ת"פ 12784/03/20 – מדינת ישראל נגד לפידות מושב עובדים להתיישבות חקלאית שיתופי בע"מ,אחים יקוטי בע"מ
בית משפט השלום בחיפה |
|
|
|
ת"פ 12784-03-20 מדינת ישראל נ' לפידות מושב עובדים להתיישבות חקלאית שיתופי בע"מ ואח'
תיק חיצוני: |
1
בפני |
כבוד השופט זיו אריאלי
|
|
מאשימה |
מדינת ישראל
|
|
נגד
|
||
נאשמים |
1. לפידות מושב עובדים להתיישבות חקלאית שיתופי בע"מ 2. אחים יקוטי בע"מ
|
|
החלטה
|
הנאשמים עומדים לדין, ומיוחסות להן עבירות לפי פקודת היערות - כריתת עץ בוגר ללא רישיון כריתה, וכן עקירת אילן או השחתתו בדרך אחרת משמורת יער.
הנאשמים כפרו במיוחס להם בכתב האישום, ולפיכך נקבע התיק לשמיעת ראיות ליום 14.6.21.
ביום 8.6.21 הוגשה בקשה מטעם שני חברים במושב לפידות (הנאשם 1) להצטרף להליך כ"ידיד בית המשפט". בקצרה אציין כי לטענת המבקשים, בידיהם מידע חיוני הנוגע הן לנאשמים (ולקשרי גומלין ביניהם) והן לנסיבות העומדות בבסיס האישום. נטען בנוסף כי המבקשים הם נפגעי עבירה, שכן כחברי האגודה השיתופית לפידות ובעלי מניות בה - הוסתרו מהם הליכי החקירה והמשפט. נטען כי ניהול ההליך ותוצאותיו האפשריות מקורם בהתנהלות פסולה של גורמים אשר השתלטו על האגודה השיתופית ועל משאביה.
בהחלטתי מיום 8.6.21 הוריתי לצדדים להגיש את תגובתם לבקשה. הנאשמים הגישו התנגדויות מפורטות ומנומקות. עד למועד מתן החלטה זו טרם הוגשה תגובת המאשימה. עם זאת, הוגשה "תשובת המבקשים לתשובת הנאשמת 2".
2
לאחר שעיינתי בבקשה, בתגובת הנאשמים ובתשובת המבקשים לתגובה - נחה דעתי כי דין הבקשה להידחות. מקובלת עלי טענת הנאשמים, כי בקשת המבקשים אינה עומדת בתנאים שנקבעו בפסיקה בסוגיה שעניינה צירוף להליך כ"ידיד בית המשפט". ההליך המתנהל בפני הינו הליך פלילי, אשר כידוע - על פי רוב שני צדדים לו: המאשימה מזה, והנאשמים מזה. חזקה על המאשימה כי היא מיומנת בניהול ההליך, ובידיה ובידיעתה הנתונים הדרושים לשם ניהולו התקין. ככל שבידי המבקשים מידע אותו הם רואים כחיוני לבירור האשמה - הרי שהייתה פתוחה בפניהם הדרך לפנות למאשימה, לשטוח בפניה את טענותיהם ולהציג בפניה את ראיותיהם. אין בעצם קיומו של מידע וראיות כאמור (ככל שקיימים כאלה) כדי להצדיק הוספתו של צד להליך הפלילי.
זאת ועוד: על פניו, נראה כי ההליך בפני אינו מעורר כל סוגיה עקרונית החורגת מד' אמותיהן של העובדות מושא כתב האישום. אף אם היה ממש בטענת המבקשים כי הוסתרו מהם דבר קיומם של ההליך והחקירה (ואינני מחווה כל דעה בטענה זו) - אין בכך כדי ללמד כי המבקשים הם "נפגעי עבירה". כידוע, להליך פלילי עשויות להיות השפעה על אחרים, מלבד הצדדים הישירים לו. אין משמעות הדבר כי כל צד הרואה עצמו כנפגע פוטנציאלי מתוצאותיו המשוערות של ההליך - יצורף כצד להליך הפלילי. מכל מקום, וככל שלמבקשים טענות ביחס להתנהלות מי מחברי הנאשם 1 - בכוחם למצות את טענותיהם בדרכים אחרות (ואף בנוגע לכך איני מחווה כל דעה).
הבקשה, לפיכך, נדחית.
המזכירות תעביר בדחיפות את העתק ההחלטה לצדדים, וכן למשרדי ב"כ המבקשים.
ניתנה היום, ג' תמוז תשפ"א, 13 יוני 2021, בהעדר הצדדים.
