ת"פ 5782/02/18 – מדינת ישראל נגד ערן בן חנוך בונקר
1
בפני |
כבוד השופט דוד שאול גבאי ריכטר
|
|
בעניין: |
מדינת ישראל ע"י ב"כ עו"ד שירלי אוחיון מתביעות ירושלים |
|
|
|
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
ערן בן חנוך בונקר ע"י ב"כ עוה"ד מוריה ששון |
|
|
|
הנאשם |
גזר דין |
כתבי האישום המתוקנים
הנאשם הורשע על פי הודאתו במסגרת הסדר טיעון, בשני כתבי אישום מתוקנים, ללא הסכמה עונשית.
ת"פ 5782-02-18 (התיק העיקרי)
2
על פי עובדות כתב האישום, ביום 16.9.2017, בשעות הצהריים, נסעו ח' ו - נ' ברכבם. בשלב מסוים, הבחינו השניים, כי הנאשם הולך באמצע הכביש וניגש לשלוש קטינות, אז הם הסתובבו וחזרו לכיוון הנאשם, במטרה לוודא שאינו מתקרב אל הקטינות. באותן נסיבות, הם הבחינו כי הנאשם מנסה לבעוט ברכבים שעוברים במקום ומנסה לעצור אותם. בהמשך, הפשיל הנאשם את מכנסיו והרים אותם חזרה. בשלב מסוים, הבחינו ח' ו -נ', כי הנאשם מתקרב לעבר הקטינות, לכן הם חזרו לכיוונו של הנאשם. בשלב זה ניגשה א"ש, שהייתה במקום באותה עת, ושמעה את הנאשם אומר לילד קטין בן 10 "אני אזיין אותך" במטרה לשוחח עמו. בנוסף, אמר הנאשם לא"ש "את הולכת עם ערבים ותזהרי ממני". בהמשך, ובזמן שח' ו-נ' שוחחו עם מוקד 100 של המשטרה, הבחינו בנאשם מתקרב לעבר קטינה שהייתה במקום ותופס אותה בסנטר. השניים צעקו לנאשם שלא יגע בה. הנאשם בתגובה ניסה להתקרב אליהם, אז בעט נ' פעמיים בנאשם, והנאשם הצליח להכות את ח' באגרופים לעבר הצוואר והפנים ובעט ב - נ', תוך שהוא אומר להם שלא יגידו לו מה לעשות, כי זאת בתו. עוד אמר להם הנאשם "אני אזיין אתכם, אני אהרוג אתכם ואחתוך לכם את הזין. כתוצאה ממעשיו של הנאשם, נגרם ל - ח' סימן אדום על צווארו. בשלב זה. הגיעה ניידת ועצרה את הנאשם. אחד השוטרים, ניגש אל הנאשם, הודיע לו שהוא עצור וביקש להתלות אליו. הנאשם התנגד, הרים ידיו באוויר וסירב להישמע לשוטר. בשלב מסוים, בזמן תשאול אמר הנאשם לשוטר שתשאל אותו "יא הומו, יא תמני שחור, אני אזיין אותך, בוא תמצוץ לי", הצמיד את גופו לגופו של השוטר ואף הוריד את חולצתו ונצמד אליו שוב. כמו כן, אמר הנאשם לשוטרים "אתם לא יודעים עם מי יש לכם עסק אני אזיין אתכם". בגין מעשים אלה, הורשע הנאשם בשתי עבירות של תקיפה סתם, לפי סעיף 379 לחוק העונשין, התשל"ז - 1977 (חוק העונשין) ובעבירה של התנגדות למעצר, לפי סעיף 47 לפקודת סדר הדין הפלילי, התשכ"ט - 1969.
ת"פ 23866-03-19 (התיק המצורף)
על פי עובדות כתב האישום, ביום 27.4.2018, בשעות הלילה, עצר הנאשם את קטנוע עליו נסע, באמצע הנתיב תחבורה, בסמוך למכולת. נהג מכונית פרטית, שהגיע למקום, ביקש ממנו להזיז את הקטנוע, הואיל וחסם את הנתיב, ובין השניים התגלע ויכוח. שוטרים שהגיעו למקום ביקשו מהצדדים להזיז את כלי הרכב. אחר בדיקה, שוחררו נוסעי הרכב הפרטי לדרכם, בעוד הנאשם עוכב במקום לאחר שאחד השוטרים הריח ממנו ריח של אלכוהול. השוטר ביקש מהנאשם להתלוות אליו לביצוע בדיקת דם, אך הנאשם סירב והחל להתלהם ולקלל את השוטר. בעקבות התנהלותו של הנאשם, הוחלט לעכב אותו לתחנה, אולם הנאשם התנגד למעצר. הנאשם נאזק והובל לניידת לאחר סיוע של שני שוטרים נוספים. בתחנת המשטרה, הנאשם המשך לקלל ולאיים על השוטר באומרו "תוריד את המדים שלך, אני אוריד את האזיקים ובוא נראה אותך גבר. אם אני לא מפרק לך את הפרצוף יא חתיכת מנאייק, אני שובר לך את הפנים יא זבל. בהמשך, התנצל הנאשם בפני השוטר ונישק את ידו. בגין כל אלה, הורשע הנאשם בעבירה של איומים, לפי סעיף 192 לחוק העונשין ובעבירה של הפרעה לשוטר במילוי תפקידו, לפי סעיף 275 לחוק העונשין.
יוצא אפוא, כי הנאשם הורשע בשתי עבירות של תקיפה סתם, עבירת התנגדות למעצר, עבירת איומים ועבירה של הפרעה לשוטר במילוי תפקידו.
3
מהלך הדיון
כאמור הצדדים הגיעו להסדר טיעון, לפיו הנאשם הודה והורשע בשני התיקים ונשלח לשירות המבחן ולממונה על עבודות השירות שיחוו דעתם.
תסקיר שירות המבחן
בעניינו של הנאשם הוגשו שני תסקירים. מהתסקירים שהוגשו עולה, כי הוא בן 48, גרוש ואב לשישה ילדים, כיום עובד כשכיר בתחום הגינון ומתגורר בחדרון השייך לחבר במושב ליד נתניה. שירות המבחן גולל בהרחבה את קורות חייו של הנאשם, מהן עולה כי סיים 10 שנות לימוד, ללא תעודת בגרות והשתלב בעבודה במפעל יהלומים שבו עבד אביו. הנאשם לא גויס לצה"ל עקב אי התאמה והמשיך לעבוד במפעל עד לסגירתו. הנאשם תיאר, כי בהמשך החל בתהליך של חזרה בתשובה ונישא לגרושתו בגיל 27. יחסיו עם גרושתו תוארו תחילה כטובים וכאמור נולדו להם שישה ילדים, אולם בהמשך מצבם הכלכלי התדרדר וכך גם הקשר. הנאשם סיפר לשירות המבחן, כי נוכח מצבו המשפחתי והכלכלי, החל בצריכת אלכוהול בכמות גבוהה ובתדירות גוברת והולכת. בני הזוג התגרשו בשנת 2017, אז התגורר הנאשם במקלטים ובמבנים ציבוריים וצרך אלכוהול בכמות מופרזת. בהמשך, משלא הצליח לקיים עצמו עוד בירושלים וגרושתו סירבה שיפגוש את ילדיו, עבר להתגורר עם אמו בחולון, ובהמשך עבר להתגורר עם אביו בנתניה, אך כאמור כיום מתגורר במושב ליד נתניה בגפו בתנאי דחק. כיום יחסיו עם גרושתו טובים יותר, ואף פוגש בילדיו. בעברו של הנאשם הרשעה אחת משנת 2017 בעבירות של הכשלת מעצר ותקיפה סתם. בגין עבירה זו תלוי ועומד נגד הנאשם מאסר מותנה חב-הפעלה של חודשיים [ת"פ 5570-01-16 (מיום 26.3.2017) תיק התנאי, המאסר המותנה].
4
אשר לעבירות בהן הורשע, הנאשם תיאר כי בוצעו על רקע מצבו הנפשי הירוד באותה תקופה, לאחר הליך הגירושין ועל רקע צריכה מופרזת של אלכוהול. אשר לתיק העיקרי, סיפר הנאשם, כי חזר מבית הכנסת יחד עם בנותיו והמתלוננים סברו בטעות, כי מדובר בקטינות זרות לו. אשר לתיק המצורף, הנאשם תיאר כי התפתח ויכוח בינו לבין המתלוננים על רקע מקום עצירת הרכב, דבר שהכעיס אותו תוך שהיה תחת השפעת אלכוהול, לכן נהג כפי שנהג. שירות המבחן התרשם, כי הנאשם הביע חרטה על מעשיו בשני התיקים, אך התקשה לקחת אחריות מלאה ונטה למזער מחומרת המעשים. בנוסף, סירב הנאשם להכיר בקיומה של נזקקות טיפולית. לכן המליץ שירות המבחן שלא להאריך את המאסר המותנה, ולהפעילו כך שירוצה בעבודות שירות, שיהיה בעל ערך מארגן ומציב גבולות לנאשם, שחייו האישים נעדרי יציבות ועקביות.
חוות דעת של הממונה על עבודות השירות
הממונה הגיש חוות דעת על אודות כשירות הנאשם לבצע מאסר בעבודות שירות. מחוות הדעת עולה, כי הנאשם כשיר לביצוע עבודות שירות והמליץ להציבו ב"רכיבה טיפולית בני ציון".
טיעונים לעונש
הצדדים לא הגיעו להסכמה עונשית.
מחד, ב"כ המאשימה הדגישה את היעדר נטילת האחריות והיעדר ההמלצה הטיפולית מצד שירות המבחן, כמו-גם את נסיבותיהן של העבירות. היא עתרה להטיל עונש ברף הגבוה במתחם כולל שבין מספר חודשים בעבודות שירות ועד שנת מאסר, במצטבר להפעלת המאסר המותנה, וכן ענישה נלווית לרבות פיצוים.
מאידך, הדגישה הסניגורית את נסיבות חייו המורכבות של הנאשם ואת נטילת אחריותו. לדבריה, ביצוע העבירות בהן הודה הנאשם קשורות באופן הדוק לנסיבות חייו, ולכן עתרה להסתפק בהפעלת המאסר המותנה.
קביעת מתחם הענישה - מתחם הענישה צריך להתייחס לעקרון ההלימה, הנוגע ליחס לערך החברתי המוגן, מידת הפגיעה בו, מדיניות הענישה הנוהגת ונסיבות ביצוע העבירה.
אשר לערך המוגן - עבירות האלימות אותן עבר הנאשם פוגעות בערך המוגן של שמירה על שלום גופו ונפשו של הציבור ובערך המוגן של שלטון החוק, הסדר הציבורי ושלוחי הציבור האמונים על שמירתם של ערכים אלו. הנזק הנגרם כתוצאה מעבירות אלימות, הוא פגיעה בגוף, בנפשו, בביטחונו ואף בקניינו של אדם. בנסיבותינו, מידת הפגיעה בערכים המוגנים בינונית-נמוכה.
5
נסיבות הקשורות בביצוע העבירה, לפי סעיף 40ט' לחוק העונשין - בין הנסיבות הקשורות בביצוע העבירה יש לשקול את אלה, לעניין קביעת המתחם: אף לא אחת מן העבירות היא בגדר עבירה מתוכננת. כולן הן פרי מצב השכרות שהנאשם הכניס את עצמו אליו, ולכן הוא אחראי בלעדית למעשים. מדובר בהתנהגות נטולת עכבות ומשולחת רסן המאפיינת את נזקיה של צריכה לרעה של אלכוהול, הידוע כגורם מסיר עכבות; בפועל נגרם נזק מהתנהגותו למתלוננים והנזק יכול היה להיות חמור יותר.
מדיניות הענישה הנוהגת - אשר לתיק העיקרי - בחינת מדיניות הענישה הנוהגת מעלה כי בעבירות בהן הורשע הנאשם, משיתים בתי המשפט מנעד רחב של עונשים, החל מענישה חינוכית בדמות של של"ץ ועד למאסר מאחורי סורג ובריח. אשר לתיק המצורף - גם כאן מנעד הענישה הוא רחב בהתאם לנסיבות העניין. מפנה לרע"פ 4592/14 רוטמן נ' מ"י (מיום 25.8.2014), שם נדחתה בקשת רשות ערעור מטעם נאשמת, בגין הרשעתה בעבירות של תקיפת שוטר והפרעה לשוטר בעת מילוי תפקידו. הנאשמת הורשעה בכך שירקה על שוטרת, קיללה אותה, התנפלה עליה, משכה בשיערה וסטרה לה, לאחר ששוטרים הגיעו למסיבה בה השתתפה בעקבות הקמת רעש. בית המשפט העליון אישר את העונש שנגזר על הנאשמת בבית המשפט השלום בדמות מאסר על תנאי, פיצוי, צו של"צ וצו מבחן.
מתחם הענישה - לפיכך, מתחם הענישה צריך לעמוד בכל אחד משני התיקים צריך בין מאסר על תנאי ושל"ץ ועד 6 חודשי מאסר שיכול וירוצו בדרך של עבודות שירות.
נסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה לפי סעיף 40י"א לחוק העונשין - ניתן לתת משקל לנסיבות הבאות שאינן קשורות בביצוע העבירה, במסגרת גזירת העונש בתוך המתחם: מצד אחד אין מחלוקת כי הנאשם חסך זמן שיפוטי בכך שנטל אחריות בשני תיקים. מצד שני, נטילת האחריות אינה שלמה, והנאשם מתכחש לצורך שלו לעבור טיפול כלשהו. הוא אינו רואה בעייתיות במצבו הנוכחי, ועל-כך יש להצטער, שכן על-פניו, נוכח נסיבות העבירות והעולה מהתסקיר ביחס לנסיבות חייו של הנאשם, נדמה כי יש לו בעיה של צריכה לרעה של אלכוהול, עמה אינה מתמודד. לרעתו גם המאסר המותנה.
6
המיקום במתחם - יש למקם את הנאשם באמצע המתחמים המשוקללים שקבעתי.
גזירת הדין
לפיכך, אני מחליט לגזור על הנאשם את העונשים הבאים:
א. מפעיל את המאסר המותנה של חודשיים;
ב. מטיל על הנאשם ארבעה חודשי מאסר, וזאת במצטבר לעונש המאסר המותנה. בסה"כ ירצה הנאשם 6 (שישה) חודשי מאסר, שירוצו בעבודות שירות בניכוי ימי מעצרו בתיקים שבכותרת ע"פ חישוב שב"ס שיכריע, החל מיום 13.6.2021 בחווה הטיפולית "בני ציון", וזאת על פי חוות דעת הממונה על עבודות השירות. על הנאשם להתייצב ביום זה עד לשעה 08:00 במשרד הממונה על עבודות שירות ברמלה לתחילת ריצוי עונשו. מובהר בזה כי הפרת הוראות הממונה ואי עמידה בכללים הנוגעים לריצוי עבודות השירות עלולים להביא להפקעת העבודות ולהמרת העונש בעונש מאסר של ממש;
ג. 4 חודשי מאסר, שלא ירוצו אלא אם יעבור הנאשם את העבירות בהן הורשע בתוך 18 חודשים מסיום עבודות השירות;
ד. קנס בסך 500 ₪, או יומיים מאסר תמורתו אם לא ישולם. הקנס ישולם עד ליום 1.10.2021;
ה. פיצוי 500 ₪ לע"ת 2 (חיים משה בנדיבה) בתיק העיקרי;
ו. פיצוי 500 ₪ לע"ת 3 (אור שזו) בתיק העיקרי;
ז. פיצוי 500 ₪ לע"ת 2 (חסון מוקטרן) בתיק המצורף - הפיצויים ישולמו כולם בתשלום אחד עד ליום 1.6.2021. לא ישולמו במועד יישאו הפרשי ריבית פיגורים והצמדה כחוק;
ח. התחייבות בסך 5,000 ₪ שלא לעבור את העבירות בהן הורשע הנאשם בתוך שנתיים מהיום.
יש לשלוח לשירות המבחן ולממונה על עבודות השירות.
זכות ערעור כחוק.
ניתן היום, א' ניסן תשפ"א, 14 מרץ 2021, במעמד הצדדים.
