ת"פ 45050/02/18 – מדינת ישראל נגד דורית אנקרי
בית משפט השלום בירושלים |
|
|
|
ת"פ 45050-02-18 מדינת ישראל נ' אנקרי
תיק חיצוני: 2833/2016 |
1
בפני |
כבוד השופט איתן כהן
|
|
המאשימה |
מדינת ישראל
|
|
נגד
|
||
הנאשמת |
דורית אנקרי
|
|
החלטה
|
||
כללי
1.
לפניי בקשה מטעם הנאשמת לקבל
לעיונה חומרים מכוח סעיף
הבקשה נחלקת לשלושה חלקים על פי הגורמים המחזיקים בחומרים, דהיינו: חומרים ממשרד החינוך, מעיריית ירושלים ומבית החולים הדסה עין כרם.
2. מעבר לבקשה ולתגובות השונות שהוגשו בכתב, התקיים דיון לפניי ביום 09.07.2019 שבו שטחו הצדדים את טענותיהם בהרחבה.
עובדות כתב האישום
2
3. על פי עובדות כתב האישום, בתקופה הרלוונטית הועסקה הנאשמת כמזכירה בבית הספר שבבית החולים הדסה ובמסגרת תפקידה הייתה אמונה על דיווח שעות העבודה של עובדי בית הספר.
החל מחודש ספטמבר 2007 ועד לחודש מרץ 2016 דיווחה הנאשמת למשרד החינוך, במרמה, לזכות עצמה, על שעות מילוי מקום, כשלמעשה לא עבדה בשעות אלה. בהסתמך על דיווחיה קיבלה במרמה ממשרד החינוך עבור כל התקופה סכום מצטבר נומינלי בסך 612,302 ₪.
עוד מיוחס לנאשמת שהציגה למנהלת בית הספר מצג שווא שלפיו הדיווחים המועברים למשרד החינוך אינם כוללים שעות שדווחו לזכותה של הנאשמת.
כתב האישום מייחס לנאשמת קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות ומרמה והפרת אמונים.
תמצית טענות הצדדים
4. ב"כ הנאשמת טען שהחומר דרוש לו כדי לבסס את קו הגנתו שלפיו הדיווחים על שעות מילוי המקום שזקפה הנאשמת לזכותה, היו על דעתה ובאישורה של מנהלת בית הספר ונועדו לתגמל את הנאשמת על שעות עבודה נוספות ומטלות נוספות שהוטלו עליה.
5. מנגד, התנגד ב"כ המאשימה לבקשה וטען שיש לדחותה על הסף שכן ההגנה נוקטת הליכי סחבת שבקשה זו היא חלק מהם ואף לא עמדה בזמנים שקצב בית המשפט להגשת הטענות המקדמיות.
לגופו של עניין, טען שהבקשה מבוססת על טענה של הנאשמת ללא שנמצאו לה תימוכין כלשהם בחומר הראיות וללא שהונחה תשתית ראייתית שתצדיק את קבלתה. ואדרבא, חומר הראיות מפריך את הטענה. עוד טען שהבקשה תטיל על נציגי הגופים המחזיקים בחומר ועל המאשימה נטל עבודה בהיקף בלתי סביר, שהבקשה היא כללית גורפת ולא מידתית, אינה כוללת הפנייה למסמכים ספציפיים שבכוחם לתרום לקו ההגנה וחלקים ממנה פוגעים בפרטיות של צדדים שלישיים. בהקשר זה ציין בייחוד את הפגיעה שתיגרם לפרטיותה של מנהלת בית הספר אם תתקבל הבקשה תוך שהדגיש שהמנהלת היא עובדת ציבור מסורה שאינה חשודה בדבר. דברים אלה אמורים ביתר שאת - כך טען, משביקש ב"כ הנאשמת שלא ליידע אותה בפרטי הבקשה כך שלא תינתן לה ההזדמנות להביע את עמדתה.
3
דיון והכרעה
רקע נורמטיבי
6.
בע"פ 3600/18 פלוני
נגד מדינת ישראל (20.06.2019) סיכם בית המשפט העליון את הלכות הידועות בעניין
בקשות לפי סעיף
בהתייחסו לשני המסלולים המיועדים לבקשות לעיון בחומרים, לתכליתם ולהבדלים ביניהם אמר בית המשפט כך:
"כידוע, סעיפים 74 ו-108 ל
4
ברבות השנים הרחיבה הפסיקה את מעגל החומרים
שניתן לבקש מכוח סעיף
אשר לעיתוי הגשת הבקשה, מצא בית המשפט שקיים שוני בין שני המסלולים. ובלשון פסק הדין נאמרו הדברים כך:
בהתאמה, גם השלב בהליך שבו מוגשות הבקשות דרך
קבע הוא שונה, וכך גם המותב שדן בהן. ככלל, הדיון בבקשות המוגשות לפי סעיף
7.
אשר להיקף הגילוי לפי סעיף
מן הכלל אל הפרט:
5
8. לאחר שהצבתי מבחנים אלה לנגד עיניי, אלה מסקנותיי:
ראשית אציין שהמאשימה לא בדקה את החומרים על אף שבהחלטתי מיום 30.06.2019 התבקשה היא לעשות כן וממילא גם לא הגישה אותם לעיון בית המשפט. כך שבלית ברירה תתבסס ההחלטה על המסמכים שהוצגו לי ועל הטיעונים שנטענו לפניי אף שייתכן שהחומרים לא מצויים בידי הגופים המנויים בבקשה או שלא ניתן לשחזרם או שאין יכולת מחשובית לאחזרם.
שנית, לא מצאתי הצדקה לדחות את הבקשה על הסף
כפי שביקשה המאשימה. הנאשמת הגישה בקשה לעיין בחומרים לפי סעיף
9. אשר לבקשות הקונקרטיות שבבקשה, לאחר ששקלתי את הפוטנציאל הראייתי האפשרי לתמיכה בקו ההגנה הגלום בחומרים המבוקשים ואת התשתית הראייתית הראשונית המצביעה על פוטנציאל שכזה, ונוסף על אלה גם את היקף החומר שהתבקש, את הנטל שיוטל על גופי החקירה והתביעה ואת הפגיעה שעלולה להיגרם לאינטרסים שונים של צדדים שלישיים, ולאחר שהבאתי בכלל חשבון שלא עיינתי בחומרים ולא שמעתי את עמדת נציגי הגופים, החלטתי כלהלן:
משרד החינוך
א. דוח יומן (לוג) של כניסות המנהלת למערכת דיווחי שעות מילוי מקום ושל כל פעולה שביצעה לרבות תאריכים שעות, שעות כניסה ויציאה והעמוד המדויק והפעולה המדויקת שבוצעה.
6
הבקשה גורפת מדי ופוגעת בפרטיותם של צדדים שלישיים שלא במידה הראויה. עם זאת הנתון בדבר כניסותיה של המנהלת לדף הדיווח הממוחשב, הוא קריטי לקו ההגנה. לפיכך אני מורה למשרד החינוך לבדוק אם במהלך התקופה הרלוונטית לכתב האישום (01.09.2007 ועד 30.04.2016) נרשמה כניסה של המנהלת לדף הדיווח הממוחשב של שעות מילוי המקום של הנאשמת בלבד ולהעביר את החומר למאשימה שתעבירו להגנה.
ב. פלט של הודעות הדואר האלקטרוני שבין המנהלת לגזברות משרד החינוך ובין הנאשמת לגזברות משרד החינוך.
הבקשה אינה מידתית ופוגעת בזכות לפרטיות של צדדים שלישיים מעבר למידה הראויה. זאת בדיספרופורציה לתשתית שהונחה להצדקתה. לפיכך דוחה את הבקשה תוך שאעיר שתחלופת הדואר האלקטרוני שבין הנאשמת לגזברות תקבל מענה במסגרת הסעיף שעניינו הדואר האלקטרוני של הנאשמת.
ג. כל נוהל או הנחייה או הוראה פנימית לגבי השימוש בשעות מילוי המקום.
הבקשה נראית סבירה על פניה ובכוחו של החומר לתרום פוטנציאלית לקו ההגנה ועל כן אני מורה למשרד החינוך להעביר חומרים אלה ככל שהם קיימים למאשימה שתעבירם להגנה.
ד. כל ביקורת שנערכה או שתוכננה בנוגע לשעות מילוי המקום החל משנת 2003 לרבות תוצריה או דוח שהופק ביחס אליה.
לא מצאתי שיש טעם להורות על המצאת חומרים בנוגע לביקורות שתוכננו אך לא יצאו אל הפועל. אשר לדוחות על ביקורות שנערכו, מורה למשרד החינוך להעביר דוחות אלה למאשימה שתעבירן לעיון ההגנה. הצו מתייחס לתקופה הרלוונטית לכתב האישום דהיינו משנת 2007 ועד 2016 ועד בכלל.
ה. פירוט נתונים הנוגע לחלוקה שבין מורים לעובדים אחרים מקרב מקבלי שעות מילוי המקום ברחבי הארץ.
מורה למשרד החינוך להבהיר האם קיימים בעלי תפקידים ברחבי הארץ, שאינם מורים, אשר זכו לתוספת שעות מילוי מקום במהלך השנים 2007 ועד 2016 ואם התשובה לכך חיובית, מהם התנאים לכך.
7
ו. התיק האישי של הנאשמת.
הבקשה על פניה סבירה. ב"כ הנאשמת הסביר בדיון שבתיק האישי נמצאים ככל הנראה טפסים הקשורים לשעות מילוי המקום. ויתרה מכך, ככלל רשאי עובד לעיין בתיקו האישי. על כן אני נעתר לבקשה. משרד החינוך יעביר את התיק האישי של הנאשמת לב"כ המאשימה שיעבירו לעיון ההגנה.
משהה את ביצוע ההחלטה הנוגעת למשרד החינוך למשך 30 יום.
משרד החינוך יוכל להעביר התנגדות או הסתייגות או הודעה על כך שהחומרים אינם ברשותו או שאינם ניתנים להפקה בתוך 21 יום מהיום.
עיריית ירושלים
ז. כל דוח ביקורת שנערכה או שתוכננה החל משנת 2003 לגבי בית הספר לרבות תוצריה או דוח שהופק ביחס אליה.
לאחר שהובהר בדיון ששעות מילוי המקום הם מטעם משרד החינוך ולא מטעם העירייה, אין הצדקה לקבל את הבקשה.
ח. מלוא החומר שבקלסרים שבהם מצוי החומר הקשור בשעות הנוספות.
לא ברור מדוע שתחזיק העירייה בחומר הנוגע לשעות מילוי מקום של משרד החינוך. ברם אם אכן ישנם קלסרים כאלה החומר המצוי בהם הוא בליבת קו ההגנה שכן יש בחומר שכזה לתרום לקו ההגנה על דרך ההשוואה. על כן מורה לעיריית ירושלים להעביר את החומר המצוי בקלסרים בנוגע לתקופה הרלוונטית לכתב האישום, לב"כ המאשימה שיעבירו לעיון ההגנה.
ט. התיק האישי של הנאשמת בעירייה.
כפי שהחלטתי בנוגע לתיק האישי של הנאשמת במשרד החינוך, הבקשה על פניה סבירה. ב"כ הנאשמת הסביר בדיון שבתיק האישי מצויים ככל הנראה טפסים הקשורים בתאום מס ובכך הם קשורים בעקיפין גם לשעות מילוי המקום. ויתרה מכך, ככלל רשאי עובד לעיין בתיקו האישי ועל כן אני נעתר לבקשה. עיריית ירושלים תעביר את התיק האישי של הנאשמת לב"כ המאשימה שיעבירו לעיון ההגנה.
8
משהה את ביצוע ההחלטה בנוגע לעיריית ירושלים למשך 30 יום.
עריית ירושלים תוכל להעביר התנגדות או הסתייגות או הודעה על כך שהחומרים אינם ברשותה או שאינם ניתנים להפקה בתוך 21 יום מהיום.
בית החולים הדסה
י. כל החומר מתיבת הדואר האלקטרוני של הנאשמת על פי הכתובת המצוינת בבקשה.
החלטתי
להיעתר לבקשה לאחר שהבאתי בכלל חשבון שמדובר בתיבת הדואר של הנאשמת אשר שימשה אותה
במהלך עבודתה והנאשמת רשאית לחפש בה תימוכין לגרסתה. לפיכך מורה לבית החולים הדסה
להסיר את החסימה מעל תיבת הדואר ולאפשר לנאשמת ולמאשימה, גישה אליה. זאת קבעתי על
פי הכלל שחומרים שהתבקשו לפי סעיף
יא. כל ניסיונות הכניסה לתיבת הדואר האלקטרונית של הנאשמת החל מינואר 2016 (זמן קצר בטרם נפתחה החקירה).
דומני שהבקשה לא פוגעת שלא לצורך בצדדים שלישיים. אמנם לא הונחה תשתית המצביעה על כניסות פסולות לתיבת הדואר של הנאשמת ואולי מדובר רק בחשד סובייקטיבי בעלמא. ברם כדי להסיר ספק בעניין זה, אני מורה לעיריית ירושלים להבהיר האם מאן דהוא חדר לתיבת הדואר האלקטרוני של הנאשמת בשנת 2016. החומר יועבר למאשימה שתעבירו לעיון ההגנה.
ניתנה היום, ז' תמוז תשע"ט, 10 יולי 2019, בהעדר הצדדים.
