ת"פ 52581/03/18 – מדינת ישראל נגד מוחמד בדר
בית משפט השלום בירושלים |
|
ת"פ 52581-03-18 מדינת ישראל נ' בדר(אחר/נוסף)
|
17 יולי 2019 |
בפני כב' השופט יצחק שמעוני |
|
1
|
|
|
בעניין: |
מדינת ישראל ע"י ענף תביעות מחוז ירושלים
|
|
|
|
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
מוחמד בדר ע"י ב"כ עוה"ד נאיל זחאלקה
|
|
|
|
הנאשמים |
גזר דין |
2
כתבי האישום והסדר הטיעון
1.
הנאשם, תושב ירושלים יליד שנת 1985, הורשע על פי הודאתו,
במסגרת הסדר טיעון, הסגת גבול כדי לעבור עבירה ובגניבה, עבירות לפי סעיף
הסדר הטיעון הוצג בדיון מיום 27.01.2019. סוכם, כי כתב האישום יתוקן, הנאשם יודה ויורשע בעבירות בכתב האישום המתוקן ויישלח לשירות המבחן לצורך הכנת תסקיר. לא הייתה הסכמה לעניין העונש וסוכם כי הצדדים יהיו חופשיים בטיעוניהם.
מעובדות כתב האישום המתוקן עולה, כי בין יום 08.03.2018 בשעות הצהריים, ליום 09.03.2018 בשעה 14:00, הגיע הנאשם למתחם של ויקטור מיכאל (להלן: "המתלונן"), ברחוב המלאך הלבן 5 בשכונת אבו טור בירושלים (להלן: "הבית"). עם הגיעו למתחם, ניגש הנאשם לחנייה המקורה של הבית אשר על חלקה בנוי מחסן שלו חלון הפונה לרחוב, ודלת הפונה לחלקה הפנימי של החנייה המקורה (להלן: "המחסן"), ונכנס פנימה. לאחר כניסתו, לקח הנאשם מהמחסן מסור חשמלי, מברגה של חברת 'ניקיטה', מקדחה של חברת 'בוש' ודיסק של חברת 'ניקיטה' (להלן: "הרכוש"). שוויו של הרכוש מוערך ב-2,500 ₪.
תסקיר שירות המבחן
2. מתסקיר שירות המבחן מיום 20.05.2019. עולה, כי הנאשם זומן לפגישה בשירות, אך הוא לא הגיע לשירות ולא הודיע דבר. בהמשך נוצר קשר עם אחיו, אשר מסר כי הנאשם משתמש בסמי רחוב מסוג "נייס גאי" ועל כן אינו מסוגל להגיע לפגישה בשירות. האח העריך כי הנאשם זקוק למסגרת אינטנסיבית בכדי שיוכל להיגמל מסמים, וטרם גמילה לא יוכל להגיע לפגישה בשירות.
שירות המבחן ציין, כי הנאשם מוכר לו משנים קודמות. נמסר, כי הנאשם הופנה בפעם האחרונה לקהילה טיפולית לשם גמילה מסמים, וזאת לאחר ניסיונות רבים של שירות המבחן לסייע לו. בפעם האחרונה, הופנה הנאשם ביום 17.05.2018 לקהילה טיפולית לגמילה מסמים "אלפאטאם" בטייבה. לאחר יומיים הוא הורחק מהקהילה הטיפולית עקב התנהגות אלימה כלפי מטופלים אחרים. בעקבות זאת, בא השירות בהמלצה להאריך את מעצרו של הנאשם עד תום ההליכים נגדו מאחר שהתרשם כי אינו בשל, והוא נעדר כוחות להליך טיפולי משמעותי לו הוא זקוק. שירות המבחן ציין, כי התרשמות זו התחזקה לאור המתואר. שירות המבחן ציין כי לאור האמור אין בידו להגיש תסקיר אודות הנאשם.
3
הטיעונים לעונש
3. ב"כ המאשימה טען, כי במעשיו פגע הנאשם בקניינו ובתחושת ביטחונו של המתלונן. לשיטת ב"כ המאשימה, מתחם העונש ההולם במקרה זה עומד על 6-12 חודשי מאסר בפועל. הוא ציין כי לחובת הנאשם הרשעות קודמות בעבירות חמורות, לרבות עבירות שוד. הוא ציין, כי מעשי הנאשם בוצעו לאחר שזה ריצה מאסרים ארוכים בגין עבירות קודמות, עובדה המלמדת כי אין על הנאשם מורא מפני הדין. התסקיר שניתן בעניינו של הנאשם, שלילי מאוד וכי נכתב, בו בין היתר, שהנאשם השתמש בסמים והורחק מקהילה טיפולית עקב אלימות כלפי מטופלים. לאור האמור, ביקש ב"כ המאשימה למקם את הנאשם ברף העליון של המתחם ולהטיל עליו 11 חודשי מאסר בפועל, מאסר על תנאי, קנס, ופיצוי למתלונן.
ב"כ הנאשם הדגיש כי לא תישמע מפיו טענה שיש בה משום הקלת ראש במעשי הנאשם. עם זאת, הוא מבקש מבית המשפט להתייחס למעשים בפרופורציות הנכונות. לטענתו, מדובר בנאשם בעל נסיבות חיים קשות אשר התדרדר לשימוש בסמים. נטען, כי העונש המקסימלי של העבירות הוא שנתיים מאסר, כי מדובר במעשה אחד והעבירות שלובות זו בזו. לשיטתו, מתחם העונש ההולם במקרה דנן עומד החל ממאסר על תנאי ועד שישה חודשי מאסר בפועל. לצורך ביסוס טענתו לעניין מתחם הענישה, הפנה ב"כ הנאשם למספר פסקי דין ובין היתר ל- ת.פ. 57386-04-13, ו- 43755-04-17. לעניין העונש המתאים טען, כי יש להסתפק בעונש מאסר שיסתכם בתקופת המעצר אותה ריצה הנאשם - חודשיים ימים. כמו כן הוא ציין, כי מאז שחרורו ממעצר, מצוי הנאשם בתנאי מעצר בית מלא בבית הוריו וכי בתקופה זו לא הפר את התנאים ולא ביצע עבירות נוספות, ויש לקחת עובדות אלה בחשבון. לאור האמור, ביקש ב"כ הנאשם להסתפק כאמור בעונש המעצר שריצה הנאשם במשך חודשיים, ובנוסף להטיל עליו מאסר מותנה על מנת שיירתע מביצוע עבירות נוספות. לדבריו, דבר זה נדרש גם לאור טיבן של העבירות ולאור העובדה כי חלפו חמישה עשר חודשים מאז ביצוע העבירות.
דבר הנאשם: הנאשם בדבריו האחרונים לבית המשפט הביע צער על מעשיו והתחייב שלא עליהם, וכי הוא מבקש הזדמנות. הנאשם ציין, כי טיפל בהוריו, אביו נפטר כאשר שהה בכלא וכי הוא מפרנס את שבע אחיותיו.
מתחם העונש ההולם
4
4.
בהתאם לסעיף
הערכים החברתיים שנפגעו במקרה זה הם שמירת רכושו, פרטיותו, שלוותו וקניינו של הפרט, הגנה על תחושת הביטחון של הציבור והגנה על הסדר הציבורי.
בתי המשפט הדגישו את חומרתן של עבירות מסוג זה שבהן הורשע הנאשם, אשר בנוסף לפגיעתן ברכוש, פוגעות באופן קשה גם בפרטיותו של אדם ובתחושה כי ביתו של אדם הוא מבצרו. כמו כן, ביצוע עבירות מסוג זה מטיל מורא על הציבור ומערער את תחושת הביטחון האישית של אדם המגלה כי חפציו האישיים, היקרים והסנטימנטליים ביותר עלולים ליפול לידיו של זר. כמו כן, בעבירות אלה קיים סיכון אינהרנטי להתדרדרות האירוע למעשי אלימות ולפגיעה פיזית בחיי אדם.
מידת הפגיעה בערכים המוגנים במקרה דנן היא ברף הבינוני, בשים לב לכך שהעבירות בוצעו באור יום, ולעובדה שתוך כדי ביצוע העבירה לא בוצע מעשה פריצה או אלימות, והעבירות לא בוצעו תוך תחכום רב. מנגד, יש לשים לב לעובדה כי נגנב רכוש בשווי ממשי, אך עם זאת לא בשווי רב מאוד, אשר עומד על פי ההערכה על 2,500 ₪.
במקרה דנן, שתי העבירות בוצעו כחלק מתוכנית עבריינית אחת, ולפיכך, על פי מבחן הקשר ההדוק, יש לקבוע מתחם אחד לשתי העבירות.
המאשימה עתרה למתחם שנע בין 6 ל- 12 חודשי מאסר בפועל, וביקשה למקם את הנאשם ברף הגבוה ולהטיל על הנאשם עונש של 11 חודשי מאסר בפועל. מנגד, טען הסנגור כי המתחם נע בין מאסר על תנאי ועד מאסר בפועל של שישה חודשים והגיש פסיקה בהתאם -
- ת"פ 43755-04-17 מדינת ישראל נ' רון ביטון (ניתן ב-01.01.19) - נקבע מתחם של 6-12 חודשי מאסר בפועל. על הנאשם נגזרו שישה חודשים מאסר בפועל, שישה חודשים מאסר על תנאי ועונשים נוספים.
- ת"פ 20828-01-18 מדינת ישראל נ' אבנר בן צור (ניתן ב- 04.03.2019) - דובר בשני כתבי אישום שעניינם עבירות דומות למקרה דנן ועבירות נוספות. נקבע מתחם החל ממאסר של מספר חודשים ועד 24 חודשים מאסר בפועל. נקבע עונש של 33 חודשי מאסר בפועל, הפעלת מאסר על תנאי ועונשים נוספים.
5
- ת"פ
30610-11-14 מדינת ישראל נ' חדר אלחסוני (ניתן ב-07.07.2014) - הנאשם הורשע
במסגרת הסדר טיעון בעבירה של הסגת גבול פלילית על פי סעיף
- ת"פ 8575-01-18 מדינת ישראל נ' אבו בלאל (ניתן ב-15.05.2019) - הנאשם הורשע על פי הודאתו בפריצה לבניין שאינו דירה, גניבה והיזק בזדון. דובר באירועים שונים ונקבעו ארבעה מתחמים, מתחם לכל אירוע. המתחמים שנקבעו הם החל מ-3 ועד 10 חודשי מאסר בפועל. נגזר על הנאשם עונש של חמישה חודשי מאסר שירוצו בעבודות שירות ועונשים נוספים.
- ת"פ 62807-12-13 מדינת ישראל נ' אמית בראון (ניתן ב- 23.12.2018) - עבירות של הסגת גבול וגניבה. נקבע מתחם של 6-15 חודשי מאסר לריצוי בפועל. נגזר על הנאשם עונש של שישה חודשי מאסר בפועל ועונשים נוספים.
בהתחשב בעקרון ההלימה כמהווה עקרון מנחה בענישה, בהתחשב בערכים המוגנים שנפגעו ובמידת הפגיעה בהם, ובהתחשב בנסיבות העניין ובענישה הנוהגת, אני סבור כי מתחם העונש ההולם במקרה שלפניי עומד על 6 חודשי מאסר ועד 12 חודשי מאסר בפועל.
העונש המתאים
5.
בהתאם לסעיף
לחומרה, לחובת הנאשם עבר פלילי עשיר ומכביד. לחובתו שבע הרשעות שונות אשר חלקן מורכב ממספר עבירות, ואשר בגינן ריצה מספר מאסרים ממושכים בפועל. בין העבירות בהן הורשע הנאשם: שתי עבירות שוד, תקיפה, החזקת כלי פריצה, ניסיון לגניבת רכב, גניבת רכב, נהיגה ללא רישיון, ניסיון לפריצה לרכב, מספר עבירות של סיכון אדם בנתבי תחבורה, התפרעות שסופה נזק, השתתפות בהתפרעות, ניסיון לתקיפת שוטר כשהתוקף מצויד בנשק חם/קר.
המאסרים הממושכים שריצה הנאשם לא הביאו אותו לבצע שינוי בחייו, או לכל הפחות לנסות להביא לשינוי כזה. הנאשם לא שיתף פעולה עם שירות המבחן והינו משתמש קבוע ומכור לסמי רחוב. כמו כן הוא סולק מתוכנית טיפול לגמילה מסמים אשר שולב אליה במסגרת שירות המבחן, לאחר שתקף מטופלים אחרים. כל אלה יש בהם כדי להעיד על מסוכנות רבה ומיידית של הנאשם.
לקולה, הנאשם הודה וחסך מזמנו של בית המשפט. כמו כן מצאתי להתחשב בנסיבות חייו הקשות של הנאשם כפי שעולה ממצבו הנוכחי ומדברי הסנגור.
6
בשקלול
השיקולים לחומרא ולקולא ניכר, כי אין מנוס מלקבוע עונש מאסר אשר יהלום את הוראות
סעיף
סוף דבר
6. לנוכח כל האמור, אני גוזר על הנאשם את העונשים הבאים:
א. 6 חודשי מאסר בפועל בניכוי ימי מעצרו. הנאשם יתייצב בכלא "ניצן" ברמלה ביום 8.9.19 בשעה 08:30 לריצוי עונשו.
ב. מאסר על תנאי למשך 6 חודשים, הנאשם לא ירצה עונש זה אלא אם יעבור תוך שנתיים מהיום על אחת העבירות בהן הורשע.
ג. קנס כספי בסך 2,000 ₪ או מאסר של 20 יום תחתיו. הקנס ישולם ב-10 תשלומים שווים החל מיום 1.9.19 ובכל 1 לחודש שלאחריו
ד. פיצוי למתלונן עת/1 בסך 2,500 ₪. הפיצוי יופקד בקופת בית המשפט בעשרה תשלומים שווים החל ביום1.9.19 ויועבר למתלונן על פי הפרטים שימסרו ע"י המאשימה.
העתק ישלח לשירות המבחן.
זכות ערעור לבית המשפט המחוזי תוך 45 יום מהיום.
ניתנה והודעה היום י"ד תמוז תשע"ט, 17/07/2019 במעמד הנוכחים.
|
יצחק שמעוני, שופט |
