ת"פ 15059/08/20 – מדינת ישראל נגד רוואל טולנטינו מספר דרכון
ת"פ 15059-08-20 מדינת ישראל נ' טולנטינו
|
6 דצמבר 2021 |
1
לפני כבוד השופט בני שגיא, סגן נשיא |
|
|
המאשימה: |
מדינת ישראל באמצעות פרקליטות מחוז תל-אביב על-ידי ב"כ עו"ד שלי קוטין ועו"ד לילך כץ |
|
נגד
|
||
הנאשם: |
רוואל טולנטינו מספר דרכון על-ידי ב"כ עו"ד עמית הרבט |
|
גזר דין
כללי
1. הנאשם הורשע על יסוד הודאתו בעבירה של קשירת קשר לפשע, לפי סעיף 499(א)(1) לחוק העונשין, תשל"ז-1977 ובעבירה של יבוא סם מסוכן, לפי סעיף 13 לפקודת הסמים המסוכנים [נוסח משולב], תשל"ג-1973.
הסדר הטיעון שגובש בין הצדדים כלל את תיקונו של כתב האישום מבלי שגובשה הסכמה לעניין העונש, ובהקשר זה טען כל צד על-פי מיטב שיקול דעתו. הנאשם הופנה לשירות המבחן לקבלת תסקיר עובר לשלב הטיעונים לעונש.
2. על-פי עובדות כתב האישום המתוקן, עובר ליום 23.7.2020, במועד אשר אינו ידוע, קשר הנאשם קשר עם דנילו אולינרס לייבא סמים מסוכנים מסוג מת'מפטאמין (להלן - הסמים) מהפיליפינים לישראל. במסגרת הקשר ולשם קידומו, הוסלקו הסמים בקלסר דפי פחם. ביום 14.7.2020 נשלחה החבילה עם הקלסר מהפיליפינים לכתובתו של הנאשם בישראל. בתוך החבילה הוסלקו, כאמור, 99.49 גרם סמים. ביום 16.7.2020 נתפסה ונבדקה החבילה על-ידי שירות המכס הישראלי, אז נתגלו הסמים המוסלקים והחבילה הועברה למשטרת ישראל. ביום 23.7.2020 התקשר שוטר אל הנאשם והתחזה לשליח של חברת "פד-אקס" וקיבל מהנאשם כתובת למסירת המשלוח ברחוב רבי עקיבא 29, בני ברק. בהמשך לכך, פגש השוטר את הנאשם ולאחר שהנאשם הזדהה באמצעות דרכונו, מסר לו השוטר את החבילה עם הסמים המוסלקים.
תסקיר שירות המבחן
2
3. על-פי האמור התסקיר שירות המבחן, מדובר בנאשם בן 38, פרוד ואב לשתי בנות בגילאי 12 ו- 16, עובד כסדרן בחנות ומתגורר בתל-אביב. הנאשם נולד בפיליפינים והגיע לישראל בשנת 2016. אביו מתגורר בפיליפינים, אמו נפטרה לפני כעשר שנים ממחלת הסרטן ואירוע זה היה משברי עבורו ועבור משפחתו. הנאשם גדל במסגרת משפחתית חמה ותומכת, בה הוריו השתדלו לספק לו ולאחיו מענה הולם לצרכים החומריים והרגשיים וחינכו לערכים נורמטיביים. עם זאת, בשל מצב כלכלי מורכב, הנאשם נאלץ לעבוד בגיל צעיר על מנת לסייע בכלכלת משפחתו. בשנת 2016 הגיע בגפו לישראל ממניעים כלכליים אך התקשה להסתגל לאורח החיים בארץ ולריחוק ממשפחתו. בשנותיו הראשונות בארץ עבד כמטפל של אדם עם מוגבלות פיזית ונמסר ממעסיקו כי היה עובד מסור, ישר נאמן ואחראי. כשלוש שנים לאחר שהגיע ארצה, התגלע בין הנאשם לאשתו משבר אמון על רקע כניסתה של אשתו להריון מגבר אחר בפיליפינים. הנאשם תיאר אירוע זה כמשברי עבורו, הוא חש פגוע, התקשה להתמודד ופנה לשימוש בסמים. לתפיסתו, אשתו אף ניסתה להסית את בנותיו נגדו אך הוא מנהל עמן קשר קבוע ורציף ברשתות החברתיות. כיום, ומזה כשנתיים, מנהל מערכת יחסים זוגית עם ילידת הפיליפינים אשר עובדת כמטפלת בילדים ומתגוררת בתל-אביב. לדבריו, נעדר עבר פלילי. הנאשם לוקח אחריות מלאה על מעשיו ומביע חרטה וצער. מסר כי העבירה בוצעה על רקע שימושו בסמים כאמצעי להתמודדות עם רגשותיו הקשים בעקבות המשבר ביחסיו עם אשתו ורצונו להוזיל עלויות רכישת הסם. התנסותו הראשונה בסם מסוג מתאמפטמין הייתה בגיל 36 בנסיבות חברתיות ובתדירות משתנה - בין פעם לשלוש פעמים בשבוע. כעבור כחודש החל להשתמש בצורה אינטנסיבית ויומיות על רקע תחושות של דיכאון ומצב נפשי ירוד בעקבות המשבר המשפחתי עמו התמודד. לדבריו, מאז מעצרו, אינו צורך סמים כלל, והבדיקות שמסר לשירות המבחן נמצאו נקיות משרידי סמים. הנאשם מסר כי משפחתו מודעת לתיק נשוא הדיון ולדבריו חש כי אכזב את אביו, שהתגאה בו לאורך חייו, אך גם בעת הנוכחית משפחתו מהווה עבורו מערכת תמיכה משמעותית. הנאשם הביע רצונו לתפקד באופן נורמטיבי, ללא מעורבות נוספת בפלילים. שירות המבחן המליץ לנאשם להשתלב בטיפול אשר יסייע לו ברכישת כלים להתמודדות מקדמת עם מצבי משבר, מתח ודחק, אולם גורמי הטיפול ביחידה לטיפול בהתמכרויות עדכנו כי הוא אינו מכיר בנזקקות טיפולית ואינו מעוניין להשתלב ביחידה. לדבריו, אינו רואה בעייתיות בתחום השימוש בסמים והצליח להימנע מצריכת הסמים ללא קושי. להתרשמות שירות המבחן, העבירות בוצעו על רקע מצב רגשי מורכב ותחושות ניכור ובדידות. מהתסקיר עולים קשייו הבולטים של הנאשם בהפעלת שיקול דעת הולם בעת ביצוע העבירות; שימושו בעבר בסמים כאמצעי לא מקדם להתמודדות עם מצבו הרגשי; מעמדו הארעי בישראל שיש בו להגביר את תחושות המתח; ותובנתו הנמוכה ביחס לצרכיו הטיפוליים ולסיכון במצבו. כגורמי סיכוי לשיקום נשקלו התובנות שמגלה באשר לחומרת העבירות, בדיקות השתן הנקיות שמסר, החרטה שמבטא והעובדה כי מנהל קשר זוגי אשר מיטיב עמו. המסקנה העולה מהתסקיר היא כי לא ניתן לשלול סיכון להישנות ביצוע עבירות, ובשים לב להתנגדות הנאשם לטיפול ביחידה להתמכרויות, שירות המבחן נמנע מהמלצה טיפול שיקומית.
טיעונים לעונש
4. התובעת עמדה בטיעוניה על חומרת העבירות, לרבות סוג וכמות הסם שיובא, התכנון המוקפד שקדם לה וחלקו המרכזי של הנאשם בביצוע העבירות. אשר למדיניות הענישה הנוהגת, התביעה עתרה לקביעת מתחם ענישה שנע בין 28 ל- 48 חודשי מאסר וטענה כי אין במקרה דנא נסיבות המצדיקות סטייה מהמתחם או אופק שיקומי. לקולא, שקלה התביעה את הודאת הנאשם, נטילת האחריות ושיתוף הפעולה עם רשויות החוק בכך שהפליל את שותפו לעבירה ומשמש כעד תביעה נגדו. על כן סברה התביעה כי יש למקם את הנאשם ברף התחתון של המתחם לו עתרה, ולהשית עליו 30 חודשי מאסר לצד ענישה נלווית.
3
5. הסנגור טען כי הנאשם הודה והורשע בעבירה של יבוא סם מסוכן אותו ייבא לצריכה עצמית על רקע המשבר האישי שפקד אותו וקשיי ההסתגלות הכרוכים בהיותו נתין זר, ללא כוונה להפיץ אותו או לסחור בו. עוד נטען, כי הנאשם שיתף פעולה באופן מלא עם רשויות החוק, הפליל את השותף שלו ומעיד נגדו כעת במשפט שבחר לנהל מבלי שביקש או דרש טובת הנאה או הקלה כלשהי בעונש בתמורה להודאתו. לטענת הסנגור, יש בכך כדי ללמד על כך שלא מדובר בנאשם בעל דפוסים עברייניים, כמו גם על האותנטיות של נטילת האחריות והחרטה על ביצוע המעשים. אשר על כן, ובשים לב כי הנאשם נעדר עבר פלילי ולא הפר את תנאי מעצרו, עתר הסנגור לחריגה ממתחם הענישה והשתת מאסר בעבודות שירות לתקופה המירבית.
6. הנאשם, בדברו האחרון לעונש, אמר את הדברים הבאים: "אני עשיתי טעות גדולה בחיים שלי. אני מאוד מצטער על זה. חוויתי כלא במשך שבועיים. אני לא עשיתי שום עבירות פליליות בפיליפינים. אני מבקש מבית המשפט הזדמנות, שלא להגיע לכלא. אשתי בפיליפינים הרתה מגבר אחר, זו הסיבה. כשאבא שלי שמע את זה הוא היה בשוק. אני מבקש מבית המשפט בבקשה לתת לי הזדמנות. אני מאוד מצטער על מה שעשיתי...".
דיון והכרעה
7. אין חולק בדבר החומרה הטמונה בעבירות סמים בכלל, ובעבירות שתכליתן החדרת סמים לתוך המדינה בפרט, אשר יש בהן כדי להרחיב את מעגל המשתמשים בסמים והמכורים להם, ולפגוע משמעותית בערכים עליהם ביקש המחוקק להגן, ועיקרם - שמירה על שלום הציבור, בריאותו וביטחונו והגנה עליו מפני הנזקים החברתיים, הן הישירים והן העקיפים, אשר נגרמים כתוצאה משימוש בסמים מסוכנים (ע"פ 667/21 מדינת ישראל נ' בן פורת ואח', פס' 18 (10.3.2021)).
בענייננו, הנאשם ייבא לארץ, יחד עם נאשם נוסף, סם מסוכן מסוג מתאמפטמין בכמות של 99.49 גרם. מידת הפגיעה בערכים המוגנים עליהם עמדתי לעיל - בינונית, וזאת על סמך שורת מאפיינים המשפיעים על קביעת מתחם העונש ההולם:
מדובר בעבירה חמורה ובכמות בלתי מבוטלת של סם מסוכן, אשר מטבע הדברים עלול לגרום לנזק פוטנציאלי משמעותי ורחב. יחד עם זאת, נזק קונקרטי לא נגרם במקרה דנא, שכן הסם לא הופץ אלא נתפס על-ידי הרשויות.
לצד האמור, בעת קביעת מתחם העונש ההולם, יש לקחת בחשבון גם את התכנון שקדם לביצוע העבירה, אשר כלל קשירת קשר עם נאשם אחר לייבוא סם מסוכן מהפיליפינים לישראל והסלקת הסם בתוך קלסר שנשלח לכתובתו של הנאשם בישראל באמצעות חברת שילוח; וכן את חלקו של הנאשם כמבצע בצוותא של העבירות.
8. באשר לפסיקה הנוהגת, מצאתי את פסקי הדין הבאים כרלוונטיים:
א. ע"פ 4536/21 פרץ נ' מדינת ישראל (4.11.2021) - המערער הורשע על יסוד הודאתו בעבירות של קשירת קשר לפשע וייבוא סם מסוכן בכך שייבא יחד עם קרוב משפחתו 19 פסלונים שהכילו במצטבר 1.865 ק"ג מתאמפטמין באמצעות חבילה שנשלחה בדואר ממקסיקו לישראל. בית המשפט המחוזי קבע מתחם ענישה הנע בין 21 ל- 48 חודשי מאסר, אך סטה מעט מהמתחם שקבע והשית על המערער 16 חודשי מאסר בפועל בשל סיכוי ממשי לשיקום ולאור המלצת שירות המבחן. ערעור שהוגש על חומרת העונש נדחה על ידי בית המשפט העליון.
4
במקרה זה כמות הסם שנתפסה גבוהה באופן דרמטי מזו שנתפסה בעניינו של הנאשם שבפניי (פי 18), ועל כן הצדיקה קביעת מתחם עונש הולם גבוה יותר.
ב. רע"פ 3569/20 אלטאראוס נ' מדינת ישראל (7.6.2020) - המערער הורשע לאחר שמיעת ראיות בעבירות של יבוא סם מסוכן וקשירת קשר לפשע בכך שבזמן שעבד בשגרירות הפיליפינית ייבא כ- 50 גרם מתאמפטמין מהפיליפינים לישראל. בית משפט השלום קבע מתחם ענישה הנע בין 18 ל- 36 חודשי מאסר והשית על המערער 22 חודשי מאסר, לצד ענישה נלווית. ערעור שהוגש על חומרת העונש נדחה הן על-ידי בית המשפט המחוזי והן על ידי בית המשפט העליון.
הנאשם שלפניי אמנם ייבא כמות סם גדולה ב-50 גרם מזו שייבא אלטאראוס, ואולם, אלטאראוס ניצל את מעמדו כעובד שגרירות לביצוע העבירות (ראה סעיף 49 לפסק דינו של בית המשפט המחוזי בע"פ 3599-08-19 מיום 4.5.2020), נתון מחמיר שאינו קיים בענייננו.
ג. ע"פ 4478/17 פלוני נ' מדינת ישראל (15.3.2018) - המערער, קטין בעת ביצוע העבירות, הורשע על יסוד הודאתו בעבירות של יבוא סם מסוכן והחזקת סם מסוכן שלא לצריכה עצמית בכך שרקם יחד עם אחרים תכנית על-פיה טס המערער לרומניה, שם בלע 52 אריזות פלסטיק שהכילו כ- 155 גרם מתאמפטמין, טס חזרה ארצה כשהסמים בגופו ונעצר על-ידי משטרת ישראל בשדה התעופה. בית המשפט המחוזי גזר על המערער 18 חודשי מאסר, לצד ענישה נלווית. בית המשפט העליון קיבל את הערעור על חומרת העונש כך שחלף עונש המאסר הוטל עליו צו מבחן ושל"צ, וזאת בעקבות הליך שיקום משמעותי ונסיבות משפחתיות מיוחדות.
מקרה זה חמור מהמקרה שבפניי הן ביחס לכמות הסם (155 גרם לעומת 100 גרם); והן ביחס לדרך החדרת הסם ארצה (יבוא באמצעות בליעת הסמים על ידי "בלדר" לעומת יבוא באמצעות חברת שילוח).
ד. ת"פ (מחוזי מרכז) 25840-10-19 מדינת ישראל נ' סורינטה (8.9.2020) - הנאשם הורשע על יסוד הודאתו בעבירה של יבוא סם מסוכן בכך שייבא, בשליחותו של אחר, כ- 3 ק"ג מתאמפטמין מתאילנד לישראל. הנאשם שיתף פעולה באופן מלא בחקירה, ומשמש כעד תביעה נגד האחר. הצדדים הגיעו להסדר טיעון "סגור", במסגרתו נגזר על הנאשם עונש של 26 חודשי מאסר, לצד ענישה נלווית.
מקרה זה חמור אף הוא ביחס לענייננו מבחינת כמות הסם (3 ק"ג לעומת 100 גרם).
ה. ת"פ (מחוזי ב"ש) 66609-06-17 מדינת ישראל נ' NGUYEN(6.11.2017) - הנאשם הורשע על יסוד הודאתו בעבירות של יבוא סם מסוכן, התחזות לאחר ושהייה ללא היתר בכך שייבא מויאטנם לישראל 481 גרם של מתאמפטמין באמצעות חברת שילוח. הצדדים הציגו לבית המשפט הסדר טיעון סגור לעניין העונש במסגרתו עתרו במשותף להשתת עונש של 27 חודשי מאסר, לצד ענישה נלווית ובית המשפט מצא עונש זה ראוי ועל אימצו.
גם מקרה זה חמור יותר מענייננו הן מבחינת העבירות בהן הורשע הנאשם והן מבחינת כמות הסם שייבא (פי 5).
5
ו. ת"פ (מחוזי ת"א) 39924-02-16 מדינת ישראל נ' ANOG(9.8.2016) - הנאשמת הורשעה על יסוד הודאתה בעבירות של שהייה בלתי חוקית, קשירת קשר לפשע וייבוא סם מסוכן בכך שקשרה קשר יחד עם אחרים וייבאה מהפיליפינים לישראל ב -6 הזדמנויות שונות, סם מסוכן מסוג בלתי ידוע בכמות בלתי ידועה, ובהזדמנות נוספת ייבאה 116 גרם של מתאמפטמין. בית המשפט המחוזי קבע מתחם ענישה הנע בין 12 ל- 40 חודשי מאסר וגזר על הנאשמת 18 חודשי מאסר, לצד ענישה נלווית.
גם מקרה זה חמור מענייננו, זאת נוכח כמות אירועי הייבוא וכמות הסם שיובא.
9. על יסוד כלל הנתונים שפורטו לעיל, ראיתי לקבוע מתחם ענישה הנע בין 15 ל- 42 חודשי מאסר.
קביעת העונש ההולם
10. ניכר, כי כל הנסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה פועלות במקרה דנא לזכותו של הנאשם, ויש בהן כדי להצדיק קביעת עונש מתאים המשקף את תחתית מתחם העונש ההולם.
הנאשם לקח אחריות על מעשיו עת הודה בעובדות כתב האישום המתוקן בשלב מוקדם מאד של ההליך, ויש בכך כדי להעניק לו הקלה בעונש בשל הפנמת הפסול הגלום בהודאה ובחרטה שהביע ולאור החיסכון בזמן הציבורי.
לזכותו של הנאשם נזקפת גם העובדה שזוהי הרשעתו הראשונה בפלילים.
גם נסיבותיו האישיות המורכבות של הנאשם והמשבר המשפחתי שעבר, כפי שבאו לידי ביטוי בתסקיר שירות המבחן ובטיעוני ההגנה, עומדים לזכותו. עוד מצאתי להתחשב בעובדה שהנאשם, עובד זר, הגיע ארצה על מנת לפרנס את משפחתו, והוא נעדר תמיכה משפחתית ורחוק מילדיו.
זאת ועוד, ראיתי ליתן משקל מוגבר לשיתוף הפעולה של הנאשם עם רשויות אכיפת החוק. בהקשר זה יוזכר, כי הנאשם הפלילי את שותפו והוא משמש כעד תביעה נגדו במשפט אותו בחר השותף לנהל.
סוף דבר
11. על בסיס האמור לעיל, ראיתי להטיל על הנאשם את העונשים הבאים, כמפורט להלן:
א. 15 חודשי מאסר לריצוי בפועל (בניכוי ימי מעצרו 23.7.2020 עד 3.8.2020).
הנאשם יתייצב ביום 30.1.2022 שעה 09:00 במתקן ניצן או במתקן אחר עליו יורה שב"ס במסגרת הליך המיון המוקדם, ככל שייערך כזה.
ב. 6 חודשי מאסר, אולם הנאשם לא יישא עונש זה אלא אם יעבור תוך שלוש שנים מיום שחרורו עבירה על פקודת הסמים מסוג פשע.
ג. חודש (1) מאסר, אולם הנאשם לא יישא עונש זה אלא אם יעבור תוך שלוש שנים מיום שחרורו עבירה על פקודת הסמים מסוג עוון.
6
ד. קנס בסך 2,000 שקלים אשר ישולם ב-10 תשלומים חודשיים שווים החל מיום 2.1.2022 ועד לסיום התשלומים או 20 ימי מאסר תמורתו. בקביעת הקנס התחשבתי במצבו הכלכלי של הנאשם.
ניתן צו כללי למוצגים לשיקול דעת קצין משטרה ו/או התביעה.
הסמים יושמדו.
זכות ערעור כחוק.
ניתן היום, ב' טבת תשפ"ב, 06 דצמבר 2021, במעמד הצדדים.
בני שגיא, שופט סגן נשיא |
