ת"פ 26274/11/16 – מדינת ישראל נגד מחמוד עאמר
בית משפט השלום בכפר סבא |
|
ת"פ 26274-11-16 מדינת ישראל נ' עאמר
|
|
1
בפני |
כבוד השופטת מרב גרינברג
|
|
בעניין: |
מדינת ישראל |
|
|
|
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
מחמוד עאמר
|
|
|
|
הנאשמים |
נוכחים:
ב"כ המאשימה עו"ד רוית שפיר ועו"ד בני דורון
ב"כ הנאשם עו"ד אנואר פריג'
הנאשם בעצמו
גזר דין |
רקע כללי
1.
הנאשם
הורשע על יסוד הודאתו בעבירות של החזקת סם שלא לצריכה עצמית- לפי סעיף
על פי כתב האישום המתוקן הנאשם החזיק בביתו סם מסוכן מסוג ADB - F5 במשקל 700 גרם, שקיות ומשקל אלקטרוני המשמשים לחלוקת ואחסון הסם.
2
עוד
צירף תיק תעבורה, פ"ל 4904-11-17, והורשע בעבירה של נהיגה ברכב ללא רישיון
נהיגה תקף- לפי סעיף
2. בהתאם להסדר הטיעון הדיוני אליו הגיעו הצדדים, הנאשם הודה בכתב האישום המתוקן ונשלח לתסקיר.
3. הנאשם הופנה למספר תסקירים כפי שיפורט ונערכו לו מספר בדיקות שתן שהעידו על המשך שימוש בסם. הנאשם עמד על כך שאינו משתמש בסם והסביר את תוצאות בדיקות השתן בשרידי תרופות שנוטל עקב מחלתו.
4. בעניין זה התקיימו מספר דיונים וב"כ הנאשם הציג מספר בדיקות חיצוניות, לרבות בדיקת שתן שנערכה במעבדות בית חולים תל השומר ונמצאה נקייה.
5. בהחלטתי מיום 24.2.19 הבהרתי שקיים קושי להגיע למסקנה ברורה בעניין זה ואין לפסול האפשרות שהטיפול התרופתי משפיע על הבדיקות לגילוי סם באופן כזה שהן נחזות לשרידי סם. משכך, ועל מנת שתעמוד תמונה שלמה בעניינו, הנאשם הופנה לקבלת חוות דעת הממונה, תוך הפניית תשומת לב האחרון למחלתו והאפשרות כי טיפול תרופתי אותו הוא נוטל עלול להשפיע על תוצאות הבדיקות.
6. ביום 10.4.19 הממונה על עבודות השירות מצא הנאשם כשיר לביצוע עבודות שירות במגבלות (רפואיות). הממונה ציין בחוות דעתו כי בדיקה לגילוי סם מיום 8.4.19 שבוצעה לנאשם יצאה נקייה.
תסקירי שירות המבחן
3
7. עניינו של הנאשם נבחן על ידי שירות המבחן על פני שישה תסקירים. בתסקירים הראשונים שניתנו במסגרת התיק הנוסף ת"פ 54875-05-16 התרשם השירות מאדם מבוגר בעל דפוסים עבריינים והתמכרותים אשר מגיל צעיר גילה התנהגות פורצת חוק ובעייתית. עוד עמד על קיומם של גורמי סיכון במצבו להמשך מעורבות שולית או שימוש בסמים, שניתן להפחית אותם רק באמצעות מסגרת טיפולית אינטנסיבית. אולם הנאשם נמצא הן על ידי שירות המבחן והן על ידי הגורמים המטפלים ביחידה להתמכרות, כמי שהינו חסר כוחות לעריכת שינוי משמעותי בדפוסיו וכמי שאינו מסוגל להיתרם טיפולית. השירות מתאר העדר בשלות טיפולית, קושי בהכרה בבעיית התמכרותו, ושלילת נזקקות טיפולית. הערכת השירות התבססה בין היתר, אך לא רק, על בדיקות שבוצעו והעידו על שימוש בקנאביס.
בתסקיריו המאוחרים הנאשם השתלב בקבוצה טיפולית אולם הפגין יכולות מצומצמות להיתרם טיפולית. כמו כן, במספר בדיקות שמסר הנאשם נמצאו שרידי סם (שתי בדיקות שביצע באוקטובר 2018 נמצאו שרידי סבוטקס ובאחת אף שרידי הרואין; שתיים שביצע בנובמבר 2018 נמצאו שרידי הרואין וקנאביס; בעוד בבדיקה שביצע בדצמבר 2018 נמצאו שרידי סבוטקס).
8. הנאשם העלה, כאמור, הן בפני שירות המבחן והן במסגרת ההליך טענות חוזרות לפיהן תוצאות הבדיקות לגילוי סם המעידות על שימוש בסמים שביצע בשירות המבחן התקבלו בשל טיפול תרופתי קבוע אותו הוא נוטל עקב מחלתו. על מנת להוכיח טענתו הציג הנאשם בדיקת שיער וכן הגיש תוצאות בדיקה נוספת ממעבדה בתל השומר מיום 7.2.19 השוללת קיומם של שרידי סם (נ/1- נ/2).
9. השירות הבהיר בתגובתו מיום 21.2.19, שהוא ער לתוצאות בדיקות לגילוי סם שערך הנאשם מטעמו אולם אין בכך כדי לשנות מהערכתו. עוד צוין שבשל מורכבות המקרה, בדיקות הנאשם נשלחו לבדיקה חיצונית במעבדה בתל השומר- אותה מעבדה ממש שבה נערכה לנאשם בדיקת שתן מטעמו - שמצאה שתוצאות הבדיקה בשירות מהימנות. לסיכום סבור שירות המבחן שהנאשם מגלה קושי להיעזר בטיפול במסגרתם, שילובו בטיפול לא הפחית את הסיכון במצבו, על כן לא באו בהמלצה טיפולית וסבורים כי יש להטיל על הנאשם ענישה מוחשית אשר תציב עבורו גבול וברור ומרתיע להישנות ביצוע עבירות.
טיעוני הצדדים לעונש
4
10. המאשימה, באמצעות ב"כ עו"ד לקס, עמדה על החומרה הטמונה בעבירות סם וטענה כי הערך החברתי שנפגע מביצוע העבירות הוא שלום הציבור ובטחונו מפני נזקי השימוש בסמים. כמו גם, על מדיניות הענישה הנהוגה בעבירות של החזקת סמים שלא לצריכה עצמית של מאסר בפועל. עוד ציין שנמצא לא מתאים להליך שיקומי ועמד על החזרתיות המאפיינת מעשיו, חרף קיומם של מאסרים מותנים. ב"כ המאשימה הפנה לעברו הפלילי של הנאשם הכולל הרשעות בעבירות סם, בגינן ריצה מאסרים וכן רקע תעבורתי הכולל 60 הרשעות קודמות. כמו כן, לחובת הנאשם שני מאסרים מותנים בני הפעלה כל אחד בן 6 חודשים. על יסוד האמור, המאשימה טענה למתחם ענישה של 8-24 חודשי מאסר בתיק המקורי. בנוגע לתיקי התעבורה שצורפו עותרת למתחם שנע בין 6-20 חודשי מאסר, הפעלת התנאים במצטבר וענישה נלווית.
11. ב"כ הנאשם, עו"ד פריג', הרחיב בטיעוניו ביחס לנסיבות ביצוע העבירה, נשוא התיק דנא. לטענתו הנאשם שסובל ממחלת לופוס והשתמש בסם להקל על מכאוביו. עוד הסביר כי הנאשם נקי מסם ועל אף זאת נאות להשתתף בקבוצות טיפוליות למשתמשי סם וכי הטענה של שירות המבחן למוטיבציה חיצונית בלבד ופער בין טענתו כי נקי מסם לתוצאות בדיקות השתן אינו קיים. הנאשם עשה מאמצים רבים להוכיח טענתו שתוצאות הבדיקות החיוביות קשורות למחלתו ולא לשימוש בסמים, לרבות בדיקת שיער ובדיקה פרטית במעבדות בית החולים תל השומר (נ/1-נ/2). עוד עמד על חלוף הזמן מעת ביצוע העבירות ועל כך שהתנאים בני ההפעלה ישנים מאד וספק אם ניתן להפעילם שעה שבאותה עת לא נכלל הסם אותו החזיק בפקודה. עוד ציין שהנאשם שהה תקופה ארוכה במעצר בית בתיק התעבורה וכי החליט להודות בכל תיקיו וליטול אחריות על מעשיו.
עוד עמד על נסיבות חייו הקשות של הנאשם ובכלל זה על יתמותו מאב בגיל צעיר, פטירת אחיו כתוצאה מהתחשמלות, פטירת אמו ואשתו ממחלת הסרטן. עם זו הדגיש כי לנאשם כוחות ומוטיבציה, כך התמכר לקוקאין בגיל 43 ונגמל ממנו, גידל את ילדיו בכוחות עצמו והינו מפרנס יחיד. עוד עמדה על נטילת אחריות של הנאשם בהליך המשפטי, ועל חסכון בזמנו השיפוטי של בית המשפט. על כן עותר לענישה מתונה של עבודות שירות.
12. הנאשם בדברו האחרון הביע צערו על מעשיו והתחייב שלא ישנו בשנית.
מתחם העונש ההולם
13. בהתאם לסעיף
5
14. במקרה דנן, הערך
המוגן בעבירות סם הוא שלום הציבור ובטחונו כמו גם החוסן החברתי, בריאות
הפרט והציבור. לעבירות הסמים פוטנציאל נזק גדול, שכן
השימוש בסמים גורר פעמים רבות אף ביצוע עבירות נלוות. בענייננו מדובר בסם מסוג ADB
- F5. המדובר בסם
שהינו קנאבואיד סינטטי, המזכיר בהרכבו הכימי סמי פיצוציות שונים. סם זה הוכלל ב
על השפעותיו ההרסניות של סם זה ודומיו והנזקים הפוטנציאליים שעשוי לגרום למשתמשיו, ניתן ללמוד גם מדברי בית המשפט בת"פ 53457-11-15 (מח-ב"ש) מדינת ישראל איסטרחוב נ' מדינת ישראל:
"הסם בו החזיק הנאשם המכונה "נייס גאיי" הוא ממשפחת הקנבואידים הסינטטיים. העובדה שבמשך תקופה לא קצרה חומרים כאלו נמכרו בפיצוציות לכל דורש, נטעה בלב הציבור את התחושה שמדובר בסמים "קלים", בלתי מזיקים, הגורמים להרגשה נעימה. ואולם, התפיסה הרווחת המובהקת בקהילה המדעית והרפואית הינה כי השימוש בסם זה ובדומיו מסוכן מאד. סמים אלה מכילים חומרים פסיכואקטיביים. הם ממכרים ופוטנציאל הנזק שלהם גבוה במיוחד. שימוש בהם עלול לגרום להתפרצויות פסיכוטיות, אי שקט, סיוטים, תשישות ורעידות, שימוש יתר עלול לסכן חיים. יש להטמיע את הדברים בתודעת הציבור ולהילחם באלה התורמים לזמינות הסם למשתמשים. החמרת הענישה עשויה לקדם את המטרות האמורות". (ראו לעניין זה גם ע"פ 1635/14 יהודה נ' מדינת ישראל (21.8.14)
6
15. במסגרת הנסיבות הקשורות בביצוע העבירה, יש מקום ליתן הדעת לכך שהנאשם נתפס מחזיק בכמות גדולה של סם. אמנם בסוג זה של סם לא נקבעה על ידי המחוקק כמות לצריכה עצמית אך ברור שהמדובר בכמות הגדולה בעשרות מונים על זו המשמשת לצריכה עצמית ואינני מקבלת טענת ההגנה כי מדובר בסם שהחזיק הנאשם כדי להקל על מכאוביו. לראיה, בצד כמות נכבדה זו של סם, נמצאו אצל הנאשם שקיות ומשקל אלקטרוני, המשמשים לחלוקת ואחסון הסם. דבריו אלו אף עומדים בניגוד מוחלט לטענתו שהנאשם נקי מסם מזה תקופה.
16. באשר לתיקי הצירוף- הנאשם הורשע בעבירה חמורה נהיגה בזמן פסילה ובעבירות תעבורה נלוות. אין צורך להכביר מילים ביחס לחומרת הנהיגה בזמן פסילה ובזלזול הבוטה שהפגין בהחלטת בית המשפט לפסילת רשיונו, זלזול הבא לידי ביטוי גם בתיק הפרת תנאי מעצר הבית.
17. מדיניות הענישה הנוהגת בגין החזקת כמות סם נכבדה שלא לצריכה עצמית מחמירה וכוללת, על דרך הכלל, עונשי מאסר בין בדרך של עבודות שירות ובין מאסר ממש. בכל הקשור לסמי פיצוציות, החמירו בתי המשפט עם מחזיקי סם בכמות נכבדה. עיון בפסיקה הנוהגת מלמד על מדיניות ענישה ברורה המבטאת חומרת המעשים בענישה מחמירה של מאסר, שבמקרים קלים מרוצה בדרך של עבודות שירות. כך נקבעו במקרים דומים ואף מתונים יותר מתחמי ענישה שכל-כולם במאסר, תחתיתם במספר חודשים הניתנים לריצוי בעבודות שירות, וסופם במאסר בן שנה ומעלה, כך לדוגמא: בת"פ 37002-02-16 מדינת ישראל נ' טרטיאקוב הורשע נאשם בהחזקת הסם מחולק ל-14 שקיות , ונדון ל-8 חודשי מאסר; בת"פ 875-10-15 מדינת ישראל נ' ליבוביץ' נגזרו על הנאשם, ללא עבר, 8 חודשי מאסר בגין החזקה של 57 שקיות סם שלא לצריכה עצמית; בת"פ 49343-05-15 מדינת ישראל נ' אוחנה נקבע מתחם ענישה שנע בין 9-27 חודשים ונגזרו על נאשם בעל עבר פלילי עשיר שהחזיק 200 אריזות סם, 13 חודשי מאסר. ערעור שהוגש (ע"פ 11776-09-18 (מח-ב"ש)), נדחה (על אף חלוף זמן ממשי).
בת"פ 16980-01-14 מדינת ישראל נ' יחזקאל -
המדובר בשני נאשמים צעירים נטולי עבר פלילי שהורשעו בהחזקת 400 שקיות של סם מסוג PB-22 לפי
7
18. בהתחשב ברמת הענישה, אני קובעת כי מתחם העונש ההולם נע בין 6 ל- 18 חודשי מאסר בפועל. באשר לעבירות התעבורה מצאתי לקבוע מתחם שנע בין מספר חודשי מאסר לשנת מאסר. בעבירת הפרת ההוראה החוקית ניתן להסתפק בענישה צופה פני עתיד.
גזירת העונש המתאים לנאשם
19. הנאשם שלפניי בן 57, אלמן, וסובל מבעיות רפואיות מורכבות, לרבות מחלת ריאות כרונית ומטופל בתרופות באופן קבוע, הנאשם זכאי לקצבת ביטוח לאומי בשיעור 60%. שירות המבחן התרשם שהרקע לביצוע העבירות היה משבר אישי שפקד אותו עם פטירת אשתו ממחלת הסרטן בגינו חזר הנאשם לעשות שימוש בסמים תוך כדי ביצוע עבירות בתחום. העבירה עצמה נעברה בנובמבר 2016 ומאז לא נעברה על ידי הנאשם עבירה דומה או הסתבכות בפלילים. הנאשם נטל אחריות והודה במיוחס לו.
20. עברו הפלילי אינו קל וכולל שורה של עבירות סם חמורות לרבות סחר בסמים. (ע/1). הנאשם הורשע בעבירה של סחר בסם ונדון ל-30 חודשי מאסר בפועל לאחר שהופעלו בעניינו עונשים מותנים. מתיק זה תלוי כנגדו תנאי בן 6 חודשים. עם זאת הרשעתו האחרונה הינה משנת 2012.
21. אינני
מקבלת טענת ההגנה, כי תנאי זה אינו חל מאחר שבעת נתינתו לא הוכלל הסם אותו החזיק ב
22. לנאשם עבר תעבורתי מכביד (ע/2) הכולל 60 הרשעות קודמות לרבות נהיגה בשכרות, עבירות חוזרות ונשנות של נהיגה ללא רישיון נהיגה תקף ונהיגה ללא רישיון נהיגה (מעולם לא הוצא). בגין הרשעתו האחרונה משנת 2014 נדון למאסר מותנה ופסילה של 15 חודשים. כמו כן, עומדת לחובת הנאשם פסילה על תנאי של 6 חודשים והתחייבות כל סך 10,000 ₪ בתת"ע 4944-08-14 (ע/6), וכן פסילה של תנאי של 6 חודשים נוספת והתחייבות על סך 10,000 ₪ בת"פ 6800-10-14 (ע/3).
8
23. כאמור, שירות המבחן לא בא בהמלצה טיפולית. הנאשם, כמו גם ב"כ הנאשם, מיקדו טיעוניהם בכך ששירות המבחן לא קיבל הסברי הנאשם ביחס לתוצאות בדיקות השתן ולכן פקפק בכנות דבריו ובנכונותו לשיתוף פעולה עם הגורמים המטפלים. אכן, כפי שכבר קבעתי בהחלטות קודמות, סוגיית שימוש הנאשם בסם לא התבררה עד תומה ויכול כי יש ממש בטענתו שהתרופות שנוטל משפיעות על תוצאות בדיקות השתן.
24. עדיין, עמדת שירות המבחן המנומקת שניתנה לאחר כשנתיים של טיפול בנאשם, רחבה ומעמיקה יותר. שירות המבחן סבור כי הנאשם מתחמק מטיפול בבעיותיו, הכוללות גם שימוש בסם. כפי שנאמר, יש קושי להכריע בשאלה מה עומד מאחורי תוצאות בדיקת שתן, האם אכן הנאשם משתמש בסם או שהן תוצאה של נטילת תרופות או שילוב של השניים.
25. בבואי לגזור דינו של הנאשם מצאתי ליתן משקל מחד לחומרת מעשיו, עברו הפלילי והתעבורתי ומנגד לנסיבותיו, מחלתו, חלוף הזמן מביצוע העבירות והודאתו. הנאשם נמצא כשיר לביצוע עבודות שירות, כיום אינו מעורב בפלילים וקיים חשש ששליחתו למאסר ממש עלולה לפגוע בבריאותו. על כן מצאתי להטיל עליו עונש כולל של מאסר משמעותי בדרך של עבודות שירות לצד ענישה נלווית משמעותית. את התנאים בני ההפעלה מצאתי להפעיל ברובם בחופף בשל חלוף זמן משמעותי ביותר של כשש ושבע שנים ממועד הטלתם.
26. לאור כל אלה, אני גוזרת על הנאשם את העונשים הבאים:
א. 8 חודשי מאסר שירוצו בדרך של עבודות שירות.
ב. מפעילה תנאי בן 6 חודשים שהוטל על הנאשם בת"פ 22873-10-11 שלום תל אביב ביום 4.1.12 ע"י כב' השופט שגיא. עוד מפעילה תנאי בן 6 חודשים מת"פ 8022/07 שלום תל אביב שניתן ביום 27.2.12 ע"י כב' השופטת נאור ותנאי בן 6 חודשים שהוטל על הנאשם בפל"א 6800-10-14בימ"ש לתעבורה פ"ת שניתן ביום 11.11.14 ע"י כב' השופט צימרמן ותנאי בן 6 חודשים מתת"ע 4944-08-14 בית משפט לתעבורה תל אביב שהוטל ביום 13.11.14 ע"י כב' השופט ויטלסון באופן חופף ומצטבר כך שהנאשם ירצה מאסר בן 9 חודשים בדרך של עבודות שירות.
ג. הנאשם ירצה את עבודות השירות בעיריית ראש העין במגבלות המפורטות בחוות הדעת בימים א-ה במשך 7 שעות עבודה יומית. מועד תחילת העבודות המעודכן הינו 21.7.19. במועד זה יתייצב עד השעה 08:00 במשרדי הממונה מחוז מרכז ברמלה.
ד. הנאשם מוזהר בחובת שיתוף פעולה עם הממונה ובחובתו למסור בדיקות שתן ככל שיידרש. לא יעשה כן, ניתן יהיה להפקיע העבודות ולגזור עליו עונש מאסר תחתיו.
9
ה. מאסר על תנאי בן 6 חודשים לבל יעבור עבירת סם מסוג פשע או עבירה של נהיגה בזמן פסילה במשך שנתיים מהיום.
ו. מאסר על תנאי בן 3 חודשים לבל יעבור עבירת סם מסוג עוון או עבירה של הפרת הוראה חוקית במשך שנתיים מהיום.
ז. מפעילה התחייבות כספית בסך 10,000 ₪ שהוטלה על הנאשם בפל"א 6800-10-14בימ"ש לתעבורה פ"ת. הנאשם ישלם את ההתחייבות ב-15 תשלומים שווים ורצופים החל מיום 1.9.19 ומדי ראשון לחודש שלאחריו.
ח. מפעילה התחייבות כספית בסך 10,000 ₪ שהוטלה על הנאשם בתת"ע 4944-08-14 בית משפט לתעבורה תל אביב. הנאשם ישלם את ההתחייבות ב-20 תשלומים שווים ורצופים החל מיום 1.6.21.
ט. פוסלת הנאשם מלנהוג או מלהוציא רישיון נהיגה למשך 30 חודש מהיום.
י. מפעילה עונש פסילה בן 6 חודשים שהוטל על הנאשם בתת"ע 4944-08-14 וכן עונש פסילה בן 6 חודשים מפל"א 6800-10-14בימ"ש לתעבורה פ"ת באופן חופף ומצטבר כך שהנאשם ירצה עונש פסילה בן 3 שנים החל מהיום.
יא.פוסלת את הנאשם מלנהוג או להוציא רישיון נהיגה למשךשנה וזאת על התנאי שלא יעבור עבירת תעבורה בה הורשע במשך שנתיים מהיום.
מורה על השמדת הסמים והכלים.
זכות ערעור לבית המשפט המחוזי מרכז בתוך 45 יום מהיום.
ניתן היום, כ"ז סיוון תשע"ט, 30 יוני 2019, במעמד הצדדים.
