ת"פ 2137/03/12 – מדינת ישראל נגד דניס קוסולפוב
בית משפט השלום ברחובות |
|
ת"פ 2137-03-12 מדינת ישראל נ' קוסולפוב
|
|
1
בפני |
כב' הסגנית נשיאה עינת רון
|
|
בעניין: |
מדינת ישראל |
|
|
|
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
דניס קוסולפוב |
|
|
|
הנאשם |
נוכחים:
ב" המאשימה עו"ד אריאל פס
ב"כ הנאשם עו"ד הגר אמר בשם עו"ד אורן שי
הנאשם בעצמו
גזר דין |
פתח דבר
הנאשם הורשע, על פי הודאתו, במסגרת הסדר טיעון, בשתי עבירות של ניסיון גניבה.
לתיק שבכותרת, צירף הנאשם את ת"פ 40268-01-14
מבית המשפט השלום בתל-אביב ובכל אחד מן התיקים, הורשע בעבירה של ניסיון גניבה, לפי
סעיפים
בהתאם לעובדות כתב האישום המתוקן בת"פ 2137-03-12, ביום 09.09.2011 בשעה 13:30 לערך, נכנס הנאשם לסניף "סופר פארם" בפארק המדע ברחובות וניסה לגנוב שני בקבוקי בושם בשווי כולל של 791.98 ₪, בכך שנטל אותם מן המדף, הכניסם לתוך שקית שאחז בידו ויצא מפתח הסניף מבלי ששילם עבורם וללא הסכמה.
בהתאם לעובדות כתב האישום בת"פ 40268-01-14, ביום 06.07.2011 בשעה 14:00 לערך, בחנות "ורדינון" ברחוב מדינת היהודים 85 בהרצליה, ניסה הנאשם לגנוב מכשיר טלפון נייד השייך לגב' נעמי בן חיל (להלן: "המתלוננת"), בכך שנטל את מכשיר הטלפון הנייד מעמדת קופת החנות, אולם, נתפס בכף.
2
הסדר הטיעון ועתירת הצדדים
על פי הסדר הטיעון אליו הגיעו באי כח הצדדים, הנאשם הודה בעבירות אשר יוחסו לו בכתבי האישום ונשלח לשירות המבחן לצורך קבלת תסקיר.
שירות המבחן התבקש לחוות דעתו בכל הנוגע לנטילת האחריות על ידי הנאשם, הבעת חרטה, מסוכנות עתידית הנשקפת מפניו, אפשרות טיפולית ככל שקיימת, השתלבות בהליך טיפולי וסיומו. עוד התבקש שירות המבחן לחוות דעתו, לבקשת ב"כ הנאשם, באשר לאפשרות הארכת עונשי המאסר המותנים התלויים ועומדים נגד הנאשם.
לאחר קבלת תסקיר שירות המבחן, עתרו הצדדים לאמץ את המלצותיו ולהורות על הארכת שלושת עונשי המאסר המותנים התלויים ועומדים נגד הנאשם.
ב"כ הנאשם הדגיש כי הנאשם מצוי בהליך
טיפולי ממושך וממצה ומזה כ- 10 חודשים, בדיקות השתן שמסר "נקיות". לדידו
של ב"כ הנאשם, הנאשם עומד בתנאי סעיף
תסקירי שירות המבחן
תסקיר שירות המבחן סקר את קורות חייו של הנאשם. הנאשם כבן 39 שנים, רווק, יליד רוסיה, עלה ארצה בגפו בשנת 1995. אב לשתי בנות. עובד מזה כחצי שנה כמוכר בחנות בגדים.
הנאשם החל להשתמש בסמים בגיל 15. בתחילה, השתמש בגראס ושאף חומרי דבק ועם הזמן, התמכרותו העמיקה והוא השתמש בסוגים שונים של סמים קשים. על רקע השימוש בסמים, החל הנאשם את מעורבותו בפלילים ואף ריצה 5 תקופות מאסר מאחורי סורג ובריח. לחובתו הרשעות רבות בעבירות רכוש וסמים. כן, תלויים ועומדים נגדו מאסרים מותנים.
במהלך השנים, לא עבר הנאשם הליכי גמילה מסמים.
הנאשם נטל אחריות על מעשיו וייחס אותם לאורח חייו כמכור. לדבריו, כיום, כשהוא "נקי" מסמים, הוא מסוגל לחשוב על משמעות התנהגותו והשלכותיה על האחר.
הנאשם מטופל מזה מספר חודשים, החל מיוני 2014, במסגרת היחידה לטיפול בהתמכרויות בחיפה. הוא משתף פעולה עם גורמי הטיפול, מגיע לשיחות פרטניות ומוסר בדיקות שתן המעידות על ניקיון משרידי סם.
3
להערכת שירות המבחן, מעורבותו של הנאשם בפלילים הינה בחלקה הגדול פועל יוצא של שימוש בסמים וניהול אורח חיים של מכור. עוד ציין שירות המבחן כי הוא התרשם מקיומם של מניעים רגשיים נוספים העומדים בבסיסי התנהגותו, פרט להעדר היציבות שאפיינה את חייו ומורכבות יחסיו עם בני משפחתו.
שירות המבחן סבור כי ההליך הטיפולי אשר בו משולב הנאשם, יכול למזער את הסיכון הקיים להישנות עבירות ולאפשר לנאשם להעמיק ולהתבונן במניעים הרגשיים ובמאפייני אישיותו אשר הובילו אותו לביצוע העבירה.
התסקיר הנוסף של שירות המבחן מתאר את המשך השתלבותו של הנאשם בהליך הטיפולי. גורמי הטיפול דיווחו על שיתוף פעולה מלא הבא לידי ביטוי בהגעה רציפה למפגשים, ניקיון משרידי סם מזה 10 חודשים והשתתפות בקבוצות טיפוליות. עם התקדמות ההליך הטיפולי, חל שיפור ביכולתו של הנאשם לשתף בעולמו הפנימי ולהיות אותנטי.
שירות המבחן ציין כי נערכה וועדת אבחון בעניינו של הנאשם שהתייחסה להישגיו בשמירה על "ניקיון" מסמים ועל יכולתו להיעזר בגורמי הטיפול.
ניכר כי הנאשם עושה מאמצים להתמודדות נכונה בכל תחומי חייו, לרבות מפגשים סדירים עם בתו שמתגוררת בארץ ועבודתו באופן קבוע. ככל הנראה הצלחתו בתחומים אלו מעצימה אותו ומחזקת את הישגיו בשמירה על "ניקיון" מסמים. שירות המבחן התרשם כי הנאשם מסוגל כיום להפיק תועלת מקשר טיפולי ונעזר בו לצורך השגת שינוי חיובי בחייו.
במהלך תקופה זו, לא נפתחו כנגד הנאשם תיקים פליליים נוספים.
לאור הצלחתו של הנאשם בהליך הגמילה ושינוי אורחות חייו, המליץ שירות המבחן על העמדתו בפיקוח שירות המבחן לתקופהשל 18 חודשים, במהלכה ימשיך בהליך הטיפולי וזאת לצד, הארכת המאסרים המותנים התלויים ועומדים נגדו.
דיון
הנאשם הורשע בשתי עבירות של ניסיון גניבה. בת"פ 2137-03-12 של בית משפט זה, ניסה הנאשם לגנוב שני בקבוקי בושם מסניף סופר פארם ברחובות ובת"פ 40268-01-14 של בית משפט השלום בתל-אביב, ניסה הנאשם לגנוב מכשיר טלפון נייד שהיה בעמדת הקופה בחנות ורדינון בהרצליה.
הערך החברתי אשר נפגע בגין העבירות שביצע הנאשם בשני התיקים הינו הגנה על רכושו וקניינו של אדם. מידת הפגיעה בערך המוגן הינה ברף נמוך יחסית.
בחינת מדיניות הענישה הנוהגת ונסיבות ביצוע העבירה היו מובילות ברגיל לקביעת מתחם עונש הולם הנע בין מאסר מותנה לבין מאסר בפועל בן 5 חודשים, בגין כל עבירה בה הורשע הנאשם.
4
הנאשם הודה במיוחס לו, נטל אחריות על מעשיו וחסך בזמן שיפוטי יקר.
לנאשם 10 הרשעות קודמות, רובן בעבירות רכוש וסמים. הרשעתו האחרונה משנת 2010. הנאשם אף ריצה תקופות מאסר בפועל מאחורי סורג ובריח.
לחובת הנאשם שלושה מאסרים מותנים התלויים ועומדים נגדו.
עברו הפלילי של הנאשם אמנם מעיד על אורח חיים עברייני שניהל במשך מספר שנים. אולם, כעולה מתסקירי שירות המבחן, הנאשם בעיצומו של הליך טיפולי משמעותי ומעמיק, הדורש כוחות ויכולות. שירות המבחן מציין הן את התרשמותו מן התהליך שעובר הנאשם והן את הדיווח שהועבר אליו מגורמי הטיפול לפיהם הנאשם משתף פעולה באופן מלא עם גורמי הטיפול, מביע מוטיבציה ונכונות להיגמל מסמים ולשנות את אורחות חייו וכן, מוסר בדיקות שתן נקיות משרידי סם מזה כשנה.
לעניין זה, ראה את הנאמר בבש"פ 1981/11 מדינת ישראל נ' סוויסה (פורסם בנבו, 21.03.11):
"על בית המשפט לסמוך בכגון דא בעיקר על המומחים לדבר, כמו קציני המבחן המנוסים לטיפול בנפגעי סמים ומשמשים 'צינור' דרכו מעבירים הגורמים המקצועיים הנוספים את המידע ואת חוות דעתם לגבי הנאשם העומד בפני בית המשפט. כך, לדוגמא, קצין המבחן מקבל דווח על ממצאי בדיקות השתן של המטופל ועל התקדמותו בהליך הגמילה והוא מעביר את המידע לבית המשפט".
הישגיו הטיפוליים והשינויים שערך הנאשם ראויים להערכה. בית המשפט מחזק את ידיו של הנאשם ומקווה כי הוא יצליח להפיק את המירב מן ההליך הטיפולי וימשיך בשינוי המבורך באורחות חייו.
עוד יצויין כי מאז מועד ביצוע העבירות, לא נפתחו נגד הנאשם תיקים חדשים.
הצדדים עתרו לאמץ את המלצת שירות המבחן ולהורות על הארכת המאסרים המותנים התלויים ועומדים נגד הנאשם.
סעיף
5
"85.(א) על אף האמור בסעיף 56(ב), רשאי בית המשפט שהרשיע אדם העובר טיפול למשתמשים בסמים, או שסיים טיפול כאמור, להשתמש בסמכותו לפי סעיף 56 יותר מפעם אחת, אם שוכנע כי לא יהיה זה צודק להפעיל את המאסר על תנאי משום שיש סיכוי לשיקומו של האדם, כי הפעלת המאסר על תנאי תסב לו נזק חמור וכי אין סיכון לשלום הציבור בשל הארכת התנאי".
סבורני כי במקרה חריג זה, יש ליתן משקל נכבד להמשך ההליך הטיפולי שיקומי של הנאשם שיגדע באיבו באם יצטרך הנאשם לרצות מאסר בפועל. שירות המבחן וגורמי הטיפול התרשמו כי ההליך הטיפולי מפחית משמעותית את הסיכון להישנות ביצוע עבירות על ידי הנאשם וכי יש סיכוי של ממש כי הנאשם יוכל להמשיך את השינוי המבורך שעשה ולעלות על דרך הישר (ראה למשל עפ"ג (מרכז) 4497-02-12 בן דוד נ' מדינת ישראל (פורסם בנבו, 15.07.12).
על כן, ובשל שיקולים אלה מצאתי, על אף עברו המכביד של הנאשם וקיומם של שלושה עונשי מאסר תלויים ועומדים נגדו, לכבד את עתירתם המשותפת של הצדדים ואני גוזרת על הנאשם את העונשים הבאים:
על הנאשם יוטל צו מבחן לתקופה של 18 חודשים.
על הנאשם יוטל קנס בסך 2,500 ₪. הקנס ישולם ב- 7 תשלומים שווים ורצופים, החל מיום 15.06.15 ובכל 15 לחודש שלאחר מכן. לא ישולם תשלום במועדו, יעמוד כל הסכום לפרעון מיידי.
כן, אני מורה כי מאסר מותנה בן 4 חודשים מת"פ 1300/09 של בית משפט השלום ברחובות; מאסר מותנה בן 6 חודשים מת"פ 6679/08 ו- 7926/08 מבית משפט השלום בתל-אביב; ומאסר מותנה בן 12 חודשים מת"פ 1145/09 מבית משפט השלום בכפר סבא - כל אחד מהם יוארך לתקופה של שנתיים.
עותק גזר הדין יועבר אל שירות המבחן.
זכות ערעור כחוק.
ניתן היום, ח' אייר תשע"ה, 27 אפריל 2015, במעמד הצדדים.
