ת"פ 28759/05/15 – מדינת ישראל נגד ערן מלכה (הדיון הופרד),,רונאל פישר,,רות דוד,,יאיר ביטון,,שי (ישעיהו) ברס,,יוסף נחמיאס,,אביב נחמיאס (עניינו הסתיים),
בפני כב' סגן הנשיא משה סובל
|
|
||
|
ת"פ 28759-05-15 |
08 אפריל 2019 |
|
1
מדינת ישראל
נגד |
|
|
|
הנאשמים |
.1 ערן מלכה (הדיון הופרד), .2 רונאל פישר, .3 רות דוד, .4 יאיר ביטון, .5 שי (ישעיהו) ברס, .6 יוסף נחמיאס, .7 אביב נחמיאס (עניינו הסתיים),
|
גזר דין (נאשם 6) |
1.
נאשם 6, יוסף נחמיאס (להלן - הנאשם), הורשע ביום 24.2.19 על פי הודאתו
בעבירה של שיבוש מהלכי משפט, לפי סעיף
2. ואלה העובדות המפורטות בנספח להסדר, בהן הודה הנאשם, ובעטיין הורשע בשיבוש מהלכי משפט:
"א. בתחילת 2013, או בסמוך לכך, רונאל פישר זימן את האחים נחמיאס להגיע בדחיפות למשרדו.
2
ב. במהלך הפגישה, פישר סיפר לאחים נחמיאס כי ברשותו מידע בעל ערך רב עבורם, ואולם תמורת המידע הוא מבקש כסף 'על המקום' ומראש, כאשר הוא אומר לאחים נחמיאס 'תסמכו עלי'.
ג. פישר הדגיש את חשיבות המידע וציין שלדעתו כעורך הדין שלהם המידע שווה עבורם הרבה יותר מהסכום המבוקש. למרות בקשת האחים נחמיאס להבין ולו במעט עבור מה הם נדרשים לשלם, פישר התעקש שלא לספר דבר אודות המידע שברשותו עד לאחר קבלת התשלום.
ד. פישר שכנע את האחים נחמיאס שהדבר כדאי עבורם, ויוסף ניאות להעביר לפישר כסף, כאשר הוא מניח שהמידע שיקבל הינו מידע עסקי.
ה. או אז, ורק לאחר שהעביר יוסף 50,000 דולר לפישר לפי דרישתו, הופתעו האחים נחמיאס לגלות שמדובר במידע אודות חקירה פלילית בעניינם: פישר אמר להם כי מתנהלת נגדם חקירה פלילית סמויה, מתי תהפוך החקירה לגלויה (מועד הפרוץ), וכי הם צפויים להיעצר לצורך החקירה.
ו. יוסף סיפר לפישר שהוא ממילא מתכנן לשהות בחו"ל במועד המיועד למעצרו, ופישר הפציר בו כי אכן יטוס לחו"ל, ושלא יחזור לישראל עד לאחר קבלת אישור ממנו.
ז. יוסף אכן טס לחו"ל ביודעו כי בכך יסוכל מעצרו במועד הפרוץ, ופישר טס בסמוך לאחר הפרוץ לחו"ל, על מנת לפגוש את יוסף בחו"ל, ולהכינו שם לחקירתו לפני שיחזור לישראל".
3. ביום 18.6.19 הוגשה לבית המשפט חוות דעת הממונה על עבודות שירות, לפיה הנאשם נמצא מתאים לעבודות שירות והביע נכונות לרצות את עונשו בדרך זו. הממונה המליץ כי ככל שבית המשפט יגזור על הנאשם עונש של עבודות שירות, מקום ריצוין יהיה במעון לקשיש בפרדסיה, החל מיום 29.4.19, בהיקף של חמישה ימים בשבוע, 6.5 שעות עבודה בכל יום.
3
4.
במסגרת הטיעונים לעונש, עתר ב"כ המאשימה לעונש הכולל בתוכו, לצד יתר רכיבי
העונש המוסכמים, ארבעה חודשי מאסר אשר ירוצו בעבודות שירות. ב"כ המאשימה
הזכיר כי העונש המרבי הקבוע ב
לצד שיקולים אלה, המושכים לכיוון החמרה בעונש, פרש ב"כ המאשימה את השיקולים הנגדיים לקולה, המצדיקים התחשבות בנאשם ומיתון עונשו. שיקולים מקלים אלה הם: הקשיים הראייתיים בפניהם ניצבה המאשימה לצורך הוכחת העבירות המקוריות שיוחסו בכתב האישום לנאשם ולאחיו (נאשם 7, שכתב האישום נגדו בוטל), היינו: מתן שוחד, שיבוש מהלכי משפט וקבלת נכסים שהושגו בעוון, לרבות הוכחת חלקו הפרטני של כל אחד משני נאשמים אלו בביצוע העבירות המקוריות; התרשמותה של המאשימה כי היוזמה לביצוע עבירת השיבוש באה מצדו של נאשם 2, באופן המחליש את העניין הציבורי במיצוי ההליך הפלילי נגד הנאשם, לקוחו של נאשם 2; נכונות המאשימה להסתפק בהודאת הנאשם כי העביר את הכסף לנאשם 2 מתוך הנחה (של הנאשם) כי המידע שיקבל בתמורה הוא מידע עסקי; ההיקף הגדול ביותר של התיק, באופן שכריתת הסדר הטיעון עם הנאשם העלתה תרומה ניכרת לקידום המשפט ולחיסכון בזמן שיפוטי.
4
5. ב"כ הנאשם, מנגד, ביקשו מבית המשפט להסתפק בקנס הכספי בטווח המוסכם, שגובהו משמעותי, ובעונש המאסר המותנה. ב"כ הנאשם פירטו טענות במישור המשפטי ובמישור הנסיבות האישיות והמשפחתיות של הנאשם שיש בהן, לפי הטענה, כדי להצדיק הימנעות מהשתת עונש של מאסר בעבודות שירות, אף לא לתקופה קצרה. אשר למתחם העונש, נטען כי פסקי הדין עליהם נסמכת המאשימה אינם רלוונטיים, באשר העונשים שהוטלו בהם לא נסובו על עבירת שיבוש מהלכי משפט כעבירה יחידה, אלא על עבירת שיבוש שנלוותה לעבירות נוספות. ב"כ הנאשם הפנו למספר פסקי דין המלמדים, לשיטתם, כי כאשר מדובר בעבירה יחידה של שיבוש מהלכי משפט, התקרה העליונה של מתחם העונש היא מאסר על-תנאי, לעיתים בשילוב קנס כספי ושירות לתועלת הציבור, ופעמים שהליכים פליליים בגין עבירה יחידה זו אף מסתיימים בהימנעות מהרשעה. עוד נטען, כי מדיניות התביעה היא שלא להגיש כתב אישום בגין עבירת שיבוש מהלכי משפט כעבירה יחידה. ב"כ הנאשם הדגישו כי במסגרת הסדר הטיעון הסכימה המאשימה לכך שההגנה תעתור לעונש שלא כולל רכיב של עבודות שירות. כן פירטו הסנגורים את נסיבות ביצוע העבירה, כפי שאלו עולות מהודאת הנאשם, הממקמות, לטענתם, את מעשיו ברף התחתון של עבירת שיבוש מהלכי משפט: לא זו בלבד שעל פי הנספח להסדר הטיעון הנאשם העביר את הכסף לנאשם 2 כאשר הוא מניח שהמידע שיקבל בתמורה הוא מידע עסקי, אלא שגם לאחר שהתברר לנאשם (בדיעבד) שמדובר במידע אודות חקירה פלילית בעניינו, לא נאמר לו שמדובר במידע שהושג בדרך אסורה. משכך, טוענת ההגנה, היה הנאשם רשאי להניח שמקור המידע הוא לגיטימי (למשל, דברים שמסר נחקר אחר בפרשה או עיתונאי), ולא היה עליו לסבור כי המידע הגיע מגורם משטרתי המצוי בתוך החקירה. זאת ועוד, נסיעת הנאשם לחו"ל לא נעשתה בעקבות קבלת המידע אודות החקירה, שהרי הנאשם תכנן ממילא, עוד קודם שקיבל את המידע, לשהות בחו"ל במועד המיועד למעצרו, ואף סיפר זאת לנאשם 2. במהלך השהות בחו"ל לא בוצע על ידי הנאשם כל שיבוש של החקירה, שכן בהודאת הנאשם נאמר כי נאשם 2 טס בסמוך לאחר מועד הפרוץ על מנת לפגוש אותו בחו"ל ולהכינו שם לחקירתו לפני שיחזור לישראל; הא ותו לא. הנאשם לא הודה, וממילא לא הורשע, בכך שבמהלך פגישת ההכנה שהתקיימה בחו"ל בינו לבי עורך דינו (נאשם 2) נעשה שימוש כלשהו במידע מתוך תיק החקירה. הנאשם אף לא הודה ולא הורשע בכך שתכנן את מועד חזרתו לחו"ל בזיקה אל התנהלות החקירה, לא כל שכן בכוונה לפגוע בה, שהלא בנספח להסדר הטיעון לא נאמר כי הנאשם קיבל בפועל מנאשם 2 אישור לגבי מועד חזרתו לישראל או שהוא קבע את מועד החזרה בהתאם לאישור שכזה.
5
מלבד נסיבות מקלות אלה, הקשורות
בביצוע העבירה, הציגו ב"כ הנאשם נסיבות נוספות, שאינן קשורות בביצוע העבירה,
שגם בהן יש להצדיק, על פי הנטען, הימנעות מהטלת עבודות שירות. הנאשם, בן 52, נשוי
ואב לשלושה, ונעדר עבר פלילי. הוא ואחיו, נאשם 7, הם חלק מבעליה של חברה משפחתית
לעבודות עפר ותשתיות (ת.ע.ן עבודות עפר בע"מ). המשפחה חמה ומלוכדת, מקפידה על
שמירת ה
בדברים שהשמיע טרם חתימת הדיון, ציין הנאשם כי הוא מקבל אחריות מלאה על מעשיו ומודה לבית המשפט, וכן לפרקליטות שהסכימה לסיים את ההליך נגדו בהסדר הטיעון.
6
6.
בהתאם לתיקון 113 ל
עקרונות אלו של הבניית שיקול
הדעת השיפוטי בענישה, תקפים גם כאשר גזירת העונש נעשית לאחר שהושג בין הצדדים הסדר
טיעון בנוגע לעונש. במקרה כזה, האינטרסים של המדינה מזה ושל הנאשם מזה בהגעה להסדר
(ענישה הולמת ומהירה למעשי עבירה, חסכון במשאבים, קשיים ראייתיים, נסיבות ספציפיות
לקולה וכו') באים בגדר אותן נסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה כמובנן בתיקון 113 ל
7
7. הערך החברתי המוגן בעבירה של שיבוש מהלכי משפט הוא שמירה על טוהרם ותקינותם של הליכים שיפוטיים וחקירות פליליות, ומניעת הכשלתם של הליכים אלו. זאת על מנת להבטיח את חשיפת האמת ועשיית צדק, המהוות תכליות מובהקות של ההליך המשפטי, וההליך הפלילי בפרט (רע"פ 7153/99 אלגד נ' מדינת ישראל, פ"ד נה(5) 729, 739 (2001)). חשיבותן של תכליות אלו הביאה לסיווג עבירת השיבוש כעבירה התנהגותית, הנעברת בעצם עשיית דבר בכוונה למנוע או להכשיל את ההליך או להביא לידי עיוות דין, בלא שקיימת דרישה תוצאתית של גרימה בפועל לשיבוש מהלכי המשפט או החקירה (שם, בעמ' 743). יתר על כן, "גם מעשה הנראה לכאורה ניטרלי כשהוא מנותק מהנסיבות ומההקשר יקיים את היסוד ההתנהגותי של העבירה, אם נסיבות העניין הנלוות לו וההקשר שבו הוא בוצע שוללים את אופיו ה'תמים' ופוגעים בערך המוגן בעבירה" (שם, בעמ' 744).
8
מתחם העונש ההולם לעבירת שיבוש החקירה שביצע הנאשם, נגזר מהערך החברתי האמור, ממידת הפגיעה בערך זה שגרמה התנהגותו של הנאשם, ממדיניות הענישה הנהוגה ומנסיבות הקשורות בביצוע העבירה. כאמור בהודאת הנאשם, טיסתו לחו"ל נעשתה ביודעו כי בכך יסוכל מעצרו במועד בו תהפוך החקירה הפלילית הסמויה לגלויה, ואף לאחר שנודע לו כי הסכום הכספי המשמעותי (50,000 דולרים) אותו העביר לנאשם 2 ניתן למעשה בתמורה למידע אודות אותה חקירה (שבאותה עת הייתה עדיין סמויה) המתנהלת בעניינם של הנאשם ואחיו. סיכול המעצר עקב טיסת הנאשם לחו"ל היווה, אפוא, הכשלה מודעת של פעולת חקירה, אשר יפים לה דבריה הבאים של השופטת פרוקצ'יה: "שלילה זמנית של ראיות מידי המשטרה, על אף 'זמניותה', עלולה ליצור הכבדה ניכרת על עבודת המשטרה, ולפגוע באופן מהותי בטיבה ובאיכותה של החקירה. פעולה זו, על פי אופייה, מהווה מעשה 'מניעה, הכשלה או הבאה לעיוות דין', אשר אותו באה עבירת שיבוש מהלכי משפט למנוע" (ע"פ 8721/04 אוחנה נ' מדינת ישראל, פסקה 21 (17.6.07)). העברת התשלום הכספי על ידי הנאשם לנאשם 2 טרם מעשה הסיכול, מוסיפה נופך של חומרה למעשה עצמו, אם כי במידה מתונה, לאור העובדה שבעת שהנאשם העביר את התשלום לנאשם 2, סברתו הייתה שמדובר בתשלום עבור מידע עסקי; והידיעה שמדובר במידע אודות החקירה הפלילית התחוורה לנאשם רק לאחר העברת הכסף. הפחתה נוספת של חומרת המעשה נובעת מהסתפקותה של המאשימה בהודאת הנאשם בכך שטיסת נאשם 2 לחו"ל בסמוך לאחר מועד הפרוץ נעשתה "על מנת לפגוש את יוסף בחו"ל, ולהכינו שם לחקירתו לפני שיחזור לישראל", כך שבסופו של יום לא מיוחס לנאשם מעשה נוסף של שיבוש החקירה (דוגמת קבלת מידע חסוי מתוך תיק החקירה) במהלך פגישת ההכנה שהתקיימה בחו"ל בינו לבין נאשם 2. כמו כן, אף שעל פי הודאת הנאשם "פישר הפציר בו כי אכן יטוס לחו"ל, ושלא יחזור לישראל עד לאחר קבלת אישור ממנו",לא נאמר בהמשך ההודאה - בה כאמור הסתפקה המאשימה - כי בפועל הנאשם נענה לחלקה השני של בקשת נאשם 2 להשהות את חזרתו לישראל עד לאחר קבלת אישור מנאשם 2. נסיבה מקלה נוספת מצויה בעובדה שהנאשם תכנן ממילא לשהות בחו"ל במועד המיועד למעצרו. יחד עם זאת יש לזכור את ההלכה (שצוטטה לעיל) לפיה "גם מעשה הנראה לכאורה ניטרלי כשהוא מנותק מהנסיבות ומההקשר יקיים את היסוד ההתנהגותי של העבירה, אם נסיבות העניין הנלוות לו וההקשר שבו הוא בוצע שוללים את אופיו ה'תמים' ופוגעים בערך המוגן בעבירה".
בהתחשב במכלול נסיבות ביצוע
העבירה כמפורט לעיל, במידת הפגיעה בערך המוגן ובמדיניות הענישה העולה מפסיקת בתי
המשפט השונים, אני קובע כי מתחם העונש ההולם לעבירה שביצע הנאשם נע בין מאסר
על-תנאי לבין מאסר בפועל לתקופה של חודשים ספורים, ולכל היותר שישה חודשים, הניתן
לריצוי בעבודות שירות. כמו כן, מתחם העונש ההולם כולל בתוכו עונש קנס המושפע,
בנוסף משיקולי קביעת המתחם שפורטו לעיל, ממצבו הכלכלי של הנאשם (סעיף
9
8.
הנסיבות שאינן קשורות בביצוע העבירה המשליכות על גזירת מידת עונשו של הנאשם בתוך
מתחם העונש ההולם, הן אלו: הנאשם נעדר עבר פלילי, וכפי שעולה מהמכתבים שהוגשו על
ידו כראיות לעניין העונש (מטעם רואה החשבון של חברת ת.ע.ן; מטעם סמנכ"ל פיתוח
בחברה ששימש בעבר מפקד המשטרה הצבאית החוקרת; ומטעם חבר ילדות של הנאשם העוסק
ברפואת עיניים לילדים), התנהגותו הכללית נורמטיבית ומועילה למשפחתו, לחבריו ולמאות
העובדים שפרנסתם תלויה בחברה שבניהולו. כמו כן, הנאשם נוהג לתרום בסתר לנזקקים,
ואף נטל חלק פיסי בפעילות סיוע רפואי לילדים עיוורים בחו"ל. מעצרו של הנאשם
וההליך המשפטי שהתנהל נגדו מאז ועד היום במשך כארבע שנים, גבו מחיר כבד ממנו, מבני
משפחתו ומהחברה המשפחתית שבניהולו (התייחסות לכך מצויה, בנוסף לטענות הסנגורים
כמפורט לעיל, גם במכתבים הנזכרים). הנאשם נטל אחריות על מעשיו, ובמסגרת הסדר
הטיעון שיתף פעולה עם רשויות אכיפת ה
9. לאחר שלקחתי בחשבון את מכלול הנסיבות הנזכרות שאינן קשורות בביצוע העבירה, והוספתי עליהן את הטעמים שהציגה המאשימה להצדקת התועלת הציבורית הכרוכה בעריכת הסדר הטיעון עם הנאשם, ואשר הביאו אותה לעריכת ההסדר, החלטתי להטיל על הנאשם, בתוך מתחם העונש ההולם, את העונשים הבאים:
א. שני חודשי מאסר בפועל אשר ירוצו בעבודות שירות החל מיום 29.4.19, כמפורט בחוות הדעת של הממונה על עבודות שירות. הנאשם יתייצב במועד האמור בשעה 08:00 ביחידת עבודות שירות ברמלה.
ב. קנס בסך 200,000 ₪, אשר ישולם עד ליום 12.5.19, או שלושה חודשי מאסר תחתיו.
ג.
מאסר למשך שישה חודשים, אותו לא ירצה הנאשם אלא אם כן יעבור תוך שלוש שנים מהיום
עבירה לפי סימן א' בפרק ט' ל
זכות ערעור לבית המשפט העליון תוך 45 יום מהיום.
המזכירות תשלח העתק גזר הדין לממונה על עבודות שירות.
ניתן היום, ג' ניסן תשע"ט, 08 אפריל 2019, במעמד הצדדים.
|
משה סובל, סגן נשיא |
