ת"פ 28759/05/15 – רונאל פישר נגד מדינת ישראל
בית המשפט המחוזי בירושלים |
|
|
|
ת"פ 28759-05-15 |
1
בפני כב' השופט משה סובל
המבקש: (נאשם 2) |
רונאל פישר באמצעות ב"כ עו"ד עמית בר וליזי שובל
|
נגד |
|
המשיבה: |
מדינת ישראל באמצעות המחלקה לחקירות שוטרים
|
החלטה |
1. נאשם 2 הגיש ביום 5.12.17 בקשה דחופה להוצאת צווים למניעת המשך עיון בחומרי חקירה ותפיסתם כראיה. לטענתו, חומרים אלה נמצאים בידי אחד מעדי התביעה ובידי פרקליטם של שלושה עדי מדינה בתיק זה.
2. בבקשה נטען כי השניים מחזיקים בחומרי חקירה שאין הם מורשים להחזיק, ואף עושים בהם שימוש אסור:
לטענת המבקש, עד התביעה הגיש כתב הגנה להודעה לצד שלישי ששלח לו המבקש במסגרת הליך אזרחי המתנהל בבית משפט השלום בתל-אביב-יפו (בו המבקש הוא אחד הנתבעים), וצירף לכתב ההגנה "הודעת חשוד" שגבתה המשטרה מבא-כוחו של המבקש באותו הליך אזרחי. בנוסף, עד התביעה הגיש עתירה לבית המשפט הגבוה לצדק אליה צירף מזכרים שונים והודעות שנגבו על ידי המחלקה לחקירות שוטרים.
2
עוד נטען, כי פרקליטם של עדי המדינה מסר לעורך-דין אחר, שאינו קשור לתיק הנוכחי, חומרי חקירה מתוך התיק, ובכלל זה הודעות של עד המדינה ערן מלכה ושל נאשמים בתיק.
3. לטענת המבקש, מאחר שעד התביעה ושלושת עדי המדינה הנ"ל נחשפו לחומרי החקירה טרם מתן עדותם בבית המשפט, הרי שקיים חשש ממשי ל"זיהום" עדויותיהם ולשיבוש הליכי משפט. לפיכך הוא מבקש שבית המשפט יצווה על תפיסת חומר החקירה מידי אלה שאינם מורשים להחזיק בו, הן לשם מניעת שימושים אסורים נוספים בחומר והן על מנת שתפיסת החומר תשמש את המבקש במהלך המשפט כראיה לכך שעד התביעה ועדי המדינה הנדונים נחשפו לחומרי חקירה טרם מתן עדותם.
4. מקובל על המבקש כי אין ב
3
5. סעיף
6. על פי האמור בבקשה, המבקש הגיש ביום 6.11.17 תלונה למשטרת ישראל במסגרתה ביקש לפתוח בחקירה פלילית לגילוי המקור אשר העביר את חומרי החקירה לעד התביעה ולפרקליטם של שלושת עדי המדינה. בנוסף התבקשה המשטרה במסגרת התלונה לפעול לאלתר על מנת לתפוס את חומרי החקירה מידי השניים ומידי עורך-הדין הנוסף, ולהבטיח כי העתקים מהחומרים לא נותרו בידי כל גורם אחר שאינו מורשה להחזיקם. לטענת המבקש, משטרת ישראל טרם הגיבה לתלונה; ובהעדר התייחסות מצדה, אין הוא יכול לסמוך על המשטרה כי תפעל. על כן פנה לבית המשפט בבקשה דנא.
7. הגשת התלונה למשטרה מצביעה על קיומו
של הסדר חוקי קונקרטי המאפשר למבקש לקבל את הסעדים להם עתר בבקשתו. די בכך על מנת
לשלול את סמכות בית המשפט מכוח סעיף
4
8. גם אילו הייתה בענייננו תחולה לסעיף
9. לא זו אף זו, היות שמדובר בחומרי חקירה שלפי דברי המבקש כבר הוגשו על ידי עד התביעה לבית המשפט העליון ולבית משפט השלום, ממילא צווי התפיסה המתבקשים כעת כרוכים בקושי נוסף - משפטי ומעשי כאחד - שהרי פירושם התערבות של בית משפט זה בסדרי הדיון (ובכלל זה עיון במסמכים) הנוגעים להליכים משפטיים המתנהלים בפני ערכאות שיפוט אחרות.
10. למותר לציין כי ההימנעות מהושטת הסעדים של תפיסת החומרים ומניעת העיון (או המשך העיון) בהם, אינה פוגעת בזכותו של המבקש להעלות כל טענה בדבר "זיהום" עדויות, וזאת בהגיע השלב הדיוני המתאים להעלאת טענה כזאת במהלך בירור האשמה בהליך הנוכחי.
11. הערה לסיום: אילו הייתי רואה לבקש תגובה לבקשה, פשיטא שהתגובה הייתה נדרשת גם מעד התביעה ומפרקליטם של עדי המדינה, שהצווים מתבקשים הלכה למעשה לפחות נגדם (סעיפים 1, 8 לבקשה; אך ראו סעיף 26 לבקשה לפיו יש צורך "להוציא מידי כל אדם" את החומרים הנדונים; כן ראו סעיפים 17-16, 21 לתלונת המבקש במשטרה לפיהם יש לתפוס את החומרים גם מידי עורך-הדין הנוסף). מכאן, שהיה על המבקש לצרפם כמשיבים לבקשה ולא להסתפק בציון המדינה כמשיבה יחידה.
12. נוכח כל האמור, ומאחר שהבקשה אינה נסמכת על הוראת חוק חרותה בסדר הדין הפלילי, החלטתי לדחותה מבלי לבקש עליה תגובה.
המזכירות תשלח העתק החלטה זו לב"כ הצדדים.
ניתנה היום, כ"ג כסלו תשע"ח, 11 דצמבר 2017, בהעדר הצדדים.
