ת"פ 56522/07/15 – משטרת ישראל תביעות- שלוחת רמלה נגד סאלח אלטלאלקה
בית משפט השלום ברמלה |
|
ת"פ 56522-07-15 משטרת ישראל תביעות- שלוחת רמלה נ' אלטלאלקה(עציר)
|
|
1
בפני |
כב' השופט ד"ר עמי קובו, סגן הנשיאה
|
|
בעניין: |
משטרת ישראל תביעות- שלוחת רמלה |
|
|
|
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
סאלח אלטלאלקה
|
|
2
|
|
הנאשם |
ב"כ המאשימה: עוה"ד דפנה קרפל ומיכל בן דוד
ב"כ הנאשם: עו"ד בן בן-יהודה
גזר דין |
רקע
1. הנאשם הורשע בהתאם להודאתו בעובדות כתב האישום בת"פ 56522-07-15 (להלן: "התיק העיקרי") בעבירות כדלקמן:
א.
הסעת שישה או יותר שוהים בלתי חוקיים, לפי
סעיף
ב.
נהיגה בשכרות, לפי סעיף
על-פי המתואר בעובדות כתב האישום בתיק העיקרי, ביום 17.8.14 הסיע הנאשם על כביש 443 שישה שוהים בלתי חוקיים. משהבחינו שוטרים כי הרכב סוטה מנתיב לנתיב, כרזו לנאשם לעצור. הנאשם לא שעה להוראותיהם וסירב לעצור, עד אשר לבסוף נעצר בשולי הכביש. עת נתפס הנאשם נצפה רדום ועיניו אדומות ונפוחות במעט ולפיכך נדרש לבצע בדיקת שתן אך סרב.
2.
כמו כן הורשע הנאשם בהתאם להודאתו בעובדות כתב האישום המתוקן
בת"פ 47340-05-16 (להלן: "התיק המצורף") בעבירת נהיגה פוחזת של
רכב, לפי סעיף
3
3. על-פי המתואר בעובדות כתב האישום בתיק המצורף, ביום 18.5.16 סמוך לשעה 3:17 נהג הנאשם ברכב, יחד עם אחר על הנתיב הנגדי בכביש. משהדליקו השוטרים את האורות הכחולים וכרזו להם לעצור, האיץ הנאשם את מהירות הרכב והמשיך בנסיעה. בהמשך סטה עם הרכב כדי שלא להתנגש באוטובוס חונה, איבד שליטה וסטה לעבר המדרכה, עליה נסע באותה עת רוכב אופניים אשר נפל ארצה. בהמשך סטה הנאשם עם הרכב ימינה, איבד שליטה על הרכב, התנגש במעקה הבטיחות שעל המדרכה תוך שהוא עוקר חלק מהמעקה, עלה עם הרכב על המדרכה, התנגש בחומת אבנים והתהפך עם הרכב על צידו. הנאשם והאחר נלכדו בתוך הרכב ונדרשה הגעת כוחות הצלה כדי לחלצם ולהעבירם לטיפול רפואי בבית חולים.
4. הצדדים הגיעו להסדר דיוני לפיו הנאשם הודה והורשע בכתבי האישום. המאשימה הצהירה כי עמדתה למאסר בפועל ועונשים נלווים ואילו ההגנה תהיה חופשיה בטיעוניה.
טיעוני הצדדים
5. לטענת ב"כ המאשימה, עוה"ד יעקב שטרנברג ורוטל אהרונוביץ, הנאשם יליד 1991, לחובתו הרשעה בעבירות של גניבת רכב, חבלה במזיד ברכב והחזקת כלי פריצה בגינה ריצה הנאשם 6 חודשי עבודות שירות. בנוסף, לחובתו שתי הרשעות תעבורתיות. הנאשם הורשע כעת בין היתר בנהיגה בשכרות, כאשר הכוונה היא לסמים כתוצאה מסירוב לבצע בדיקה. הערכים המוגנים שנפגעו הינם זכותה של המדינה לקבוע את הבאים בשעריה וסיכון המשתמשים בדרך. מתחם העונש ההולם בתיק העיקרי הינו החל מ- 6 ועד 14 לחודשי מאסר בפועל. באשר לתיק המצורף מדובר על אירוע חמור שבסופו נזקק הנאשם והאחר לטיפול רפואי ומתחם העונש ההולם בגינו הינו החל מ- 8 ועד ל- 20 חודשי מאסר. לחובת הנאשם כאמור עבר פלילי. בנוסף לאחר שכבר נעצר ונחקר בתיק העיקרי, הוא משתחרר ומבצע את המיוחס לו בתיק המצורף שהינו חמור אף יותר. לפיכך עתרו ב"כ המאשימה להשית על הנאשם עונש מאסר של 15 חודשים, מאסר על תנאי גם בגין עבירה של הפרעה לשוטר, פסילה משמעותית וקנס משמעותי.
4
6. לטענת ב"כ הנאשם, עו"ד בן בן יהודה, באשר לעבירת הסעת השב"ח מדובר על הסעה בתוך הארץ, הנאשם לא הכניס אותם לתוך המדינה ואין ראיה כי הוא עשה זאת עבור שכר. באשר לעבירת נהיגה פוחזת, הנאשם אמנם איבד שליטה על הרכב ואולם הוא לא ביצע עבירות תנועה, לא נסע ברמזורים אדומים, לא נסע נגד כיוון התנועה ולא עלה על המדרכה. המרדף לא היה משמעותי ורוכב האופניים לא נפל בגלל הנאשם. מתחם העונש ההולם הינו עד 8 חודשי מאסר. לעבירות לא קדם תכנון, הנאשם לא פגע באף אחד ולא נגרם נזק. הנאשם עובד, בן למשפחה מרובת ילדים, נאלץ לעזוב את הלימודים בגיל צעיר כדי לעזור בפרנסת המשפחה. הנאשם נטל אחריות. חלפו שנתיים ממועד ביצוע העבירה בתיק העיקרי. לפיכך עתר ב"כ הנאשם להטיל על הנאשם עונש מאסר שירוצה בעבודות שירות לצד מאסר על תנאי ופסילה שלא תעלה על שנתיים.
7. הנאשם הביע חרטה על מעשיו.
דיון - קביעת מתחם העונש ההולם
8. כל אחד מכתבי האישום מתאר אירוע אחד, ומכאן שיש לקבוע בגין כל אחד מהם מתחם עונש הולם אחד.
9. במקרה דנן, הערך החברתי אשר נפגע, באשר לעבירת הסעת השב"חים, הינו פגיעה פוטנציאלית בביטחון מדינת ישראל ובסמכות המדינה לקבוע את זהות הבאים בשעריה. יש להגן על תושבי המדינה מפני פוטנציאל הסיכון הביטחוני הטמון בעבירות מסוג זה שכן המסיע אינו יודע מהי מטרתם האמיתית של הנוסעים שאותם הוא מסיע. הערך החברתי אשר נפגע בעבירת הנהיגה בשכרות (בתיק העיקרי) והנהיגה הפוחזת (בתיק המצורף) הינו הגנה על ציבור המשתמשים בדרך.
10. בחינת מידת הפגיעה בערך המוגן מובילה למסקנה כי הפגיעה בערך המוגן באירוע הראשון (התיק העיקרי) הינה ברף בינוני. באשר לעבירת הסעת השב"חים קבע בית המשפט העליון לא אחת כי חטאם של המסיעים גדול מחטאם של השוהים הבלתי חוקיים, שכן הראשונים חוטאים ומחטיאים את הרבים (ראו ע"פ 617/15 מונתסר נ' מדינת ישראל (2.4.15)). על אחת כמה וכמה כאשר הנאשם נוהג בשכרות באופן שמסכן את המשתמשים בדרך. הפגיעה בערך המוגן באירוע השני (התיק המצורף) הינה ברף בינוני. אין צורך להכביר מילים בדבר פוטנציאל הנזק הרב שבנהיגה נמהרת או רשלנית בדרך שיש בה כדי לסכן חיי אדם או לגרום לחבלה. הנאשם נהג באופן מסוכן תוך שנמלט מהשוטרים כשהוא מסכן את המשתמשים בדרך עד אשר איבד שליטה על הרכב ונזקק בסופו של דבר לחילוץ כוחות ההצלה וטיפול רפואי.
11. באשר לחומרת המעשים, יפים דברי בית המשפט העליון (כבוד השופט מ' מזוז) בע"פ 1641/13 אבו סביח נ' מדינת ישראל (31.12.14):
"בית משפט זה נדרש למרבה הצער לעתים מזומנות לשוב ולעסוק בתופעה החמורה של נהיגה פראית אגב הימלטות משוטרים, תוך סיכון ממשי לחיי הנהגים האחרים בדרך ועוברי אורח תמימים... תופעה חמורה זו, הכרוכה בסיכון ממשי למשתמשים בדרך ובזלזול בוטה בחיי אדם, מחייבת תגובה עונשית הולמת, וכך אכן הנחה והחליט בית משפט זה."
5
דברים אלה נקבעו אמנם ביחס למי שהורשע בעבירה של סיכון חיי אדם בנתיב תחבורה, שהינה חמורה יותר מהעבירה במקרה דנן, ואולם כוחם יפה, בשינויים המחויבים אף למקרה דנן.
12. בחינת מדיניות הענישה הנוהגת מעלה כי במקרים בהם הורשעו נאשמים בהסעת שבחים הוטלו על נאשמים עונשים במנעד רחב כמפורט להלן:
א. ברע"פ 7726/13 מסאסרה נ' מדינת ישראל (8.1.14), נדחתה בקשת רשות ערעור של נאשם, אשר הורשע לאחר ניהול הוכחות בביצוע עבירה של הסעה שלא כדין. הנאשם הסיע ארבעה שוהים בלתי חוקיים אל תוך גבולות ישראל. לנאשם עבר פלילי, אולם זוהי הרשעתו הראשונה בעבירה מסוג זה. נידון ל- 7 חודשי מאסר בפועל.
ב.
ברע"פ 2742/13 עיסא נ' מדינת ישראל (28.4.13), נדחתה
בקשת רשות ערעור של נאשם אשר הורשע בהסעת 14 שוהים בלתי חוקיים תמורת 10 ₪ כל אחד.
לנאשם עבר פלילי מכביד, אולם לא בעבירות לפי
ג. בעפ"ג (מח' מרכז-לוד) 1671-09-13 סאלח נ' מדינת ישראל (1.12.13), התקבל חלקית ערעורו של נאשם, אשר הורשע על פי הודאתו בעבירות של הסעת ארבעה שב"חים. בית משפט השלום גזר עליו 15 חודשי מאסר בפועל, לצד עונשים נלווים. בית המשפט המחוזי קיבל את הערעור, והוא נידון לשנת מאסר בפועל.
ד. בעפ"ג (מח' לוד) 36697-06-14 קיעאן נ' מדינת ישראל (11.1.15) התקבל ערעורו של נאשם, אשר הורשע בהסעת 8 שוהים בלתי חוקיים, ונידון ל-5 חודשי מאסר בפועל. בית המשפט המחוזי הקל בעונשו של הנאשם וגזר עליו 6 חודשי עבודות שירות.
ה. בעפ"ג (מח' י-ם) 2593-06-10 מדינת ישראל נ' ג'מיל (17.6.10), התקבל ערעור המדינה על קולת העונש והוחמר עונשו של נאשם אשר הורשע בהסעת 11 שוהים בלתי חוקים לתוך שטחי מדינת ישראל תמורת כסף. נידון לחמישה וחצי חודשי מאסר בפועל ועונשים נלווים.
ו. בת"פ (רמ') 10512-02-14 מדינת ישראל נ' עלי (24.11.14), הורשע נאשם בהסעת שב"ח ובהפרעה לשוטר. הנאשם הסיע 7 שב"חים באוטובוס ולא נשמע לשוטרים שכרזו לו לעצור. הנאשם צעיר, ללא עבר פלילי. נידון ל- 6 חודשי עבודות שירות ועונשים נלווים.
6
13. בחינת מדיניות הענישה הנוהגת מעלה כי במקרים בהם הורשעו נאשמים בעבירת נהיגה פוחזת ברכב הוטלו על נאשמים עונשים במנעד רחב כמפורט להלן:
א. בע"פ 8116/10 אבו עמאר נ' מדינת ישראל (10.3.11), נדחה ערעורו של הנאשם אשר הורשע בעבירות של נהיגה בפזיזות, היזק בזדון והעלבת עובד ציבור. הנאשם הגיע ברכבו סמוך למחסום ומשהתבקש על ידי החיילים במחסום לעצור החל להימלט בנסיעה מהירה והתנגש ברכב צבאי וגרם לנזק. נידון ל- 15 חודשי מאסר בפועל.
ב. ברע"פ 1545/14 סנד נ' מדינת ישראל (26.2.14), נדחתה בקשת רשות ערעור של נאשם אשר הורשע בעבירת נהיגה בפזיזות והכשלת שוטר. הנאשם נהג ברכב ובהגיעו למחסום יזום, לא ציית להוראות השוטרים והמשיך בנסיעה מהירה, תוך שאחד השוטרים נאלץ לקפוץ לשולי הכביש כדי לא להיפגע וכשהוא מזגזג בין רכבים. בבית משפט השלום נידון לקנס, פסילה ומאסר על תנאי. בית המשפט המחוזי קיבל את ערעור המדינה החמיר בעונשו והשית עליו 5 חודשי מאסר בפועל.
ג. בת"פ (מח' י-ם) 56703-03-16 מדינת ישראל נ' מחיסן (29.6.16), הורשע נאשם בעבירות של נהיגה פזיזה ורשלנית, תקיפת שוטר, הפרעה לשוטר ואי ציות לתמרור. העבירות בוצעו בעקבות ניסיון מנוסה של הנאשם לאחר שנתבקש לעצור על ידי שוטר. לנאשם עבר פלילי ותעבורתי. נידון ל- 6 חודשי עבודות שירות.
ד. בת"פ (מח' מרכז- לוד) 26490-09-14 מדינת ישראל נ' סרסור (26.1.16), הורשע נאשם בעבירות של נהיגה פזיזה ורשלנית, הכשלת שוטר ונהיגה בקלות ראש. הנאשם נסע נסיעה פראית, תוך סטייה לנתיב הנסיעה הנגדי, ובהמשך נמלט מהשוטרים בנסיעה פראית. הנאשם צעיר ללא עבר פלילי. נידון ל- 6 חודשי עבודות שירות.
ה. בת"פ (מח' נצ') 20722-03-14 מדינת ישראל נ' עדוי (28.6.16), הורשע נאשם בעבירת נהיגה פזיזה ורשלנית. הנאשם נמלט בנסיעה מהירה מהשוטרים אשר כרזו לו לעצור עד אשר נעצר על ידי המשטרה. הנאשם צעיר, ללא עבר פלילי. נידון למאסר על תנאי.
ו. בת"פ (טב') 21607-03-15 מדינת ישראל נ' נבון (5.6.16), הורשע נאשם בעבירות של נהיגה פוחזת ברכב, הפרעה לשוטר במילוי תפקידו, נהיגה ללא רישיון וללא ביטוח, נהיגה בשכרות, חציית אור אדום וסטייה מנתיב הנסיעה. הנאשם נהג במהירות מופרזת, חצה צומת באור אדום והתעלם מקריאות השוטרים לעצור, סטה מנתיבו, עקף רכבים ופרץ מחסון משטרתי. הנאשם צעיר ללא הרשעות קודמות. נידון ל- 4 חודשי עבודות שירות ועונשים נלווים.
7
14.
במסגרת הנסיבות הקשורות בביצוע העבירה (סעיף
15.
בהתאם לתיקון 113 ל
16. במקרה דנן, לא קיימים שיקולים אשר מצדיקים סטייה מהמתחם, לחומרה או לקולא.
גזירת העונש המתאים לנאשם
17. בגזירת העונש המתאים לנאשם, בגדרי מתחם העונש ההולם, יש להתחשב בנסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה (סעיף 40 יא'). במסגרת זו מן הראוי לתת את הדעת לכך שהנאשם יליד 1991, בן למשפחתה מרובת ילדים, והוא עזב את לימודיו בכדי לסייע בפרנסת משפחתו. הטלת עונש מאסר לריצוי מאחורי סורג ובריח תפגע בו ללא ספק. הנאשם הודה, לקח אחריות והביע חרטה על מעשיו. המעשים המתוארים בתיק העיקרי בוצעו באוגוסט 2014. לחובתו של הנאשם רישום פלילי קודם אחד משנת 2012 בעבירות של חבלה במזיד ברכב, החזקת כלי פריצה לרכב, גניבת רכב ופריצה לרכב בכוונה לגנוב. בגין עבירה זו ריצה הנאשם מאסר בן 6 חודשים בעבודות שירות. כמו כן לחובתו שתי הרשעות תעבורה.
18. עוד יש לתת את הדעת לשיקול הרתעת היחיד בגדרו של המתחם, וזאת בשים לב לכך שהנאשם ביצע את המיוחס לו לאחר שריצה מאסר בעבודות שירות וכן ביצע את העבירות בתיק המצורף לאחר שביצע עבירות דומות בתיק העיקרי ונעצר ונחקר בגינן.
8
19. באיזון בין השיקולים השונים, סבורני כי יש לגזור על הנאשם בגין כל אחד מן התיקים עונש מאסר בפועל לריצוי בדרך של עבודות שירות, וכי יש להורות שהעונשים ירוצו ביניהם חלק בחופף וחלק במצטבר, כך שסך הכול יישא הנאשם בעבודות שירות לתקופה המרבית, ללא ניכוי ימי מעצרו. כמו כן, בשל העבירות של נהיגה בשכרות ונהיגה פוחזת של רכב יש להטיל על הנאשם פסילה משמעותית של רישיון הנהיגה. כמו כן יש להטיל על הנאשם קנס כספי משמעותי, בגין שני התיקים גם יחד, תוך התחשבות במצבו הכלכלי.
סוף דבר
20. אשר על-כן, הנני גוזר על הנאשם את העונשים הבאים:
א. בגין התיק העיקרי (ת"פ 56522-07-15) - ארבעה חודשי מאסר בפועל.
בגין התיק המצורף (ת"פ 47340-05-16) - ארבעה חודשי מאסר בפועל אשר ירוצו חלקם בחופף וחלקם במצטבר. סה"כ ירצה הנאשם בגין שני התיקים שישה חודשי מאסר בפועל. עונש זה ירוצה בדרך של עבודות שירות. עבודות השירות תבוצענה בהתאם להמלצת הממונה. תחילת עבודות השירות ביום 8.1.17.
ב. 6 חודשי מאסר על תנאי, לבל יעבור הנאשם במשך שלוש שנים מהיום על עבירה של הסעת שב"ח או נהיגה פוחזת של רכב.
ג. 3 חודשי מאסר על תנאי, לבל יעבור הנאשם במשך שנה מהיום על עבירת הפרעה לשוטר או נהיגה בשכרות.
ד. קנס כספי בסך של 8,000 ₪ או 80 ימי מאסר תמורתו. הקנס ישולם ב- 10 תשלומים חודשיים שווים ורצופים, שהראשון שבהם ביום 1.2.17. לא ישולם תשלום כלשהו במועדו, תעמוד היתרה לפירעון מיידי.
ככל שקיימות הפקדות בתיקים האמורים או בתיקי המ"ת הקשורים אליהם, הרי שלאחר היות גזר הדין חלוט, ישולם הקנס מתוך ההפקדות, ויתרת הקנס כמפורט לעיל.
ה. פסילה בפועל מלקבל או להחזיק רישיון נהיגה לתקופה של 30 חודשים מהיום. הנאשם יפקיד את רישיון הנהיגה שברשותו או הצהרה מתאימה במזכירות בית המשפט.
9
ו. 12 חודשי פסילה על תנאי מלקבל או להחזיק ברישיון נהיגה לבל יעבור הנאשם במשך שנתיים מהיום עבירת הסעת שב"ח, נהיגה בשכרות או נהיגה פוחזת.
מזכירות בית המשפט תמציא העתק גזר דין לשירות המבחן ולממונה על עבודות השירות.
זכות ערעור לבית-המשפט המחוזי תוך 45 ימים.
ניתן היום, י"ט חשוון תשע"ז, 20 נובמבר 2016, בנוכחות הצדדים.
