ת"פ 14555/12/18 – מדינת ישראל משטרת ישראל תביעות שלוחת רמלה נגד סלוה בגימוב
1
בפני |
כבוד השופט, סגן הנשיאה מנחם מזרחי
|
|
בעניין: |
מדינת ישראל משטרת ישראל תביעות שלוחת רמלה באמצעות ב"כ עוה"ד רעות זוסמן |
|
|
|
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
סלוה בגימוב באמצעות ב"כ עוה"ד אלון קוצר |
|
|
|
הנאשם |
גזר - דין |
א. כתב-האישום:
הנאשם הורשע בעקבות הודאתו בכתב-אישום מתוקן, הכולל חמישה אישומים בעבירות כדלהלן:
באישום הראשון, במהלך חודש נובמבר 2018, במועד שאינו ידוע במדויק למאשימה, הציע הנאשם לל.מ, קטין, יליד 2003, כבן 15, לקנות סם מסוכן מסוג קנבוס. ל.מ השיב בחיוב, הנאשם לקח ממנו 100 ₪, יצא מהבית וחזר מספר דקות לאחר מכן ומסר לידי ל.מ שקית ובה סם מסוכן מסוג קנבוס במשקל של כגרם.
כיום או יומיים לאחר מכן, הגיע ל.מ לבית וקנה מהנאשם סם מסוכן מסוג קנבוס במשקל של כגרם בתמורה ל-100 ₪.
באישום השני, במהלך החודשים אוקטובר- דצמבר 2018, במועד שאינו ידוע למאשימה, בשתי הזדמנויות שונות, מכר הנאשם לאיוון אושקוב סם מסוכן מסוג קנבוס במשקל של גרם תמורת 50 ₪ לגרם.
2
באישום השלישי, במהלך החודשים יוני עד נובמבר 2018, במועד שאינו ידוע למאשימה, מכר הנאשם לג.ו, יליד 2002, קטין, כבן 16, ומ.ש (לא צוין גילו) סם מסוכן מסוג קנבוס במשקל של כחצי גרם בתמורה ל-50 ₪.
במהלך החודשים יוני עד נובמבר 2018, במועד שאינו ידוע למאשימה, פגש הנאשם בג.ו בשכונת גני אביב בלוד. הלה ביקש מהנאשם, כי ימכור לו סם מסוכן מסוג קנבוס במשקל של כחצי גרם בתמורה ל-50 ₪ ב"קרדיט". הנאשם הסכים, עזב את המקום וחזר לאחר כעשר דקות ומסר לידי ג.ו. כחצי גרם של סם מסוכן מסוג קנבוס.
באישום הרביעי, במהלך חודש אוקטובר, במועד שאינו ידוע למאשימה, מכר הנאשם למ.ש, קטין כבן 14, סם מסוכן מסוג קנבוס בתמורה ל-100 ₪.
באישום החמישי, במהלך חודש יוני 2018 פגש הנאשם במ.ש, קטין, יליד אוקטובר 2002, כבן 14 בשכונת גני אביב בלוד. עת ישבו שניהם, הציע הנאשם למ.ש לעשן עמו סם מסוכן מסוג קנבוס באומרו "קח שכטה, כמו סיגריה ותוציא". מ.ש שאף מהסיגריה.
בהמשך לאמור, במהלך חודש יוני 2018 ועד חודש נובמבר 2018, בארבעה הזדמנויות שונות, מכר הנאשם למ.ש סם מסוכן מסוג קנבוס במשקל של כגרם בפעם, תמורת 100 ₪ לגרם.
כפי שצוין, בהתאם להודאת הנאשם בעובדות כתב-האישום המתוקן, הנאשם הורשע בביצוע 11 עבירות של סחר בסם מסוכן לפי סעיף 13 + 19א' לפקודת הסמים המסוכנים [נוסח חדש] תשל"ג-1973.
ב. הערכים המוגנים:
הערכים המוגנים אשר נפגעו כתוצאה ממעשיו של הנאשם הינם הפגיעה בחיי אדם ובבריאותו, והמלחמה בנגע הסם על ההשפעות השליליות הישירות והעקיפות שיש לתופעה עבריינית זו על החברה כולה.
סחר בסמים מוביל לנזקים חברתיים ולהשפעה הרסנית, במיוחד כאשר דנים אנו במכירות לקטינים בגיל צעיר מאוד.
3
ג. מתחם הענישה הראוי נוכח פסיקה קיימת:
בהתאם לעקרון ההלימה, נוכח עובדות כתב-האישום, הערכים המוגנים, מידת הפגיעה בהם, מדיניות הענישה, נסיבות המקרה והעובדות הנוספות, אני קובע מתחם ענישה ביחס לכל אירוע עברייני של סחר בסמים אשר נע בין מספר חודשי מאסר, שיכול וירוצו בדרך של עבודות שירות לבין 18 חודשי מאסר בפועל, וכאשר דנים במכירה לקטין עד 24 חודשי מאסר בפועל, לצד רכיבי ענישה נלווים.
אפנה אל פסקי הדין הבאים תוך אבחנת כל מקרה לנסיבותיו, הן לקולה והן לחומרה:
רע"פ 114/19 יוליה שצ'רבקוב נגד מדינת ישראל (13.1.19), נאשמת צעירה ובן זוגה סחרו בסם מסוג קנבוס, תסקיר המליץ על אי הרשעה ושל"צ, נטען שהרשעתה תפגע באפשרות גיוסה לצה"ל, בית-המשפט השית על הנאשמת 6 חודשי מאסר בעבודות שירות. הן הערעור שהוגש לבית-המשפט המחוזי, והן בקשת רשות הערעור שהוגשה לבית-המשפט העליון, נדחו.
רע"פ 3627/13 שדה נגד מדינת ישראל (22.5.13), נאשם אשר הורשע בסחר בסם מסוכן מסוג קנבוס במשקל 0.87 גרם ו - 1 גרם, תמורת 80 ₪ בכל פעם. בעל עבר פלילי, הוגש תסקיר אשר אינו חיובי. בית המשפט השית על הנאשם 7 חודשי מאסר בפועל.
רע"פ 5712/16 יצחק אייזנבאך נגד מדינת ישראל (17.08.16), הנאשם הורשע על יסוד הודאתו בביצוע 4 עבירות של סחר בסם מסוכן מסוג קנבוס במשקל 2 גרם, בתמורה ל 200 ₪, ובאופן דומה מכר הנאשם סם מסוג קנבוס בתמורה לסכום של 600 ₪, וסם מסוג קנבוס במשקל שאינו ידוע, בתמורה ל-1000 ₪. הוגש תסקיר חיובי אשר המליץ על הטלת של"צ וצו מבחן. נקבע מתחם ענישה של 8-24 חודשי מאסר. בית-משפט השלום גזר על הנאשם 8 חודשי מאסר בפועל, 7 חודשי מאסר על תנאי וקנס בסך 1500 ₪. הוגש ערעור לבית-משפט המחוזי בגין חומרת העונש, הערעור נדחה. הוגשה בר"ע לבית-משפט העליון, אשר נדחתה.
רע"פ 7996/12 אליהו יוסף נגד מדינת ישראל (23.1.13) בעניינו של נאשם אשר הורשע בשלוש עבירות סחר בחשיש במשקלים קטנים וכן החזיק סם מסוג קוקאין, גיל צעיר, נעדר עבר פלילי, תסקיר המכיל המלצה שיקומית, ל - 21 חודשי מאסר בפועל.
רע"פ 4687/15 פלג נגד מדינת ישראל (13.8.15) בעניינו של נאשם אשר הורשע בעשרה אישומים של סחר בחשיש בכמויות קטנות, נעדר עבר פלילי, תסקיר חיובי ל - 18 חודשי מאסר בפועל.
4
עפ"ג (מחוזי מרכז - הרכב בראשות הנשיא בדימוס אברהם טל) 24112-09-17 טוט נגד מדינת ישראל (10.12.17): בעניינו של נאשם אשר הורשע בריבוי מקרים של סחר בקנביס "עשרות מנות", משך החודשים ספטמבר 2016 - אפריל 2017, בעל עבר פלילי, בגיר-צעיר, תסקיר שלילי ל - 21 חודשי מאסר בפועל.
נקבע כי מתחם הענישה שקבע בית-משפט קמא "הולם את נסיבות ביצוע המכירות" (אפנה להשלמת התמונה אל גזר-דינו של בית-משפט השלום בעמוד 18).
עפ"ג 4127-11-17 (מחוזי מרכז)( הרכב בראשות כב' השופטת דנה מרשק מרום) מדינת ישראל נגד אלבז (22.6.20), בעניינו של נאשם אשר הורשע בעקבות הודאתו בכך שמשך שלושה שבועות סחר בקנביס באמצעות יישומון טלגראס, מכר ל - 8 בגירים שונים, ל - 5 קטינים קנביס משקלים שונים, בעל הרשעה אחת לא רלוונטית, הציג תמונת שיקום טובה מאוד, היה נתון במעצר כחודשיים וחצי, לאחר מכן שהה בתנאים מגבילים, נדון בבית משפט השלום ל - 9 חודשי מאסר בעבודות שירות יחד עם ענישה נוספת, בית המשפט המחוזי הנכבד החמיר בענישה ל - 15 חודשי מאסר בפועל.
עפ"ג 708-01-18 (מחוזי מרכז - הרכב בראשות סגנית הנשיא ורדה מרוז) אבורוס נגד מדינת ישראל (13.5.18), בעניינו של נאשם אשר הורשע ב- 40 מקרים של סחר בקנביס במשקלים קטנים, בעל עבר פלילי, לא בתחום הסמים, תסקיר לא חיובי ל - 31 חודשי מאסר בפועל.
הפסיקה המחייבת והמנחה דלעיל מציגה תמונה עונשית ברורה, שלפיה יש להטיל על נאשמים הסוחרים בקנביס, במיוחד על אלו העושים כן לקטינים, ענישה בדרך של מאסר בפועל מאחורי סורג ובריח.
ד. שיקולי ענישה:
בעניינו של הנאשם אני שוקל את השיקולים הבאים:
ראשית, חומרת העבירות שאותן ביצע הנאשם.
הנאשם סחר בסם מסוכן מסוג קנבוס במספר הזדמנויות שונות.
5
נקבע בפסיקה לא אחת, כי נגע הסמים הפוגע קשות בחברתנו מחייב מלחמת חורמה, ועל בית-המשפט להירתם למאבק הכולל על-ידי מתן בכורה לשיקולי הרתעה, וזאת נוכח החובה, הן כמערכת והן כחברה לבלום נגע זה.
סחר בסמים הינו אמצעי לעשיית רווח קל, על כן ראוי כי תינקט ענישה אשר תהלום ותבלום את הפיתוי הזה, בכך שכל אדם אשר שוקל להיכנס למעגל עבריינות זה, ישקול בד בבד את הסיכונים הכרוכים בעבריינות מסוג זה. [ראו בעניין זה ע"פ 9482/09 ביטון נגד מדינת ישראל (24.07.11), רע"פ 6373/06 מדינת ישראל נגד אלנשמי (06.09.06)].
לפיכך, יש להעניק בכורה לשיקולי הרתעה, נוכח הפגיעה האמורה בחברה, והצורך בהרתעת הרבים.
שנית, הנאשם סחר בסם מסוכן מסוג קנבוס, אשר סופק בהזדמנויות שונות לקטינים בגיל צעיר.
אני סבור כי יש במעשים אלו בכדי לבכר שיקולי הרתעה כאמור, שכן במכירת סמים לקטינים קיים סיכוי לא מבוטל לפיו יחשפו הקטינים למעגל חברתי שולי, ידרדרו לעבריינות דומה ובכך יגרם להם ולסביבתם נזק רב.
למרבה הצער, ברוב המקרים, יש במעשים אלו, כגון מעשיו של הנאשם, לחרוץ את גורלם של הקטינים אשר צורכים את הסם המסוכן כאמור, וזאת נוכח גילם, היעדר ניסיונם, והיעדר היכולת האמתית להבחין בין רע לטוב.
שלישית, מנגד, במסגרת שיקולי הענישה, יש להביא לקולא את הודאת הנאשם והחיסכון היקר בזמן שיפוטי.
רביעית, מדובר בנאשם צעיר, נעדר עבר פלילי, אך יש לזכור גם את גילם של הקטינים להם מכר את הסמים.
חמישית, הנאשם היה מצוי במעצר מיום 29/11/19 ועד ליום 27/12/19, ולאחר תקופה זו הנאשם היה מצוי תחת תנאים מגבילים שונים.
שישית, מבלי להקל ראש במעשיו של הנאשם, יש לציין כי מדובר בסחר בסמים מסוג קנבוס, והסחר נעשה בהיקף של גרמים בודדים בכל עסקה, ובעבור סכומי כסף קטנים.
6
שביעית, במסגרת הטיעונים לעונש מיום 13/09/20, נשמעה עדותו של אבידן בן יעקב, מדריך במכינה בה הנאשם לוקח חלק. על-פי דבריו, הנאשם מבצע שינוי קבוע ואיטי לאורך כל השנה, ואף השתלב לאחרונה בשירות לאומי מטעם משרד הרווחה.
שמינית, התסקירים בעניינו של הנאשם הינם תסקירים חיוביים.
בתסקיר מתאריך 07/07/19 צוין כי חלה הפחתה בסיכון, אשר מאפשרת לשקול בחיוב הקלות בתנאים המגבילים בהם הנאשם מצוי.
בתסקיר מתאריך 19/09/19 צוין כי הנאשם מקבל אחריות על העבירות שביצע ומשקיע כוחותיו בקידום הליך שיקומו.
בתסקיר מתאריך 22/01/20 צוין, כי הנאשם מתאר שביעות רצון משילובו במכינה קדם צבאית "בני גד", וכי הוא רוכש מיומנויות חברתיות ופועל בעבודת צוות.
בתסקיר מתאריך 09/09/20 צוין כי הנאשם סיים בהצלחה מכינה קדם צבאית, התקבל לתכנית השירות הלאומי במרכז הווטרינרי בלוד, הופנה לתכנית "יתד" ומביע נכונות להליך השיקומי.
שירות המבחן המליץ על הטלת צו מבחן למשך שנה, 350 שעות של"צ, מאסר מותנה והימנעות מענישה מוחשית אשר עלולה לפגוע בהשתלבותו בשירות לאומי.
שמתי לנגד עיני את האמור בחוות דעת הממונה בעמוד 2 בכל הקשור לשירות הלאומי שאותו מצבע הנאשם, וחשיבותו, אולם איני סבור כי בתיק זה ניתן לנקוט בענישה מקלה עד כדי בחירה בענישה שאינה בדרך של עבודות שרות.
מסקנה:
כאמור לעיל, במקרים שכאלה הכלל הוא שיש לגזור ענישה מחמירה בדרך של מאסר בפועל, וכך אני נ ג דרך כלל.
ואולם, נוכח כלל הנימוקים המפורטים לעיל, גילו הצעיר, העדר עבר פלילי, הליך שיקומי, תקופת מעצרו, המלצת שירות המבחן, אני סבור, כי יש ולהימנע מגזירת הדין בדרך של מאסר בפועל, אשר עלולה לפגום בהליך השיקומי הממשי, האמתי, שבו מצוי הנאשם, אך לא עד כי קבלת המלצת שירות המבחן , וזאת נוכח חומרתן של העבירות כמתואר.
7
ה. תוצאה:
אשר על כן, אני גוזר על הנאשם את העונשים הבאים:
א. 9 חודשי מאסר בדרך של עבודות שירות לפי חוות דעת הממונה על עבודות השירות ולשם כך יתייצב הנאשם בתאריך 4.2.21 בשעה 09:00 במפקדת הממונה על עבודות השירות מחוז מרכז. הממונה על עבודות השירות רשאי לגלות גמישות בעניין שעות העבודה באופן שיאפשר גם את השירות הלאומי.
עותק ישלח אל הממונה על עבודות השירות ואל שירות המבחן.
ב. 6 חודשי מאסר שאותם לא ירצה הנאשם, אלא אם כן יעבור בתוך 3 שנים מהיום עבירה בניגוד לפקודת הסמים מסוג פשע.
ג. 3 חודשי מאסר שאותם לא ירצה הנאשם, אלא אם כן יעבור בתוך 3 שנים מהיום עבירה בניגוד לפקודת הסמים מסוג עוון.
ד. קנס בסך 3,000 ₪ או 10 ימי מאסר תמורתו. הקנס ישולם ב- 10 תשלומים חודשיים שווים ורצופים, שהראשון בתאריך 01/02/21 ובכל ראשון לחודש שלאחר מכן.
ה. צו מבחן למשך שנה מהיום והנאשם מוזהר בזאת כי אם יפר את צו המבחן ניתן להשיב אותו לבית המשפט ולגזור את עונשו כבתחילה - עותק לשירות המבחן.
הסמים יושמדו - צו כללי למוצגים.
זכות ערעור לבית המשפט המחוזי מרכז בתוך 45 ימים.
התיק סגור.
ניתן היום, ט"ו כסלו תשפ"א, 01 דצמבר 2020, במעמד הצדדים.
