ת"פ (קריות) 37871-03-25 – מדינת ישראל נ' ריזה חלבי (עציר)
ת"פ (קריות) 37871-03-25 - מדינת ישראל נ' ריזה חלבי שלום קריות ת"פ (קריות) 37871-03-25 מדינת ישראל נ ג ד ריזה חלבי (עציר) בית משפט השלום בקריות [04.05.2025] גזר דין
כתב האישום המתוקן 1. הנאשם הורשע על פי הודאתו בעבירה של הסעת שני תושבים זרים או יותר - עבירה לפי סעיף 12א(ג)(1) לחוק הכניסה לישראל , תשי"ב - 1952 (להלן: "חוק הכניסה לישראל").
2. על פי עובדות כתב האישום המתוקן, במועד הרלוונטי לכתב האישום היו אמיר אלהרוש וסמיר זין תושבי אזור יהודה ושומרון, ומכאן שכניסתם ושהותם בשטח ישראל טעונים היתר כדין. במועד הרלוונטי לכתב האישום השתמש הנאשם ברכב מסחרי . ביום 5.3.25 בשעה 06:22 או בסמוך לכך הסיע הנאשם את התושבים הזרים ברכב מהכניסה לכפר ג'וליס מכיוון צפון לדרום למקום עבודתם ונעצר על ידי השוטרים אשר היו בפעילות משטרתית, כשהוא נוהג ברכב ומסיע את התושבים הזרים בסמוך לבית העמק.
טיעוני הצדדים לעונש 3. ב"כ המאשימה הגיש טיעונים לעונש בכתב ת/1 . במסגרת טיעוניו ב"כ המאשימה הפנה לנסיבות ביצוע העבירה וטען כי הנאשם פגע בערכים חברתיים מוגנים הקשורים לביטחונה של המדינה וביטחונם של תושבי ישראל במיוחד בתקופת מלחמה. ב"כ המאשימה טען כי הדרך להילחם בתופעה של העסקת והסעת שב"חים היא נקיטת ענישה מחמירה. עוד הפנה ב"כ המאשימה לתיקון לחוק אשר יש בו ביטוי להחמרה בענישה והפנה למדיניות הענישה במקרים דומים. המאשימה סבורה כי מתחם העונש ההולם את נסיבות העבירות נע בין עונש של 12 חודשי מאסר בפועל ברף התחתון לבין עונש של 24 חודשי מאסר בפועל ברף העליון, זאת לצד קנס כספי מוסכם של 10,000 ₪, מאסר על תנאי, פסילת רישיון הנהיגה בפועל לתקופה של שישה חודשים ופסילת רישיון הנהיגה על תנאי. באשר לרכיב עונש מאסר בפועל בתוך מתחם העונש ההולם טען ב"כ המאשימה כי המאשימה עותרת לעונש שלא יפחת מ - 14 חודשי מאסר בפועל. |
|
4. ב"כ הנאשם הגיש אף הוא טיעונים לעונש בכתב - נ/1 וכן מסמכים רפואיים בעניינו של הנאשם - נ/2 ופסיקה - נ/3. בטיעוניו טען הסנגור כי הנאשם שיתף פעולה עם השוטרים ומסר גרסתו בחקירה לטענתו התברר לו כי האנשים אותם הסיע הם תושבי יהודה ושומרון. בעל הרכב כך נטען מעולם לא נחקר ורכבו אף הושב לו. הסנגור טען כי מדובר בעבירה שלא תוכננה ואף לא נגרם כל נזק מביצוע העבירה ובנסיבות אחרות ניתן היה לסיים את ההליכים בעונש של מאסר בדרך של עבודות שירות. מדובר בנסיעה ללא תמורה כך על פי טיעוני הסנגור והמתחם מתחיל מעונש של מספר חודשים שיכול וירוצו בדרך של עבודות שירות. הנאשם כך נטען ללא עבר פלילי, הודה בהזדמנות הראשונה וחסך הליך משפטי של שמיעת ראיות. הנאשם בן 30 ומצבו הרפואי מורכב כך על פי החומר הרפואי וכי ההליך המשפטי היווה עבורו גורם מרתיע.
5. הנאשם בדברו אמר שלא ידע שמדובר בשב"חים וכי מעולם לא עבר עבירות ושיתף פעולה באופן מלא עם החוקרים בחקירה .
דיון והכרעה 6. הערכים החברתיים המוגנים הם בראש ובראשונה ערכים של שמירה על ביטחונה של מדינת ישראל תוך בחינה מדוקדקת של הבאים בשעריה. הצורך בשמירה על ביטחונם של תושבי מדינת ישראל התחדד בוודאי לאחר השבת 7.10.23. המסייע לתושבים זרים להיכנס לגבולות מדינת ישראל פוגע פגיעה קשה בערכים חברתיים אלו. גם אם אני מניחה כי התושבים שנכנסו ואותם הסיע הנאשם נכנסו לתחומי המדינה לצרכי פרנסה, הרי שבמבחן התוצאה מקרים לא מעטים בהם שוהים בלתי חוקיים נכנסו לתחומי ישראל על מנת לפגע בתושבי ישראל.
נקבע טרם מלחמת "חרבות ברזל" את הדברים הבאים אשר נכונים ומתחדדים ביתר שאת שעה שמדינת ישראל מתמודדת במספר חזיתות לחימה. אפנה לרע"פ 3967/18 סיאד נ' מדינת ישראל (12.8.18): "בית משפט זה עמד לא פעם על החומרה שבעבירת הסעת שוהים בלתי חוקיים לתחומי מדינת ישראל ועל ההשלכות הביטחוניות שעשויות להיות לה (וראו למשל: רע"פ 3173/09 פראגין נ' מדינת ישראל, פסקאות י-יא לפסק דינו של השופט (כתוארו אז) א' רובינשטיין ופסקאות 10-9 לפסק דינו של השופט י' דנציגר (5.5.2009)). נקבע לא פעם כי יש לנהוג במדיניות ענישה מחמירה כלפי עבירות אלה (ראו למשל: רע"פ 3674/04 אבו סאלם נ' מדינת ישראל (12.2.2006); ע"פ 1316/16 ח'טיב נ' מדינת ישראל (20.4.2016))". |
|
7. תיקון 38 לחוק הכניסה לישראל. מדובר בתיקון שנכנס לתוקף ביום 8.4.24 ואשר החמיר את הענישה המרבית בגין עבירות העסקה, הלנה והסעת שוהים בלתי חוקיים. כך, בעבירות שהעונש המרבי הקבוע בצדן היה טרם התיקון שנתיים מאסר, קבוע כיום עונש מאסר של עד ארבע שנות מאסר (סעיף 12ב2 לחוק) ואילו בעבירות שהעונש המרבי הקבוע בצדן היה טרם התיקון ארבע שנות מאסר, קבוע כיום עונש מאסר של עד שבע שנות מאסר (סעיף 12ב3 לחוק). כן נוסף עונש מינימום של רבע מהעונש המרבי (סעיף 12ה'לחוק; שהוא הוראת שעה עד יום 1.5.27). התיקון על כל הוראותיו ממחיש באופן שאינו משתמע לשתי פנים את עמדת המחוקק בדבר הצורך להחמיר בעונשם של מבצעי עבירות אלו על פני הנסיבות האישיות.
8. הנאשם הורשע בעבירה שהעונש הקבוע בצדה הוא 4 שנות מאסר - עבירה לפי סעיף 12א(ג)(1) לחוק הכניסה לישראל לפיכך העונש המזערי הוא 12 חודשים. בעניין זה מדובר במאסר בפועל ועל תנאי שהרי "עונש מאסר, בין שנקבע לריצוי בפועל ובין שהוטל על-תנאי, הוא אותו עונש. אלא שעונש המאסר על-תנאי הוא בבחינת מאסר שריצויו נדחה" (ע"פ 5798/00 ריזי ואח' נ' מדינת ישראל (12.2.2001). בהתאם לתיקון, בכל מקרה אין להטיל עונש מאסר שכולו על תנאי, וקיימת חובה להטיל עונש מאסר בפועל .
9. נסיבות ביצוע העבירה מלמדות שהנאשם הסיע ברכב בו נהג שני תושבים זרים אשר נכנסו לתחומי מדינת ישראל והוא הסיע אותם למקום עבודתם.
10. באשר למדיניות הענישה במקרים דומים אפנה לפסקי הדין הבאים: ת"פ 55734-10-23 מדינת ישראל נ' אלעטאונה (27.10.2024), בו הורשע נאשם בעבירות העסקת והסעת שב"ח ונידון לשמונה חודשי מאסר לריצוי בעבודות שירות. הנאשם העסיק והלין בעסק שבבעלותו שוהה בלתי חוקי במשך כשבועיים, בימים הראשונים שלאחר 7.10.23. במועד אחד הסיע שב"ח. בית המשפט קבע מתחם ענישה הנע בין 6-14 חודשי מאסר.
רע"פ 4062/17 פתחי אלקואעין נ' מדינת ישראל (19.6.2017) - הנאשם הורשע בעבירה של הסעת חמישה שוהים בלתי חוקיים. בית משפט השלום קבע מתחם ענישה שמתחיל ממאסר קצר שניתן לרצות בעבודות שירות לבין מספר חודשי מאסר וחרג לקולא ממתחם זה והאריך מאסר מותנה וכן השית על הנאשם 400 של"צ לצד ענישה נלווית. ערעור שהגישה המאשימה התקבל, ונגזרו על הנאשם 5 חודשי מאסר בפועל, הפעלת מאסר מותנה כך שסה"כ ירצה הנאשם 8 חודשי מאסר, לצד ענישה נלווית. בקשת רשות ערעור נדחתה.
ת"פ (שלום ת"א) 9310-02-24 מדינת ישראל נ' נאשף (4.3.2025) - הנאשם הורשע בהסעת תושב זר כאשר הסיעו לתוך תחומי מדינת ישראל בתמורה ל-200 ₪ והתושב הזר ביצע פיגוע אשר הסתיים במותם של שני אזרחים. העבירה בוצעה טרם אירועי השביעי באוקטובר. בית המשפט קבע מתחם ענישה שנע בין 9 חודשי מאסר שניתן לרצות בעבודות שירות ועד 24 חודשי מאסר בפועל. נגזרו על הנאשם 9 חודשי מאסר בפועל לריצוי בדרך של עבודות שירות.
עפ"ג (מחוזי מרכז) 1671-09-13 סאלח נ' מדינת ישראל (1.12.2013), הנאשם הורשע בעבירה של ניסיון להסעת 4 שב"חים ונגזרו על הנאשם 15 חודשי מאסר בפועל ועונשו הוקל בערעור כך שריצה הנאשם שנת מאסר בפועל.
|
|
11. נוכח הנסיבות הקשורות בביצוע העבירה, מידת הפגיעה בערכים החברתיים המוגנים, מדיניות הענישה שהוחמרה בשל מצב הלחימה ותיקוני החקיקה, מתחם העונש ההולם בנסיבות ביצוע העבירה על ידי הנאשם נע בין 6 חודשי מאסר שניתן לרצות בדרך של עבודות שירות ועד לעונש של 14 חודשי מאסר בפועל, בצד ענישה נלווית הכוללת מאסר מותנה, קנס, התחייבות, פסילה בפועל ועל תנאי.
לעניין מתחם הקנס, נקבע כחריג בסעיף 40ח לחוק העונשין כי יש ליתן משקל לנסיבותיו האישיות של הנאשם גם בעת קביעת מתחם הקנס ולא רק בתוך המתחם.
12. בהקשר זה יש לציין כי הנאשם הודה בהזדמנות ראשונה, סייע בחקירה ובכך הוביל לייעול ההליך ולחיסכון בזמן שיפוטי.
כמו כן, יש להביא בחשבון את היותו של הנאשם בן 30 וכן נתתי דעתי למצבו הרפואי המורכב ויש להתחשב בהיותו של הנאשם נעדר עבר פלילי.
13. לאור האמור לעיל, אני גוזרת על הנאשם את העונשים הבאים:
6 חודשי מאסר בפועל בניכוי ימי מעצרו של הנאשם מיום 5.3.25 ועד ליום 11.3.25 וכן מיום 23.3.25 ועד מועד מתן גזר הדין. 6 חודשי מאסר על תנאי למשך 3 שנים מיום שחרורו של הנאשם שלא יעבור כל עבירה על פי פסילת רישיון נהיגה בפועל למשך 3 חודשים מיום שחרורו של הנאשם . הנאשם יפקיד את רישיונו 20 יום לאחר שחרורו. 5 חודשי פסילה על תנאי למשך 3 שנים מיום שחרורו של הנאשם והתנאי הוא שהנאשם שלא יעבור עבירה של הסעת תושב זר.
קנס בסך 10,000 ₪ או 30 ימי מאסר תמורתו. הקנס ישולם ב- 5 תשלומים חודשיים, שווים ורצופים החל מיום 28.7.25 ובכל 28 לחודש שלאחריו. לא ישולם איזה מהתשלומים תעמוד היתרה לפירעון מיידי.
את הסכום יש לשלם ישירות לחשבון המרכז לגביית קנסות, אגרות והוצאות ברשות האכיפה והגבייה באחת מהדרכים הבאות: · בכרטיס אשראי - באתר המקוון של רשות האכיפה והגבייה, www.eca.gov.il · מוקד שירות טלפוני בשרות עצמי (מרכז גבייה) - בטלפון 35592* או בטלפון ***-******* |
|
· במזומן בכל סניף של בנק הדואר - בהצגת תעודת זהות בלבד (אין צורך בשוברי תשלום).
זכות ערעור לבית המשפט המחוזי בחיפה בתוך 45 ימים . מזכירות תמציא למשרד הרישוי.
ניתן היום ו' אייר תשפ"ה, 04 מאי 2025, בנוכחות הצדדים.
|
