ת"פ 44247/07/22 – מדינת ישראל נגד היתאם אבו ענזה
לפני |
כבוד השופט דוד שאול גבאי ריכטר
|
|
בעניין: |
המאשימה
|
מדינת ישראל ע"י ב"כ עוה"ד שירלי אוחיון מתביעות ירושלים |
|
נגד
|
|
|
הנאשם |
היתאם אבו ענזה ע"י ב"כ עוה"ד אחמד ותד |
|
|
|
גזר דין |
כתב האישום המתוקן
1. הנאשם הורשע על-פי הודאתו בכתב אישום מתקן בביצוע עבירה של הסעת 3 שב"חים או יותר, לפי סעיף 12א(ג)(1א)(ב) לחוק הכניסה לישראל, התשי"ב-1952, בכך שביום 17.7.2022 אחר חצות, הסיע הנאשם 8 תושבי האיזור ללא היתר ברכבו, בדרכו למחסום הכניסה לישראל באיזור מבוא בית"ר. הנאשם היה בדרכו עמם למרכז הארץ. כאשר הגיע למחסום, סימנו לו השוטרים לעצור בידיהם, אך הנאשם המשיך בנסיעה. השוטרים העלו את הדוקרנים שבמחסום, הנאשם האט וניסה להסב על עקביו לשטחי האזור ולא עצר. רק לאחר שאחד השוטרים כיוון לעברו נשק, עצר הנאשם את הרכב.
מהלך הדיון
2. הנאשם נעצר בליל האירוע, 17.7.2022, ותיק זה הוגש לבית המשפט ביום 21.7.2022 יחד עם בקשה למעצרו של המשיב עד לתום ההליכים נגדו. חברי, כב' השופט הבכיר ארנברג הורה של שחרורו של הנאשם ביום 25.7.2022 בתנאי מעצר בית מלא. ביום 30.11.2022 הודה הנאשם והורשע והוסכם על מתן היתר לנאשם לצאת לעבוד בפיקוח. בעת הצגת ההסדר שלא כלל הסכמה עונשית, הוריתי על שליחת הנאשם לממונה על עבודות השירות.
חוות הדעת של הממונה על עבודות השירות
3. הממונה הגיש חוות דעת על אודות כשירות הנאשם לבצע מאסר בעבודות שירות. מחוות הדעת עולה, כי הנאשם נמצא כשיר לבצע עבודות שירות בדואר שליחים באר שבע, החל מיום 14.2.2023.
טיעונים לעונש
4. הצדדים לא הסכימו בשאלת העונש. המאשימה עתרה למחם שבין 3 ל-12 חודשי מאסר ולמיקום הנאשם באמצע המתחם וכן עתרה לחלט את הכספים והרכב. הסניגור התנגד וביקש להסתפק במאסר מותנה וקנס מתון נוכח מכלול הנסיבות.
קביעת מתחם הענישה
5. מתחם הענישה צריך להתייחס לעקרון ההלימה, הנוגע ליחס לערך החברתי המוגן, מידת הפגיעה בו, נסיבות ביצוע העבירה ומידת אשמו של הנאשם, ומדיניות הענישה.
6. אשר לערך המוגן, העבירות אותן עבר הנאשם פוגעות בערך המוגן של ביטחון המדינה, הצורך לשמור על גבולותיה וריבונותה ועל שלומם של שומריה וחייליה. במעשיו פגע הנאשם במידה ניכרת בערכים המוגנים.
7. אשר לנסיבות הקשורות בביצוע העבירה, בין הנסיבות הקשורות בביצוע העבירה יש לשקול את אלה, לעניין קביעת המתחם: הנאשם אסף ביודעין ומתוך תכנון מספר רב של שוהים בלתי חוקיים מתוך מטרה ברורה להכניסם לישראל. הוא התנהג בצורה מסוכנת בהגיעו למחסום, ואילץ את השוטרים במקום להפעיל את מערכת הדוקרנים ולכוון לעברו נשק, מעשה שהעלה באחת את הסיכון לנאשם, לנוסעיו ולכל הנוכחים במקום. נוכח הרגישות הביטחונית הקבועה, במיוחד במעברי הגבול, ובמיוחד נוכח האירועים התכופים בהקשר זה, מעשיו של הנאשם נמצאים ברף חומרה גבוהה המשקף אדישות לערכים המוגנים. אך בנס לא נגרם נזק בפועל מהתנהגותו חסרת האחריות של הנאשם, כשפוטנציאל הנזק הוא אדיר, הן מהתנהגותו והן מן השב"חים שכוונותיהם לא היו ידועות לו.
8. אשר למדיניות הענישה הנוהגת, כאשר מדובר בהסעת שב"חים בנסיבות מחמירות הנטיה היא החמרה בענישה והטלת עונשי מאסר בפועל.
א. ע"פ 2789/13 מדינת ישראל נ' חמדי (מיום 4.8.2013) - אושר מתחם שבין 5 ל-15 חודשי מאסר ועונש מאסר בפועל, למי שהסיע 26 שב"חים ברכב שנועד להחזיק 12 נוסעים, נמלט משוטרים וסיכן חיי אדם. מדובר במקרה חמור יותר שנלוו לו עבירות חמורות נוספות.
ב. רע"פ 4062/17 קואעין נ' מ"י (מיום 19.6.2017) - הנאשם הסיע 5 שב"חים שלא בתמורה. אושר מתחם שבין עבודות שירות ועד חודשי מאסר ספורים ועונש של 5 חודשי מאסר בפועל שהוחמר מעונש של מאסר מותנה בלבד.
ג. רע"פ 4909/18 אמחארב נ' מ"י (מיום 8.7.2018) - הנאשם קיבל מאחר רכב וזייף את סימני הזיהוי שלו והסיע 10 שב"חים. אושר עונש של 9 חודשי מאסר בפועל.
ד. רע"פ 5094/20 זנאדה נ' מ"י (מיום 30.7.2020) - הנאשם הסיע 2 שב"חים שהסתתרו ברכב, אותה ניסה להכניס לישראל. אושר מתחם שבין מספר חודשי מאסר ועד 7 חודשים ומאסר בפועל של 60 ימים לאחר שהנאשם לא נמצא כשיר לעבודות שירות.
9. מתחם הענישה - לפיכך, מתחם הענישה צריך לעמוד על 3 - 9 חודשי מאסר וענישה נלווית.
נסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה
10. ניתן לתת משקל לנסיבות הבאות שאינן קשורות בביצוע העבירה, במסגרת גזירת העונש בתוך המתחם: מדובר בצעיר כבן 24, רווק, ללא עבר פלילי, שעד למעצרו עבד במפעל הברזל של אביו. הוא קיבל אחריות למעשים וחסך זמן שיפוטי, וכן היה עצור מעצר ממש בתיק זה מעל שבוע.
המיקום במתחם
11. במכלול השיקולים, יש להעמיד את הנאשם באמצע המתחם. אין מקום לגזור על מי שזו עבירתו היחידה מאסר בפועל, שיש בו פוטנציאל המדרדר לפשיעה.
גזירת הדין
12. לפיכך, אני מחליט לגזור על הנאשם את העונשים הבאים:
א. 5 חודשי מאסר, אשר ירוצו בעבודות שירות בדואר שליחים באר שבע, וזאת על פי חוות דעת הממונה על עבודות השירות. על הנאשם להתייצב ביום 14.2.2023 עד לשעה 08:00 במשרד הממונה על עבודות שירות בבאר שבע לתחילת ריצוי עונשו. מובהר בזה כי הפרת הוראות הממונה ואי עמידה בכללים הנוגעים לריצוי עבודות השירות עלולים להביא להפקעת העבודות ולהמרת העונש בעונש מאסר של ממש. יש לנכות מתקופה זו את ימי מעצרו של הנאשם ע"פ חישוב שב"ס שיכריע;
ב. 6 חודשי מאסר על-תנאי, שלא יעבור הנאשם בתוך 3 שנים מסיום עבודות השירות כל עבירה על חוק הכניסה לישראל או עבירה של הפרעה לשוטר;
ג. קנס בסך 5,000 ₪, או 20 ימי מאסר תמורתו אם לא ישולם. הקנס ישולם ב-10 תשלומים שווים ורצופים החל מיום 1.4.2023 ובכל 1 בחודש. לא ישולם תשלום במועד או לא ישולם כלל, יעמוד הקנס לפירעון מיידי. התחשבתי בכך שהנאשם נעדר עבר פלילי ובעונש המוחשי שהטלתי עליו ולכן חרגתי מקנס המינימום;
ד. התחייבות בסך 10,000 ₪ שלא לעבור כל עבירה על חוק הכניסה לישראל במשך שנתיים מהיום. הובהר לנאשם שמשמעות ההתחייבות היא, כי אם יעבור את העבירה בתוך התקופה שצוינה, בית המשפט שיגזור את הדין יהא חייב לחלט את ההתחייבות כקנס.
קנסות ופיצויים ניתן לשלם כעבור 3 ימים מיום מתן גזר הדין בחשבון המרכז לגביית קנסות בדרכים הבאות:
· בכרטיס אשראי באתר www.eca.gov.il
· בטלפון: 35592* או 073-2055000
· במזומן בכל סניף של בנק הדואר בהצגת תעודת זהות בלבד
לא יונפקו שוברי תשלום.
ניתן לקזז מכל הפקדה שבתיק או בתיק קשור על אף הודעת עיקול. ככל שקיימות יתרות זכות ואין עיקולים ניתן להשיב למפקיד.
יש לשלוח לממונה על עבודות שירות.
זכות ערעור כחוק לבית המשפט המחוזי בירושלים בתוך 45 יום מהיום.
ניתן היום, כ"ה טבת תשפ"ג, 18 ינואר 2023, במעמד הצדדים.
