ת"פ (ירושלים) 20409-08-22 – מדינת ישראל נ' חאלד סלהב
בית משפט השלום בירושלים |
|
ת"פ 20409-08-22 מדינת ישראל נ' סלהב
|
|
לפני |
כבוד השופט דוד שאול גבאי ריכטר
|
|
בעניין: |
המאשימה
|
מדינת ישראל ע"י ב"כ בנימין אמסלם, מתמחה תביעות ירושלים |
|
נגד
|
|
|
הנאשם |
חאלד סלהב ע"י ב"כ עוה"ד עיסא אבו אלהווא מטעם הסינגוריה הציבורית |
|
|
|
גזר דין |
כתב האישום בו הודה הנאשם
1. הנאשם הורשע על-פי הודאתו בביצוע עבירות של הסעת שב"ח, לפי סעיף 12א(ג)(1) לחוק הכניסה לישראל, התשי"ב-1952, וכן בעבירה של הפרעה לשוטר, לפי סעיף 275 לחוק העונשין, התשל"ז-1977. מעובדות כתב האישום עולה, כי הנאשם הוא בעלה של הגב' ת"ח, תושב האיזור ללא היתר כניסה לישראל במועד הרלבנטי, 31.12.2021. באותו יום, בשעת בוקר מאוחרת במרכז ירושלים, עצרו שוטרים את רכבו של הנאשם בו נהג כשצדו ישובה אשתו. השוטרים ביקשו מהשניים להזדהות והנאשם מסר את תעודת זהותו ותעודת זהות של אחרת (אחותו) וטען שאשתו היא אחותו.
מהלך הדיון
2. הנאשם הודה מבלי שכתב האישום תוקן, והמאשימה הגבילה עצמה מראש כי תעתור לעונש מירבי של 45 ימי מאסר שיכול שירוצו בעבודות שירות. הנאשם נשלח לשירות המבחן לקבלת תסקיר.
רישום פלילי
3. לנאשם שתי הרשעות קודמות באיומים (2005) וסחיטה באיומים וחטיפה לשם רצח או סחיטה (2010), כאשר בגין ההרשעה האחרונה נדון למאסר למשך שנתיים.
תסקיר שירות המבחן
4. בעניינו של הנאשם הוגש תסקיר, ממנו עולה כי מדובר בגבר בסוף שנות הארבעים לחייו, גרוש בשנית, אב לחמישה ילדים, עובד כנהג משאית ומתגורר בגפו. ילדותו של הנאשם הייתה מורכבת לאחר שהמשפחה חזרה מירדן לישראל. על רקע זה סיים הנאשם שש שנות לימוד בלבד, וכבר מגיל רך החל לסייע בפרנסת המשפחה ועבד בעבודות שונות, כאשר בשנים האחרונות עובד, כאמור, כנהג משאית מנוף. הנאשם אינו בקשר עם ילדיו הגדולים מנישואיו הראשונים, אך בקשר הדוק עם השניים הקטנים. ביחס לאשתו ת"ח, השניים היו נשואים מספר שנים ללא ילדים משותפים, ובעקבות הקשיים הנובעים לטענת הנאשם מהיות אשתו תושבת האיזור, השניים התגרשו. הנאשם טען, כי ביום האירוע הודיעה גרושתו הראשונה לגרושתו השנייה כי עבר תאונת דרכים, והאחרונה נטלה את תעודת הזהות של אחותו ונכנסה לארץ מדאגה לנאשם. הנאשם קיבל אחריות למעשים. שירות המבחן התרשם כי הנאשם פעל באימפולסיביות ונוכח מכלול הנסיבות סבר כי העונש הראוי הוא של"ץ בהיקף 140 שעות שיבוצע במינהל הקהילתי בית חנינה בירושלים.
טיעונים לעונש
5. ב"כ המאשימה עמד על נסיבות ביצוע העבירה והניסיון להערים על השוטרים לגבי זהות הנוסעת. הוא עתר למתחם שבין חודש לשישה חודשים, ובהתאם להסדר הטיעון, עתר להטיל 45 ימי מאסר בעבודות שירות, קנס, מאסר מותנה והתחייבות. מנגד, עתר הסניגור לאמץ את המלצת שירות המבחן בשל נסיבותיו האישיות של הנאשם, גילו ומצבו הבריאותי, וכן היפנה לפסיקה.
קביעת מתחם העונש ההולם
6. מעשיו של הנאשם פגעו בערכים המוגנים של ריבונות המדינה, זכותה לקבוע מי יבוא בשעריה וכן שלטון החוק והחובה לשתף פעולה עם שלוחיו, ובמידה פחותה יותר בביטחון המדינה, כל זאת במידה נמוכה.
7. אשר לנסיבות, הנאשם הכניס ביודעין לישראל את אשתו השנייה דאז, תוך שהשניים הצטיידו מראש בתעודת הזהות של אחותו, שהוצגה לשוטרים. מבחינה זו, מדובר בעבירה מתוכננת שנועדה לאפשר לשניים להערים על השוטרים ולהכשיר כניסה לא חוקית לישראל. בכך יש ממד של חומרה. אינני מקבל את הטענות בדבר הנסיבות, שחרגו מכתב האישום וממילא לא הוצגו ראיות לגביהן. הנאשם אחראי באופן מלא למעשים וצריך היה להימנע מהם. הואיל ומדובר באשתו המוכרת לו, הסיכון שנשקף מן המעשה לביטחון מזערי, בכוח ובפועל.
8. אשר למדיניות הענישה הנוהגת - כאשר מדובר בהסעה שלא בנסיבות מחמירות, הענישה היא מתונה. מפנה לרע"פ 1119/18 חסן נ' מ"י (מיום 9.5.2018) שם אושר מתחם שבין מאסר מותנה למספר חודש מאסר והוטל עונש של של"ץ בהיקף 100 שעות וענישה נלווית. בנסיבות חמורות מאלה, אושר מתחם שבין עבודות שירות לתקופה קצרה ועד לחודש וחצי מאסר בעפ"ג (ירושלים) 24818-06-16 סולטאן נ' מ"י (מיום 28.11.2016) - שם דובר בהסעת 8 שב"חים (בנסיבות מחמירות). התיק הסתיים ב-4 חודשי מאסר בפועל (העונש הוקל מחצי שנת מאסר).
9. נוכח האמור, מתחם העונש הראוי, צריך לעמוד על מאסר קצר או 150 שעות של"ץ ועד ל-5 חודשי מאסר.
נסיבותיו של הנאשם והמיקום במתחם
10. מדובר באדם בסוף שנות הארבעים לחייו, עובד כשכיר. לזכותו, הודאה בהזדמנות ראשונה וכן נסיבותיו האישיות כפי שתוארו. לחובתו עבר פלילי, הגם שאינו רלבנטי מבחינת סוג העבירות וכן מדובר בעבר פלילי ישן. יש למקם את הנאשם עד לשליש הראשון של המתחם, כאשר המלצת שירות המבחן בהחלט מתיישבת עם עקרון ההלימה ומכלול הנסיבות.
גזירת הדין
11. לכן, מטיל על הנאשם את העונשים הבאים:
א. 200 שעות של"ץ שיבוצעו במינהל הקהילתי בית חנינא, לא לפני 10.2.2025 לפי התוכנית שהכין שירות המבחן לה אני נותן תוקף של החלטה. הנאשם הוזהר מפני השלכת אי ביצוע השל"ץ כראוי והיכולת להטיל עליו כל עונש חלופי;
ב. 5 חודשי מאסר וזאת על-תנאי שלא יעבור הנאשם בתוך 3 שנים מהיום כל עבירה על חוק הכניסה לישראל;
ג. חודש מאסר וזאת על-תנאי שלא יעבור הנאשם בתוך שנתיים מהיום כל עבירה של הפרעה לשוטר;
ד. קנס בסך 2,500 ₪ או 10 ימי מאסר תמורתו אם לא ישולם. הקנס ישולם ב-5 תשלומים שווים ורצופים החל מיום 1.2.2025 ובכל 1 לחודש רציף ועוקב;
ה. התחייבות בסך 10,000 ₪ שלא לעבור בתוך שנתיים מהיום כל עבירה על חוק הכניסה לישראל.
קנסות ופיצויים ניתן לשלם כעבור 3 ימים מיום מתן גזר הדין בחשבון המרכז לגביית קנסות בדרכים הבאות:
· בכרטיס אשראי באתר www.eca.gov.il
· בטלפון: 35592* או 073-2055000
· במזומן בכל סניף של בנק הדואר בהצגת תעודת זהות בלבד
לא יונפקו שוברי תשלום.
ניתן לקזז מכל הפקדה שבתיק או בתיק קשור על אף הודעת עיקול. ככל שקיימות יתרות זכות ואין עיקולים ניתן להשיב למפקיד.
יש לשלוח לשירות המבחן.
זכות ערעור כחוק.
ניתן היום, כ"ג כסלו תשפ"ה, 24 דצמבר 2024, במעמד הצדדים.
