ת"פ 45181/01/14 – מדינת ישראל נגד שמואל קאשי
בית משפט השלום בנתניה |
||
ת"פ 45181-01-14 מדינת ישראל נ' קאשי
|
|
03 נובמבר 2015 |
1
|
מת 45194-01-14 |
|
בפני כב' השופטת הבכירה איטה נחמן
|
|
|
המאשימה |
מדינת ישראל
|
||
נגד
|
|||
הנאשם |
שמואל קאשי
|
||
נוכחים:
ב"כ המאשימה - עוה"ד אלמוג בן חמו
הנאשם וב"כ - עוה"ד אסף שלם
גזר דין
1.
הנאשם הורשע, על פי הודאתו, בעובדות כתב האישום המתוקן, המייחס לו גידול יצור הכנת
סמים מסוכנים, עבירה על סעיף
2. מעובדות כתב האישום עולה כי ביום 16.1.14 שעה 18:30, במהלך חיפוש בדירתו של הנאשם, על פי צו מבית המשפט השלום בנתניה, החזיק הנאשם על גופו נייר מקופל ובו סם מסוכן מסוג קנבוס במשקל כולל של 0.18 גרם נטו וזאת ללא היתר מהמנהל, שלא כדין, לצריכתו העצמית.
בנוסף נתפסו ע ל הנאשם 601 דולר ו-600 ₪.
2
בהמשך למתואר לעיל, כשלושה חודשים עובר למועד המתואר לעיל, התקין הנאשם בביתו אביזרי חשמל שונים לרבות מנורות הלוגן, מזגן, גופי תאורה, טסטרים בעלי צג מדידה, כבלי חשמל שונים (להלן: "המכשיר החשמלי") וכן ציוד חקלאי לרבות פילטרים, מעמד לשתילים, חומרי בידוד וחומרי דישון, מפצלי השקיה (להלן: "הציוד החקלאי"), וזאת במטרה לגדל בדירה סם מסוג קנבוס, בתנאי מעבדה (להלן: "המעבדה").
בנסיבות אלו, ביום 16.1.14 במעבדה אשר בבית, החזיק וגידל הנאשם 24 שתילים מסוג קנבוס במשקל כולל של 346.55 גרם נטו.
3. הצדדים הגיעו להסדר דיוני לפיו הודה הנאשם בכתב האישום המתוקן, הורשע ונשלח לקבלת תסקיר שירות מבחן בעניינו.
4. לתיק בית המשפט הוגש תסקיר שירות המבחן ממנו עלה כי הנאשם בן 61, נעדר עבר פלילי, גרוש ואב לארבעה ילדים משתי מערכות נישואין, אשתו הראשונה נפטרה ממחלת הסרטן לאחר 16 שנות נישואין. הנאשם נמצא ב"מרכז יום" ב"בית חוסן" ועובד במזנון כמוכר פלאפל מ-12/2014.
הנאשם סיים 12 שנות לימוד וגויס לצה"ל בגיל המתאים.
אשר לשימוש בסמים הנאשם שיתף את שירות המבחן כי הוא החל שימוש בסמים מסוג קנאביס בגיל 12, בארץ הולדתו. במהלך השנים התנסה בסוגי סמים שונים, אולם עשה שימוש קבוע בקנאביס.
הנאשם הוסיף כי לפני כ-4 שנים ועל רקע משבר הגירושין מאשתו השנייה ועל רקע היותו נתון במצב נפשי ירוד החל שימוש אינטנסיבי ויומיומי בקנאביס, זאת עד למעצרו בתיק דנן.
שירות המבחן התרשם כי הנאשם מתקשה לבחון קשייו ואופן התנהלותו הבעייתיים וניכר כי מושפע מהתמכרותו לסמים. במסגרת חקירת המעצר הוא הופנה על ידי שירות המבחן ל"בית חוסן", היחידה לטיפול בהתמכרויות בנתניה.
מדו"ח אשר נמסר לשירות המבחן מגורמי הטיפול ב"בית חוסן" בתאריך 28.4.15 עלה כי הנאשם החל טיפול במרכזם במהלך 1/2014, לאחר כחודש השתלב בקבוצת הכנה. במהלך קבוצה זו השתלבותו במרכז לוותה בקשיים והוחלט להשעותו מהטיפול. לאחר כחודש, הנאשם פנה בבקשה לחזור לטיפול, והתרשמות גורמי הטיפול הייתה שהשעייתו סייעה לו באופן ראשוני להבין את מורכבות מצבו האישי והצורך בטיפול. בתאריך 8.9.15 השתלב הנאשם ב"מרכז יום" - תכנית טיפול אינטנסיבית, המתקיימת 5 ימים בשבוע בין 08:00-14:00. עוד צוין בדו"ח כי הנאשם עומד בכללי המסגרת ומוסר בדיקות שתן נקיות משרידי סם. כמו כן, הנאשם לוקח חלק פעיל בקבוצות הטיפוליות, ממוקד בהתבוננות עצמית וניכרת
3
נכונות לדבר בפתיחות על התנהגויות שוליות בעברו ולזהות דפוסיו המכשילים מעברו וכיום.
התרשמות גורמי הטיפול במקום היא כי הנאשם עורך מאמצים להיעזר במסגרת הטיפולית ולהפיק ממנה תועלת לצורך שיקום חייו.
בהתייחסותו לעבירות דנן, תיאר הנאשם בפני שירות המבחן את התנהגותו בעבירות וביטא צער וחרטה עליה. כמו כן, הוא הסביר כי ברקע לביצוע העבירות והחלטתו לגדל סמים, עמד מצבו הנפשי הירוד ורצונו כי יהיו ברשותו סמים זמינים, זאת ללא תלות באחרים.
שירות המבחן ציין כי כיום ובעקבות מעורבותו של הנאשם בתיק דנן, וההליך הטיפולי אותו עובר, ניכר כי הוא מכיר בחומרת התנהגותו, באיסור ובסיכון הטמונים בה.
שירות המבחן שיקף לנאשם את הערכתו באשר לחשיבות המשך השתתפותו בטיפול לצורך העמקה בדפוסי התנהגותו הבעייתיים במצבי לחץ ודחק כפי שעולים גם ממעורבותו בעבירות דנן והנאשם הביע נכונות להמשך השתתפותו בטיפול.
לאחר בחינת גורמי הסיכון והסיכוי בעניינו של הנאשם התרשם שירות המבחן כי קיימים גורמים המצמצמים את הסיכון במצבו של הנאשם, בהם השתלבותו בהליך הטיפול וכן העובדה שלא נפתחו נגדו תיקים חדשים, לצד ההערכה כי ההליך המשפטי הנוכחי מהווה לו גורם מרתיע ומציב גבול.
לאור אלו, המליץ שירות המבחן להעמיד את הנאשם בצו מבחן למשך שנה, וכענישה קונקרטית להשית עליו צו של"צ בהיקף 120 שעות וגובשה עבורו תכנית לפיה ישולב במסגרת המשתלה העירונית, המעסיקה אנשים בעלי צרכים מיוחדים.
5. הנאשם הופנה לממונה על עבודות השרות לקבלת חוות דעת באם הוא כשיר לבצע עונש מאסר בתנאי עבודות שרות. מחוות הדעת שהתקבלה עולה כי הנאשם אכן כשיר.
6. ב"כ המאשימה, בטיעוניו לעונש, הפנה לחומרת מעשיו של הנאשם, לנזק שעבירות כגון אלו שביצע הנאשם גורמות לחברה ולקושי של הנאשם להירתם לטיפול בתחילת ההליך, כפי שעלה מתסקיר שירות המבחן.
תוך הפנייה לאסמכתאות, הדגיש ב"כ המאשימה כי בתי המשפט מחמירים בענישת עבריינים דוגמת הנאשם, גם אלה שהם נעדרי עבר פלילי.
לגישת ב"כ המאשימה מתחם העונש ההולם את מעשי הנאשם נע בין 6 - 18 חודשי מאסר בפועל, כפי שעלה מפסיקה אליה הפנה (עפ"ג 55899-01-14 מ"י נ' מזרחי, מיום 8.5.14; רע"פ 7005/14 דגן נ' מ"י, מיום 30.11.14 ורע"פ 4512/15 אברהם הרוש נ' מ"י, מיום 6.7.15).
4
אך בעניינו של הנאשם, לאחר שקילת מכלול נסיבותיו, בין היתר העדר עבר פלילי לחובתו וגילו, עתרה המאשימה להשית עליו 6 חודשי מאסר לריצוי בעבודות שירות, מאסר על תנאי וקנס ובנוסף להכריז על הנאשם סוחר סמים ולחלט את הרכוש כמפורט בכתב האישום.
7. ב"כ הנאשם, בטיעוניו לעונש, עתר לקבלת המלצת שירות המבחן שבאה אחרי מעקב ארוך למשך שנתיים. הסנגור הוסיף כי הנאשם נעדר עבר פלילי, שירת שירות צבאי מלא ומאז האישום דנן, לא נפתחו נגדו תיקים נוספים.
הסנגור ציין כי הרקע לביצוע העבירות הוא משבר הגירושין הקשה שחווה הנאשם. עוד הוסיף כי הנאשם לא חבר לגורמים עבריינים אלא ביצע את המעשים על מנת לספק סמים לצריכתו העצמית והם לא נועדו לסחר. הסנגור הוסיף וציין כי בניגוד לדברי ב"כ המאשימה, הנאשם החל בטיפול בינואר 2014, וחווה קשיים שבעקבותם הופסקה השתתפותו בקבוצה למשך חודש, ולאחר מכן הוא פנה מיוזמתו ל"בית חוסן" ושולב בחזרה, שם הוא נמצא יום יום מהשעה 08:00 - 14:00 ומוסר בדיקות שתן נקיות. הסנגור הגיש מסמך המעיד על סיום טיפול ב"בית חוסן" וכן מכתב אישי מצוות "מרכז יום".
לגישת הסנגור, תיקון 113 ב
הסנגור חלק על הפסיקה שהוצגה על ידי המאשימה, הציג פסיקה מבתי משפט שונים בה נגזרו עונשים החל מאי הרשעה ועד למאסר על תנאי (ת"פ 8538-03-12 מ"י נ' שלוש, מיום 24.6.13; עפ"ג 52810-07-10 עזריה נ' מ"י, מיום 21.12.10; ת"פ 13365-08-13 מ"י נ' טל, מיום 8.7.14; ת"פ 46837-05-12 מ"י נ' י.ח. ואח', מיום 2.9.13; ת"פ 3827-11-09 מ"י נ' נהב ואח', מיום 7.7.10; ת"פ 51673-05-13 מ"י נ ' חריט, מיום 7.4.14 ות"פ 1627-04-09 מ"י נ' מוסלח, מיום 9.11.10) ועתר לקבל המלצת שירות המבחן ולשיקול דעת בית המשפט להשית צו של"צ בהיקף רחב יותר.
8. הנאשם, בדבריו האחרונים, מסר כי מתחרט על מעשיו וכי לא ישוב לסורו, הוסיף כי הוא נמצא בדרך נכונה, עובד ומתחיל ללמוד קורס בעוד כחודש.
5
דיון
9. כמצוות המחוקק בסעיף 40 ג' (א) בחוק, בקביעת מתחם העונש ההולם את מעשי העבירות שביצע הנאשם, בהתאם לעיקרון המנחה הקבוע בסעיף 40 ב' בחוק, יש להתחשב בערך החברתי שנפגע מביצוע העבירות, במידת הפגיעה בו, במדיניות הענישה הנהוגה ובנסיבות הקשורות בביצוע העבירות.
הערך החברתי שנפגע
10. במעשיו פגע הנאשם בערכים חברתיים בדמות שמירה על שלום ובטחון הציבור מפני פגיעתם הקשה של הסמים המסוכנים.
מדיניות הענישה הנהוגה ומתחם העונש ההולם
11. מדיניות הענישה הנהוגה בעבירות בהן הורשע הנאשם, מתחשבת בצורך במאבק בנגע הסמים ובתפקיד בית המשפט, בהעברת מסר מתבקש, באמצעות השתת עונשים חמורים על מי שפוגע במעשיו במאבק בנגע זה.
יפים לענייננו הדברים שנקבעו בע"פ (מחוזי י-ם) 1987-04-10 מ"י נ' אלוני (מיום 28.6.10):
"סבורים אנו, אפוא, כי יש צורך להחמיר עם עבריינים המגדלים סמים בחצרותיהם. כך הם פני הדברים לגבי עבריינים בעלי עבר פלילי וכך הם פני הדברים גם כלפי מי שזו לו הרשעה ראשונה. נזכיר את הידוע, כי עבירות הסמים חמורות הן בעיקר נוכח הנזק הרב שהן גורמות לציבור ולחברה, ואיש לא יחלוק על כך כי במלחמה סיזיפית זו שומה על בית המשפט לתרום את חלקו בדרך של הכבדה בהטלת עונשים מרתיעים."
אשר לפגיעה בערך המוגן בדמות ביטחונו של הציבור, יפים לענייננו דברי כב' השופט ברסלר-גונן, בת"פ (שלום ב"ש) 11284-07-12 מ"י נ' לוי (מיום 16.9.13):
6
"גם אם פועל אדם בדלת אמותיו שלו, בביתו ומבצרו, עדיין ישנן פעולות שלא נסכים, כחברה, שתבוצענה אף במסגרת זו. גידול הסם היא אחת מאלו, ועל כל אחד מאתנו לשאול עצמו כיצד היה חש והאם היה בטחונו מתעצם, מתערער או אפילו לא נפגע כלל, אילו שכנו לדלת, האדם בחצר הסמוך, היה מקים חממה כפי שהקים הנאשם."
12. מכל המפורט ולאחר עיון באסמכתאות שהוגשו על ידי ב"כ הצדדים וכן אסמכתאות נוספות מבתי המשפט השונים, אני קובעת כי מתחם העונש ההולם הינו החל מ-6 חודשי מאסר בפועל ועד ל-18 חודשי מאסר בפועל, מאסר על תנאי וקנס.
אציין כי הפסיקה המקלה שהובאה על ידי ההגנה כללה מקרים חריגים בנסיבותיהם שאינם מתאימים למקרה דנן.
חריגה ממתחם העונש הראוי
13. סעיף 40ד(א) בחוק קובע כי חריגה ממתחם העונש ההולם תהא אך אם בית-המשפט מצא כי הנאשם השתקם או כי יש סיכוי של ממש שישתקם.
במקרה שבפניי אכן מדובר בנאשם שהשתקם, הוא עבר הליך טיפולי ארוך, נגמל מסמים והשתלב בעבודה. על כן, בעניינו של הנאשם, יש מקום לחרוג ממתחם העונש ההולם על ידי כך שהמאסר שיושת על נאשם ירוצה בעבודות שירות ולא מאחורי סורג ובריח. אין בשיקומו של הנאשם כדי להביא לאימוץ המלצת שירות המבחן שהינה מקלה מאוד בנסיבות העניין ואינה מגשימה כלל את מטרות הענישה.
נסיבות הקשורות בביצוע העבירות
14. במסגרת הנסיבות הקשורות לביצוע העבירות יש לקחת בחשבון את קיום הנסיבות הבאות:
7
הנאשם תכנן מעשיו היטב והקים "מעבדה" של ממש ובה כל הציוד הנדרש לגידול הסמים. חלקו היחסי של הנאשם בעבירות הינו עיקרי ובלעדי. הנזק הצפוי מביצוע עבירות אלו הינו עצום, אילו הסמים היו מתפשטים בחברה היה נגרם נזק לשלום ובטחון הציבור. לנאשם נגרם נזק מביצוע העבירות, שימושו בסמים פגע בבריאותו. אשר לסיבות שהביאו את הנאשם לביצוע העבירות, לדבריו, הוא ביצע את העבירות על רקע משבר הגירושין הקשה שעבר, החל לצרוך סמים על בסיס יומיומי ולכן גידל סמים בביתו על מנת לצרוך סמים ללא תלות באחרים.
לא נגרעהיכולתו של הנאשם להבין את אשר הוא עושה, את הפסול שבמעשהו או את משמעות מעשהו, הוא אינו קרוב לסייג לאחריות הפלילית ויכול היה להימנע מהמעשה עליו הייתה לו שליטה מלאה.
נסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירות
15. כמצווה על בית המשפט בסעיף 40יא בחוק יש לקחת בחשבון, בעת ענישת הנאשם, את נסיבותיו האישיות אשר אינן קשורות בביצוע העבירות. במקרה דנן נסיבות אלו נלמדות מטיעוני ההגנה, מתסקיר שירות המבחן ומדברי הנאשם.
מדובר בנאשם בן 62, נעדר עבר פלילי, שעונש מאסר אינו קל עבורו בשל גילו. הנאשם גרוש ואב ל-4 ילדים משתי מערכות נישואין. הנאשם נטל אחריות על מעשיו, הודה במיוחס לו בכתב האישום שתוקן לקולא, הביע צער וחרטה עליהם וערך שינוי בחייו, נרתם לטיפול שבסופו הוא נגמל מסמים וחזר למוטב.
נסיבות חייו של הנאשם אינן קלות ונטען כי למשבר הגירושין הקשה שעבר לפני מספר שנים הייתה השפעה על מצבו הנפשי וגרמה לו לבצע את העבירות דנן על רקע צריכתו סמים.
16. לאור האמור לעיל הנני משיתה על הנאשם את העונשים הבאים:
א. מאסר בפועל למשך 6 חודשים
לאחר קבלת חוות דעת הממונה על עבודות השירות, לפיה, הנאשם יכול לעבוד בכל עבודת שירות ללא מגבלה וניתנת המלצה על ידי הממונה להציב הנדון בעבודת שירות ציבורית, אני מורה כדלקמן:
הנאשם ירצה את עבודות השירות במקום העבודה "שווים עמותה לשיקום תעסוקתי" ברח' המסגר 43 בנתניה, 5 ימים בשבוע, 8.5 שעות יומיות.
הנאשם הביע את הסכמתו למקום העבודה הנ"ל להמרת המאסר בפועל בעבודות שירות. הריני קובעת, שהנאשם ישא את עונש המאסר שהוטל עליו בתיק זה ולמשך תקופה של 6 חודשים בעבודות שירות.
8
תחילת ריצוי עבודות השירות ביום 13.12.2015 והנאשם יתייצב בפני המפקח על עבודות השרות בשעה 08:00 לצורך קליטה והצבה במפקדת גוש מרכז ת.ד 81 רמלה.
הובהר לנאשם כי עליו לעדכן את משרד הממונה בכל שינוי אם יחול בכתובת מגוריו, וכי עליו לעמוד בתנאי הפיקוח וביקורות הפתע וכל הפרה בעבודות השירות תביא להפסקה מנהלית ולריצוי העונש במאסר ממש.
בנוסף, הנני מורה על עיכוב יציאה מן הארץ, ובאם הנאשם מחזיק בדרכון עליו להפקידו במזכירות בית המשפט.
לא יתייצב הנאשם לריצוי המאסר בעבודות שירות - תיחתם פקודת מאסר.
ב. מאסר על
תנאי למשך 8 חודשים והנאשם לא יישא עונש זה אלא אם יעבור בתוך 3 שנים מהיום עבירות
על
ג.
מאסר
על תנאי למשך 4 חודשים והנאשם לא יישא עונש זה אלא אם יעבור בתוך 3 שנים מהיום
עבירות על
ד. קנס כספי בסך 5,000 ₪ או 50 ימי מאסר תמורתו.
הקנס יקוזז מהפיקדון הקיים בתיק מ"ת 45194-01-14 על סך 2,000 ₪, והיתרה תשולם
ב- 6 תשלומים חודשיים שווים ורצופים החל מיום 1.12.15. לא ישולם תשלום במועדו תעמוד מלוא יתרת הקנס לפירעון מיידי.
ה. מכריזה על הנאשם סוחר סמים ומורה על חילוט סך של 601 דולר ארה"ב ו- 600 ₪ .
מוצגים - סמים יושמדו.
זכות ערעור תוך 45 יום מהיום
ניתנה והודעה היום כ"א חשוון תשע"ו, 03/11/2015 במעמד הנוכחים.
|
איטה נחמן, שופטת בכירה |
הוקלדעלידידוריתסבג
