ת"פ 5967/01/20 – מדינת ישראל נגד תאיר אלקואסמה
1
לפני |
כבוד השופט דוד שאול גבאי ריכטר
|
|
בעניין: |
המאשימה
|
מדינת ישראל ע"י ב"כ עוה"ד עו"ד שירלי אוחיון מתביעות ירושלים |
|
נגד
|
|
|
הנאשם |
תאיר אלקואסמה ע"י ב"כ עוה"ד מחמד חאג' יחיא מטעם הסניגוריה הציבורית |
|
|
|
גזר דין |
כתב האישום המתוקן
1. הנאשם הורשע על פי הודאתו בביצוע עבירה של הסעת שב"ח לפי סעיף 12א(ג)(1) לחוק הכניסה לישראל, התשי"ב-1952. ביום 21.3.2019 בשעת אחר צהריים מוקדמת במחסום חיזמא, נהג הנאשם ברכבו כשבמושב האחורי הייתה ישובה ה"מ, תושבת האזור. לפני כן, העביר לה הנאשם את תעודת הזהות של אחותו כ"ר, וכאשר התבקשו השניים להזדהות במחסום, הציגה ה"מ את תעודת הזהות של כ"ר.
מהלך הדיון
2. הנאשם הודה והורשע בכתב האישום המתוקן ונשלח לשירות המבחן לעריכת תסקיר.
תסקירי שירות המבחן
2
3. בעניינו של הנאשם הוגשו שני תסקירים. מהתסקירים עולה, כי הנאשם בשנות השלושים לחייו, רווק ומתגורר בבית הוריו על מנת לסייע לאמו לגדל את אֵחיו ואחיותיו, כשהוא הבכור מבין תשעה. אביו מעורב בפלילים לאורך חייו והנאשם תיאר ילדות קשה ורוויית אלימות. בשל המצוקה הכלכלית המשפחתית נשר מלימודים בנעוריו והחל לעבוד כדי לסייע בפרנסת המשפחה, ועבד בעבודות שונות. בהיותו באילת במשך כשנה רכש את מקצוע המסגרות ויש לו שאיפות לחזור להתגורר שם לאחר סיום משפטו. עוד תיאר, כי אלמלא הנסיבות המשפחתיות והזדקקות אמו לסיועו, היה בוחר לעזוב את הארץ. בעברו של הנאשם עבירת רכוש בודדת בגינה נדון, במקום של"ץ למאסר של חודשיים אותו חווה באופן מרתיע. הנאשם קיבל אחריות למעשים וציין כי ידע שהוא מבצע עבירה בשעה שהכניס את ידידתו לישראל. בשל היכרותו עמה, ידע שלא צפויה ממנה סכנה לביטחון המדינה. הנאשם לא הקל ראש במעשיו אך הסביר אותם, קיבל אחריות והבין כי טעה. שירות המבחן ביקש דחיה לבחינת אפשרות טיפולית. כל בדיקות השתן שמסר הנאשם נמצאו נקיות מסמים, והוא ביקש לסיים את המפגשים בשל הצפה רגשית. שירות המבחן הגיע למסקנה, כי הנאשם אינו בשל לטיפול. שירות המבחן התרשם כי הנאשם בעל דפוסים נורמטיביים ולמרות הקשיים שעמם תתמודד, הוא בעל כוחות תפקוד חיוביים ושאיפות נורמטיביות. הנאשם הביע בפני שירות המבחן את ספקותיו אם יהיה פנוי לבצע של"ץ ולכן שירות המבחן המליץ להסתפק בענישה מותנית.
ראיות וטיעונים לעונש
4. לנאשם הרשעה בודדת בעבירות נגד רכב משנת 2016 (עבירה מ-2011) בגינה ריצה מאסר בן 60 ימים. מחד, ב"כ המאשימה טוענת כי יש לקבוע מתחם שבין חודשיים ל-8 חודשי מאסר ולהטיל על הנאשם מאסר בעבודות שירות, קנס, מאסר מותנה. מנגד ביקש הסניגור להסתפק במאסר מותנה ע"פ המלצת שירות המבחן.
קביעת מתחם הענישה
5. מתחם הענישה צריך להתייחס לעקרון ההלימה, הנוגע ליחס לערך החברתי המוגן, מידת הפגיעה בו, נסיבות ביצוע העבירה ומידת אשמו של הנאשם, ומדיניות הענישה.
6. אשר לערך המוגן, עבירות על חוק הכניסה לישראל פוגעות בריבונות המדינה ובביטחונה ומקשות על מלאכת כוחות הביטחון שידיהן מלאות ממילא. מידת הפגיעה בערכים המוגנים בינונית-נמוכה.
7. אשר לנסיבות הקשורות בביצוע העבירה, בין הנסיבות הקשורות בביצוע העבירה יש לשקול את אלה, לעניין קביעת המתחם: הנאשם ניסה להכניס ביודעין לישראל את ידידתו לשם בילוי משותף, תוך התעלמות מאי-חוקיות הדבר. אכן לא נראה כי נשקף מהשב"חית סיכון, ואולם עצם ההטעיה המתכוננת של שומרי המחסום, היא שמוסיפה נופך של חומרה למעשה. בפועל המעשה סוכל ולא נגרם נזק, וגם פוטנציאל הנזק בנסיבות המקרה אינו גדול.
3
8. אשר למדיניות הענישה הנוהגת, ככל שהדבר נוגע להסעת שב"ח בנסיבות שאינן מחמירות מדיניות הענישה אינה מחמירה. מפנה בהקשר זה לרע"פ 1119/18 חסן נ' מ"י (מיום 9.5.2018) שם דובר בהסעת 2 שב"חים. אושר מתחם שבין מאסר מותנה למספר חודשים ועונש של של"ץ ומאסר מותנה.
9. מתחם הענישה - לפיכך, מתחם הענישה צריך לעמוד על מאסר מותנה ועד 3 חודשי מאסר שיכול ויבוצעו בעבודות שירות.
נסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה
10. ניתן לתת משקל לנסיבות הבאות שאינן קשורות בביצוע העבירה, במסגרת גזירת העונש בתוך המתחם: הנאשם הודה וחסך בזמן שיפוטי, ובסך הכל הוא מנהל אורח חיים נורמטיבי ומתמודד בצורה חיובית עם האתגרים שהחיים הניחו לפתחו, ושלא היו תלויים בו. לנאשם שאיפות לנהל חיים חיוביים ויצרניים. לחובתו עבר פלילי ישן בודד שאינו ממין העניין ואין פתיחת תיקים חדשים מאז האירוע ב-2019.
המיקום במתחם
11. במכלול הנסיבות יש למקם את הנאשם בתחתית המתחם.
גזירת הדין
12. לפיכך, אני מחליט לגזור על הנאשם את העונשים הבאים:
א. 6 חודשי מאסר על-תנאי, שלא יעבור הנאשם בתוך 3 שנים מהיום כל עבירה על חוק הכניסה לישראל;
ב. קנס בסך 2,500 ₪, או 10 ימי מאסר תמורתו אם לא ישולם. הקנס ישולם ב-5 תשלומים שווים ורצופים החל מיום 1.3.2023 ובכל 1 בחודש. לא ישולם תשלום במועד או לא ישולם כלל, יעמוד הקנס לפירעון מיידי;
ג. 150 שעות שירות לתועלת הציבור (של"ץ), אשר ירוצו החל מיום 1.4.2023 על-פי תוכנית שיכין שירות המבחן ויגיש לבית המשפט בתוך 30 יום מהיום;
ד. התחייבות בסך 5,000 ₪ שלא לעבור כל עבירה על חוק הכניסה לישראל במשך שנתיים מהיום. הובהר לנאשם שמשמעות ההתחייבות היא, כי אם יעבור את העבירה בתוך התקופה שצוינה, בית המשפט שיגזור את הדין יהא חייב לחלט את ההתחייבות כקנס.
4
הנאשם הוזהר כי אי ביצוע צו השל"ץ עלול להוביל להפקעתו ולהטלת כל עונש חלופי לרבות מאסר.
קנסות ופיצויים ניתן לשלם כעבור 3 ימים מיום מתן גזר הדין בחשבון המרכז לגביית קנסות בדרכים הבאות:
· בכרטיס אשראי באתר www.eca.gov.il
· בטלפון: 35592* או 073-2055000
· במזומן בכל סניף של בנק הדואר בהצגת תעודת זהות בלבד
לא יונפקו שוברי תשלום.
ניתן לקזז מכל הפקדה שבתיק או בתיק קשור על אף הודעת עיקול. ככל שקיימות יתרות זכות ואין עיקולים ניתן להשיב למפקיד.
יש לשלוח לשירות המבחן.
זכות ערעור כחוק לבית המשפט המחוזי בירושלים בתוך 45 יום מהיום.
ניתן היום, כ"ה טבת תשפ"ג, 18 ינואר 2023, במעמד הצדדים.
