תפ"ח 41205/01/17 – ראיד בן חנא רושרוש, נגד מדינת ישראל
בית המשפט המחוזי בנצרת |
תפ"ח 41205-01-17 מדינת ישראל נ' רושרוש(עציר)
|
1
|
כבוד סגנית הנשיא, השופטת אסתר הלמן, אב"ד כבוד השופטת יפעת שיטרית כבוד השופט סאאב דבור |
|
|
המבקש/הנאשם |
ראיד בן חנא רושרוש,
|
||
נגד
|
|||
המשיבה/המאשימה |
מדינת ישראל
|
||
החלטה |
1. המבקש מואשם ברציחתה של המנוחה תהילה נגר ז"ל, (להלן: "המנוחה"), שנרצחה, על פי כתב האישום, בלילה שבין ה - 19/12/16 ל - 20/12/16. כתב האישום מייחס למבקש, בנוסף, בין היתר, עבירות של אלימות שבוצעו, לכאורה, במועדים 18/9/16 ו - 12/10/16, כלפי המנוחה.
2.
בפנינו
בקשה למתן צו להמצאת מסמכים בהתאם לסעיף
א. את כל החומר הרפואי ו/או הפסיכיאטרי של המנוחה, אשר נתפס על ידי רשויות החקירה.
ב. גיליון תלונות שהגישה המנוחה במשטרה.
2
3. על פי הנטען בבקשה, במהלך החקירה עלה נושא קיומו של החומר הרפואי, הנוגע למצבה הנפשי של המנוחה וחלק מן העדים אף נחקרו ביחס לחומר זה. לעמדת ב"כ המבקש, החומר המבוקש חשוב מאוד להגנתו. במהלך הדיון בבקשה הדגישו באי כוח הנאשם כי ככל הנראה בכוונת המשיבה להסתמך על הודעות שנגבו מהמנוחה לצורך הוכחת עבירות האלימות שקדמו למעשה הרצח, ולפיכך יש חשיבות כי כל החומר הנוגע למצבה הנפשי יונח בפניהם.
בכל הנוגע לבקשה לעיון בגיליון התלונות של המנוחה, טוענים באי כוח הנאשם כי החומר רלוונטי להגנת המבקש, מאחר שבכוונתם לטעון כי היו מספר אנשים, שרצו לפגוע במנוחה ולכן קיימת חשיבות רבה לברר נגד מי היא הגישה תלונות בעבר.
4. ב"כ המשיבה מתנגד לבקשה, בטענה כי החומר המבוקש איננו רלוונטי להגנת הנאשם והוא לא יוכל לסייע לו. לפי הנטען, החומר הרפואי הינו ישן וגם רשימת התלונות שהגישה המנוחה אין בה לסייע לנאשם בהגנתו.
5. על פי בקשת בני משפחת המנוחה, אפשרנו להם להשמיע את עמדתם, לעניין גילוי החומר הרפואי. המשפחה ביקשה להעביר את התנגדותה הנחרצת לגילוי החומר, אשר יש בו לפגוע בפרטיותה של המנוחה, ללא כל נימוק מספיק.
6. בהתאם להסכמה הדיונית, הוצג בפנינו החומר בו מבקשת ההגנה לעיין ולאחר עיון בו, אנו מורים כדלקמן :
א. אנו מורים למשיבה להעמיד לעיוננו את מלוא חומר החקירה בתיק פל"א 389588/2016 וזאת על מנת שנוכל לבחון את מידת הרלוונטיות, אם בכלל, שיש לחומר זה לבירור אשמתו של הנאשם ולהגנתו.
החומר יונח לעיוננו בתוך 10 ימים.
ביתר תיקי הפל"א שצוינו ברשימה שהועמדה לעיוננו (סומנה במ/1) לא מצאנו כל רלוונטיות להגנת הנאשם.
3
ב. בהתאם להסכמה הדיונית, הוצגו בפנינו מסמכים רפואיים שנתפסו במהלך החקירה. לאחר עיון במסמכים אלו, שוכנענו כי יש להיענות לבקשה בחלקה.
נתנו דעתנו בהקשר זה להלכות ולשיקולים על פיהם יש לדון בבקשה לעיון בחומר הנהנה, ככלל, מחיסיון ואשר יש בגילויו פוטנציאל של פגיעה בפרטיות המנוחה ובכבודה (בש"פ 8252/13 מדינת ישראל נ' שיינר (23.01.2014)).
בין היתר נקבע שם כי " נוסחות האיזון: כאשר האפשרות כי זכות הנאשם למשפט הוגן תיפגע היא רחוקה ובלתי משמעותית, יש ליתן משקל לזכויות המתלוננת. הצד השני של המשוואה הוא, כי כאשר מדובר בחומר חקירה מובהק או כאשר ברי כי קיימת אפשרות סבירה כי יש בחומר להועיל לנאשם, יורה בית המשפט על גילוי החומר, גם על חשבון פגיעה בפרטיותם של צדדים שלישיים ".
עוד נפסק כי חומר המצוי בידי גורמי החקירה, קיימת לגביו חזקה הניתנת לסתירה,כי הוא מהווה חומר חקירה.
בענייננו, מדובר במסמכים שנתפסו במהלך החקירה ולפי הנטען אף הוצגו לעדים שנשאלו אודותיהם. המסמכים מתייחסים, אמנם, לתקופה רחוקה (לשנים 2001 - 2004), למרות האמור, תוכנם עשוי להיות רלוונטי להגנת הנאשם, בפרט כאשר בכוונת המאשימה לסמוך על הודעותיה של המנוחה במשטרה, על מנת לבסס את האישומים לגבי אלימות שהופעלה כנגדה על ידי הנאשם.
במובן זה, קיימת אפשרות סבירה כי יש בחומר זה כדי להועיל להגנת הנאשם, וחרף הפגיעה בפרטיות המנוחה, אין מנוס מחשיפתם בפני באי כוח הנאשם.
בבש"פ 8252/13 לעיל הדגיש בית המשפט העליון כי על בית המשפט הדן בבקשה מסוג זה לבחון ולברר האם ב"בסיס הבקשה עומדים שיקולים טקטיים ומיתוסים ודעות קדומות, או אינטרס אמיתי ובתום לב של הנאשם, שאז, ורק אז, אנו מגיעים למבחני הרלבנטיות ואיזון האינטרסים בין הנאשם למתלוננת". נימוקי הבקשה מלמדים על אינטרס כן לקבל לעיון ההגנה את החומר המבוקש, לצורך התמודדות הנאשם עם ראיות משמעותיות, שבאמצעותן תבקש המשיבה להוכיח את אשמתו. אין לומר, לפיכך, כי מדובר בבקשה המונעת משיקולים טקטיים.
4
על מנת לצמצם ככל הניתן את הפגיעה בכבודה של המנוחה, והואיל והמסמכים כוללים גם פירוט והתייחסות לנתונים אישיים, משפחתיים, של המנוחה שגילויים איננו נחוץ ואין בו כדי להועיל להגנת הנאשם, ובאיזון בין השיקולים השונים חשיפתו איננה מתחייבת, תדאג המאשימה להעביר לעיון ההגנה את החומר הרפואי, תוך השמטת כל פרט שאיננו נוגע לתיאור המצב הנפשי של המנוחה ולטיפולים שקיבלה בעטיו של מצב זה. זאת, בתוך 10 ימים.
באי כוח הנאשם יקבלו לעיונם המסמכים הרפואיים שברשות התביעה, בכפוף לכך שנאסר על פרסום כל פרט מתוך המסמכים הללו, ושימוש בהם יעשה לצורך הליך זה בלבד.
ניתנה היום, י' תמוז תשע"ז, 04 יולי 2017, בהעדר הצדדים.
|
|
|
||
אסתר הלמן, שופטת ס. נשיא [אב"ד] |
|
יפעת שיטרית, שופטת |
|
סאאב דבור, שופט |
