ת"פ 72132/02/19 – מדינת ישראל – פמ"ד נגד סולימאן בן סלאמה אלטוחי,עיד בן סלאמה אלטוחי
בית משפט השלום בבאר שבע
|
|
|
י"ב אדר תשפ"א 24 פברואר 2021 |
ת"פ 72132-02-19 מדינת ישראל נ' אלטוחי ואח'
|
1
לפני |
כב' השופט רון סולקין
|
|
המאשימה |
מדינת ישראל - פמ"ד ע"י ב"כ עו"ד אורלי פיתוסי |
|
נגד
|
||
הנאשמים |
1. סולימאן בן סלאמה אלטוחי ע"י ב"כ עו"ד אבנר שמש 2. עיד בן סלאמה אלטוחי ע"י ב"כ עו"ד יוסי לין |
|
גזר דין |
כתב האישום והסדר הטיעון
הנאשמים שלפני נותנים את הדין בגין העבירות כדלקמן:
· נאשם 1 - סחר בסם מסוכן, בניגוד לסעיף 13 לפקודת הסמים המסוכנים [נוסח חדש], תשל"ג - 1973; אחזקת סם מסוכן שלא לצריכה עצמית, בניגוד לסעיף 7(א) ו-(ג) רישא לאותה פקודה;
· לנאשם 2 - מתן אמצעים לביצוע פשע, בניגוע לסעיף 498(א) לחוק העונשין, תשל"ז-1977.
בהתאם לעובדות כתב האישום המתוקן (ת/1), בהן הורשעו הנאשמים במסגרת הסדר טיעון, במהלך החודשים פברואר 2018 ועד פברואר 2019, הפעילה משטרת ישראל את נ"פ, סוכן סמוי (להלן: "הסוכן"), לשם איסוף ראיות נגד חשודים שונים בתחום האמל"ח. בגדר ההפעלה, ערך הסוכן גם עסקאות סמים.
בין התאריכים 05.01.19 ועד 15.01.19 שוחח הסוכן עם סולימן אבו בלאל (להלן: "סולימאן") והשניים סיכמו לבצע עסקת סמים, במהלכה יקנה הסוכן 12 "פלטות" של סם מסוכן מסוג חשיש, תמורת 2,100 ₪ לפלטה.
2
בתאריך 15.01.19, שוחח סולימאן עם הסוכן, ולאחר מכן התקשר לדודו - משיר אבו בלאל (להלן: "משיר"), וביקש ממנו שיארגן עבורו את הסם, לגביו שוחח עם הסוכן. משיר הסכים ובשיחות נוספות עם סולימאן שוחחו על מחירים והסכימו ביניהם שסולימאן יארגן את הסם דרך אדם שהוא מכיר.
בהמשך לכך, יצר משיר קשר עם סולימאן וביקש ממנו שיארגן לו פלטות חשיש עבור העסקה. בתאריך 16.01.19, שוחחו הסוכן וסולימאן, וסיכמו לבצע באותו היום את עסקת החשיש עליה דיברו קודם לכן.
בהמשך אותו היום, שוחחו הסוכן וסולימאן בטלפון והאחרון עדכן את הסוכן, כי "פלטת חשיש" אחת תעלה לו עצמו 1,900 ₪ והוא יגבה 2,000 ₪ תמורת פלטה.
לאחר משא ומתן שהתנהל בין הסוכן וסולימאן, סיכמו ביניהם כי עבור כל "פלטת חשיש" ישלם הסוכן 1,800 ₪.
באותו היום, שוחחו סולימאן ומשיר מספר פעמים, במהלכן עדכן משיר את סולימאן שנאשם 1 יצא אליו וסולימאן עדכן את משיר שהסוכן יצא לכיוונו. לאחר אלה, אסף משיר את סולימאן והשניים נסעו ברכבו של הנאשם 1 למפגש עם הסוכן. בשעה 18:20 לערך, לאחר תיאום מראש עם סולימאן, הגיע הסוכן עם רכבו לתחנת דלק סמוך ל"נרגילת מהשדאווי" בחוצות-להב (להלן: "המקום") ובהנחיית סולימאן חנה על יד אוטובוס שהיה שם. דקות ספורות לאחר שהסוכן הגיע למקום והחנה את רכבו, ירד סולימאן מרכבו של משיר, ועלה לרכבו של הסוכן, כשבידו "פלטת חשיש" שקיבל קודם לכן מנאשם 1.
הסוכן לא היה מרוצה מטיב החשיש ואמר זאת לסולימאן. בעקבות זאת, סולימאן ירד מהרכב, התקשר למשיר ועדכן אותו על חוסר שביעות רצונו של הסוכן מהסם. סולימאן חזר לרכבו של הסוכן ואמר לסוכן שתכף הבחור שלו יבוא.
3
לאחר שמשיר שוחח בעניין עם נאשם 1, הלך נאשם 1 לרכבו של הסוכן והתיישב במושב האחורי. הסוכן הראה לנאשם 1 ש"פלטות" החשיש שקיבל היו פגועות. נאשם 1 אמר לסוכן שה"פלטות" פגועות מהטרקטורון ששימש בהברחה שלהם. הסוכן לא קיבל את ההסבר. נאשם 1 התקשר לאדם שזהותו אינה ידועה למאשימה, ואמר לו שפלטות החשיש פגועות ושיביא משהו אחר.
כעבור דקות ספורות הגיע למקום הנאשם 2 בג'יפ מסוג לנדקרוזר (להלן: "הג'יפ"). נאשם 2 ירד מהג'יפ והגיע לעבר חלון הרכב של הסוכן. הסוכן ביקש ממנו שייכנס אל תוך הרכב והוא עשה כן והתיישב גם הוא במושב הרכב האחורי של הסוכן. לאחר האמור, הוציא הנאשם 2 מכיס מעילו חבילה עטופה בבד ובתוכה דבר מה, והושיט אותה לנאשם 1 כשהוא יודע שהדבר עלול לשמש, במישרין או בעקיפין, לביצוע פשע או להקלת ביצועו.
לאחר האמור, נאשם 1 העביר חבילה לסוכן ובה "פלטות" של סם מסוכן מסוג חשיש, ונתן לסולימאן שתי פלטות חשיש נוספות שהחזיק עמו. סך הכל, קיבל הסוכן לידיו 12 "פלטות" של סם מסוכן מסוג חשיש במשקל נטו של 1,050 גרם.
הסוכן אמר שהפלטות החדשות שקיבל בסדר. לאחר מכן, ירדו הנאשמים 1 ו-2 מרכבו של הסוכן. נאשם 1 עלה לרכבו של משיר והמתין שם. לאחר אלה, הוציא הסוכן כסף מזומן, ונתן לסולימאן 21,1600 ₪. סולימאן ירד מרכבו של הסוכן וחזר לרכבו של משיר. ברכבו של משיר, התחלקו סולימאן והנאשם 1 בכסף שקיבלו מהסוכן בצורה שאינה ידועה במדויק למאשימה, אך נאשם 1 קיבל את החלק הארי של הכסף ששולם.
תחילה, כפרו הנאשמים באשמה והתיק נקבע לשמיעת הוכחות. אולם, בסמוך לשמיעת פרשת התביעה, הודיעו הצדדים כי הגיעו להסדר טיעון אשר אינו כלל הסכמה עונשית.
הנאשמים הודו והורשעו בעובדות כתב האישום המתוקן, והופנו לחקירת שירות המבחן למבוגרים ולראיון אצל הממונה על עבודות השירות בשב"ס.
לאחר קבלת התסקירים טענו הצדדים לעונש, תוך שהמאשימה הגבילה עצמה, לעניין נאשם 1, ל-13 חודשי מאסר בפועל בכליאה ממשית, ולעניין נאשם 2, ל-9 חודשי מאסר אשר יבוצעו בדרך של עבודות שירות.
ההגנה טענה בחופשיות.
4
מכאן - גזר דין זה.
ראיות לעונש
התביעה הגישה רישום פלילי לנאשם 2 (ת/3) - לחובת הנאשם הרשעה מיום 18.03.18 בעבירה של סחר בסמים מסוכנים. נגזרו על הנאשם 20 חודשי מאסר בפועל; מאסר מותנה; קנס והתחייבות בסך 10,000 ₪ להימנע מעבירת סמים מסוג פשע. כן, לחובתו הרשעות בגין עבירות גניבה; הסגת גבול פלילית; נהיגה פוחזת של רכב.
ההגנה הגישה תלושי שכר של הנאשם 1 (נ/1) וכן אישור העסקה של הנאשם 1 (נ/2).
הערכת שירות המבחן למבוגרים
נאשם 1
בעניינו של הנאשם 1 הוגש תסקיר המפרט את נסיבותיו האישיות, כבן 34, נשוי ל-2 שנים ואב ל-5 קטינים, מתגורר בביר הדאג'. בעת עריכת התסקיר מסר, כי מצוי במעצר בית לילי ועובד כמטפל סיעודי מורשה בסבו וסבתו.
הנאשם סיים 12 שנות לימוד וברשותו תעודת בגרות. בתום לימודיו עבד כ-14 שנים כשומר בבית הספר ביר הדאג', עד מעצרו בגין העבירה הנוכחית.
לחובת הנאשם הרשעות ב-17 עבירות תעבורה.
הנאשם שלל שימוש באלכוהול ובסמים.
5
לנוכח אופי העבירות, הנאשם התבקש למסור בדיקות שתן בשירות המבחן למבוגרים. הנאשם מסר שתי בדיקות, אשר יצאו נקיות מסם; בשתי פעמים נוספות לא מסר שתן, לדבריו התקשה בכך; ופעם אחת לא התייצב לבדיקה, לדבריו מתוך מחשבה שאסור לו להגיע לשירות המבחן בשל הסגר שהוכרז במשק.
בנוגע להסתבכותו בעבירות דנן, מסר הנאשם, כי זו הפעם הראשונה בה מעורב בפלילים, ולדבריו, שוכנע ע"י אדם אחר לעבור העבירות, תוך המעטת חומרתן.
שירות המבחן התרשם, כי הנאשם מצמצם מעורבותו בעבירה ומתקשה לקחת אחריות מלאה על מעשיו ולבחון בביקורתיות את מניעיו.
יחד עם זאת, מצא שירות המבחן, כי הנאשם נתרם מההליך הטיפולי.
בשקלול גורמי הסיכוי והסיכון, המליץ שירות המבחן למבוגרים על צו מבחן למשך שנה, במהלכו ישתלב הנאשם בקבוצה טיפולית בשירות המבחן למבוגרים.
כן, המליץ שירות המבחן, על ענישה מוחשית ומרתיעה, בדמות מאסר בפועל לריצוי בדרך של עבודות שירות.
נאשם 2
בעניינו של הנאשם 2 הוגש תסקיר המפרט את נסיבותיו האישיות, כבן 29, נשוי ואב ל-4 ילדים קטינים. מסר, כי מאז מעצרו, מזה כשנה ועשרה חודשים איננו עובד כן מסר, כי בערך בתקופת מעצרו, החל להתמודד עם בעיה כרונית של אבנים בכליות, ומנהל מעקב רפואי כנדרש.
הנאשם סיים 12 שנות לימוד, ללא תעודת בגרות, ולמד מכונאות רכב. בתום לימודיו עבד כ-10 שנים כשומר בבית הספר ביר הדאג' עד מעצרו בגין העבירה הנוכחית.
לחובת הנאשם, הרשעות בעבירות של גניבה; הסגת גבול פלילית; והרשעתו האחרונה, משנת 2018, הינה בגין עבירות סמים.
6
כן, לחובתו הרשעות בעבירות תעבורה.
הנאשם שלל שימוש באלכוהול ובסמים.
הנאשם נעצר בתיק דנן, בהיותו אסיר ברישיון ובעודו מצוי בהליך טיפולי במסגרת הרשות לשיקום האסיר.
שירות המבחן פנה לרשות לשיקום האסיר, ונמסר להם כי הנאשם ניתק עמם קשר והם לא הצליחו להשיגו.
בנוגע להסתבכותו בעבירה דנן, שלל הנאשם מעורבותו במיוחס לו ולא הודה בביצוע העבירה. לדבריו, נתקל באקראי באחיו, הנאשם 1, והצטרף אליו לישיבה ברכב של הסוכן.
הנאשם טען בפני שירות המבחן, כי אינו מבין מדוע מתנהל נגדו הליך פלילי.
שירות המבחן התרשם, כי הנאשם מציג עמדה מיתממת וקרבנית, מתקשה בבחינת המניעים שהובילו אותו לעבור העבירה.
שירות המבחן ציין, כי גם ביחס לעבירות קודמות, ביטא הנאשם עמדות דומות של הכחשה, צמצום אחריות וקושי לבחון מניעים בעייתיים.
שירות המבחן הציע לנאשם לפנות לגורמי אבחון מוסמכים, אך הנאשם סירב.
שירות המבחן התרשם, כי לנאשם קושי בעמידה בגבולות חיצוניים וחסך בפיתוח גבולות פנימיים.
בשקלול גורמי הסיכוי והסיכון, המליץ שירות המבחן על ענישה מוחשית ומרתיעה, בדמות מאסר בפועל לריצוי בדרך של עבודות שירות.
7
חוות דעת הממונה על עבודות השירות בשב"ס
הנאשם 1 נמצא מתאים לריצוי עונשו בעבודות שירות בפארק עירוני באר שבע, רח' גרשון דוינבוים 29, באר שבע, החל מיום 05.04.21.
הנאשם 2 נמצא מתאים לריצוי עונשו בעבודות שירות בצער בעלי חיים באר שבע, רח' יהושוע הצורף 13, באר שבע, החל מיום 07.04.21.
טענות הצדדים
ב"כ הצדדים הגישו טענות לעונש בכתב, ואף השלימו אותן בעל פה.
התביעה הדגישה את הפגיעה החמורה בערך של שמירה על שלום הציבור ובריאותו.
התביעה טענה בנוגע להכרח למגר את שרשרת הפצת הסמים ואת פוטנציאל הנזק שנגרם מעבירות אלו, כגון עבירות נלוות בתחום הרכוש; האלימות ופגיעה בביטחון הציבור.
לענין הנאשם 2, טענה התביעה, כי מי שמסייע לעבור עבירות סמים, פוגע במאמץ הכללי של הרשויות למיגור עבירות והערכים הנפגעים נגזרים מהפשע שבוצע. במקרה דנן, מדובר בעבירות סמים, על כן, הערכים שנפגעו הינם שלום הציבור ובריאותו.
התביעה טענה, כי חלקו של הנאשם 1 היה העיקרי, שכן, הוא הביא את הסמים למקום ביצוע העסקה ואף קיבל את החלק הארי מהתשלום עבורם.
התביעה הדגישה, כי הנאשם 2 עבר העבירה בהיותו אסיר ברישיון, לאחר שנדון למאסר בגין עבירות סמים בשנת 2018.
לענין הנאשם 1, עתרה התביעה למתחם ענישה שינוע בין 12 עד 36 חודשי מאסר בפועל.
8
התביעה עתרה לעונש בן 13 חודשי מאסר בפועל; מאסר מותנה; קנס; ופסילה.
לענין הנאשם 2, עתרה התביעה למתחם ענישה שינוע בין 6 ועד 14 חודשי מאסר בפועל.
התביעה עתרה לעונש בן 9 חודשי מאסר בפועל, אשר יכול שירוצו בדרך של עבודות שירות; מאסר מותנה; קנס.
ההגנה טענה לעונש בנוגע לכל אחד מהנאשמים בנפרד.
לענין נאשם 1, טענה ההגנה, כי הנאשם מנהל חיים נורמטיביים, וענישה בדמות כליאה ממשית, תפגע בנאשם ובמשפחתו.
ההגנה טענה, כי הנאשם עושה מאמצים לחזור למוטב; עובד לפרנסתו; ללא מעורבות נוספת בפלילים מאז מעצרו בעבירה דנן.
ההגנה ביקשה לייחס משקל להיות הנאשם מצוי בתנאים מגבילים כשנתיים; נטילת האחריות מצידו והודאתו באשמה; ולשיתוף הפעולה עם שירות המבחן למבוגרים.
ההגנה עתרה למתחם ענישה הנע בין מספר בודד של חודשי מאסר ועד 9 חודשי מאסר, אשר ירוצו בדרך של עבודות שירות.
בדברו האחרון של הנאשם 1 מסר, כי הוא מצר על מעשיו ומבקש לרצות עונשו בדרך של עבודות שירות היות שיש לו ילדים קטנים.
לענין נאשם 2, טענה ההגנה, כי הנאשם מנהל חיים נורמטיביים; חלקו שולי ומזערי; וקיימת אי בהירות בנוגע למיוחס לו, שכן, בכתב האישום לא כתוב שבחבילה היו סמים.
ההגנה עתרה לענישה בדמות מאסר מותנה.
9
בדברו האחרון של נאשם 2 מסר, כי הוא מצטער על מעשיו.
דיון והכרעה
העבירות שעברו הנאשמים - אינן קלות.
בית המשפט כבר אמר דברו, לא פעם, בדבר הצורך להילחם בנגע הסמים ובייחוד במי שמפיצים סם מסוכן.
לעבירות אלה השלכות - הן מבחינת שלום הציבור ובריאותו, והן השלכות כלכליות, תוך גלגול כספים לא מדווחים, בהיקף גדול, אשר, בסופו של דבר, מגיעים למימון פשיעה, הימורים ושאר תופעות שליליות הפוגעות בכלכלת המדינה ובחברה.
על חומרתן של עבירות סחר בסם מסוכן, ראו עפ"ג 53142-12-16 רחמימוב נ' מדינת ישראל (פורסם במאגרים):
עבירות של סחר בסמים מסוכנים הן עבירות חמורות. בית המשפט העליון חזר וקבע, כי הסמים המסוכנים פשטו בקרבנו כנגע חברתי, אשר השלכותיו הרסניות וסכנותיו רחבות היקף. בשל הנזק החברתי רב העוצמה, שגורמת עבירה של סחר בסם מסוכן שלא לצריכה עצמית, זוהי עבירה שככלל ראוי שכל המבצע אותה יישא בעונש מאסר בפועל משמעותי וממושך מאחורי סורג ובריח.
כבר נאמר לא פעם, כי בעבירות סמים - נדחות הנסיבות האישיות מפני האינטרס הציבורי. ראו ע"פ 1987/15 דרורי נ' מדינת ישראל (פורסם במאגרים):
10
על חומרתן של עבירות סחר והפצה של סמים מסוכנים ועל הצורך להיאבק בהן באמצעות ענישה משמעותית ומרתיעה עמד בית משפט זה לא אחת, תוך הדגשה שבעבירות אלה יש ליתן משקל ממשי לשיקול ההרתעתי אל מול השיקולים האישיים.
עוד ראו ע"פ 211/09 אזולאי נ' מדינת ישראל (פורסם במאגרים):
מזה זמן רב, מדגישים בתי המשפט את חשיבות הערך הענישתי בעבירות סמים כאחד הכלים החשובים בפעילות לביעורו של נגע הסמים. ההחמרה בענישה משרתת את מטרות הגמול וההרתעה, שהן היעדים העיקריים של הענישה בתחום הסמים.
על בית המשפט להרתיע היחיד והרבים מפני עבירות הסמים, ולהילחם בתופעה הקשה של נגע הסמים, הצוברת תאוצה בשנים האחרונות.
באשר לעבירה של מתן אמצעים לביצוע פשע, מדובר בעבירה שאינה בניגוד לפקודת הסמים המסוכנים, אך נסיבותיה העובדתיות, במקרה דנן, מלמדות על מעורבות בעולם הסמים באופן כללי, ומעורבות בעלת תרומה של ממש לעסקת הסמים דנן בפרט.
מתחם ענישה
לצורך קביעת מתחם הענישה הראוי, תובא להלן סקירה כללית של מדיניות הענישה הנוהגת בעבירות סחר בסם מסוכן והחזקה שלא לצריכה עצמית (נאשם 1) וכן, מתן אמצעים לביצוע פשע (נאשם 2):
עבירות סמים - הנאשם 1
11
· רע"פ 7858/19 וקנין נ' מדינת ישראל (פורסם במאגרים) - הנאשם הורשע בעבירות של סחר בסמים מסוכנים מסוג קנבוס וחשיש, במשקל כולל של כ-5.8 גרם. לאור הכמות הקטנה בה סחר הנאשם, גזר עליו בית המשפט 5 חודשי מאסר בפועל לריצוי בכליאה ממשית; הפעלת מע"ת, כך שירצה 12 חודשי מאסר בפועל; מע"ת. ערעורו של הנאשם לבית המשפט המחוזי, וכן בקשת רשות ערעור לבית המשפט העליון, נדחו.
· עפג (ב"ש) 21235-11-13 מדינת ישראל נ' עדיסאן (פורסם במאגרים) - הנאשם הורשע בשתי עבירות של סחר בסם מסוכן מסוג חשיש במשקל כולל של כ- 1.3 ק"ג, סיוע לסחר בסם מסוכן מסוג חשיש במשקל 300 גרם והחזקת חשיש לצריכה עצמית. בית המשפט גזר על הנאשם 30 חודשי מאסר בפועל; מע"ת; התחייבות; ופסילה על תנאי. הנאשם והמאשימה ערערו על גזר הדין, ערעורו של הנאשם נדחה, תוך שבית המשפט המחוזי ציין, כי עונש המאסר שהוטל על המבקש הינו מקל. בית המשפט המחוזי מצא לא להתערב בגזר הדין, אך קיבל חלקית את ערעורה של המאשימה והטיל על הנאשם פסילת רישיון נהיגה בפועל.
· ת"פ 8695/19 פסו נ' מדינת ישראל (פורסם במאגרים) - הנאשם הורשע בעבירות של סחר בסם מסוכן מסוג קנאביס, במשקל כולל של כ-178 גרם נטו, החזקת סם לצריכה עצמית והחזקת כלים לצורך הכנת סם לצריכה עצמית. בית משפט השלום קבע מתחם ענישה הולם הנע בין 12 עד 36 חודשי מאסר בפועל, וגזר על הנאשם 18 חודשי מאסר בפועל; מע"ת; התחייבות; פסילה מהחזקה או קבלת רישיון נהיגה בפועל ועל תנאי. בערעור שהוגש לבית המשפט המחוזי, נקבע כי מתחם הענישה שנקבע בבית משפט השלום "חורג לקולא באופן קיצוני" והעמיד עונשו של הנאשם על 28 חודשי מאסר בפועל. יתר רכיבי גזר הדין נותרו על כנם. בקשת רשות ערעור מטעם הנאשם לבית המשפט העליון, נדחתה;
· ת"פ 39308-05-15 פרקליטות מחוז תל אביב פלילי נ' חויט (פורסם במאגרים) - הנאשם הורשע בשתי עבירות של סחר בסם מסוכן ושתי עבירות של החזקת סם שלא לצריכה עצמית. הנאשם מכר לסוכן משטרתי 100 גרם חשיש ו-9 גרם קוקאין. בית המשפט קבע, כי מתחם הענישה הראוי לעסקת הסחר ב-100 גרם חשיש, הינו 6 עד 18 חודשי מאסר.
בעבירות שעניינן סחר בסם מסוכן מסוג חשיש והחזקת סם מסוכן שלא לצריכה עצמית, במשקל של 1,050 גרם, מוצא בית המשפט לקבוע מתחם ענישה אשר ינוע בין 12 ועד 36 חודשי מאסר בפועל.
מתן אמצעים לביצוע פשע - הנאשם 2
סקירת הפסיקה בעבירה זו מגלה מנעד רחב של ענישה, החל מענישה צופה פני עתיד ועד מאסר בפועל.
12
נאשמים שהורשעו בעבירה זו, הורשעו בעבירות נוספות, וגם במקרים בהם היתה זו עבירה יחידה בה הורשעו, לרוב המדובר היה בהסדרי טיעון כוללים.
· ת"פ 58976-05-16 מדינת ישראל נ' אלקאדי ואח' (מחוזי באר שבע) (פורסם במאגרים) - 7 נאשמים הורשעו בעבירות נשק, ואילו הנאשם 8 הורשע במתן אמצעים לביצוע פשע. הנאשם, נעדר עבר פלילי, החזיק בביתו, עבור הנאשמים האחרים שקית ובה 4 לבנות חבלה. לאחר מכן, לקח אחד הנאשמים חלק מתכולת השקית, ומסר אותה לידי הנאשמים האחרים, אשר מכרו אותה לסוכן סמוי. בהמשך, מסר הנאשם לאחד הנאשמים את יתרת תכולת השקית שהיתה ברשותו. בין הצדדים נקשר הסדר, במסגרתו הודה הנאשם בעובדות כתב האישום, והמאשימה עתרה לעונש מאסר שירוצה בדרך של עבודות שירות. בית המשפט המחוזי קבע מתחם ענישה הנע בין מספר חודשי מאסר בפועל לריצוי בדרך של עבודות שירות ועד 12 חודשי מאסר בפועל.
· ע"פ 8528/12 צפורה נ' מדינת ישראל (פורסם במאגרים) - המערער, נעדר עבר פלילי, הורשע בעבירה של מתן אמצעים לביצוע פשע. על פי עובדות כתב האישום המתוקן, 2 בלדרי סמים אשר הגיעו מברזיל לישראל, נעצרו בהגיעם למלון שערי ירושלים, והשוטרים התחזו לבלדרים, אשר היו אמורים למסור הסמים במלון. המערער הסיע ברכבו את הנאשמים האחרים בכתב האישום, על מנת שאלו יאספו את הסמים מהבלדרים. בית המשפט המחוזי גזר על המערער 3 חודשי מאסר לריצוי בדרך של עבודות שירות; מע"ת וקנס בסך 2,000 ₪. המערער הגיש ערעור נגד ההחלטה להרשיעו חרף המלצת שירות המבחן לאי הרשעה, ונגד חומרת העונש. בית המשפט העליון לא התערב בשאלת הרשעת המערער, אך הקל בעונשו, וחלף מאסר לריצוי בדרך של עבודות שירות, הוטל עליו צו של"צ בהיקף 250 שעות.
בשים לב למאטריה בה מדובר - מתן אמצעים לביצוע עסקת סמים - ולמידת מעורבותו של הנאשם 2 בפרשה - יועמד המתחם, במקרה דנן, בין 6 ועד 12 חדשים מאסר בפועל.
קביעת הענישה הספציפית בתוך המתחם
13
אשר לקביעת הענישה במסגרת המתחם האמור, על בית המשפט לשקול, את עברו של הנאשמים; נסיבותיהם האישיות והפרוגנוזה של גורמי ההערכה לגביהם.
נאשם 1
מעשי העבירה והתנהלות הנאשם כפי המתואר בכתב האישום מלמדים על מעורבות עמוקה בעולם הסמים.
על פי הערכת שירות המבחן למבוגרים, נטל הנאשם אחריות למעשיו, ונתרם מהטיפול, כך שמבין כעת את חומרת העבירות שעבר והשלכותיהן.
לזכות הנאשם, היעדר הסתבכויות קודמות עם החוק, והעובדה כי לא נפתחו נגדו תיקים חדשים בתקופה מאז עבר העבירות נושא כתב האישום.
עוד, יינתן משקל לתקופה בה היה הנאשם עצור ולתקופה בה נתון בתנאים מגבילים.
מכלול השיקולים מצביע על ענישה שתהיה ברף הנמוך של המתחם.
נאשם 2
על פי הערכת שירות המבחן למבוגרים, נאשם זה אינו נוטל אחריות של ממש על מעשיו; מצמצם מעורבותו; מתקשה לבחון מניעיו; סירב להליך טיפולי בשירות המבחן למבוגרים.
בנוסף, לנאשם עבר פלילי בעבירות מאותו התחום, והוא הסתבך בעבירה בהיותו אסיר ברישיון, בסמוך לאחר שחרורו ממאסר.
התנהגותו מעידה אף היא על מעורבות עמוקה בעולם הסמים.
לזכות הנאשם, העובדה כי הודה בעובדות ועבירות שבכתב האישום בשלב מוקדם של ההליך.
14
שקלול הגורמים דלעיל, מצביע לכיוון ענישה על הצד הבינוני של המתחם, אשר יכול שתרוצה בדרך של עבודות שירות.
קנס
עבירות סמים, בבסיסן, נעברות מתוך מניע של רווח כלכלי, זאת על חשבון שלום הציבור ובריאותו.
כאמור לעיל, המדובר בעבירות, בעטין מתגלגלים סכומים גדולים של כספים בלתי מדווחים, המוצאים דרכם למימון פעילות עבריינית מסוגים שונים.
בהתאם להוראות הדין, בעת השתת עונש מסוג קנס, יתחשב ביכולתו הכלכלית של הנאשם. במקרה דנן, לא הוצגו ראיות בנוגע למצוקה כלכלית, והמדובר בטענה, שעל ההגנה להוכיח בראיות.
אדרבא, עסקאות הסם והסכומים הבלתי מדווחים שהועברו במסגרתם מלמדים על היכולת הכלכלית.
סיכום
לאחר שבית המשפט שמע טיעוני הצדדים על פה; עיין בראיות הצדדים לעונש; ולאחר ששמע דברם האחרון של הנאשמים; גוזר על הנאשמים את העונשים כדלקמן:
נאשם 1
א. 12 חודשי מאסר בפועל, בניכוי ימי מעצרו על פי רישומי שב"ס;
15
ב. 12 חודשי מאסר על תנאי למשך 3 שנים מיום שחרורו ממאסר, והתנאי - שהנאשם לא יעבור עבירה בניגוד לפקודת הסמים המסוכנים [נוסח חדש], תשל"ג - 1973, שהיא מסוג פשע;
ג. 6 חודשי מאסר על תנאי למשך 3 שנים מיום שחרורו ממאסר, והתנאי - שהנאשם לא יעבור עבירה בניגוד לפקודת הסמים המסוכנים [נוסח חדש], תשל"ג - 1973, שהיא מסוג עוון;
ד. קנס בסך 15,000 ₪, או 120 ימי מאסר תמורתו. הקנס ישולם ב-10 תשלומים שווים, החל מיום 15.03.21 ובכל 15 לחודש העוקב. לא יועבר אחד התשלומים במועד - תעמוד היתרה לפירעון מידי;
ה. פסילה בפועל מקבל או מהחזיק רשיון נהיגה לרכב מנועי למשך 18 חדשים. על הנאשם להפקיד רשיונו, או תצהיר מתאים, במזכירות בית המשפט ביום העסקים הראשון שלאחר שחרורו ממאסר. מובהר לנאשם, כי החל מתאריך זה - כל עוד לא הופקד הרשיון - יהיה הנאשם פסול מלנהוג, אך הפסילה לא תימנה;
ו. פסילה מקבל ומהחזיק רשיון נהיגה לרכב מנועי בת 12 חודשים על תנאי, תקופת התנאי למשך 3 שנים מסיום הפסילה בפועל.
נאשם 2
א. 8 חודשי מאסר בפועל בניכוי ימי מעצרו בהתאם לרישומי שב"ס. בהתאם לחוות דעת הממונה על עבודות השירות בשב"ס, ירצה הנאשם המאסר בדרך של עבודות שירות, בצער בעלי חיים באר-שבע רח' יהושוע הצורף 13, 5 ימים בשבוע, 08:30 שעות ביום. על הנאשם להתייצב, ביום 07.04.21, שעה 08:00, במשרד הממונה על עבודות השירות במחוז דרום בשב"ס, ומשם ימשיך לריצוי העבודות בהתאם להנחיות שיקבל. הנאשם מוזהר, כי אי התייצבות לריצוי עבודות השירות; אי שמיעה להוראות הממונים עליו במשרד הממונה על עבודות השירות או במקום ריצוי עבודות השירות; אי שיתוף פעולה עם משרד הממונה על עבודות השירות בכל ענין שהוא, לרבות מסירת בדיקות - עלול להביא להפקעה מנהלית של צו ריצוי המאסר בדרך של עבודות שירות, על כל המשתמע מכך;
16
ב. 6 חודשי מאסר על תנאי, לתקופה של 3 שנים מיום שחרורו מן המאסר, שלא יעבור עבירה בניגוד לפקודת הסמים המסוכנים [נוסח חדש], תשל"ג - 1973, או עבירה בניגוד לחוק העונשין, תשל"ז - 1977, פרק י"ד;
ז. קנס בסך 7,500 ₪ או 60 ימי מאסר תמורתו. הקנס ישולם ב-5 תשלומים שווים, החל מיום 15.03.21 ובכל 15 לחודש העוקב. לא יועבר אחד התשלומים במועד - תעמוד היתרה לפירעון מידי.
הנאשם 1 יתייצב לריצוי עונשו כעת.
עותק גזר הדין יועבר לשירות המבחן למבוגרים ולממונה על עבודות השירות בשב"ס.
הודעה זכות הערעור.
ניתנה היום, י"ב אדר תשפ"א, 24 פברואר 2021, בהעדר הצדדים.
