ת"פ 45098/02/16 – פרקליטות מחוז תל אביב מיסוי וכלכלה נגד יואל מוגמי,יפה הדר
בית משפט השלום בתל אביב - יפו |
|
ת"פ 45098-02-16 פרקליטות מחוז תל אביב מיסוי וכלכלה נ' מוגמי ואח'
|
|
1
בפני |
כבוד השופט עידו דרויאן
|
|
בעניין: |
פרקליטות מחוז תל אביב מיסוי וכלכלה
|
|
|
ע"י ב"כ עו"ד גבאי |
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
1.יואל מוגמי
ע"י ב"כ עו"ד טוביאן (ממשרד עו"ד אלי כהן)
2.יפה הדר
ע"י ב"כ עו"ד ניב (ממשרד עו"ד דורון ברזילי)
|
|
|
|
הנאשמים |
גזר דין |
במסגרת הסדר טיעון הודו הנאשמים והורשעו ביום 9.3.16 במיוחס להם בכתב אישום מוסכם שהוגש בפברואר 2016:
הנאשם 1 הורשע בעבירות אלו:
א. סיוע
למרמה והפרת אמונים, לפי סעיף
ב. שיבוש מהלכי משפט, לפי סעיף 244 לחוק הנ"ל.
הנאשמת 2 הורשעה בעבירות אלו:
2
א. סיוע למרמה והפרת אמונים, לפי סעיף 284 בצירוף סעיף 32 לחוק הנ"ל.
ב. שיבוש מהלכי משפט, לפי סעיף 244 לחוק הנ"ל.
לפי המוסכם, הופנו הנאשמים לקבלת חוות דעת של הממונה על עבודות השירות. הנאשם נמצא כמי שאינו מסוגל לבצע עבודות שירות מחמת ליקויי בריאות חמורים, והנאשמת נמצאה מתאימה לריצוי מאסר בעבודות שירות.
הצדדים עתרו לעונש לפי ההסכמה ביניהם (הסדרי הטיעון - במ/1 ובמ/2):
לנאשם 1 - משנמצא הנאשם כמי
שאינו מסוגל לבצע עבודות שירות, עתרו הצדדים לעונש של 6 חודשי מאסר על תנאי שלא
יעבור כל עבירה המנויה בפרקים ה' וט' ל
לנאשמת 2 -עתרו הצדדים לעונש של 4 חודשי מאסר בפועל אשר ירוצו בעבודות שירות, מאסר על תנאי לשיקול דעת בית המשפט, ולקנס "סמלי".
מעשי הנאשמים:
הרקע למעשים:
1. נאשם 1 שימש בתקופה הרלוונטית לכתב האישום כיועץ פוליטי למנכ"ל מפלגת "קדימה" ובמקביל שימש כחבר המועצה הדתית בעירית פתח תקוה. נאשמת 2, גמלאית צה"ל בדרגת סא"ל, עבדה באותה תקופה כמנהלת ברשת צהרוניות והינה אלמנתו של רן הדר ז"ל.
2. לצורך פעילותו הפוליטית ולקידום ענייניו, פעל נאשם 1 לטיפוח קשרים עם בעלי תפקידים במשרות פוליטיות וציבוריות שונות ומינופם לטובתו. בין היתר, ניצל הנאשם כוחו וקשריו לקידום ענייניהם של מקורביו ברשויות השונות, לרבות ברשות המסים.
3. במסגרת פעילותו, פגש נאשם 1 בדוד ואנונו, אשר שימש באותה תקופה בתפקידים בכירים ברשות המסים - כראש היחידה הארצית לאכיפה ולגביה (ההוצאה לפועל) וכראש היחידה הארצית לחקירות שטח ומודיעין ברשות המסים.
4. רן הדר ז"ל היה חבר קרוב של ואנונו, ובמהלך שנת 2007 לכתב האישום רקמו השניים תכנית עבריינית, לפיה יפנה הדר נישומים לטיפולו של ואנונו. רן הדר יצר קשר עם נאשם 1 והציג עצמו כאיש קשר של ואנונו, וביקש את סיועו של נאשם 1 בהפניית נישומים שיש להם בעיות בתיקי מס לטיפולו של ואנונו. בעקבות כך, סייע נאשם 1 לרן הדר ולואנונו להעביר נישומים לטיפולם.
3
אישום 1 - פרשת שחורי (לנאשם 1 בלבד):
1. בשנת 2008 נפתחה חקירה נגד עו"ד דליה שחורי ברשות המסים, בעקבותיה הגישה עו"ד דליה שחורי בקשת כופר ליו"ר ועדת הכופר ברשות המסים. שחורי אשר חששה מפני איבוד רישיון עריכת הדין, פנתה באוקטובר 2008 לנאשם 1, אותו הכירה עקב היותו יועץ פוליטי של בעלה במפלגת "קדימה", בבקשת עזרה לסיום עניינה ברשות המסים.
2. על מנת לסייע לעו"ד שחורי, נאשם 1 ארגן עבורה פגישה עם רן הדר, אותו הציג בפניה כמי שמקורב לבכיר ברשות המסים. עו"ד שחורי ביקשה כי תיק החקירה נגדה ייסגר ורן הדר הציע לה כי ואנונו יטפל בעניינה.
3. במהלך שנת 2009 פעל ואנונו על מנת לסייע לבני הזוג שחורי, וזאת מתוך תקווה כי יוכל להיעזר בהם בעתיד לצורך קידומו ברשות המסים. ואנונו קיים פגישות בבית קפה עם עו"ד דליה שחורי ועם משה שחורי על מנת לפעול לסגירת תיקה של עו"ד שחורי ברשות המסים, זאת בניגוד לנהלים של רשות המסים האוסרים מפגש עם נישומים שלא במשרד, ותוך שואנונו נמנע מלהודיע לממונים עליו על קיומן של הפגישות או לשקף פעולותיו בתרשומת כלשהי.
4. הנאשם 1 ידע כי ואנונו מטפל בעניינה של עו"ד דליה שחורי, כפי שדיווחה לו בשיחות ביניהם. עוד נפגש הנאשם 1 עם ואנונו מספר פעמים במהלך 2009, הציג עצמו בפניו בתפקידו כיועץ פוליטי למנכ"ל מפלגת "קדימה", והתוודע לרצונו של ואנונו לקידום ברשות המסים.
5. הנאשם 1 היה אפוא מודע לפעולתו של ואנונו בניגוד עניינים ובניגוד לנהלים, תוך שימוש לרעה בסמכויותיו ופגיעה בטוהר המידות ואמון הציבור, מתוך רצונו להיטיב עם הנאשם 1 ועם משה שחורי במטרה להסתייע בהם בקידומו, מתוקף מעמדם וקשריהם. הנאשם 1 סייע אפוא במעשיו לואנונו בביצוע עבירה של מרמה והפרת אמונים.
6. יש לציין, כי סוף-דבר לא נמצא כי תיקה של עו"ד שחורי טופל על ידי ואנונו ברשות המסים (והיא אף הלינה על כך בפני נאשם 1).
אישום 2 - פרשת יוחאי יעיש (לשני הנאשמים):
1. עובר לתאריך 30.10.08 פגשו הזמר קובי פרץ ואמרגנו יוחאי יעיש את נאשם 1 באירוע. בהזדמנות זו ביקש יעיש את עזרתו של נאשם 1 בטיפול בענייניו של פרץ מול רשות המסים. נאשם 1 נעתר לבקשתו, תוך שציין כי יש לו היכרות עם אישיות בכירה ברשות המסים.
2. נאשם 1 מסר ליעיש את מספר הטלפון של הדר, אותו הציג כאיש הקשר לואנונו, ואף תיאם עבור יעיש פגישה עם הדר וואנונו במשרד של ואנונו ברשות המסים. לאחר הפגישה, נפגש נאשם 1 עם הדר ודיבר עמו אודות הטיפול בחובו של פרץ וביקש את עזרתו, ואף תיאם עבור יעיש פגישה נוספת עם הדר וואנונו, הפעם בבית קפה.
4
3. בסופו של דבר, הטיפול בסגירת תיק המס של פרץ לא יצא אל הפועל מאחר ופרץ סירב לכך. נאשם 1 הודיע על כך לרן הדר בפגישה שנערכה בין השניים, והדר מסר לו כי לאחר בדיקה, מצבו של יעיש ברשות המסים גדולה יותר מזו של פרץ וכי ואנונו יוכל לטפל בבעיה. לפיכך, נאשם 1 תיאם פגישה נוספת בין יעיש לואנונו והדר בבית קפה.
4. נאשם 1 שוחח עם הדר וסיכם עמו על טיפולו של ואנונו בתיק המס של יעיש וסגירתו. לאחר שיעיש קיבל הזמנה לפ"ש ת"א 3 ביום 5.5.09, הציע לו נאשם 1 לשוחח עם הדר על מנת שעניינו יטופל.
5. לאחר מותו של הדר ביום 13.10.09 נכנסה נאשמת 2 לנעליו, סייעה לואנונו לטפל בעניינו של הנישום יוחאי יעיש ותיאמה בינהם.
6. לאחר מותו של הדר, פנה יעיש את נאשם 1 וזה הבטיח לו כי יבדוק את עניין הטיפול בתיק מול ואנונו. נאשם 1 פנה ישירות לואנונו וביקש להיפגש עימו. מעת זו ולמשך כשנה, שוחחו נאשם 1 וואנונו בטלפון ואף נפגשו מספר פעמים בבתי קפה ושוחחו אודות ענייני המס של יעיש. במהלך הפגישות, התוודע נאשם 1 לרצונו של ואנונו בקידום ברשות המסים.
7. במקביל, נפגש נאשם 1 עם יעיש ועדכן אותו בפרטי ההסדר המתגבש לקראת סגירת תיקו. לאחר שיעיש סרב לשלם סכום מסוים למשרד רואי חשבון, הפנה אותו נאשם 1 לתאם פגישה עם ואנונו באמצעות נאשמת 2.
8. בתחילת נובמבר 2009 התקשר יעיש אל נאשמת 2 וביקש ממנה לתאם עבורו פגישה עם ואנונו, ואכן נאשמת 2 תיאמה בין השניים פגישה בבית קפה. בפגישה נכחה נאשמת 2.
9. משלא הגיעו להסכמות, קבעה נאשמת 2 פגישה נוספת בין יעיש לואנונו. נאשמת 2 פעלה להפגיש בין השניים ובמהלך הפגישה המתינה ברכבו של יעיש.
10. למחרת, בהתאם להוראותיו של ואנונו, חתם יעיש על הסכם שכר טרחה למשרד רואי החשבון, אולם בפועל לא שילם את מלוא הסכום. בעקבות זאת, פנה יעיש לנאשמת 2 וביקש ממנה לארגן פגישה נוספת עם ואנונו, וכך היה. נאשמת 2 תיאמה כי השניים יגיעו לביתה ויפגשו.
11. לבסוף, ביום 24.11.09 חתם יעיש על הסכם עם משרד רואה החשבון ויעיש החל לשלם חובותיו.
12. בסוף שנת 2009 התבקש יעיש להעביר חומרים לטובת חקירות רשות המסים בירושלים. יעיש פנה לנאשמים 1 ו-2 על מנת שיעדכנו את ואנונו. נאשמת 2 עדכנה את ואנונו, וזה הנחה אותה לסייע ליעיש לנסח מכתב למס הכנסה. נאשמת 2 הנחתה את יעיש לשלוח מכתב כאמור, וסייעה לו.
13. ביום 11.1.10 שלח יעיש את המכתב, בהוראת נאשמת 2 ובסיועה, לאדם המקורב לואנונו בהוצל"פ ירושלים ברשות המסים ואשר ביקש עבורו להתחשב במצבו של יעיש.
5
14. ביום 14.1.10 בוטל הסכם השומה ויעיש פנה שוב לנאשם 1 במטרה שיסייע לו לסגור ענייניו ברשות המסים.
15. ביום 15.3.10 נעצר יעיש במסגרת חקירת רשות המסים כנגדו וכנגד קובי פרץ. למחרת מעצרו, תיאם ואנונו פגישה עם נאשם 1, במהלכה ביקש לוודא כי יעיש לא יזכיר את שמו בחקירה, והציע כי יעיש יודה ב"משהו קטן" והוא בתמורה ידאג לסיום התיק. בהתאם לבקשת ואנונו, נפגש נאשם 1 עם יעיש לאחר מועד שחרורו (18.3.10).
16. במהלך מעצרו של יעיש, שוחחה גם נאשמת 2 עם ואנונו אודות יעיש וחקירתו, וואנונו ביקש ממנה כי תרגיע את יעיש ותבהיר לו כי הוא פועל עבורו ועל כן עליו לשתוק ולא להזכיר את שמו. בהתאם לבקשת ואנונו, ביום 28.5.10, נפגשה נאשמת 2 עם יעיש בביתה והעבירה לו את המסרים.
17. הנאשם 1 שיבש הליכי חקירה ומשפט כשהעביר את המסרים הנ"ל ליעיש; הנאשמת 2 שיבשה הליכי חקירה ומשפט בהעבירה את המסרים הנוספים ליעיש; שני הנאשמים סייעו לואנונו לעבור עבירה של מרמה והפרת אמונים, כשפעלו ליצירת הקשרים ולארגון מפגשים כמתואר, כשהם מודעים לתפקידו של ואנונו ולפעולתו בניגוד עניינים ובניגוד לנהלים, תוך שימוש לרעה בסמכויותיו ופגיעה בטוהר המידות ואמון הציבור, מתוך רצונו להיטיב עם יעיש.
הנמקת ההסדר וכיבודו:
1. חיסכון עצום במשאבי ציבור הושג בהסדר הטיעון, ויש לציין כי כבר בשלבי החקירה שיתפו הנאשמים פעולה עם הרשות - ובמיוחד פעל כך הנאשם 1, שתרומתו לחקירה הודגשה על-ידי הצדדים. טובת הנאה ממשית לא ניתנה למי מהנאשמים, ואף לא ניתן הסיוע המבוקש מצד ואנונו. לכך יש להוסיף את חלוף הזמן (זמן רב חלף גם מעת סיום ההליכים נגד ואנונו, לרבות ערעור). לאיש מהנאשמים אין עבר פלילי, ואורחות חייהם היו נורמטיביות ואף ראויות לשבח - הנאשם פעל כאיש חסד (מוצג נע/2) והנאשמת ניהלה קריירה צבאית למופת.
2. מצבו הרפואי של הנאשם קשה ביותר, עניין מרכזי בשיקולי התביעה (מוצג נע/1). באשר לנאשמת, הסבירה התביעה כי קושי ראייתי מסוים הוסיף להצדקת ההסדר.
3. לנוכח האמור, ולפי ההלכה הפסוקה, אכבד את הסדר הטיעון. לעניין העיצום הכספי, אתחשב במצבו הכלכלי הדחוק של הנאשם שאינו יכול עוד לפרנס עצמו ושנסמך בעיקר על שולחן קרוביו, ואילו בעניין הנאשמת 2 יוטל קנס סמלי כמוסכם.
סוף-דבר, אני גוזר על הנאשמים את העונשים הבאים:
לנאשם 1:
6
א. 6
חודשי מאסר על תנאי למשך שנתיים מהיום, שלא יעבור כל עבירה המנויה בפרקים ה' וט'
ל
ב. קנס בסך 8,000 ₪ אשר ישולם בעשרה חלקים חודשיים, שווים ורצופים, שהראשון שבהם לא יאוחר מיום 1.7.16. עיכוב או מחדל באחד התשלומים יעמיד מלוא הסכום לפירעון מיידי. לא ישולם הקנס, ייאסר הנאשם למשך 6 חודשים;
לנאשמת 2:
א. 4 חודשי מאסר שירוצו בעבודות שירות החל מיום 28.7.16 בבית החולים שניידר. הנאשמת מוזהרת כי אי-ציות להוראות הממונה על עבודות השירות או הממונים במקום העבודה יוביל להפסקת העבודות ולהמשך ריצוי המאסר בכליאה. תשומת לב הנאשמת להוראות שבחוות דעתו של הממונה;
ב. 4
חודשי מאסר על תנאי למשך שנתיים מהיום, שלא תעבור כל עבירה המנויה בפרקים ה' וט'
ל
ג. קנס בסך 1,000 ₪ אשר ישולם בשני חלקים חודשיים, שווים ורצופים, שהראשון שבהם לא יאוחר מיום 1.7.16. עיכוב או מחדל באחד התשלומים יעמיד מלוא הסכום לפירעון מיידי. לא ישולם הקנס, תיאסר הנאשמת למשך חודש ימים;
הוראות נלוות:
עותק ההחלטה יועבר לממונה על עבודות השירות;
זכות ערעור לבית המשפט המחוזי תוך 45 יום מהיום.
ניתן היום, י"ז אייר תשע"ו, 25 מאי 2016, במעמד הצדדים.
