ת"פ 54934/04/21 – מדינת ישראל נגד עבדאללה בקיראת
1
בפני |
כבוד השופט דוד שאול גבאי ריכטר
|
|
בעניין: |
מדינת ישראל |
|
|
ע"י ב"כ עו"ד מרים בן גל מפמ"י (פלילי) |
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
עבדאללה בקיראת (עציר) |
|
|
ע"י ב"כ עו"ד מחמד מחמוד |
הנאשם |
גזר דין |
כתב האישום המתוקן
הנאשם הורשע על-פי הודאתו בכתב אישום מתוקן בעבירות של התפרעות לפי סעיף 152 לחוק העונשין, התשל"ז-1977, ובעבירה של ניסיון תקיפת שוטר בצוותא, כשהתוקף מזוין בנשק קר, לפי סעיף 274(1)(2) ו-(3) לחוק בשילוב סעיפים 29(א) ו-25 לחוק. מעובדותיו של כתב האישום המתוקן עולה, כי ביום 16.4.2021 התרחשו התפרעויות במהלך חודש רמדאן במזרח ירושלים, שכללו יידוי אבנים, זיקוקים ובקבוקי תבערה לעבר כוחות הביטחון שהוצבו ברח' סולטאן סולימאן שבעיר. במהלך אירועים אלו, ליד שער שכם, יידה נאשם אבן בגודל כף יד, ממרחק של כ-40 מטרים לעבר כוחות משטרה ששהו אותה עת במקום לצורך הבטחת הסדר הציבורי, וברח מהמקום. בשלב זה, השוטר אמיר שהבחין במעשיו של הנאשם החל במרדף רגלי על מנת לעצרו. בשלב מסוים, תפס השוטר דוד את הנאשם והודיע לו שהוא עצור. הנאשם התנגד למעצרו בכך שניסה לבעוט בשוטרים, כשעשרות צעירים התגודדו ויידו אבנים לעבר הכוחות. בעקבות זאת, שוטר אחר בשם איליה, ירה לעבר הנאשם בשוקר חשמלי.
מהלך הדיון
2
הנאשם נעצר ביום האירוע, 16.4.2021, והיה עצור עד ליום 27.5.2021, אז שוחרר למעצר בית מלא בהחלטת חברי, כב' השופט אלעזר. בהמשך הוצג הסדר טיעון ללא הסכמה עונשית, לפיו תוקן כתב האישום והנאשם נשלח לתסקיר שירות מבחן (קיימת חובת תסקיר). אלא שבהמשך, ביום 11.8.2021 הוריתי על מעצרו של הנאשם עד לתום ההליכים נגדו, לאחר שהדבר נעשה לבקשתו ולבקשת סניגורו. הדיון נדחה מספר פעמים בשל מצוקת שירות המבחן שלא אפשרה עמידה בלוחות הזמנים שנקבעו, כשכל אותה עת, הנאשם עצור, למעשה עד היום.
תסקיר שירות המבחן
מהתסקיר שהוגש עולה כי הנאשם כבן 19, בן למשפחה נורמטיבית. הוא סיים 12 שנות לימוד עם תעודת בגרות מלאה והחל לעבוד. שירות המבחן העריך כי מדובר בצעיר שטרם גיבש את זהותו ומחפש קבוצת שווים להזדהות עמה. הנאשם קיבל אחריות למעשים והביע עליהם חרטה וצער, אם כי התקשה לבחון את המניעים לביצוע המעשים. במכלול השיקולים, ובהינתן ההערכה, כי הנאשם הוא צעיר נורמטיבי וחיובי, שאירוע זה אינו מאפיין אותו, המליץ שירות המבחן על עונש מציב גבולות בדמות מאסר קצר.
טיעונים לעונש
ב"כ המאשימה ביקשה להטיל על הנאשם עונש שלא יפחת מ-14 חודשים על בסיס מתחם המגיע עד 26 חודשים בהפנותה לפסיקה. ב"כ המאשימה טענה כי העבירות מסוג זה, בתקופה בה בוצעו, הפכו ל"מכת עיר", ועל בתי המשפט להחמיר בענישה במטרה להתריע נוספים מלהמשיך ולבצען.
הסניגור היפנה לת"פ 52455-04-21 מ"י נ' קוואסמה (מיום 8.8.2021) שם נגזרו על נאשם בנסיבות דומות ובתקופה הרלבנטית לביצוע העבירות כאן 5 חודשי מאסר וענישה נלווית וסבר שניתן להסתפק בימי מעצרו של הנאשם.
קביעת מתחם הענישה
אשר לערך המוגן - העבירות אותן ביצע הנאשם פוגעות בערך של ביטחון הציבור והשמירה על שלום האדם, חייו ורכושו.
אשר למידת הפגיעה בערך המוגן - עצם ההשתתפות באירוע אלים רב משתתפים כפי שתואר, יש בה חומרה, בוודאי לנוכח הסכנה המוחשית הנשקפת לכוחות הביטחון וליתר המצויים בשטח ההתפרעות.
אשר לנסיבות הקשורות בעבירה - מדובר בענייננו בחוסר שיקול דעת של הנאשם, שלדבריו, נקלע לאירוע, אך לאחר מכן לא עצר ולא בחר להתנתק ממנו, אלא נטל בו חלק פעיל, ואף היקשה על השוטרים שביקשו לעצור אותו. במעשיו סיכן באופן ממשי את השוטרים ואך בנס לא נגמר האירוע בנזק לנפש. הנאשם אחראי למעשיו.
3
אשר למדיניות הענישה הנוהגת - לרוב מוטלים עונשי מאסר ממשיים שאינם פוחתים מ-5 חודשים. בהקשר זה מפנה לעפ"ג (י-ם) 3148-02-16 מ"י נ' ג'ועבה (מיום 24.2.2016), שם נקבע מתחם שבין 8 ל-20 חודשים בנסיבות חמורות יותר של זריקת מספר רב של אבנים במהלך התפרעות; עפ"ג (י-ם) 30191-02-15 מ"י נ' אגרוף (31.3.2015), שם נקבע בנסיבות דומות מתחם שבין 7 ל-11 חודשי מאסר ונגזרו בפועל 11 חודשים לאדם בעל עבר פלילי ותנאי (העונש שנגזר לא כלל את המאסר המותנה שהופעל) שיידה מספר רב של אבנים במהלך התפרעות תוך הפת הוראה חוקית; עפ"ג (י-ם) 21523-08-15 מ"י נ' ענאתי (מיום 14.10.2015), שם נקבע מתחם ענישה של בין 6 ל-15 חודשי מאסר בנסיבות דומות מאוד, והעונש הוחמר ל-9 חודשי מאסר בפועל.
מתחם הענישה - בהינתן כל האמור, אני סבור כי מתחם ענישה בין 6 חודשי מאסר ל-15 חודשי מאסר ראוי ונכון.
נסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה - מדובר בנאשם צעיר לימים ללא עבר פלילי, בתחילת חייו הבוגרים. הוא קיבל אחריות למעשים, וחייו הנורמטיביים עד כה, מעידים כי האירוע חריג להתנהלותו.
המיקום במתחם - נוכח כל האמור יש למקם את הנאשם בחלק הראשון של המתחם. עניינו שונה מעניינו של קואסמה אליו היפנה הסנגור וזאת לחומרה.
גזירת הדין
נוכח זאת גוזר על הנאשם את העונשים הבאים
א. 6 חודשי מאסר בניכוי ימי מעצרו ע"פ רישומי שב"ס שיכריעו;
ב. 8 חודשי מאסר שלא ירוצו אלא אם יעבור הנאשם בתוך 3 שנים מיום שחרורו עבירה של תקיפת שוטר בנסיבות מחמירות או ניסיון לעוברה;
ג. 5 חודשי מאסר שלא ירוצו אלא אם יעבור הנאשם בתוך 3 שנים מיום שחרורו עבירה של השתתפות בהתפרעות;
ד. 2,500 ₪ קנס או 10 ימי מאסר תמורתו אם לא ישולם. הקנס ישולם עד ליום 1.3.2022. יש לקזז את הקנס מההפקדה שבתיק המעצר על אף כל הודעה עיקול ככל שקיימת. ככל שקיימת יתרת זכות ללא עיקולים, ניתן להשיב.
יש לשלוח לשירות המבחן.
זכות ערעור כחוק.
4
ניתן היום, כ' חשוון תשפ"ב, 26 אוקטובר 2021, במעמד הצדדים.
