ת"פ 51165/08/19 – מדינת ישראל נגד ג'מאל זיבק,באמצעות בא כוחו עו"ד יוסף חורי
בית משפט השלום בחיפה |
|
ת"פ 51165-08-19 מדינת ישראל נ' זיבק(עציר) |
|
1
בפני |
כבוד השופט שלמה בנג'ו
|
|
בעניין: |
|
|
|
המאשימה |
מדינת ישראל |
|
נגד
|
|
|
הנאשם
|
ג'מאל זיבק (עציר) |
גזר דין |
כתב האישום:
הנאשם הורשע על פי הודאתו
בעובדות כתב האישום, בתשע עבירות של סחר בסמים מסוכנים - עבירה לפי סעיף
לפי עובדות כתב האישום בהן הודה הנאשם, בתאריכים 1.8.19, 4.8.19, 5.8.19 ו-6.8.19, ביצע הנאשם 9 עסקאות של סם מסוכן מסוג הרואין, במשקלים ובסכומים שונים, כמפורט בכתב האישום.
טענות הצדדים:
2
ב"כ המאשימה, עמד על חומרת מעשיו של הנאשם, על הערכים המוגנים שנפגעו כתוצאה ממעשיו של הנאשם, וטען כי מתחם העונש הראוי לעבירת סחר בסמים נע בין 18 ל-36 חודשי מאסר בפועל.
על יסוד מדיניות הענישה, ונסיבות הקשורות בביצוע העבירה, ובהעדר אפיק שיקומי בעניינו של הנאשם, עתר ב"כ המאשימה, להטיל על הנאשם מאסר בפועל, ברף העליון של המתחם, הפעלת מאסר מותנה (12 חודשים), התלוי ועומד לחובתו של הנאשם, הטלת מאסר מותנה מרתיע, קנס, ופסילת רישיון נהיגה.
מנגד, עמד הסניגור, על כך שמדובר באדם המכור לסמים קשים, אשר סחר בסמים, בין היתר על מנת שהכספים ישמשו אותו, לרכישת סם עבורו.
הסניגור טען, כי יש גם טעם נפגם בכך שהמשטרה הבחינה בסחר המתבצע כמעט מדי יום, וביצעה תצפית על העסקאות, וחרף זאת, אפשרה את המשך ביצוען של 9 עסקאות הסם.
לשיטת הסניגור, מדובר באירוע כולל אחד, ומתחם העונש ההולם בגינו, נע בין 9 חודשים ועד ל-20 חודשים.
הסניגור הפנה לנסיבות חייו של הנאשם, טען כי הנאשם רוצה לפתוח פרק חדש בחייו, וביקש בסופו של דבר, שבית המשפט יגלה התחשבות מירבית בעונשו של הנאשם, כמי שמבקש להיגמל מהסם הקשה.
דבר הנאשם בטרם מתן גזר הדין:
הנאשם הביע חרטה, ביקש סליחה, טען כי הוא רוצה להשתקם ולגדל את בנו יחידו, אשר לעת הזו מגדלת אותו אחותו.
דיון והכרעה עונשית:
אירוע אחד או מס' אירועים
(סעיף
שני הצדדים טענו, כי מדובר באירוע אחד וכך גם יתייחס לכך בית המשפט.
3
הערך החברתי שנפגע ומידת
הפגיעה בו (סעיף
אין צורך להכביר מילים, אודות נגע הסמים וההשלכות הקשות שיש לסחר ושימוש בסם. הסם פוגע קשות בבריאות המשתמשים, ולא אחת, הופך מכורים אליו, לצל אדם. בנוסף, ידועה הזיקה ההדוקה, בין נגע הסמים לבין התחוללותה של פשיעת רכוש, פשיעה אלימה ועוד, ותוך כדי כך, פגיעה בביטחון האוכלוסייה, בשל פשיעה זו (ע"פ 3117/12 ארביב נ' מדינת ישראל (2012)).
מעשיו של הנאשם, פגעו בערכים המוגנים הללו, ברמה הבינונית - גבוהה.
מדיניות הענישה (סעיף
בפסיקה, הודגש הצורך החברתי, לעשות למיגור נגע הסמים, בכלל, והסחר בסמים, בפרט, תוך העמדת שיקולי ההרתעה והגמול, במרכז הבמה, מתוך הבנה, כי הסחר בסם מסוכן, מחולל פשיעה, מסכן חיי אדם, ופוגע בבריאות המשתמשים בו (רע"פ 7996/12 אליהו יוסף נ' מדינת ישראל (2013)).
מנעד הענישה בעבירות של סחר בסמים, רחב. ניתן למצוא קשת רחבה ביותר של עונשים, הנעים מעונשי מאסר צופים פני עתיד ועד לעונשי מאסר ממושכים. מנעד הענישה מושפע מנסיבות ביצוע העבירות, סוג הסם, והכמות הנסחרת. ככל שמדובר בסחר בסמים המכונים 'קשים', כדוגמת קוקאין והירואין, הענישה נוטה להחמרה:
4
· ברע"פ 126/15 טל חביף נ' מדינת ישראל - דחה בית המשפט העליון בקשת רשות ערעור לנאשם, שנדון ל- 20 חודשי מאסר בפועל, בגין 3 עסקאות בהם סחר בקוקאין (במשקלים 0.3901 גרם נטו, 0.8179 גרם נטו ו2.2056 גרם נטו) ואישר את העונש שנגזר. יצוין, כי באותו עניין הייתה "התקדמות שיקומית מרשימה" בשנה האחרונה, טרם גזירת העונש, מצד הנאשם עד לגזירת דינו (פיסקה 9 להחלטה). בית המשפט העליון לא ראה בכך נסיבה לקולה שבכוחה להפחית, בנסיבות, את העונש שנגזר על הנאשם, תוך שציין, כי "...ממילא ידוע כי ישנם מקרים רבים אחרים בהם מאסרים בפועל נותרו על כנם על אף התקדמות שיקומית..." (פיסקה 11 להחלטה).
· ברע"פ 8408/15 שמעון חביב נגד מדינת ישראל - דחה בית המשפט העליון בקשת רשות ערעור של נאשם ואישר את העונש שנגזר עליו. הנאשם הורשע על פי הודאתו בעבירת של סחר בסם מסוכן והחזקת סמים שלא לצריכה עצמית. באותו מקרה סחר הנאשם בכמויות של 1.1 גרם קוקאין, ומעל 5 גרם קוקאין וכן החזיק כ-15 גרם קוקאין ברכבו ונדון ל-17 חודשי מאסר בפועל;
· ברע"פ 7681/13 דקה נגד מדינת ישראל - דחה בית המשפט העליון בקשת רשות ערעור של נאשם ואישר את העונש - 10 חודשי מאסר בפועל בגין שתי עסקאות של סחר בהרואין (במשקלים 1.33 גרם נטו ו1.48 גרם נטו);
· ברע"פ 2122/13 דבש נגד מדינת ישראל - דחה בית המשפט העליון בקשת רשות ערעור ואישר את העונש שנגזר על הנאשם - 16 חודשי מאסר בפועל בגין כל אחת מהעסקאות. הנאשם הורשע בביצוע שתי עסקאות סמים מסוג קוקאין (במשקלים 2.47 גרם נטו ו- 3.95 גרם נטו);
· בע"פ (מחוזי חיפה)28213-12-15 מדינת ישראל נ' צציאשוילי - התקבל ערעור המדינה, והוחמר עונשו של נאשם מ-12 חודשי מאסר בפועל ל-18 חודשי מאסר בפועל, בגין עבירות של קשירת קשר לביצוע פשע, סחר בצוותא של סם מסוג קוקאין במשקל של 7.1715 גרם נטו;
· בת"פ (מחוזי ת"א) 48731-11-14 מדינת ישראל נ' ביטון ואח' - הורשע הנאשם על יסוד הודאתו בעבירות של קשירת קשר לסחר בסמים, וסחר בסמים. כמו כן צורף תיק נוסף של החזקת סמים לצריכה עצמית ושלא לצריכה עצמית. בית המשפט המחוזי קבע בנוגע לתיק העיקרי מתחם עונש הנע בין 11 ל-29 חודשי מאסר וביחס לתיק הצירוף קבע מתחם של 10-24 חודשי מאסר. בסופו של יום נידון הנאשם ל- 13 חודשי מאסר בפועל.
5
· בעפ"ג (מחוזי ב"ש) 23993-08-12 צברי נ' מדינת ישראל (2013) - נדון נאשם, בעל עבר פלילי לא מכביד, בשתי עבירות סחר בסם "קל" יותר מנדוננו, סם מסוג חשיש, נקבע מתחם שנע בין 14-24 ח' והוטל עליו עונש כולל של 42 ח' מאסר.
נסיבות שקשורות בביצוע העבירה
(סעיף
הנאשם סחר בסם קשה מסוג הירואין.
הסחר היה בכמויות שנעו בין 0.217 גר' נטו (אישום מס' 7) ועד ל- 1.694 גר' נטו (אישום מס' 6), תמורת תשלום שנע בין 50 ₪ ועד ל- 200 ₪.
מדובר במי שסחר בסם, תוך תכנון ומחשבה תחילה בתשע הזדמנויות שונות.
האינטנסיביות של העסקאות, אשר נעשו בפרק זמן של מספר ימים עוקבים, מלמדים על מי שפעל באופן שיטתי, וסחר בסם כדרך שבשגרה, כשהסם זמין לו ובהישג יד.
הנזק הטמון בעבירות שבוצעו הינו גדול ופוטנציאל הנזק הבריאותי והחברתי-בטחוני, אף הוא ניכר בהיות הסם מחולל פשיעה, וראו דברי בית המשפט העליון בע"פ 7952/15 מדינת ישראל נ' אילון ישראל שץ (2016), שם בפיסקה 42 והאסמכתאות שם.
הנאשם היה המבצע הבלעדי של העבירה, הוא זה שסחר בסמים, והגיע בכל העסקאות, לגן המשחקים הסמוך לבית ספר "אחווה" בחיפה, על מנת לבצע את עסקת הסם עם הרוכשים השונים.
מעובדות כתב האישום, המשמשות בסיס לגזירת הדין, עולה, מדובר במי שסחר בסמים, בעבור בצע כסף.
מתחם העונש ההולם (סעיף
6
מתחם העונש ההולם את נסיבות המקרה, בגין כל חטיבת האירועים שבכתב האישום, נע בין 12 ל- 26 חודשי מאסר בפועל, לצד עונשים נלווים, הכוללים, מאסר מותנה מרתיע ומשמעותי, ועונשי פסילה.
חריגה ממתחם העונש ההולם
לקולה או לחומרה (סעיפים
לא הונחה תשתית שיקומית טיפולית, המניחה בסיס לחריגה ממתחם העונש ההולם לקולה. כמו כן, לא מצאתי בסיס לחרוג לחומרה מהמתחם.
נסיבות שאינן קשורות בביצוע
העבירה (סעיף
הנאשם יליד 1966, אב לילד קטין.
מעיון בגיליון הרשעותיו, עולה, כי מדובר בנאשם בעל עבר פלילי עשיר ומכביד, המחזיק 17 הרשעות קודמות, בעבירות מגוונות, הכוללות עבירות אלימות, רכוש, עבירות בתחום הסמים, הכוללות החזקת סמים, וסחר בסמים, אותן ביצע הנאשם, לפי הרישום, עוד בשנת 1993, הנאשם ריצה עונשי מאסר.
לאחרונה, בשנת 2017, נשפט על עבירות דומות של סחר בסמים, ונשפט לתקופה של 24 חודשים, ותלוי ועומד נגדו מאסר מותנה בן 12 חודשים.
מדובר, לפי דבריו, במי שנסיבות חייו קשות, הוא מוכר לרשויות הרווחה, כמכור לסמים, אשר עושה שימוש תדיר בסם, ואשר במשך חייו, לא היה באפיק שיקומי. עם זאת, נפסק, לא אחת, כי נוכח חומרתן הרבה של עבירות הסמים בכלל, ועבירות סחר והפצת הסמים, בפרט, שיקולי הרתעה וגמול מקבלים את מעמד הבכורה, ושיקולים אישיים נסוגות מפניהן (ע"פ 1274/16 אסמעא עווד נ' מדינת ישראל (2016), שם בפיסקה 10).
עוד נטען, כי תמורת מכר הסם שימשה אותו לרכוש גם לעצמו סמים.
7
הנאשם הודה בעובדות כתב האישום, חסך מזמנו של בית המשפט, והביע חרטה על מעשיו. כמו כן, הביע תקווה להתנקות מהסם על מנת לעלות על דרך הישר ולגדל את בנו.
כמו כן, נתתי דעתי לטענות הסניגור ביחס לשפיטתם של אחרים מאותה תחנת סמים במסגרת ת"פ 34089-08-19, מדינת ישראל נ' חילו ואח' (6/9/19). עם זאת, יצוין, כי שם דובר בהסדר טיעון, אשר חזקה על המדינה, כי הגיעה אליו, על יסוד טיבו של חומר הראיות ושיקולים נוספים. בנוסף, היקף הסחר שם היה קטן באופן משמעותי ביותר ביחס לנדוננו (הנאשם שם ביצע 3 עבירות סחר; והנאשמת עבירה אחת).
העונש המתאים (סעיף
לאחר שנתתי דעתי, מחד לפגיעה בערכים המוגנים, למידת הפגיעה בהם, למידת האשם שהפגין הנאשם כשסחר בסמים בתדירות יומיומית, כעולה מעובדות כתב האישום בהן הודה, לסוג הסם, שהוא מהחמורים והקשים בפק' הסמים, למשקלו, לעברו של הנאשם, למדיניות הענישה הנוהגת, ונתתי דעתי, מאידך, לנסיבותיו האישיות של הנאשם, להודאה והחיסכון בזמן שיפוטי יקר, להבעת החרטה, סבורני כי יש להטיל על הנאשם עונש מאסר בפועל, מידתי מוחשי ומרתיע.
אשר להפעלת המאסר המותנה,
ככלל, לפי הוראות החוק, יש להפעיל מאסר מותנה במצטבר לעונש המאסר המוטל על הנאשם
(סעיף
כן, מי שהוטל עליו עונש מאסר,
בשל עבירה נוספת, והופעל נגדו עונש המאסר על תנאי, יישא ב-2 תקופות המאסר, בזו אחר
זו, זולת אם בית המשפט, שהרשיעו בשל העבירה הנוספת, הורה, מטעמים שיירשמו, ששתי
התקופות, כולן או מקצתן, יהיו חופפות (סעיף
8
כנגד הנאשם מאסר מותנה, בן 12
חודשים, שהוטל עליו במסגרת ת"פ 13398-09-16. מדובר היה בשישה אישומים של סחר
בסמים, הדומים בנסיבותיהם, לאופי הסחר נשוא כתב האישום הנוכחי. על הנאשם, הוטל
באותו גזר דין, מאסר לתקופה של 24 חודשים, ולצד זאת, כאמור, 12 חודשי מאסר מותנים,
שלא יעבור עבירה מסוג פשע, מתחום
יחד עם זאת, מדובר במאסר מותנה ארוך ומשמעותי, צבירתו במלואו לעונש שיוטל על הנאשם, תוביל לעונש מאסר ארוך שלא יהא בו פתח של תקווה לנאשם. לכן, על מנת ליתן לנאשם צוהר שיקומי, לא ימוצה עמו הדין, בתקווה, שהצהרותיו המילוליות, יהפכו למעשים ממשיים, והוא ייתן אל ליבו את הדברים שהוא עצמו נשא בבית המשפט, יעשה לגמילתו בתוככי בית הסוהר, יתקן את דרכיו, וישוב לחברה כאדם נורמטיבי מן השורה.
בהקשר זה, הנני ממליץ לשירות בתי הסוהר, לשבץ את הנאשם באגף לנגמלים מסמים מסוכנים, ולעשות ככל האפשר, לשילובו במערך טיפולי שיקומי. תוך תקווה כי תצלח דרכו של הנאשם.
אשר על כן, אני גוזר על הנאשם את העונשים הבאים:
א. 20 חודשי מאסר בפועל.
ב. מפעיל עונש מאסר מותנה של - 12 חודשים מת"פ 13398-09-16, חלקו בחופף וחלקו במצטבר.
ג. הנאשם ירצה בסך הכל - 26 חודשי מאסר בפועל מיום מעצרו - 17/8/19.
ד. מאסר
על תנאי לתקופה של 13 חודשים, למשך 3 שנים, והתנאי הוא, כי הנאשם לא יעבור עבירה
מסוג פשע, בניגוד ל
ה. מאסר
על תנאי לתקופה של 6 חודשים, למשך 3 שנים, והתנאי הוא כי הנאשם לא יעבור עבירה
מסוג עוון, בניגוד ל
ו. על
פי הסמכות הנתונה לי מכח הוראות סעיף
ז. הפסילה תימנה החל מיום שחרורו של הנאשם מהכלא.
ח. לצורך חישוב הפסילה, הנני מבהיר, כי הואיל ומדובר במי שלא הורשה מעולם לנהיגה מירוץ הפסילה, ייחל עם שחרורו של הנאשם מהכלא, ללא צורך בהפקדה.
9
ט. 4 חודשי פסילה על תנאי למשך 3 שנים והתנאי שהוא שהנאשם לא יעבור, בתוך תקופה זו, עבירה לפי פק' הסמים המסוכנים ו/או לא יעבור בתוך תקופה זו, עבירה של נהיגה בשכרות ו/או נהיגה תחת השפעת אלכוהול.
י. המזכירות תודיע למשרד הרישוי על צו הפסילה.
יא.מכח
הסמכות הנתונה לי לפי הוראות סעיף
יב. המוצגים יושמדו.
יג. צו ההשמדה ייכנס לתוקף לאחר סיום ההליכים המשפטיים בתיקים הקשורים.
זכות ערעור תוך 45 יום לבית המשפט המחוזי.
ניתן היום, ט' טבת תש"פ, 06 ינואר 2020, במעמד הצדדים.
