תת"ע 12814/11/16 – מדינת ישראל נגד מוחמד מריח
בית משפט השלום לתעבורה בעכו |
|
תת"ע 12814-11-16 מדינת ישראל נ' מריח
|
1
06 ספטמבר 2018 |
||
לפני כבוד השופטת אסתר טפטה-גרדי |
||
בעניין: |
1 מדינת ישראל עו"ד חני דגן
|
|
|
|
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
1 מוחמד מריח
|
|
|
עו"ד מוחמד אבו רומי
|
הנאשם |
גזר דין |
1. הנאשם הורשע על פי הודאתו בעבירות של נהיגה ללא רישיון נהיגה, כשרישיון הנהיגה פקע בשנת 2011, ונהיגה ללא תעודת ביטוח תקפה.
2. בהתאם לעובדות כתב האישום, ביום 28.8.16, בסמוך לשעה 11:45, נהג הנאשם ברכב פרטי, תוצרת "מזדה", מס' רישוי 3256228, כשרישיון הנהיגה שלו פקע ביום 3.9.11, וללא תעודת ביטוח תקפה.
3. ב"כ המאשימה עתר לעונש מאסר על תנאי, פסילה, תוך הפעלת פסילה מותנית, פסילה על תנאי, קנס והתחייבות.
2
צוין כי רישיונו של הנאשם פקע בשנת 2011. הנאשם נוהג משנת 2009, וצבר לחובתו 3 הרשעות, האחרונה, עבירה זהה, משנת 2016, בגינה עומד ותלוי נגדו עונש של פסילה על תנאי, בת 3 חודשים, ברת הפעלה בתיק זה.
4. ההגנה עתרה להסתפק במאסר מותנה, בקנס גבוה ובהארכת הפסילה המותנית, תוך שהפנתה לפסיקה תומכת.
לשיטתה, יש להתחשב בנסיבותיו האישיות החריגות של הנאשם, הודייתו בהזדמנות הראשונה, העובדה כי הביע חרטה, וכי מאז ביצע העבירות המיוחסות לו בכתב האישום לא ביצע עבירה נוספת.
עוד הוטעם כי אי חידוש רישיון הנהיגה מקורו בחובות בהוצל"פ, אותם הסדיר הנאשם, וכעת הוא מחזיק ברישיון נהיגה תקף.
צוין כי הנאשם, צלם חתונות, עצמאי, דואג לבני המשפחה הסובלים ממחלות שונות. אמו, חולה אונקולוגית, (הוגש תיעוד רפואי-נ/1), אביו, סובל ממחלת כליות ומטופל בדיאליזה 3 פעמים בשבוע (הוגש תיעוד רפואי - נ/2), ואחיו נכה ומרותק לביתו.
בעת ביצוע העבירה הבהיר לשוטרים כי היה חייב לנסוע על מנת להביא תרופות להוריו מבית המרקחת. הסנגור ציין כי הנאשם מסרב לביצוע עבודות של"צ, שכן הדבר יגדע את מקור פרנסתו היחיד. ההגנה הפנתה לתסקיר שירות המבחן שהמליץ על הטלת עונש מאסר מותנה וקנס.
הנאשם העיד בפני וטען כי רישיונו נחוץ לו לצורכי פרנסתו ובשל נסיבותיו האישיות החריגות.
תסקיר המבחן
5. מתסקיר שירות המבחן עולה כי הנאשם, בן 27, מטמרה, העובד לפרנסתו, לוקח אחריות פורמלית בלבד על מעשיו. בשנת 2016, למרות שלילת רישיונו, נתפס נוהג לעבודתו, לדבריו, בשל בעיות בתחבורה הציבורית ביישובו. צוין כי הסיכון להישנות עבירות, עשוי להצטמצם בעקבות התערבות טיפולית, אך הנאשם שלל השתלבות בהליך טיפולי ומכאן שלא יוכל להפיק תועלת מתהליך טיפולי בנקודת זמן זו. צוין כי הנאשם, בעל יכולות קוגנטיביות וורבליות, מצד אחד חווה קושי לקחת אחריות מלאה על מעשיו וקושי בקבלת גבולות, מאידך, מנהל אורח חיים נורמטיבי. אפשרות עבודות של"צ נשללה על ידו בטענה כי אינו מסוגל לעבוד עם אנשים שאינו מכיר.
נוכח אי רצונו להשתתף בהליך טיפולי, לעניין הארכת הפסילה המותנית השירות לא בא בהמלצה. הומלץ על עונש מאסר מותנה וקנס כספי.
חומרת העבירה, הערך החברתי שנפגע מביצוע העבירה ומידת הפגיעה בו
6. נהיגה ללא רישיון נהיגה, היא עבירה חמורה המשקפת לצד זלזול בחוק, אף סכנה ממשית לשלום הציבור. כשירותו של נהג לנהוג לאחר זמן כה רב מוטלת בספק, וכדברי כב' השופטת ד' ורד בתת"ע (ת"א) 908-05-11 מדינת ישראל נ' רג'ואן, לא פורסם (מיום 23.1.12):
3
"נהיגה ללא רישיון תקף שפקע לפני שנים רבות אינה מגלמת אך ורק עבירה טכנית. לשם חידוש הרישיון על הנאשם לעבור מבחן מעשי ועיוני היות וההנחה היא כי נוכח הזמן הרב שחלף, ההכשרה לנהיגה שקיבל בעבר אינה עוד אפקטיבית."
7. וראו עוד פל' (רמ') 165/07 מדינת ישראל נ' סולטן (מיום 9.7.09).
8. כן ראה דברי כב' השופט מרדכי כדורי בתתע (י-ם) 4310-07-10 מדינת ישראל נ' פריג' אבו עצא (להלן - עניין פריג'):
"עבירה של נהיגה לאחר שתוקף רישיון הנהיגה פקע, כשהיא לעצמה, אינה בעלת חומרה יתרה. כך, כאשר רישיון הנהיגה פקע בפרק זמן של עד 6 חודשים קודם לאירוע העבירה הינה מסוג ברירת משפט בלבד, בה הנהג אינו נדרש להתייצב בביהמ"ש.
ברם, ככל שמתארך משך הזמן שחלף מאז פקיעת הרישיון ועד למועד הנהיגה הולך ומטשטש ההבדל בין נהיגה בזמן פקיעה לבין נהיגה בהעדר רישיון נהיגה. נהג אשר אינו מורשה לנהוג זמן רב נדרש לנקוט מספר פעולות לשם חידוש רישיונו, ובכלל זאת בחינה של כישורי הנהיגה שלו." (הדגשה שלי - א.ט.ג.).
מדיניות הענישה
9. בעפ"ת (ים) 4420-09-12 מ"י נ' פכורי (29.1.13), בעבירה שניה של נהיגה כשרישיון הנהיגה פקע למעלה מעשור בשל קנסות, בשל נסיבותיו האישיות של הנאשם, והיותו אב לארבעה, קבע כב' השופט א' כהן, כי אין מקום להטיל מאסר, אימץ את גזר הדין של בית משפט קמא - אשר התחשב בעובדה כי הנאשם לא חידש רישיונו עקב אי תשלום קנסות - לעניין המאסר המותנה של 30 יום למשך 3 שנים, וקבע כי יש להגדיל את הקנס שנקבע (1,000 ₪) והעמידו על סך 5,000 ₪.
10. בעפ"ת (י-ם) 9741-06-10 מדינת ישראל נ' זגורי, (מיום, 31.10.10), דחה ביהמ"ש את ערעור המדינה על קולת העונש שהטיל ביהמ"ש קמא על נאשם שהורשע ב-5 עבירות של נהיגה ללא רישיון נהיגה תקף, כשרישיון הנהיגה פקע בשנת 2001 והעבירות בוצעו בין השנים 2007-2010, כשבעברו 25 הרשעות בתעבורה, ורישיון הנהיגה לא חודש עקב אי תשלום קנסות. ביהמ"ש השית על הנאשם פסילה בת חודש, הופעלו, באופן חופף, שני עונשי פסילה על תנאי מדו"חות קודמים, לתקופה של 3 חודשים כל אחד, והוטלו עליו 60 ימי מאסר מותנה. בדחותו את הערעור קבע ביהמ"ש:
4
"בענייננו, אל מול ריבוי העבירות בהן הורשע המשיב, כמו גם עברו התעבורתי המכביד הכולל 25 הרשעות בעבירות תעבורה (אף כי כמחצית מתוכן הן "עבירות טכניות"), עמדה העובדה כי אין מדובר באדם הנוהג ללא רישיון נהיגה כלל, אלא שרישיון הנהיגה שלו לא חודש בשל קנסות כספיים. אף שאין להקל ראש גם בכך, ברי כי החומרה הגלומה בה אינה גבוהה כבראשונה. בהתייחס לאלה, ולכך כי כעולה מהמסמכים שהוגשו על ידי המערער הוא פעל לתשלום הקנסות שהושתו עליו, כך שכיום הוא לכאורה קרוב להוצאת רישיון נהיגה חדש, אינני רואה מקום להתערב בגזר דינו של בית משפט קמא, אף שהוא נוטה לקולא."
11. בעפ"ת 11890-05-14 סולומון בליה נ' מדינת ישראל (7.9.14) - שם פקע רישיונו של נהג כעשור, ביטלה כב' השופטת נ' אהד מאסר בן חודשיים, שהטיל בית משפט קמא (הערעור נסב נגד רכיב המאסר), והותירה את רכיבי הענישה האחרים, מאסר מותנה בן 9 חודשים למשך 3 שנים, פסילה בת 24 חודשים, פסילה על תנאי של 6 חודשים למשך 3 שנים, בציינה:
"בענייננו, אמרתי במספר רב של פסקי דין כי מקום שהעבירה המיוחסת לנאשם הינה נהיגה ללא רישיון נהיגה תקף ולעבירה זו לא נלווית עבירת תעבורה נוספת, הרי העונש הראוי הינו פסילה בפועל בלבד כשמשך תקופת הפסילה ייקבע עפ"י עבר תעבורתי, משך התקופה בה לא היה לנאשם רישיון נהיגה תקף, ככל שהתקופה ארוכה יותר כך הפסילה בפועל תהא ארוכה יותר ונקבע כי התקופה הראויה הינה בין 3 ל-9 חודשי פסילה."
12. בתת"ע 7257-02-17 מדינת ישראל נ' אמיתי עמוס, הורשע נאשם, לאחר שנהג בשתי פעמים ובפער של כחודש וחצי, כשרישיון הנהיגה שלו פקע תקופה של כעשור, וללא פוליסת ביטוח תקפה. בהתייחסה למתחם הענישה בעבירת של נהיגה כשרישיון הנהיגה פקע תקופה ארוכה, קבעה השופטת ע' יהב, כי זו כוללת פסילה בפועל של 3 חודשים ועד 24 חודשים מלווים ברכיבי ענישה נוספים ולעיתים אף ברכיב של מאסר על תנאי ועד מאסר אף לתקופה קצרה שיכול וירוצה בעבודות שירות. מאחר שגזר הדין כלל שני תיקים שאוחדו, נקבע כי בנסיבות ביצוע העבירות מתחם הענישה מתחיל מ-6 חודשים ועד 18 חודשי פסילה וכן מאסר על תנאי ועד מאסר קצר בין מספר ימים. צוינו מאמציו של הנאשם לשקם את חייו, והושת עליו עונש הכוללן קנס בסך 800 ₪, פסילה ל - 9 חודשים, פסילה על תנאי של 8 חודשים למשך 3 שנים ומאסר מותנה של 5 חודשים למשך 3 שנים.
5
13. בתת"ע (פ"ת) 1124-08-12 מדינת ישראל נ' מיכלס, (מיום 2.9.12), הורשע נאשם בעבירות של נהיגה כשרישיון הנהיגה פקע מזה כעשור ובנהיגה בניגוד לכיוון בדרך חד סטרית. הנאשם ללא עבר דומה והסדיר רישיונו. כב' השופט א' אנושי ציין כי מתחם הענישה נע בין חודשיים ועד 8 חודשי פסילה בפועל, פסילה על תנאי וקנס והטיל עונש שכלל קנס בסך 1,000 ₪, פסילה לתקופה של 60 יום ופסילה על תנאי לחודשיים למשך 3 שנים.
הפסיקה שהציגה ההגנה
14. שני תיקים שאוחדו - בתת"ע 1784-06-14, הורשע נאשם בעבירות של נהיגה ללא רישיון נהיגה, לאחר שפקע בשנת 2010 (שני דו"חות מ - 2014 ודו"ח אחד משנת 2016), ובנוסף, הורשע בעבירות של אי ציות להוראות שוטר במדים, נהיגה ברכב שניתנה לגביו הודעת איסור שימוש, ללא ביטוח וכשרישיון הרכב פקע. לחובת הנאשם 15 הרשעות קודמות, כשבעברו עבירות דומות. נוכח הסדרת רישיון הנהיגה ותהליך השיקום בו מצוי הנאשם, נדון הנאשם ל - 3 חודשי מאסר על תנאי למשך 3 שנים, תשלום קנס בסך 4,000 ₪, פסילה על תנאי לתקופה של 3 חודשים למשך שנתיים וחתימה על התחייבות כספית בסך 3,000 ₪.
15. שני תיקים שאוחדו - בתת"ע 2735-08-15 מדינת ישראל נ' סמאר עביר, הורשעה נאשמת בנהיגה כשרישיון הרכב פקע ביום 20.2.12 וללא תעודת ביטוח תקפה, ובתת"ע 3661-01-16, הורשעה בנהיגה כשרישיון הנהיגה פקע בשנת 2010. הרישיון פקע עקב חובות בהוצל"פ, החובות הוסדרו והוצא רישיון. הנאשמת נדונה למאסר מותנה של חודשיים למשך שנתיים, תשלום קנס בסך 2,000 ₪ ופסילה על תנאי של 3 חודשים למשך שנתיים.
קביעת העונש הראוי לנאשם
16. הענישה היא לעולם אינדיווידואלית, ועל בית המשפט לבחון, לצד מתחם הענישה המקובל, את המקרה הפרטי שבפניו ולשקול מהו העונש המתאים בהתאם לנסיבותיו האישיות של הנאשם.
במקרה דנן, הנאשם הורשע בעבירה של נהיגה ללא רישיון נהיגה, כשרישיון הנהיגה פקע מזה כשש שנים. הנאשם, נוהג משנת 2009, ולחובתו 3 הרשעות קודמות. האחרונה, עבירה דומה משנת 2016, בעטיה נדון לפסילה על תנאי לתקופה של 3 חודשים, שהיא ברת הפעלה בתיק זה. בנוסף, 2 עבירות של נהיגה במהירות מופרזת (משנת 2011).
לצד הנסיבות החמורות של ביצוע העבירה ועברו התעבורתי, יש להביא בחשבון את נסיבותיו האישיות של הנאשם -
6
הנאשם, צעיר, אשר אי חידוש הרישיון נבע מחובות להוצל"פ, אותם הסדיר. בנוסף, הנאשם הסיר את המחדל והסדיר את רישיונו, כך שהחשש להישנות העבירה המיוחסת לו בכתב האישום נמוך. מצאתי להתחשב בכך שהנאשם הודה בהזדמנות הראשונה והביע חרטה כנה על מעשיו. זאת ועוד, לנאשם נסיבות אישיות חריגות - אמו חולה אונקולוגית, הנזקקת לטיפולים קבועים בבית חולים ואביו מטופל בדיאליזה, 3 פעמים בשבוע, והנאשם הוא המטפל העיקרי בהם.
18. שירות המבחן התרשם כי לנאשם קושי בהצבת גבולות ובהפנמת מעשיו, הציע הליך טיפולי, אך הנאשם שלל זאת. הוטעם כי בשל סרובו להליך שיקומי משמעותי שירות המבחן לא בא בהמלצה לעניין הארכת הפסילה המותנית. צוין כי הנאשם, מנהל אורח חיים נורמטיבי, נעדר רישום פלילי ומסרב לעבודות של"צ. נוכח הנסיבות, המלצת שרות המבחן כללה מאסר מותנה וקנס.
20. העונש ההולם בעבירות שבפנינו נע בין פסילה למספר חודשים או פסילה ארוכה (בנוסף לרכיבי ענישה נוספים) לבין מאסר בפועל שיכול שירוצה בעבודות שירות ועד למאסר בפועל מאחורי סורג ובריח למספר ימים או חודשים (בנוסף לרכיבי ענישה נוספים) והכל תלוי בנסיבות התיק ובנסיבותיו האישיות של הנאשם.
21. לאחר ששמעתי את ב"כ הצדדים וטיעוניהם, שקלתי את האינטרס הציבורי, עיינתי בפסיקה, נתתי דעתי לכך שמדובר בעבירה שחזרה על עצמה, אך מנגד התרשמתי מנסיבותיו האישיות של הנאשם, הזדקקותו לרישיון הנהיגה לפרנסתו, ומאמציו להשתקם, הסדרת החובות והוצאת רישיון הנהיגה, הגעתי למסקנה שאין מקום למצות עמו את הדין.
22. אשר על כן, אני דנה את הנאשם לעונשים הבאים:
1. אני דנה את הנאשם ל-3 חודשי מאסר וזאת על תנאי למשך 3 שנים. לבל יעבור בתקופה הנ"ל עבירה של נהיגה ללא רשיון נהיגה, או של נהיגה בזמן פסילה.
2. אני פוסלת את הנאשם מלקבל או להחזיק ברישיון נהיגה לתקופה בת 7 חודשים.
מפעילה את הפסילה המותנית לתקופה של 4 חודשים שנגזר על הנאשם בתיק שמספרו: 7966-01-16 לריצוי באופן חופף.
הנאשם יפקיד את רישיונו במזכירות בית משפט לתעבורה לא יאוחר מיום 23.9.18.
לתשומת לב הנאשם חובה עליו להפקיד את רישיון הנהיגה במזכירות בית משפט לתעבורה במועד האמור או להמציא תצהיר על העדר רישיון נהיגה ואם הופקד רישיון נהיגה במסגרת תיק אחר תימסר הודעה על כך למזכירות בית משפט לתעבורה.
יובהר כי אם הנאשם לא יפקיד את רישיונו במועד מחד עלול להיחשב כפסול ומאידך מניין הפסילה לא יחל בהעדר הפקדה כאמור.
7
3.
אני פוסלת את הנאשם מלקבל או להחזיק ברישיון נהיגה לתקופה בת 6 חודשים, וזאת על
תנאי למשך שנתיים לבל יעבור עבירה בה הורשע או אחת העבירות המפורטות בתוספת
הראשונה או בתוספת השניה ל
4. אני דנה את הנאשם לתשלום קנס בסך 2,500 ₪.
הסכום ישולם ב 5 תשלומים שווים ורצופים החל מיום 3.10.18. היה והקנס או שיעור משיעוריו לא ישולם במועד, תעמוד יתרת הקנס לפירעון מיידי.
על הנאשם לפנות בשעות הקבלה למזכירות לשם קבלת שוברי התשלום.
5. חתימה על התחייבות כספית על סך 5,000 ₪ להמנע מלבצע עבירות בהן הורשע בתיק זה, וזאת למשך שנתיים מהיום.
הנאשם יחתום על ההתחייבות בתוך עשרה ימים, ואם לא יעשה כן ייאסר למשך שבעה ימים.
הודעה לנוכחים הזכות לערער על גזר הדין תוך 45 יום.
ניתנה היום, כ"ו אלול תשע"ח, 06 ספטמבר 2018, במעמד הצדדים.
