ת"פ 36618/10/18 – מדינת ישראל נגד דני ברונסקי
1
בפני |
כבוד השופט דוד שאול גבאי ריכטר
|
|
בעניין: |
המאשימה
|
מדינת ישראל ע"י ב"כ עו"ד הילה שושני מתביעות ירושלים |
|
נגד
|
|
|
הנאשם |
דני ברונסקי ע"י ב"כ עו"ד ארז בר-צבי |
|
|
|
גזר דין |
כתבי האישום בהם הודה הנאשם
1. ת"פ 36618-10-18 (התיק הראשון) - מעובדות כתב האישום עולה, כי ביום 30.9.2018 בשעת ערב מאוחרת נכנס הנאשם לבית משפחה, למרות שכל פתחי הבית היו סגורים. הנאשם עטה כפפות לידיו, ובעודו בבית הופתע ע"י עובד זר שהתגורר בבית ומועסק ע"י בני המשפחה הגרים במקום. העובד הזעיק את בני המשפחה וארבעה מהם סרקו את המקום כשהם מצוידים בסכינים, וזאת מחשש מפני הפורץ. אז נמלט הנאשם מן הבית. בגין כך הורשע הנאשם בהתפרצות לדירת מגורים, לפי סעיף 406(ב) לחוק העונשין, התשל"ז-1977.
2. ת"פ 1519-12-19 (התיק השני) - מעובדות כתב האישום המתוקן עולה, כי ביום 14.9.2019 סעד המתלונן במסעדה בתלפיות שבירושלים. הוא לא שם לב לכך שארנקו נפל מכיסו, ואדם אחר שזהותו אינה ידועה, פנה לנאשם ששהה במקום, והצביע על הארנק האמור. בתגובה, הרים הנאשם את הארנק, בחן את תכולתו, הניחו בכיסו ויצא מהמסעדה. בהמשך, נטל הנאשם מן הארנק 300 ₪ ומסר את הארנק למוכרת בחנות הסמוכה למסעדה. בגין כך הורשע הנאשם בגניבה, לפי סעיף 384 לחוק העונשין.
2
3. ת"פ 64549-03-22 (התיק השלישי) - מעובדות כתב האישום המקורי עולה, כי ביום 11.2.2022 ביצע הנאשם רכישה בסופר מרקט בירושלים, ובעת צאתו, נטל קופת צדקה שהכילה לפחות 350 ₪ שהכספים בה יועדו לילדים חולי סרטן. בין כך הורשע הנאשם בגניבה.
מהלך הדברים
4. הנאשם היה עצור במסגרת התיק הראשון מיום האירוע, 30.9.2018 ועד לשחרורו למעצר בית מלא ביום 16.10.2018. הנאשם הופנה פעמיים לבדיקת התאמה לבית המשפט הקהילתי, אך לא נמצא מתאים בהיעדר מוטיבציה או צרכים מיוחדים. ביום 11.4.2021 הודה הנאשם בשני כתבי האישום שפורטו לעיל ונשלח לשירות המבחן ולממונה על עבודות השירות. מאוחר יותר הודה בכתב אישום שלישי. לאחר קשיים לא מבוטלים שנבעו מחוסר שיתוף פעולה של הנאשם, קיימת בתיק חוות דעת הממונה על עבודות השירות שמצא אותו כשיר לביצוע עבודות שירות, ושלושה תסקירים לקוניים שנבעו בשל חוסר שיתוף פעולה.
טיעונים לעונש
5. ב"כ המאשימה עתרה להטיל על הנאשם מאסר בפועל על בסיס מתחם בתיק הראשון שבין 12 ל-24 חודשים, וענישה נלווית. הסניגור ביקש להסתפק בענישה בדמות עבודות שירות ולא לתקופה המירבית נוכח נסיבות ומצבו הרפואי של הנאשם.
קביעת מתחם העונש ההולם
6. בית המשפט יקבע את מתחם העונש ההולם בהתאם לעקרון ההלימה, הנגזר מן הערכים המוגנים, מידת הפגיעה בהם, נסיבות ביצוע העבירה ומידת אשמו של הנאשם ומדיניות הענישה הנוהגת.
7. אשר לערכים המוגנים - עבירות רכוש פוגעות בקניינו, בביטחונו ובפרטיותו של הציבור ושל הפרט. התפרצות לבית מגורים, בוודאי בשעה ששוהים בו דייריו, פוגעת באופן קשה בתחושת הפרטיות ובביטחון האישי, והיא מלווה לרוב בטראומה הנמשכת לאורך זמן, שלא לדבר על פוטנציאל המפגש האלים והמפתיע שבין הפורץ לדיירים. בענייננו מידת הפגיעה בערכים המוגנים בתיק הראשון גבוהה, ואילו בתיקים השני והשלישי נמוכה.
3
8. אשר לנסיבות ביצוע העבירה - בתיק הראשון מדובר בעבירה מתוכננת, שכן הנאשם הצטייד בכפפות. הוא נכנס לדירה גם אם לא התפרץ אליה בכוח, בשעה שדייריה היו במקום וזוהי נסיבה מופלגת לחומרה. הוא גרם לבהלה רבתי ליושבי הדירה שאף הצטיידו בסכינים בחפשם את הפורץ, ואך בנס, לא התרחש מפגש בין הצדדים, שעלול היה להסתיים באסון למי מהמעורבים. נדמה כי כאן, מומש פוטנציאל הנזק הכרוך בפגיעה בפרטיות ובפגיעה בביטחון האישי ובתחושת הביטחון האישי של דיירים האמורים לחוש בטוחים בביתם. בפועל לא נגנב דבר. הנאשם אחראי באופן בלעדי למעשים. אשר לתיק השני, אין מדובר בעבירה מתוכננת אלא בניצול ציני ומכוער של אובדן ארנק לסועד במסעדה, וגניבת סכום כסף ממנו והשבה לכאורה של האבדה למקום סמוך למקום האובדן. כאמור, בעבירה זו יש משום הכיעור המעיד על עיוותי החשיבה של הנאשם ביחס ליחסו לזולת. הנאשם אחראי באופן בלעדי למעשים. גם התיק השלישי מתאפיין בכיעור ובאדישות למצוקת הזולת. נדמה שגניבת קופת צדקה הוא מעשה שפל במיוחד.
9. אשר למדיניות הענישה הנוהגת - לרוב, בעבירת התפרצות לדירה, העונש הוא מאסר בפועל נוכח חומרת העבירה. כמובן שניתן למצוא עונשים קלים יותר, בהתאם לנסיבות כל מקרה ומקרה.
א. רע"פ 1708/08 לוי נ' מ"י (מיום 21.2.2008) - במקרה זה הורשע הנאשם ב-4 התפרצויות ועבירות נוספות של גניבה, החזקת מכשירי פריצה ורכוש גנוב. עונשו הוחמר מ-6 חודשי עבודות שירות ל-12 חודשי מאסר, וכמובן שמקרה זה חמור ממקרנו.
ב. רע"פ 426/18 חג'אזי נ' מ"י (מיום 22.1.2018) במקרה זה אושר מתחם ענישה שבין 10 ל-30 חודשי מאסר בנסיבות של התפרצות לדירה והתקלות בבעל הדירה ודחיפתו (עבירה של תקיפה סתם), וכן אושר מתחם שבין 7 ל-24 חודשי מאסר בנסיבות של ניסיון התפרצות לדירה והתקלות עם בעלי הדירה שהובילה לבריחת הנאשם. העונש שהוטל שם אינו רלבנטי (28 חודשי מאסר) בשל עבירות נוספות ומאסרים מותנים.
4
ג. עפ"ג (ב"ש) 37682-03-13 גרניק נ' מ"י (מיום 20.11.2013) - במקרה זה הורשע הנאשם בשתי התפרצויות לדירות שבוצעו באותו יום, שבמהלך גנב ציוד מחשוב ותכשיטים. אושר מתחם שבין 12 ל-24 חודשי מאסר לכל התפרצות, וכן נקבע כי לעתים ניתן להתחיל את המתחם ב-6 חודשי מאסר שיכול ויבוצעו בעבודות שירות. בסופו של דבר הופחת העונש משנת מאסר ל-6 חודשי מאסר בעבודות שירות בשל הליכי שיקום וגילו הצעיר של הנאשם.
ד. עפ"ג (י-ם) 27721-03-14 מ"י נ' בן אבו (מיום 8.5.2014) - במקרה זה הנאשם התפרץ פעמיים לדירת שכנו וגנב ממנה סמים. אושר מתחם שבין 6 ל-12 חודשי מאסר ועונש של 7 חודשי מאסר בפועל.
10. מתחם העונש - ביחס לתיק הראשון, אני קובע מתחם שבין 8 ל-14 חודשי מאסר, וביחס לתיקים השני והשלישי, קובע מתחם נפרד לכל אחד, שבין מאסר מותנה ועד 6 חודשי מאסר.
נסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה
11. לקולה, גילו של הנאשם הנמצא בשנות השבעים לחייו וסובל מתחלואים שונים וקבלת האחריות ביחס לשלושה תיקים. לחומרה, העובדה שהנאשם ביצע את העבירות בתיק השני והשלישי שעה שהתיק הראשון תלוי ועומד נגדו והוא משוחרר בתנאים. הנסיבות האחרונות התרחשו על אף גילו ומגבלותיו של הנאשם, והדבר מעיד שהתקבעו בנאשם דפוסים עבריינים שהוא מתקשה להתגבר עליהם, כשההליך הפלילי אינו מהווה עבורו גורם מרתיע.
המיקום במתחם
12. במכלול הנסיבות יש מקום להטיל על הנאשם עונש מאסר לריצוי בעבודות שירות לתקופה המרבית. אם מצאתי שלא לשלוח את הנאשם למאסר בפועל כפי שראוי היה שאיעשה, הדבר נובע מגילו ותחלואיו.
גזירת הדין
13. נוכח האמור גוזר על הנאשם את העונשים הבאים:
א. 9 חודשי מאסר לריצוי בעבודות שירות בניכוי ימי מעצרו במכלול התיקים בהתאם לחישוב שב"ס שיכריע. הנאשם יבצע את העבודות במפעל חיים בירושלים, החל מיום 19.2.2023 אז יתייצב אצל הממונה בבאר שבע עד לשעה 08:00 באותו יום. ככל שלא יבצע את העבודות כראוי הוזהר הנאשם כי בסמכות הממונה להמיר אותן למאסר בפועל;
5
ב. 8 חודשי מאסר וזאת על-תנאי, לבל יבצע הנאשם כל עבירת רכוש מסוג פשע בתוך שלוש שנים מסיום עבודות השירות;
ג. 3 חודשי מאסר וזאת על-תנאי, לבל יבצע הנאשם כל עבירת רכוש מסוג עוון בתוך שלוש שנים מסיום עבודות השירות;
ד. קנס 1,500 ₪ או 6 ימי מאסר תמורתו אם לא ישולם. הקנס ב-6 תשלומים החל מיום 15.1.2023 ובכל 15 לחודש רציף ועוקב;
ה. פיצוי למתלונן בתיק הראשון, ע"ת 1, בסך 1,500 ₪. הפיצוי ישולם בתשלום אחד עד ליום 1.2.2023. יש לקזז תחילה את ההפקדה לטובת הפיצוי על אף הודעת עיקול.
ו. התחייבות בסך 10,000 ₪ שלא יעבור הנאשם כל עבירת רכוש בתוך שנתיים מסיום עבודות השירות.
קנסות ופיצויים ניתן לשלם כעבור 3 ימים מיום מתן גזר הדין בחשבון המרכז לגביית קנסות בדרכים הבאות:
· בכרטיס אשראי באתר www.eca.gov.il
· בטלפון: 35592* או 073-2055000
· במזומן בכל סניף של בנק הדואר בהצגת תעודת זהות בלבד
לא יונפקו שוברי תשלום.
ניתן לקזז מכל הפקדה שבתיק או בתיק קשור על אף הודעת עיקול. ככל שקיימות יתרות זכות ואין עיקולים ניתן להשיב למפקיד.
מורה על השמדת המוצגים.
יש לשלוח לשירות המבחן ולממונה על עבודות השירות.
זכות ערעור כחוק.
ניתן היום, ט' טבת תשפ"ג, 02 ינואר 2023, במעמד הצדדים.
