ת"פ 67104/01/20 – מדינת ישראל נגד בנימין נתניהו,שאול אלוביץ',איריס אלוביץ',ארנון מוזס
בית המשפט המחוזי ירושלים
|
ת"פ 67104-01-20
|
|
לפני כבוד השופטים: רבקה פרידמן-פלדמן, משה בר-עם, עודד שחם |
09 יוני 2021 |
|
1
מדינת ישראל |
|
|
|
המאשימה |
|
נ ג ד |
||
|
1. בנימין נתניהו 2. שאול אלוביץ' 3. איריס אלוביץ' 4. ארנון מוזס |
|
|
|
הנאשמים |
החלטה |
1. לפנינו בקשה מטעם נאשמים 1, 2 ו- 3 לגילוי חומר חקירה לפי סעיף 74 לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב] תשמ"ב-1982, בנוגע לפרטים המפורטים להלן:
א. רשימה של כל הגורמים עימם עמד עד התביעה אילן ישועה בקשר והמצויים בכל מכשירי הטלפון הנייד שלו שנתפסו במהלך החקירה.
ב. כל ההתכתבויות והשיחות של העד ישועה מכל מכשירי הטלפון הנייד שלו ומתכתובות המיילים שלו עם גורמים פוליטיים, דוברים, אנשי עסקים, גורמי פרסום, גורמי תקשורת, גורמים מרשויות האכיפה ואחרים, הכל בקשר עם מעורבותו הנדרשת או המוצעת בנוגע לסיקור, מעורבות בתכנים, עריכה וכיוצ"ב באתר וואלה או באמצעי תקשורת אחרים.
ג. פירוט כל המצוי במדיה המגנטית שנתפסה אצל העד ואצל עדים אחרים.
2. המדינה מתנגדת למסירת רשימת כל אנשי הקשר של העד ישועה בכל הטלפונים שלו. לטענתה מדובר ב"בקשה גורפת, בלתי מידתית, הפוגעת בזכויותיו של העד לפרטיות מעבר לנדרש, ואף יש בה פוטנציאל לפגיעה בפרטיותם של צדדים שלישיים".
לגבי הבקשה לקבלת התכתבויות ושיחות שניהל העד ישועה, המדינה מסכימה לבקשה, ובלבד שהחיפוש יערך על ידי רשויות החקירה, בהתאם לאפשרויות חיפוש ולמילות חיפוש העשויות להניב תוצאות רלוונטיות לטענות ההגנה. המדינה מציעה "כי גם לנאשמים תינתן אפשרות להציג אפשרויות חיפוש".
2
אשר לבקשה לקבלת פירוט כל המצוי במדיה המגנטית של העד ושל עדים אחרים, נטען כי בעבר נדחו בקשות גורפות של הנאשמים בעניין זה, וניתנה בבית המשפט העליון החלטה סופית וחלוטה הדוחה את הבקשה. עם זאת, בכל הנוגע למדיה הדיגיטלית של העד ישועה, מודיעה המדינה כי בכוונתה להורות לרשויות החקירה "להוציא את האפיון הראשוני של כל אחד ממכשירי המדיה הדיגיטלית של העד שנתפסו ולמוסרו לידי הנאשמים".
3. העד ישועה מסר כי אינו מתנגד למסירת חומרי החקירה המבוקשים, בכפוף לכך שתישמר פרטיותו.
4. לאחר שמיעת טיעוני ב"כ הצדדים, החלטנו לקבל את הבקשה בחלקה, כמפורט להלן.
5. נקודת המוצא העובדתית לדיון היא כי במהלך חקירתו של מר ישועה, עלה כי במכשיר הטלפון של העד מצויות התכתבויות הרלוונטיות לעניין, אשר לא נמסרו להגנה כחומר חקירה. התכתבויות כאמור הוגשו כראיה על ידי ההגנה, בלא מחלוקת כלשהי מצד המאשימה לעניין הרלוונטיות שלהן. בנסיבות אלה, יש יסוד לטענת ההגנה לפיה חומר החקירה שנמסר לידיה הוא חלקי.
6. אין מחלוקת כי מצב דברים זה טעון תיקון בכל ההקדם, והשאלה המתבקשת היא כיצד יש לעשות כן.
7. קיימת תמימות דעים כי לצורך מסירת החומר הרלוונטי הנוסף להגנה, יש צורך לבצע תהליך של חיפוש בחומר לשם איתור החומרים הרלוונטיים. אין גם מחלוקת כי החיפוש צריך להיערך על ידי המדינה. עמדת המדינה היא כי על החיפוש להיעשות על ידי גורמי החקירה. עמדת ההגנה היא כי על גורמי התביעה לבצע את הפעולות האמורות. במחלוקת זו מקובלת עלינו עמדת ההגנה.
3
8. ככלל, הגורם האמון על סינון החומר שנתפס במהלך חקירה הוא גורמי החקירה. ברם, במקרה הנוכחי, נוכח המתואר לעיל, ועל מנת לוודא כי כל החומר הרלוונטי אכן יאותר ויימסר להגנה, החלטנו להורות כי גורמי הפרקליטות, האחראים כיום לניהול התיק, הם שיעברו על אותם חומרים שהם התכתבויות ושיחות של העד עם גורמים פוליטיים, דוברים, אנשי עסקים, גורמי פרסום, גורמי תקשורת וגורמים מרשויות האכיפה, על מנת לאתר את החומרים הנוגעים למעורבותו של העד בסיקור, בתוכן ובעריכה באתר וואלה. כל חומר כאמור יועבר להגנה.
9. אנו ערים לכך שמדובר בכמויות גדולות של חומר, ושבהוראה זו טמונה הכבדה לא מבוטלת על הפרקליטות, בוודאי במהלך ניהולו של הליך מורכב ורחב היקף. ברם, נוכח מצב הדברים שתואר לעיל, איננו רואים מנוס ממתן הוראה זו.
10.בנוסף לכך, על גורמי הפרקליטות להנחות את הגורמים המקצועיים ברשויות החקירה, לבצע חיפושים נוספים בחומרים שבמכשירי הטלפון של העד ישועה, על פי מילות מפתח נוספות. בלא למצות, מילות מפתח אלה יכללו את שמותיהם של גורמים כמפורט לעיל; מילים רלוונטיות בהן נעשה שימוש בתכתובות לתאר פעולות עריכה באתר שהעד קשור בביצוען (כגון "לדרדר", "להוריד", "שיפודים"); וכל מילת חיפוש רלוונטית אחרת, לרבות כאלה אשר תתבקשנה על ידי ההגנה. פעולות האיתור תבוצענה בתיאום שוטף עם גורמי הפרקליטות. תוצרי הפעולות יועברו גם הם בכל ההקדם להגנה.
11.כנזכר לעיל, ההגנה ביקשה לקבל לידה רשימה מלאה של אנשי הקשר של העד. מקובלת עלינו עמדת המדינה כי מסירת כל החומר עלולה לפגוע בפרטיותו של העד. למעשה, גם ההגנה אינה מבקשת לקבל שמות של אנשי קשר שהם בבחינת מידע הנוגע לצנעת הפרט של העד. במצב דברים זה, אנו מורים כי תימסר רשימה של אנשי הקשר, לאחר שתינתן אפשרות גם למדינה וגם לעד לנפות מן הרשימה את אותם גורמים שמסירתם עלולה לפגוע בפרטיותו של העד. ככל שיושחרו ברשימה פרטי אנשי קשר בהתאם לסיווג האמור, יימסר להגנה אפיון כללי של פרטים אלה (כגון משפחה, מכרים וכיוצ"ב).
12.ביחס לבקשת ההגנה לקבלת פירוט כל המצוי במדיה המגנטית שנתפסה אצל העד ואצל עדים אחרים - מקובלת עלינו עמדת המדינה, לפיה תורה המדינה לרשויות החקירה להוציא את האפיון הראשוני של כל אחד ממכשירי המדיה הדיגיטלית של העד שנתפסו ולהעבירם לידי ההגנה. אשר לעדים אחרים, אין לפנינו תשתית המצדיקה החלטה רחבה וגורפת כמבוקש, ולפיכך אין בידנו לקבל חלק זה של הבקשה.
4
13.לגישתנו, הוראות אלה נותנות מענה הולם לצורך של ההגנה לקבל לידיה את כל החומרים הרלוונטיים לניהול ההגנה, ובה בעת אין בהן כדי לפגוע שלא לצורך בפרטיותו של העד.
14.חומרי החקירה הנוספים יועברו להגנה עד ליום 27.6.2021.
ניתנה היום, כ"ט סיוון תשפ"א, 09 יוני 2021, בהעדר הצדדים.
|
|
|||
רבקה פרידמן-פלדמן, שופטת |
|
משה בר-עם, שופט |
|
עודד שחם, שופט |
