ת"פ 40096/10/18 – מדינת ישראל נגד מלאכי משה קוריש
בית משפט השלום בקריית גת - בשבתו באשקלון |
|
ת"פ 40096-10-18 מדינת ישראל נ' קוריש
|
|
1
בפני |
כבוד השופטת נועה חקלאי
|
|
בעניין: |
מדינת ישראל ע"י ב"כ עו"ד עדי זלמן
|
|
|
|
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
מלאכי משה קוריש ע"י ב"כ עו"ד דרבשי בשם עו"ד ליאור רונן
|
|
|
|
הנאשם |
גזר דין |
רקע
1. הנאשם
הורשע על פי הודאתו בעבירה של החזקת סמים לצריכה עצמית, בניגוד לסעיף
2. על פי עובדות כתב האישום, ביום 3.5.18 בשעה 01:56 החזיק הנאשם על השולחן בדירתו בסם מסוכן מסוג קנבוס במשקל כולל של 2.2801 ג' וזאת לצריכתו העצמית וללא אישור כדין.
תסקיר שירות המבחן
2
3. בתסקיר מיום 19.2.19 סקר שירות המבחן את הרקע האישי והמשפחתי של הנאשם. הנאשם בן 29, רווק ואב לשני ילדים, מתגורר עם בת זוגו ואם ילדיו ועם 5 ילדיה מזוגיות קודמת. הנאשם לא גויס לצבא על רקע אי התאמה בשל עברו הפלילי. שירות המבחן תיאר את הקשיים שחווה הנאשם, בין היתר על רקע אובדן אביו ומותה של אחותו. הנאשם אישר את מעורבותו הפלילית בעברו, אך לדבריו בשנים האחרונות התבגר ושינה דרכיו. הנאשם לא רואה עצמו מכור לסמים, לדבריו משתמש בקנביס באופן מזדמן בלבד. שירות המבחן התרשם כי הנאשם מתקשה להכיר במורכבות מצבו מבחינת צריכת סמים. הנאשם הביע חשש מפני פגיעה אפשרית ביכולתו לקבל רישיון נהיגה עקב מעורבותו בתיק זה. הנאשם זומן למסור דגימה לצורך איתור שרידי סם, אך לא התייצב לבדיקה, כך שאין בידי שירות המבחן תמונה עדכנית באשר למצבו כיום מבחינת שימוש בסמים. שירות המבחן התרשם כי הנאשם מגיל צעיר מגלה קשיי תפקוד וקשיי הסתגלות למסגרות השונות, וקושי בקבלת גבולות וסמכות. שירות המבחן התרשם כי קיים סיכון להתנהגות עוברת חוק בתחום הסמים. שירות המבחן התרשם מנזקקות טיפולית, הציע לנאשם להשתלב בהליך טיפולי, אך הנאשם לא מצא בכך צורך שכן לתפיסתו התבגר ואינו מכור לסמים. לאור האמור, אין בידי שירות המבחן לבוא בהמלצה טיפולית בעניינו.
טיעוני הצדדים לעונש
4. ב"כ
המאשימה הגישה את הרשעותיו הקודמות של הנאשם, ועתרה להשית על הנאשם מאסר מותנה
מרתיע, התחייבות, קנס פסילה מותנית ופסילה בפועל, תוך שהפנתה לחובת הפסילה הקבועה ב
5. ב"כ
הנאשם הפנה לכך שהנאשם הודה ולקח אחריות, לכמות הקטנה של הסם, לכך שמזה 9 שנים לא
ביצע עבירות על
6. הנאשם ציין כי יש לו שתי בנות קטנות הוא עובד כדי לפרנס את משפחתו, לדבריו מדובר באירוע חד פעמי. לדבריו הוא התחיל בלימודי נהיגה. כבר למד 15 שיעורים. אמור לעשות תיאוריה בתקופה הקרובה. היום עדכן הנאשם כי בשלב זה הפסיק את לימודי הנהיגה. לדבריו חי עם אישה אשר לה 5 ילדים ולמעשה אחראי לפרנסתם של 7 ילדים קטינים.
דיון
מתחם העונש ההולם
3
7. הערך החברתי אשר נפגע בעבירה שביצע הנאשם הוא הגנה מפני הנזקים הישירים והעקיפים אשר נגרמים עקב שימוש בסמים (פגיעה בשלומו ובריאותו הפיזי והנפשי של הציבור, התדרדרות לעבירות רכוש ואלימות לצורך השגת הסמים) .
ראו דברי כב' הש' ברלינר בע"פ 170/07 מטיס נ' מדינת ישראל ביחס לשימוש עצמי בסמים מסוג קנאביס וחשיש:
"אכן הסם שמדובר בו בתיק הנוכחי הוא קנבוס שמוגדר כ"סם קל". לרוע המזל סמים קלים מהווים לעיתים קרובות את יריית הפתיחה להתמכרות לסמים קשים יותר שלא לדבר על כך שגם בשימוש בהם עצמם טמונה סכנה".
8. מידת הפגיעה בערך המוגן בעבירה שביצע הנאשם היא ברף הנמוך זאת בשים לב לסוגו של הסם (קנביס) לכמות שהוחזקה (2.28 גרם) ולכך שנועד לצריכתו העצמית של הנאשם.
9. באשר לנסיבות ביצוע העבירה, נתתי דעתי לכך שהנאשם החזיק הסם בביתו. נתתי דעתי לכמות הסם, לסוגו, ולכך שנועד לצריכה עצמית. העבירה לא בוצעה בתחכום.
10. בחינת מדיניות הענישה הנוהגת מעלה כי במקרים דומים הוטלו על נאשמים עונשים הנעים ממאסר מותנה ועד לתקופות מאסר קצרות שיכול וירוצו בעבודות שירות. ישנם מקרים שאף נמנעו מהרשעה. ראו למשל:
· רע"פ 1353/17 רון ששון נ' מדינת ישראל ( 12.4.18) . המבקש נדון על החזקת סם מסוכן מסוג חשיש במשקל 2.4. גרם לצריכתו העצמית. בית משפט קמא גזר 14 ימי מאסר, הפעיל מאסר מותנה בן 10 חודשים שירוצה בחופף; וכן, קנס, התחייבות ופסילה מותנית, ערעור שהוגש לבית משפט מחוזי ובקשת רשות ערעור לעליון נדחו.
· רע"פ 6138/09 פרדזב נ' מדינת ישראל (פורסם בנבו, 2.8.09), הנאשם הורשע בביצוע מספר עבירות של החזקת סם מסוכן לצריכה עצמית ונדון ל-8 חודשי מאסר וענישה נלווית. ערעורו נדחה.
· ת"פ (י-ם) 16926-04-16 מדינת ישראל נ' כף (פורסם בנבו, 3.7.16), הנאשם הורשע בעבירה של החזקת סמים לצריכה עצמית במשקל של 20.109 גר'. נגזרו עליו 3 חוד' מע"ת וקנס.
· ת"פ (ת"א) 21157-01-16 מדינת ישראל נ' אבשלום בארי (24.1.17). הנאשם הורשע בעבירות של החזקת סם מסוכן לצריכה עצמית, וסחר בסם מסוכן. נדון לצו מבחן ושל"צ, ללא הרשעה.
· ת"פ (ב"ש) 32077-11-15 מדינת ישראל נ' כהן ביום (11.9.2017) הנאשם החזיק 4 ג' סם מסוכן מסוג קנבוס לצריכה עצמית. עניינו הסתיים בהסדר טיעון לפיו נדון להוצאות משפט והתחייבות ללא הרשעה.
· ת"פ 3437-08-15 (ראשל"צ) מדינת ישראל נ' נבון (12.12.2016) הנאשם הורשע בעבירה של החזקת סם לשימוש עצמי (44 ג' חשיש). נדון במסגרת הסדר למאסר מותנה, קנס ופסילה מותנית.
4
· ת"פ (קג"ת) 7213-01-15 מדינת ישראל נ' בזמן (24.6.18). הנאשם החזיק 159 ג' סם מסוכן מסוג קנבוס לצריכה עצמית. נדון לצו של"צ, פסילה בפועל ועל תנאי והתחייבות ללא הרשעה.
· ת"פ (ת"א) 24100-09-13 מדינת ישראל נ' קונפורטי (פורסם בנבו, 2.4.14), הנאשם הורשע בעבירה של החזקת סם מסוכן מסוג חשיש במשקל של 54.14 גר' לצריכתו העצמית. נדון למאסר על תנאי, פסילה על תנאי וקנס.
· ת"פ (ראשל"צ) 41846-05-13 מדינת ישראל נ' רובין (פורסם בנבו, 15.9.14), הנאשם הורשע בעבירה של החזקת סם מסוכן מסוג קנבוס בדף נייר במשקל של 0.2 גר', קנבוס בשקית ניילון במשקל של 5.64 גר' וצמח קנבוס במשקל של 50.80 גר' נטו וזאת לצריכתו העצמית. נדון למאסר על תנאי, פסילה על תנאי וקנס.
11. לאור כל המפורט לעיל אני קובעת כי מתחם העונש ההולם לאירוע בנסיבות שבפני, נע ממאסר מותנה ועד למאסר קצר שיכול וירוצה בעבודות שירות.
12. בעניינו של הנאשם אין הצדקה לחרוג לקולה או לחומרה ממתחם העונש ההולם.
גזירת עונשו של הנאשם בתוך מתחם העונש ההולם.
13. בבואי לגזור את עונשו של הנאשם בתוך מתחם העונש ההולם, לקחתי בחשבון את השיקולים הבאים:
· את העובדה כי הנאשם בחר לקחת אחריות ולהודות בהזדמנות ראשונה.
· את הרשעותיו הקודמות: הנאשם יליד 1990, צבר לחובתו 8 הרשעות קודמות, בעבירות רכוש סמים ואלימות. לנאשם 5 הרשעות קודמות בעבירות של החזקת סם לצריכה עצמית, כשהאחרונה שבהן משנת 2013. הרשעתו האחרונה של הנאשם היא משנת 2015.
· את נסיבותיו האישיות של הנאשם כפי שתוארו על ידי ההגנה ועל ידי שירות המבחן.
· את העובדה כי הנאשם החל בלימודי נהיגה ופועל להוצאת רישיון נהיגה כדין, שישמש אותו לצרכי פרנסת המשפחה.
· את התרשמות שירות המבחן כי קיים סיכון להישנות עבירות בתחום הסמים.
· את שיקולי ההרתעה בגדרו של המתחם.
· את עמדתה העונשית של המאשימה.
14. הנאשם הופנה לשירות המבחן לאור בקשתו להתחשב במשך הפסילה שתוטל עליו, שכן על פי חוק קיימת חובת פסילה של שנתיים. ההפניה נועדה על מנת שתיבחן טענתו שהפסיק להשתמש בסמים, אלא שהנאשם לא התייצב בשירות המבחן כשהתבקש למסור דגימות לאיתור שרידי סם, ולפיכך, נכון לעת הזו, אין כל אינדיקציה להיותו נקי מסמים.
5
15. בהעדר כל אינדיקציה לניקיון מסמים, לא מצאתי כי קיימת הצדקה להימנע מרכיב של פסילת רישיון, ואף על פי כן, בשים לב שלא נפתחו לנאשם תיקים בשנים האחרונות, למעט התיק הנוכחי, ובשים לב לניסיונות שעורך הנאשם לנהל אורח חיים נורמטיבי ולפרנס את משפחתו, וכחלק מכך לומד נהיגה במטרה להחזיק רישיון נהיגה כדין, מצאתי כי קיימת הצדקה להטיל על הנאשם פסילה הקצרה מפסילת המינימום הקבועה בחוק.
16. אשר על-כן, מצאתי לנכון ולמידתי לגזור על הנאשמת את העונשים הבאים:
א.
אני מטילה על הנאשם חודש מאסר וזאת על תנאי למשך שלוש שנים לבל יעבור עבירה בניגוד
ל
ג.
פסילה מלהחזיק ומלקבל רישיון נהיגה לתקופה של 6 חודשים וזאת על תנאי למשך 3 שנים
שהנאשם לא יעבור עבירה בניגוד ל
ד.
הנאשם יחתום על התחייבות כספית בסך 1500 ₪ להימנע מביצוע עבירה על
ההתחייבות תיחתם במזכירות בית משפט עוד היום. לא יחתום הנאשם כאמור, יאסר למשך 15 יום.
הסמים ויתר המוצגים יושמדו, בכפוף לחלוף תקופת הערעור.
זכות ערעור תוך 45 יום לביהמ"ש המחוזי
ניתן היום, ו' אדר ב, תשע"ט 13.3.19 במעמד הצדדים.
