ת"פ 48148/05/14 – משטרת ישראל תביעות- שלוחת רמלה נגד מוסא ג'אבר
בית משפט השלום ברמלה |
|
ת"פ 48148-05-14 משטרת ישראל תביעות- שלוחת רמלה נ' ג'אבר
|
|
1
בפני |
כב' השופט ד"ר עמי קובו, סגן הנשיאה
|
|
בעניין: |
משטרת ישראל תביעות- שלוחת רמלה
|
|
|
|
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
מוסא ג'אבר
|
|
2
|
|
הנאשם |
ב"כ המאשימה: עוה"ד אורית מנצ'יקובסקי, מיכל בן דוד והילה הראל כחולי
ב"כ הנאשם: עו"ד מוחמד עווד
גזר דין |
רקע
1. הנאשם הורשע בהתאם להודאתו בעובדות כתב האישום בעבירות כדלקמן:
א.
המסיע ברכב תושב זר השוהה שלא כדין, לפי
סעיף
ב.
הסעת נוסעים בשכר, לפי סעיף
2. על-פי המתואר בעובדות כתב האישום, ביום 4.1.14 הסיע הנאשם ברכבו ארבעה שוהים בלתי חוקים בתמורה לסך של 50 ₪ עבור כל אחד מהנוסעים.
3. הצדדים הגיעו להסדר דיוני, לפיו הנאשם הודה והורשע בכתב האישום ונשלח לקבלת תסקיר שירות מבחן. המאשימה הצהירה כי ככל שהתסקיר יהיה חיובי היא תגביל עצמה לעתירה של מאסר בעבודות שירות.
תסקיר שירות המבחן
3
4. על פי תסקיר שירות המבחן מיום 30.6.15, הנאשם כבן 25, נשוי ואב לשלושה ילדים, עובד כמנהל עבודה בעסק המשפחתי שבבעלות אביו. הנאשם סיים לימודי תיכון ועובד משנת 2010 עם אביו. בשלוש השנים האחרונות עובד כמנהל עבודה. בהתייחסו לעבירה תיאר כי פעל מתוך רצון לסייע. מאחר ופגש את הנוסעים באזור שיפוט ישראלי לא חשד כי הינם שב"חים. תיאר כי הנוסעים הציעו לו החזר הוצאות דלק, אך לא לקח את הכסף. שלל כוונות רווח בשל מצבו הכלכלי היציב. הנאשם הביע צער ואכזבה עצמית בשל הפעלת שיקול דעת שגוי, מפני שלא היה ער באופן מלא למשמעות הפלילית ולבעייתיות בהתנהלותו. ניכר כי להליך המשפטי היה אפקט מחדד גבולות עבורו, כאשר כיום מבין טוב יותר את הפסול שבמעשיו, נראה כי הפיק לקחים מתאימים. שירות המבחן התרשם מנאשם בעל מערכת ערכים נורמטיבית בבסיסה ושאיפה לניהול אורח חיים תקין וחיובי בדרך כלל. לפיכך המליץ שירות המבחן להשית על הנאשם עונש של צו של"צ.
טיעוני הצדדים
5. לטענת ב"כ המאשימה, עוה"ד מעין דואק ומיכל בן דוד, הנאשם צעיר נעדר עבר פלילי. הורשע בהסעת ארבעה שב"חים. בתסקיר שירות המבחן שינה הנאשם מגרסתו, מהחקירה עולה כי הנאשם שאל את השב"חים אם יש להם אישורים אולם לא בדק אם אכן הם קיימים. כמו כן הציע להסיע אותם בתמורה ל- 50 ₪ כל אחד. העובדה כי הנאשם בעל מצב כלכלי יציב וביצוע העבירה לא נעשה ממצוקה כלכלית הינה דווקא שיקול לחומרא. חלוף הזמן ממועד ביצוע העבירה עומד לפתחו של הנאשם שכן כתב האישום הוגש תוך 4 חודשים ומאז התבקשו דחיות רבות על ידי ב"כ הנאשם. הערך המוגן הינו הגנה על סמכות המדינה לקבוע את הבאים בשעריה, במיוחד במצב הביטחוני כיום. מתחם העונש הינו בין מספר חודשי עבודות שירות ועד למספר חודשי מאסר בפועל. לפיכך עתרו ב"כ המאשימה להשית על הנאשם עבודות שירות, מאסר על תנאי, קנס, פסילה בפועל ופסילה על תנאי.
6. לטענת ב"כ הנאשם, עו"ד מוחמד עווד, מדובר בעבירה שנעברה לפני כשנתיים, לא ניתן להשליך מהמצב הביטחוני הקיים היום על המצב דאז. הנאשם נעדר עבר פלילי, עברו התעבורתי אינו מכביד ואינו צריך להשפיע על העונש בתיק זה. שירות המבחן המליץ על הטלת צו של"צ. יש לאמץ המלצה זו הן בשל הזמן שחלף ממועד ביצוע העבירה והן בשל העדר עבר פלילי. מדובר בעבירה יחידה של הנאשם, שגם מאז לא ביצע עבירות נוספות. הנאשם עובד בעסק של אביו והטלת עבודות שירות תפגע ביכולתו להמשיך ולעבוד.
דיון - קביעת מתחם העונש ההולם
7. כתב האישום מתאר אירוע אחד, ומכאן שיש לקבוע בגינו מתחם עונש הולם אחד.
8. במקרה דנן, הערך החברתי אשר נפגע הינו פגיעה פוטנציאלית בביטחון מדינת ישראל ובסמכות המדינה לקבוע את זהות הבאים בשעריה. יש להגן על תושבי המדינה מפני פוטנציאל הסיכון הביטחוני הטמון בעבירות מסוג זה שכן המסיע אינו יודע מהי מטרתם האמיתית של הנוסעים שאותם הוא מסיע.
4
9. בחינת מידת הפגיעה בערך המוגן מובילה למסקנה כי הפגיעה בערך המוגן הינה ברף נמוך עד בינוני.
10. בחינת מדיניות הענישה הנוהגת מעלה כי במקרים דומים הוטלו על נאשמים עונשים הנעים החל מצו של"צ ועד למספר חודשי מאסר (ראו למשל: רע"פ 9038/15 מוחמד סרחאן נ' מדינת ישראל(19.1.16), בעפ"ג (מח' ב"ש) 58809-10-13 אבו מחארב נ' מדינת ישראל (1.1.14), ת"פ (כ"ס) 53091-12-13 מדינת ישראל נ' סלאיימה (24.9.15), תפ (ק"ג) 35818-02-14 מדינת ישראל נ' אלגבור (14.7.15), ת"פ (רמ') 66277-09-14 מדינת ישראל נ' עטייה (12.7.15)).
11. במסגרת הנסיבות הקשורות בביצוע העבירה (סעיף 40 ט' לחוק), יש ליתן את הדעת לכך שהנאשם הסיע ברכבו ארבעה שוהים בלתי חוקים בתמורה לסך של 50 ₪ עבור כל אחד מהנוסעים. הסעת שוהים בלתי חוקיים לישראל עלולה ליצור סיכון בטחוני ממשי, הואיל ואין המסיע יודע את זהותם וטבעם של השוהים אשר אותם הוא מסיע, ולא עברו את "המסננת הביטחונית" של הגורמים הרשמיים. לטענת הנאשם הוא ביצע את העבירה כדי לעזור לנוסעים, ואולם הסעתם היתה בתמורה לכסף אותו היה אמור הנאשם לקבל בתום הנסיעה.
12.
בהתאם לתיקון 113 ל
13. במקרה דנן, לא קיימים שיקולים אשר מצדיקים סטייה מהמתחם, לחומרה או לקולא.
גזירת העונש המתאים לנאשם
14. בגזירת העונש המתאים לנאשם, בגדרי מתחם העונש ההולם, יש להתחשב בנסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה (סעיף 40 יא'). במסגרת זו מן הראוי ליתן את הדעת לכך שהנאשם יליד 1990, נעדר עבר פלילי, נשוי ואב לשלושה ילדים. עונש מאסר, גם אם ירוצה בעבודות שירות יפגע בו ובמשפחתו. הנאשם הודה, הביע חרטה ונטל אחריות על מעשיו. העבירה בוצעה ינואר 2014, ואולם חלוף הזמן אינו רובץ לפתחה של המאשימה אשר הגישה את כתב האישום ארבעה חודשים מאוחר יותר. מאז התבקשו דחיות רבות בתיק על ידי ב"כ הנאשם ועל כן לא ניתן לזקוף את חלוף הזמן לטובת הנאשם.
5
15. באיזון בין השיקולים השונים, סבורני כי יש לגזור על הנאשם עונש מאסר שירוצה בעבודות שירות ברף נמוך יחסית לצד עונשים נוספים ובגדרי הסדר הטיעון. אני ער להמלצת שירות המבחן להסתפק בצו של"צ ואולם סבורני כי נוכח נסיבות העבירה בהן הסיע הנאשם שוהים בלתי חוקים בתוך שטחי מדינת ישראל בתמורה לכסף אין בהמלצה זו כדי לאזן כראוי בין שיקולי הענישה.
הקנס הכספי
16. המדובר בעבירה שבוצעה למטרה כלכלית ועל כן ראוי להשית קנס כספי תוך התחשבות במצבו הכלכלי של הנאשם.
סוף דבר
17. אשר על-כן, הנני גוזר על הנאשם את העונשים הבאים:
א. חודשיים וחצי מאסר בפועל אשר ירוצו בעבודות שירות. עבודות השירות תבוצענה בהתאם להמלצת הממונה. תחילת עבודות השירות ביום 1.11.16.
ב.
4
חודשי מאסר על תנאי, לבל יעבור הנאשם במשך שנתיים מהיום כל עבירה לפי
ג. קנס כספי בסך של 2,000 ₪ או 20 ימי מאסר תמורתו. הקנס ישולם ב- 4 תשלומים חודשיים שווים ורצופים, שהראשון שבהם ביום 1.9.16. לא ישולם תשלום כלשהו במועדו, תעמוד היתרה לפירעון מיידי.
ד. 6 חודשי פסילה על תנאי מלקבל או להחזיק ברישיון נהיגה, לבל יעבור הנאשם במשך שנתיים מהיום, עבירה של הסעת שוהה בלתי חוקי או על עבירת התעבורה שבה הורשע.
מזכירות בית המשפט תמציא העתק גזר דין לשירות המבחן ולממונה על עבודות השירות.
זכות ערעור לבית-המשפט המחוזי תוך 45 ימים.
ניתן היום, כ' סיוון תשע"ו, 26 יוני 2016, בנוכחות הצדדים.
