תעודת ביטוח תקפה.
2. על פי עובדות כתב האישום, ביום 21.6.17, סמוך לשעה 10:10, נהג הנאשם בשכונת אבו שאהב, בשפרעם, ברכב פרטי, מסוג "פורד", מ.ר. 4048651. אותה עת נהג ללא שהוציא רישיון נהיגה מעולם, ללא שציית להוראות שוטר במדים, וללא תעודת ביטוח תקפה.
2
3. ב"כ המאשימה עתרה לעונש מאסר בפועל, שלא יפחת מ-4 חודשים, פסילה ארוכה, שלא תפחת מ-3 שנים, פסילה על תנאי, קנס והתחייבות. צוין לעניין המאסר שמתחם הענישה נע בין 15 ימים ועד 18 חודשים, ולעניין הפסילה, המתחם נע בין 6 חודשים ל-60 חודשים. המאשימה הפנתה לפסיקה תומכת וביקשה שלא לאמץ את תסקיר המבחן, היות שזה אינו חד משמעי. מחד גיסא, שירות המבחן מצביע על יכולת הבנה נמוכה של חומרת העבירה, ואינו ממליץ על טיפול, אולם, מאידך גיסא, ממליץ על מאסר מותנה ופסילה. ההמלצה, הוטעם, אינה משקפת את הנאמר בתסקיר ולא את טובת הציבור. צוין שלנאשם הרשעה קודמת אחת משנת 2011.
4. ההגנה טענה מנגד שהנאשם, בן 39, אב לתינוקת בת 6 חודשים, סובל מאפילפסיה, ומתפרנס מקצבת נכות בלבד. צוין שהודה בהזדמנות הראשונה, נטל אחריות למעשיו וחסך מזמנו של בית המשפט. בנסיבות אלה התבקש בית המשפט לאמץ את המלצת שירות המבחן, ולהשית עליו מאסר מותנה מרתיע, פסילה וקנס.
תסקיר המבחן
5. מתסקיר המבחן, מיום 30.12.18, עולה שהנאשם מקבל אחריות פורמלית בלבד על האישומים נגדו, מצמצם מחומרתם ומתקשה להסביר את אופן התנהגותו בארוע. לטענתו, נסע ברכב לרכוש תרופות לאמו. הנאשם לא ידע להסביר מדוע לא ציית לשוטרים בארוע וציין שניסה להוציא רישיון נהיגה, אך לאחר שבאחד משיעורי הנהיגה קיבל התקף, מורה הנהיגה הסביר לו שנוכח מצבו הרפואי לא יוכל לקבל רישיון. צוינה נטייתו לפעול ללא בחינת משמעות והשלכות מעשיו. נוכח האמור התרשם שירות המבחן שהנאשם התקשה להתרם מהליך טיפולי ייעודי ולא בא בהמלצה טיפולית בעניינו. הומלץ לשקול הטלת מאסר מותנה מרתיע, פסילה וקנס.
6. עבירות של נהיגה ללא רישיון נהיגה, מעולם, אי ציות להוראות שוטר במדים, ונהיגה ללא תעודת ביטוח תקפה, הן עבירות חמורות, כל אחת בפני עצמה.
נהיגה ללא רישיון משמעה נהיגה ללא כישורי נהיגה, העדר בקיאות בחוקי התנועה, ויש בכך כדי לסכן את הזולת ואת הנהג עצמו (עפ"ת 37090-05-10 אימן עודה נ' מדינת ישראל). משמעות נהיגה כזאת, בהיעדר ביטוח, היא גם הטלת פיצוי הנפגעים על הציבור (רע"פ 2666/12 עטאללה נ' מדינת ישראל (23.4.2012) ציין בית המשפט). נהיגתו של נהג בלתי מורשה, כונתה בפסיקה כ"איום נע" על הכביש, ויש להטיל בעטיה ענישה ממשית, שיהא בה כדי להתריע ולמנוע מעבריינים פוטנציאליים לנהוג ללא רישיון (רע"פ 3149/11 בראנסי ראסם נ' מדינת ישראל).
עבירה של אי ציות להוראות שוטר במדים, מבטאת זלזול ברשויות אכיפת החוק, ויש בה גם כדי להעיד על התנהלותו של הנאשם בכלל והסיכון המוגבר הנשקף ממנו.
3
מדיניות הענישה
7. בתעא (חי') 3420-09-16 מדינת ישראל נ' פאדי אבו חמוד (5.12.17), הורשע הנאשם בעבירות של נהיגה ללא רישיון נהיגה וללא ביטוח, כשלחובתו עבירה דומה משנת 2006. כב' השופט ג' קרזבום התחשב לקולא בהודאתו המידית של הנאשם, העובדה שמאז 2006 לא ביצע עבירת תעבורה חמורה, נסיבותיו האישיות, מצבו הכלכלי ומאמציו להסדיר רישיון, והטיל עליו פסילה לתקופה של 9 חודשים, פסילה מותנית, בת חצי שנה, למשך 3 שנים, מאסר מותנה, בן 4 חודשים, למשך 3 שנים, והתחייבות כספית בסך 5,000 ₪.
8. בעפ"ת (י-ם) 52021-04-13 מדינת ישראל נ' עבאסי (11.6.13), בעבירה של נהיגה ללא רישיון נהיגה, בפעם הראשונה, כשהנאשם, בן 21, אימץ בית המשפט המחוזי את גזר דינו של בית משפט קמא, שקבע שמתחם הענישה במקרים אלה נע בין מאסר מותנה למאסר ימים, אולם נקבע שבנסיבות התיק אין מקום לשלוח את הנאשם מאחורי סורג ובריח. כב' השופט א' כהן קבע שאין מדובר בעונש חריג המצדיק התערבות בהטלת מאסר, הותיר את המאסר המותנה שנקבע ל - 3 חודשים, למשך שנתיים, ופסילה על תנאי של 3 חודשים למשך 3 שנים, האריך את תקופת הפסילה ל - 12 חודשים, וקבע שאין לאפשר למשיב לגשת למבחנים הקשורים ברישיון הנהיגה בתקופה זו והעמיד את הקנס על סך 3,000 ש"ח.
9. בעפ"ת 46373-01-17 עבדו נ' מדינת ישראל, (15.2.17), הורשע הנאשם בעבירה של נהיגה בקטנוע ללא רישיון נהיגה מעולם, וללא ביטוח. מותב זה דן את הנאשם לפסילה לתקופה של 5 חודשים, מאסר מותנה, בן 3 חודשים, למשך 3 שנים, פסילה מותנית, בת חצי שנה, למשך 3 שנים וקנס בסך 1,500 ₪. בית משפט קמא ציין את הודייתו בהזדמנות ראשונה, העדר רישום תעבורתי ופלילי, גילו הצעיר של הנאשם והיותה של העבירה ראשונה מסוגה עבורו. בית המשפט המחוזי אימץ את גזר הדין.
10. בעפ"ת 22585-11-12 מדינת ישראל נ' אשורוב (מחוזי באר שבע) (3.12.12) הורשע המערער, הנעדר עבר תעבורתי, בעבירה של נהיגה ללא רישיון נהיגה (בלתי מורשה), על קטנוע. בית משפט קמא גזר עליו 15 ימי מאסר בפועל, שמונה חודשי פסילה (בציינו שהנאשם יכול ללמוד נהיגה), מאסר מותנה של חצי שנה למשך 3 שנים, פסילה מותנית, בת 4 חודשים, למשך 3 שנים, וקנס בסך 1,500 ₪. במסגרת הערעור בוטל רכיב המאסר בפועל. צוין שבנסיבות בהן עברו של הנאשם נקי, הודיתו ניתנה במהירות, לצד נהיגה על רכב קל, העבירה מצויה ברף הנמוך של מתחם העונש. יתר רכיבי הענישה נותרו על כנם.
4
11. בעפ"ת (ים) 22853-06-12מדינת ישראל נ' בנימיני (מיום 4.9.12), בנהיגה ללא רישיון נהיגה על קטנוע, אימץ בית המשפט את עמדת בית משפט קמא, אשר קבע שיש להקל עם הנאשם לאחר שהוציא רישיון נהיגה, ולא השית עליו מאסר. רכיבי גזר הדין - מאסר מותנה של חודש, פסילה על תנאי וקנס בסך 1,000 ש"ח נותרו על כנם, כשתקופת הפסילה שנקבעה ל - 89 יום הוארכה ב - 90 יום נוספים.
12. ברע"פ 2931/14, שגיא ברק נ' מדינת ישראל (12.5.14) נדון נהג קטנוע, בלתי מורשה, ל- 14 ימי מאסר בפועל, 3 חודשי מאסר מותנה ל-3 שנים ו-3 חודשי פסילה בלבד, לאחר שנשקלו שיקולי שיקום של הנאשם, אסיר משוחרר בהליך שיקומי, כשהנאשם בעל הרשעות תעבורה דומות ועבר פלילי. בית המשפט העליון אישר את גזר הדין של כב' השופט א' טננבוים, בבית משפט קמא, בו צוין שמתחם הענישה בעבירה מסוג זה נע בין 7 ל - 21 ימי מאסר בפועל, בנוסף לרכיבי ענישה נוספים.
13. בתעא (י-ם) 9288-07-16 מדינת ישראל נ' חיים אברהם דרי (26.1.17) - הנאשם הורשע בעבירות של נהיגה ללא רשיון נהיגה תקף וללא ביטוח. הנאשם ללא עבר תעבורתי או פלילי ואוחז ברישיון נהיגה תקף. בגזר הדין ציינה כב' השופטת ש' זוכוביצקי-אורי שמתחם הענישה בעבירות בהן הודה והורשע הנאשם נע בין מאסר מותנה למאסר בפועל של מספר חודשים, תלוי בסוגיית הסדרת הרשיון ובעברו הפלילי והתעבורתי של הנאשם ודנה את הנאשם לקנס בסך 750 ₪, פסילה של 4 חודשים על תנאי למשך 3 שנים, מאסר מותנה של חודשיים למשך שנתיים, וביצוע צו של"צ בהיקף של 150 שעות.
14. בתת"ע 4354-06-14 מדינת ישראל נ' אבו קטיש - הנאשם הורשע בעבירה של נהיגה ללא רישיון נהיגה ונדון למאסר של 5 ימים ומאסר על תנאי של חודש. כב' השופט א' טננבוים ציין שמתחם הענישה נע בין מאסר קצר של ימים למאסר ארוך יותר, שיכול ויהא בעבודות שירות, הכל על פי ההקשר והנסיבות, ודן את הנאשם, כאמור, לאחר שהנאשם הסיר את המחדל והוציא רישיון נהיגה.
15. בתת"ע (ים) 18780/08 מדינת ישראל נ' ברטלט (מיום 1/7/10), נהיגה ללא רישיון נהיגה בפעם הראשונה, כשהנאשם ללא הרשעות קודמות, נגזרו עליו פסילה לתקופה של 3 חודשים, פסילה על תנאי של 3 חודשים למשך 3 שנים, קנס בסך 1,200 ₪, מאסר על תנאי של חודש למשך 3 שנים ואיסור שימוש ברכב לחודשיים. צוין שבמהלך תקופת הפסילה, משרד הרישוי יאפשר לנאשם להשלים שעורי נהיגה ואף לגשת למבחנים.
5
16. בתת"ע(ים) 7954-03-11מדינת ישראל נ' נאבלסי מיום (17/5/12), צעיר מתחת לגיל 21 שעבר עבירה אחת, הוציא רישיון נהיגה ועל פי התסקיר הפנים את חומרת מעשיו, נדון למאסר מותנה של 4 חודשים למשך 3 שנים, פסילה לחודשיים, פסילה על תנאי של 5 חודשים, למשך 3 שנים, וקנס בסך 1,200 ₪.
17. עיון בפסיקה, בנסיבות דומות, מלמד על מתחם ענישה הכולל, בעבירה ראשונה של נהיגה ללא רישיון נהיגה, לעיתים, הטלת מאסר בפועל, קצר, ובמקרים אחרים הסתפקות בהטלת מאסר מותנה, פסילה, פסילה על תנאי וקנס.
מהפסיקה שהציגה המאשימה
18. רעפ 11892/05 יוסף כולי נ' מדינת ישראל (9.3.06) - המבקש הורשע בשני אישומים, בתוך שבוע, בעבירות של נהיגה ללא רישיון נהיגה, נהיגה ללא ביטוח וללא רישיון רכב תקף, בעת שרכב על קטנוע. בית משפט קמא גזר עליו מאסר בפועל לתקופה של 3 חודשים, מאסר מותנה של 8 חודשים למשך שנתיים, פסילה לשנתיים, וקנס בסך 2,500 ש"ח. בית המשפט העליון דחה בר"ע שהוגשה על ערעור שנדחה, בקובעו שהמבקש עבריין מועד, ביצע עבירות תעבורתיות ופליליות כאחד, כשבהרשעה זו ביצע העבירות בזו אחר זו, בתוך שבוע, והוכח שעונש מאסר קודם ופיקוח קצין מבחן לא הרתיעוהו.
קביעת העונש הראוי לנאשם
19. אין מחלוקת שהעבירות המיוחסות לנאשם חמורות, הסיכון הכרוך בהן למשתמשי הדרך ולנהג עצמו הוא רב וממשי והתנהלותו של הנאשם במהלך האירוע, אי ציות להוראות שוטר שהורה לו לעצור, מציבה אותן ברף חמור מהרגיל.
עם זאת, טרם גזירת העונש יש לבחון כל מקרה לגופו. טווח הענישה בעבירה של נהיגה ללא רישיון נהיגה מעולם נע ממאסר בפועל למשך מספר ימים ועד מאסר מותנה, בתוספת רכיבים נוספים, והכל תלוי בדפוס התנהגותו של הנאשם ובנסיבות ביצוע העבירה. בנסיבות המקרה שלפני מצאתי שהעונש ההולם את מעשי העבירה אינו כולל הטלת מאסר בפועל.
20. הנאשם, בן 39, אב לתינוקת בת 6 חודשים, חולה אפילפסיה, כפי שציין סנגורו, מתפרנס מקצבת נכות ומשפחתו מצויה במצוקה כלכלית. הנאשם אינו אוחז ברישיון נהיגה ועברו התעבורתי כולל הרשעה אחת בגין עצירת רכב במקום המיועד לנכה, משנת 2010, ומדובר בעבירה ראשונה מסוגה. זאת ועוד, הנאשם הודה בהזדמנות הראשונה וחסך מזמנו של בית המשפט.
6
21. שירות המבחן עמד על נסיבות חייו המורכבות, ציין שלנאשם יכולות נמוכות וקשיי תקשורת, ולדבריו, אינו יכול להוציא רישיון נהיגה עקב מחלת האפילפסיה ממנה סובל. התרשמותו הייתה שהנאשם נוטל אחריות פורמלית בלבד על מעשיו, מצמצם מחומרתם ולא יודע להסביר מדוע לא ציית להוראות השוטר. נוכח מצבו, ציין השירות, הנאשם התקשה להתרם מהליך טיפולי, ולא הוצגה המלצה טיפולית. עם זאת הומלץ להשית עליו מאסר מותנה מרתיע, פסילה וקנס.
22. בהינתן האמור, נוכח נסיבותיו האישיות המורכבות, מחלת האפילפסיה ממנה סובל, והיות שמדובר בעבירה ראשונה מסוגה של נהיגה כבלתי מורשה, מצאתי בנסיבות המיוחדות, שלא להטיל על הנאשם רכיב של מאסר.
24. לאחר ששמעתי את ב"כ הצדדים וטיעוניהם, שקלתי את האינטרס הציבורי, עיינתי בפסיקה, נתתי דעתי לכך שמדובר בעבירות חמורות מחד גיסא, אך, מאידך גיסא, התרשמתי מנסיבותיו האישיות של הנאשם, הגעתי למסקנה שיש מקום להסתפק במאסר על תנאי ובפסילה ארוכה, לצד רכיבי ענישה נוספים.
25. על כן, אני דנה את הנאשם לעונשים הבאים:
1. אני דנה את הנאשם לחודשיים מאסר על תנאי למשך 3 שנים, והתנאי הוא שהנאשם לא יעבור בתקופה הנ"ל עבירה של נהיגה בזמן פסילה או נהיגה ללא רשיון נהיגה.
2. אני פוסלת את הנאשם מלקבל או מלהחזיק רישיון נהיגה וזאת לתקופה של 24 חודשים.
לתשומת לב הנאשם הנאשםחובה עליו להפקיד את רישיון הנהיגה במזכירות בית משפט לתעבורה או להמציא תצהיר על העדר רישיון נהיגה ואם הופקד רישיון נהיגה בתיק אחר תימסר הודעה על כך למזכירות בית משפט לתעבורה.
יובהר שאם הנאשם לא יפקיד את רישיונו במועד, מחד גיסא, עלול להיחשב כפסול, ומאידך גיסא, מניין הפסילה לא יחל בהעדר הפקדה כאמור.
3.
אני פוסלת את הנאשם מלקבל או להחזיק ברישיון נהיגה לתקופה בת 3 חודשים,
וזאת על תנאי למשך שנתיים לבל יעבור עבירה בה הורשע או אחת העבירות המפורטות
בתוספת הראשונה או בתוספת השניה ל
7
4. אני דנה את הנאשם לתשלום קנס בסך 1,000 ש"ח. הקנס ישולם ב- 5 תשלומים חודשיים שווים ורצופים החל מתאריך 1.5.2019. היה והקנס או שיעור משיעוריו לא ישולם במועד, תעמוד יתרת הקנס לפירעון מיידי.
5. חתימה על התחייבות כספית על סך 2,500 ₪ להימנע מלבצע עבירות בהן הורשע בתיק זה, וזאת למשך שנתיים מהיום.
הנאשם יחתום על ההתחייבות בתוך עשרה ימים, ואם לא יעשה כן ייאסר למשך שבעה ימים.
המזכירות תנפיק שוברים בהתאם.
זכות ערעור לבית משפט המחוזי בחיפה תוך 45 יום.
ניתן היום, י"ג אדר ב' תשע"ט, 20 מרץ 2019, במעמד הנוכחים
