ת"ד 9259/12/16 – מדינת ישראל נגד רביע חסן
ת"ד 9259-12-16 מדינת ישראל נ' חסן
|
08 מרץ 2020 |
1
לפני כבוד השופטת אסתר טפטה-גרדי |
||
בעניין: |
1 מדינת ישראל באמצעות עו"ד אייל עמאר
|
|
|
|
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
1
רביע חסן
|
|
|
|
הנאשם |
גזר דין |
1. הנאשם הורשע, לאחר ניהול הוכחות, בעבירות של נהיגה בקלות ראש, סטיה מנתיב נסיעה, נהיגה במהירות בלתי סבירה, בדרך שאינה עירונית מ-41 קמ"ש ומעלה, נהיגה משמאל לקו הפרדה רצוף וגרימת חבלה של ממש.
2
2. על פי כתב האישום, ביום 11.7.16, סמוך לשעה 22:30, נהג הנאשם ברכב פרטי, מסוג "ב.מ.וו.", מ.ר. 5350816 בכביש 70, מצפון לדרום, והגיע לק"מ 74.8. הנאשם נהג בקלות ראש, בכך שנסע במהירות שאינה פחותה מ-143 קמ"ש, כשהמהירות המרבית המותרת במקום היא 80 קמ"ש. הנאשם נהג במהירות בלתי סבירה בנסיבות ובתנאי הדרך, באופן שמנע שליטה ברכב. בהגיעו לעקומה ימנית איבד שליטה ברכב, סטה מנתיב נסיעתו שמאלה לנתיב הנגדי, תוך חציית קו הפרדה רצוף, חסם דרכו של רכב שהגיע מהכיוון הנגדי והרכבים התנגשו. כתוצאה מהתאונה שני הנהגים ונוסע נפגעו, שניים מהם נחבלו חבלות של ממש. הנהג ברכב המעורב, ישראל ברוטברט, אובחן עם שבר של כף יד שמאל עם דיפורמציה, שברים בצלעות 3,4,5,6,7, מימין קוטנוזיה ריאתית, אושפז בטיפול נמרץ ושוחרר ביום 18.7.16. לנאשם נגרמו שברים בצלעות משמאל, 7-12, וקונטוזיה בריאות, הודגמו קרעים בטחול, ושברים באגן מימין ברמוס פוביס עליון ואצטבלום, ואושפז עד יום 10.8.16. כלי הרכב המעורבים ניזוקו.
3. המאשימה עתרה לעונש שיכלול מאסר בפועל, מאחורי סורג ובריח, פסילה שלא תפחת מ-36 חודשים, מאסר על תנאי ארוך, פסילה על תנאי וקנס משמעותיים. צוין שמתחם הענישה בתאונות דרכים עם חבלות קשות, נע בין 3 חודשי מאסר בפועל ל-12 חודשים, ופסילה בפועל שבין 40 חודשים ל-6 שנים. בית המשפט הופנה לפסיקה תומכת. הוטעם שבתיק ניתנה הכרעת דין, לאחר שמיעת ראיות, בעבירות חמורות. בית המשפט הופנה לעדותו של מר רוטברד, לעניין מצבו הרפואי, בעקבות התאונה. הוטעם שהנאשם נוהג משנת 2010, וצבר לחובתו 9 הרשעות קודמות, האחרונה, מיום 24.2.19, בגין התנהגות הגורמת נזק, נהיגה ברמזור אדום ונהיגה בקלות ראש. צוין שהתסקיר בגדר המלצה בלבד.
הסנגור ציין, מנגד, שעברו התעבורתי של הנאשם אינו מכביד, ומאז המקרה הנאשם לא ביצע עבירה נוספת. צוין שהנאשם מתגורר עם הוריו, משתכר למחייתו כפועל בניין סך של כ-4,500 ₪, ונזקק לרישיונו לפרנסתו. צוין שיש להתחשב בכך שהנאשם עצמו נחבל בתאונה חבלה של ממש ואין להקיש על מקרה זה ממתחם הענישה אליו הפנתה המאשימה, שם תוצאות התאונה חמורות יותר. בית המשפט הופנה לפסיקה בנסיבות דומות שאינה כוללת רכיב של מאסר. לעניין הפסילה נטען שמתחם הענישה נע בין חודשיים ל-6 חודשים.
תסקיר המבחן
4. מתסקיר המבחן, מיום 22.7.19, עולה שהנאשם, בן 27, רווק, נעדר עבר פלילי, עובד בבניין לפרנסת משפחתו. הוריו אינם עובדים ובגיל צעיר נשר ממסגרת הלימודים לסייע בפרנסת המשפחה. מקבל אחריות מלאה על ביצוע העבירות ומביע צער וחרטה על מעשיו. במהלך האירוע, לדבריו, נהג באופן לא זהיר ובמהירות, ללא הפעלת שיקול דעת, בשל לחצים ורצון להגיע ליעדו תוך זמן קצר. נוכח התנהלותו, איבד שליטה ברכבו, פגע ברכב אחר וגרם לנזקים ולחבלות. שיתף שנחבל קשה בתאונה ונזקק לטיפולים רפואיים ובדיעבד מבין את חומרת התנהלותו והשלכותיה הקשות. לדבריו, הפנים את הלקח וערך שינוי בדפוסי התנהגותו. שירות המבחן התרשם שהנאשם מתקשה בוויסות דחפיו ובהפעלת שיקול דעת, התנהלותו אימפולסיבית ועונשים בעבר לא היוו עבורו גורם מרתיע או מציב גבולות.
3
לעניין הערכת שיקומו צוין כי הנאשם בעל יכולות תפקודיות תקינות, לאורך השנים השתלב בעבודה, והשקיע מאמצים בפרנסת משפחתו. ההליך המשפטי והמחיר האישי שנדרש לשאת המחישו לו את חומרת מעשיו ותרמו לביסוס ההבנה אודות המותר והאסור. ההערכה היא שקיים סיכון נמוך להישנות עבירות דומות בעתיד. נוכח היותו צעיר, בתחילת דרכו, בהתחשב בגורמי הסיכוי לשיקום, ובמטרה לצמצם את הנזקים וההשלכות של מאסר בין כותלי הכלא, הומלץ על ענישה מוחשית של מאסר, בדרך עבודות שירות, שתסייע בהפחתת הסיכון להישנות מעשים דומים. זאת, לצד עונשים של מאסר מותנה והתחייבות.
מתסקיר המבחן המשלים, מיום 15.1.20, צוין שבהתייחס להרשעתו האחרונה, מיום 24.2.19, הנאשם טען שמדובר בהעדר תשומת לב ובקושי בקבלת החלטות במהלך הנהיגה. שירות המבחן שב על המלצתו להטלת מאסר, בדרך של עבודות שירות, מאסר מותנה, והתחייבות, נוכח היותו צעיר, בתחילת דרכו, בהתחשב בגורמי הסיכוי לשיקום, ובמטרה לצמצם את הנזקים שעשויים להיות למאסר בין כותלי הכלא.
חוות דעת הממונה על עבודות שירות
על פי חוות דעת הממונה על עבודות שירות, מיום 26.12.19, הנאשם נמצא מתאים לנשיאת מאסר בדרך של עבודות שירות.
5. צירופן של העבירות המיוחסות לנאשם, נהיגה בקלות ראש, סטיה מנתיב נסיעה, נהיגה במהירות בלתי סבירה, בדרך שאינה עירונית מ-41 קמ"ש ומעלה, נהיגה משמאל לקו הפרדה רצוף וגרימת חבלה של ממש, מעמידה את המקרה ברף חומרה גבוה. בנהיגה מסוג זה יש משום פגיעה בביטחון הציבור ובשלומו כשבנסיבות התאונה נחבלו נהג הרכב המעורב והנאשם חבלות של ממש.
6. על חשיבותה של ענישה מרתיעה בתאונות דרכים, בהם נגרמות חבלות ופציעות חמורות, עמד בית המשפט ברע"פ 2564/12 יחיאל קרני נ' מדינת ישראל:
"תאונות דרכים גובות קורבנות בגוף ובנפש מדי יום, וחלקה של מערכת המשפט לא ייפקד מן המערכה נ' תאונות הדרכים... לענישה הולמת תפקיד חשוב לא רק במקרים בהם גורמות תאונות הדרכים לקורבנות בנפש, אלא אף במקרים בהן נגרמות חבלות ופציעות, ובפרט כאשר חבלות ופציעות אלו חמורות הן".
7. מתחם הענישה בגרימת חבלה של ממש נקבע על פי מידת הרשלנות המיוחסת לנאשם וחומרת הפגיעות שנגרמו למעורבים כתוצאה מהתאונה. כשרשלנותו של הנאשם גבוהה ונגרמו כתוצאה מהתאונה חבלות קשות וחמורות, העונש המקובל כולל מאסר בפועל ופסילה של מספר שנים, לצד רכיבי ענישה נוספים. במקרים של רשלנות נמוכה, וכשיתכן וקיימת רשלנות תורמת של המעורבים, והחבלות שנגרמו למעורבים קלות יחסית, העונש המקובל הוא פסילה שלא תפחת מפסילת המינימום בת 3 חודשים, לצד רכיבי ענישה נוספים, ולעיתים צו של"צ.
4
מדיניות הענישה
8. בעפ"ת 21227-07-16 משה נ' מדינת ישראל - הורשע המערער בעבירות של גרימת תאונת דרכים, נהיגת רכב בקלות ראש וברשלנות, סטייה מנתיב, גרימת חבלה של ממש, נהיגה במהירות בלתי סבירה, ונהיגה במהירות מופרזת. בעת התאונה היה המערער נהג חדש, בן 17, ולנהגת הקטנוע נגרמו חבלות קשות. רוכבת האופנוע נזקקה לאשפוז, לניתוח ולמעקב אורטופדי. בית המשפט לתעבורה קבע שדרגת רשלנותו של הנאשם גבוהה בשל המהירות הגבוהה בה נסע. שירות המבחן התרשם שמדובר בנאשם נורמטיבי שדאג לשלום הנפגעת, עם זאת הגדירו כמי שנוטה לפעול ללא שיקול דעת מעמיק. בית המשפט המחוזי אימץ את גזר הדין של בית משפט קמא - 6 חודשי מאסר לנשיאה בעבודות שירות, 7 חודשי מאסר על תנאי, פסילה לתקופה של 36 חודשים, פסילה מותנית ל - 6 חודשים, למשך 3 שנים, קנס בסך 1,000 ₪ והתחייבות. בית משפט קמא ציין שמתחם הענישה בתאונת דרכים שגרמה לחבלות של ממש נע בין 3 חודשי מאסר ל-9 חודשים, פסילת רישיון, הנעה בין 3 חודשים לשנתיים, ואף למעלה מכך, וקביעת העונש ההולם בתוך המתחם תיעשה בהתחשב במידת הרשלנות ובחומרת החבלות שנגרמו לנפגע. בקשת רשות ערעור נדחתה.
9. ת"ד 6469-06-15 מדינת ישראל נ' אבו דיאב (8.5.18) - בעבירות של חבלה של ממש תוך נסיעה על המדרכה, במהירות בלתי סבירה וללא תעודת ביטוח תקפה. הנאשם נהג באופנוע, עלה על מדרכה ופגע בהולך רגל. להולך הרגל נגרמה חבלה של ממש, שברים ב- 5 צלעות, קרע בדרגה 1 בטחול, דימומים באונה הקדמית מימין ומשמאל ועוד. הנאשם בן 23, לחובתו 4 הרשעות קודמות. בית המשפט ציין שמדובר ברשלנות גבוהה, ובחבלות חמורות, ועל הנאשם נגזרו מאסר בפועל ל - 45 יום, שירוצה בעבודות שירות, פסילה לתקופה של 10 חודשים, מאסר מותנה 3 חודשים, למשך 3 שנים ופיצויים לנפגע בסך 4,000 ₪.
10. בעפת (מרכז) 30028-12-15 גד ברכה נ' מדינת ישראל (30.1.17) - המערער, נהג משאית, הורשע, לאחר שמיעת ראיות, בעבירות של נהיגה בחוסר זהירות וגרימת תאונה בה נחבל אדם חבלה של ממש. המערער לא שמר מרחק ופגע במשאית שלפניו, וכתוצאה מכך נקטעה רגלו של הנוסע שישב לצדו ונגרמו לו חבלות נוספות. בית המשפט המחוזי המיר את 5 חודשי המאסר בעבודות שירות, בצו של"צ, בהיקף 400 שעות ובצו מבחן לחצי שנה, ואת הפסילה שנקבעה למשך 4 שנים קיצר לתקופה של 11 חודשים והותיר את המאסר המותנה למשך 10 חודשים. צוין שמדובר ברשלנות ברף נמוך, בשילוב חלוף הזמן ונסיבותיו האישיות החריגות של המערער ועל רקע המלצתו החד משמעית של שירות המבחן בדבר תפקודו והשפעת התאונה ותוצאותיה כמו גם הענישה שהושתה עליו ועל משפחתו.
5
11. ברעפ 11917/05 סיוון צפריר נ' מדינת ישראל - הורשע המבקש בעבירות של גרימת נזק לאדם או לרכוש, נהיגה ברשלנות, סטייה מנתיב וגרימת חבלה של ממש. רכב המבקש סטה ברשלנות לנתיב הנגדי, התנגש ברכב המעורב, וכתוצאה מכך נחבלו המבקש, שתי נוסעות ברכבו, ולבתו נגרמו חבלות של ממש. נהגת הרכב המעורב אף היא נחבלה חבלות של ממש ונזקקה לפינוי במסוק מזירת התאונה. המעורבים בתאונה החלימו באופן מלא ועברו של המבקש נקי. בית משפט קמא גזר על המבקש פסילה למשך 24 חודשים, פסילה על תנאי לתקופה של 12 חודשים וקנס בסך 2,000 ₪. הערעור ובקשת רשות ערעור נדחו.
12. בעפ"ת (ב"ש) 11367-10-13 בריגה נ' מדינת ישראל (מיום 28.11.13), נדחה ערעורה של נאשמת שהורשעה בנהיגה רשלנית וגרימת תאונת דרכים. הנאשמת לא האטה לפני מעבר החציה ופגעה בהולכת רגל כבת 70 על מעבר החציה וגרמה לה חבלה של ממש. כתוצאה מהתאונה התרסקה הברך של הנפגעת באופן שחייב ניתוח, אשפוז ושיקום ארוך, שאילץ את הנפגעת להתנהל מספר חודשים בכסא גלגלים ולאחר מכן על קביים. לקולה התחשב בית המשפט בעברה התעבורתי המקל של הנאשמת והשית עליה 10 חודשי פסילה, קנס ופסילה על תנאי.
13. בעפ"ת (נצ') 41397-12-13 זרחי נ' מדינת ישראל, (מיום 16.6.14), נדון ערעורו של נאשם שסטה לנתיב הנגדי וגרם לתאונת דרכים קשה בה נפצעו קשה מספר נוסעים והמערער. בית המשפט קבע שרשלנותו לא הייתה גבוהה אלא רגעית. צוין שהמערער נהג חדש, הביע חרטה כנה, התנצל בפני הנפגעים, עברו נקי ועלולה להיות השלכה לעונש מאסר על עתידו הצבאי. הנאשם נדון ל-120 שעות של"צ, ששה חודשי מאסר על תנאי, 4 שנות פסילה בפועל, פיצויים של 22,000 ₪, התחייבות וקנס. בית המשפט המחוזי קבל את הערעור בנוגע לתקופת הפסילה, פסל את הנאשם ל- 11 חודשים וביטל את הפיצויים.
14. בת"ד 7810-08-14 מדינת ישראל נ' ענת עבדי (16.7.15), הורשעה הנאשמת בעבירות של נהיגה בקלות ראש, סטייה מנתיב נסיעה התנהגות הגורמת נזק וחבלות של ממש. הנאשמת, אם ל-6, הייתה זו שנחבלה, וכתוצאה מהתאונה, צוין, היא מתקשה בתפקוד יומיומי. עברה התעבורתי אינו מכביד. בית המשפט קבע שאין זה המקרה המתאים להטיל עליה ענישה מחמירה, "למען יראו ויראו", והנאשמת לא נפסלה מנהלית או עד תום ההליכים נגדה. צוין שהפסיקה המנחה היא שכשמדובר במקרים בהם מעורב נהג בתאונה עצמית, ונפגע חבלות של ממש, לא תוטל עליו פסילה בפועל, אלא פסילה מותנית וקנס. נוכח האמור, נקבע שאין זה המקרה להטיל פסילה ויש לאפשר לנאשמת, אם ל-6, המשך שיקום ותפקוד מיטיבי. על הנאשמת הוטלו פסילה על תנאי, של חודשיים, למשך שנתיים, וקנס בסך 500 ₪.
15. עולה מהאמור שמתחם הענישה בעבירות עסקינן נע בין מאסר בפועל, שיכול ויהא בעבודות שירות, לצו של"צ, בתוספת רכיבי ענישה נוספים, בהתחשב בנסיבות ביצוע העבירה, רף הרשלנות, תוצאות התאונה, עברו התעבורתי של הנאשם ונסיבותיו האישיות. לעניין הפסילה, בנסיבות מחמירות הועמדה זו על 36 חודשים, וכשהעבר אינו מכביד, על 11 חודשים בלבד.
מהפסיקה אליה הפנתה המאשימה
6
16. רעפ 8588/16 רז משה נ' מדינת ישראל (8.11.16) - המבקש הורשע בגרימת תאונת דרכים, נהיגה בקלות ראש וברשלנות, סטיה מנתיב וגרימת חבלה של ממש, נהיגה במהירות בלתי סבירה ונהיגה במהירות מופרזת. הנהגת המעורבת נפגעה בגופה, בפניה ובראשה, נאלצה לעבור ניתוח ובהמשך נזקקה למעקב אורטופדי. תסקיר שירות המבחן שהוגש חיובי, המבקש, קטין בעת ביצוע העבירות, נטל אחריות על מעשיו ודאג לשלומה של הנהגת המעורבת. בית המשפט דן את המבקש ל - 6 חודשי מאסר לריצוי בדרך של עבודות שירות, פסילה למשך 36 חודשים, 6 חודשי פסילה על תנאי, למשך 3 שנים; 7 חודשי מאסר על תנאי, למשך 3 שנים, קנס בסך של 1,000 ₪ והתחייבות בסך 10,000 ₪. הערעור ובר"ע שהוגשו על גזר הדין נדחו.
17. רעפ 5193/16 אלכסנדר פריבין נ' מדינת ישראל (29.6.16) - המבקש הורשע, לאחר שמיעת ראיות, בעבירות של נהיגה בקלות ראש, גרימת חבלה של ממש וגרימה לתאונה בה נפגע אדם ונגרם נזק. בארוע נסע המבקש, נהג משאית, קדימה, לא שם לב להולכת רגל ופגע בה עם חזית המשאית. כתוצאה מהתאונה, אושפזה הנפגעת ונקטעו שתי גפיה התחתונות. בית משפט קמא השית עליו עונש של 8 חודשי מאסר בפועל, 6 חודשי מאסר על תנאי, פסילת רישיון נהיגה למשך 6 שנים, ו-12 חודשי פסילה על תנאי למשך 3 שנים. ערעור ובר"ע נדחו.
18. רעפ 458/15 אמנון מחבוש נ' מדינת ישראל (22.1.15) - המבקש הורשע בעבירות של נהיגה רשלנית, סטייה מנתיב נסיעה, גרימת חבלה של ממש, אי שמירה על הימין, וגרימת נזק. המבקש נהג ברכבו ברשלנות, סטה לשול הימני של הדרך, והתנגש ברכב פרטי שעמד במקום. כתוצאה מן ההתנגשות נפגע נהג הרכב הפרטי, ונגרמו לו חבלות קשות, אשר הצריכו, בין היתר, קטיעה של כף רגלו. נוסעים נוספים נחבלו, ושני כלי הרכב המעורבים ניזוקו. בית משפט קמא קבע מתחם ענישה שנע בין מאסר, בעבודות שירות, ל- 12 חודשי מאסר, מאחורי סורג ובריח, פסילה שבין 3 ל-8 שנים. לאחר שנשקלו נסיבותיו האישיות של המבקש הושתו על המבקש 8 חודשי מאסר בפועל, 8 חודשי מאסר על תנאי, למשך שלוש שנים, פסילה בת 3 שנים וקנס בסך 3,000 ש"ח. בערעור הופחת עונשו ל-4 חודשי מאסר, נוכח עברו הנקי יחסית. בר"ע נדחתה תוך שצוין שהערכאות הקודמות ציינו שרף הרשלנות גבוה, סטיה מנתיב יכולה להיות קטלנית, והחבלות שנגרמו לנפגע הן בלתי הפיכות.
יצוין שהחבלות שנגרמו למעורבים במקרים שהציגה המאשימה חמורות יותר מהמקרה שלפני, ולא דובר בהם בנאשם שנחבל חבלה של ממש, ועל כן רף הענישה שנקבע בהם גבוה יותר מהמקרה שלפני.
מהפסיקה אליה הפנתה ההגנה
7
19. ת"ד 2783-04-18 מדינת ישראל נ' ביר (12.2.19) - הנאשם הורשע בעבירות של גרימת נזק לרכוש ולאדם, נהיגה בקלות ראש, סטיה מנתיב, וגרימת חבלה של ממש. הנאשם, בן 31, נוהג משנת 2004, ולחובתו 2 הרשעות, משנת 2009. כתוצאה מהתאונה נפגעו המעורבים קשה, כשהנפגע העיקרי, הנאשם, מצוי עדיין בהליכי שיקום. בתו נפגעה אף היא בחבלה של ממש. הנאשם הודה, עוסק בפעילות התנדבותית בחילוץ כלי רכב ובמשמר האזרחי, וזקוק לרישיונו לפרנסתו שנפגעה כתוצאה מהתאונה נוכח העדר תחבורה ציבורית מביתו למקום עבודתו. נקבע שתקופת הפסילה תאוזן עם צו של"צ. על הנאשם הוטלו חודשיים פסילה, בניכוי חודשיים פסילה מנהלית, כך שלא נותרה פסילה בפועל, פסילה על תנאי, בת 3 חודשים, צו של"צ, בהיקף של 80 שעות וקנס בסך 1,000 ₪.
20. ת"ד 5502-12-13 מדינת ישראל נ' חוסאם פרח (5.10.14) - הנאשם הורשע בעבירות של סטיה מנתיב, נהיגה ברשלנות, גרימת נזק לרכוש או אדם וחבלה של ממש ונדון לקנס בסך 1,600 ₪, פסילה מותנית, בת 3 חודשים, לשנתיים, ופסילה בת 75 ימים. הנאשם, נהג חדש בעת קרות התאונה, נוהג משנת 2012 ולחובתו 3 הרשעות, נחבל חבלות של ממש.
21. ת"ד 1691-08-13 מדינת ישראל נ' פרג' (15.5.14) - בעבירות של גרימת נזק לרכוש או אדם, נהיגה ברשלנות, סטיה מנתיב וחבלה של ממש, כשהעבר אינו מכביד, וכולל הרשעה אחת, והנאשם נחבל חבלה של ממש, נדון הנאשם לקנס בסך 1,200 ₪, פסילה בת 15 ימים ופסילה מותנית בת 3 חודשים לשנתיים.
22. 9762-08-13 מדינת ישראל נ' טינה קומרוש (25.2.14) - הנאשמת הורשעה בעבירות של נהיגה ברשלנות, התנהגות הגורמת נזק ואי מתן זכות קדימה לרכב הבא ממול. לנאשמת נגרמו חבלות של ממש והיא הנפגעת העיקרית באונה. הנאשמת קיבלה אחריות על התאונה, עברה נקי, והעונש יפגע בפרנסתה כשבתה ואמה תלויות בה. הנאשמת נפסלה לתקופה של חודש, חודשיים פסילה מותנית וקנס בסך 1,000 ₪.
23. ת"ד 9784-10-13 מדינת ישראל נ' חיאדרה (18.2.15) - הנאשמת הורשעה בנהיגה ברשלנות גרימת נזק לרכוש או אדם, סטיה מנתיב נסיעה וחבלה של ממש - הנאשמת הודתה בהזדמנות הראשונה, התאונה השפיעה על איכות חייה, הפסיקה עבודתה ונזקק לטיפולים רפואיים, לחובתה הרשעה אחת בעברה, התנצלה בפני הנפגעות, מטפלת בהוריה ומסיעה אותם לקבלת טיפולים רפואיים. הנאשמת נדון לקנס בסך 1,200 ₪, פסילה בת 6 חודשים, בניכוי חודשיים פסילה מנהלית, פסילה מותנית, בת 3 חודשים, לשנתיים.
יצוין שרף הרשלנות במקרים שהציגה ההגנה נמוך יותר מהנסיבות בארוע שלפני, ועל כן מתחם הענישה שהוצג אינו מתאים למקרה זה.
24. בענייננו, עסקינן בצבר חמור של עבירות - נהיגה בקלות ראש, סטיה מנתיב נסיעה, נהיגה במהירות בלתי סבירה, בדרך שאינה עירונית מ-41 קמ"ש ומעלה, נהיגה משמאל לקו הפרדה רצוף וגרימת חבלה של ממש, נסיבות בהן טמון סיכון רב למשתמשי הדרך, ויש בהן כדי להעיד שהמסוכנות הנשקפת מהמשך נהיגתו של הנאשם גבוהה.
25. לעניין החבלות שנגרמו בתאונה לנהג המעורב ולנאשם.
8
הנהג המעורב העיד בבית המשפט, ביום 3.6.18. מעדותו עולה שכתוצאה מהתאונה נגרם לו שבר בכף היד, נשברו לו מספר צלעות, בתחילה אושפז במחלקת טיפול נמרץ, ובהמשך אושפז למשך שבוע במהלכו נותח בידו, בוצע לו שחזור וקיבוע כף היד, וכן קיבוע בצלעות. בהמשך נותח, בשנית, ביד, וציין שממתין לניתוח שלישי. בעקבות התאונה הפסיק עבודתו למשך חצי שנה, איבד את משרתו, וחזר לעבוד במקום אחר, במשרה חלקית.
לנאשם נגרמו כתוצאה מהתאונה שברים בצלעות, קרעים בטחול, ושברים באגן והוא אושפז למשך כחודש.
עיון בפסיקה מלמד שיש לאבחן בין תאונות בהן נגרמו "חבלות של ממש" (שברים, תפרים וכו') לתאונות בהן נגרמו לנפגעים חבלות חמורות וקשות מאלה (כגון, שיתוק, קטיעות וכו'), המותירות נכות קשה, ומלוות את הנפגע ומשפחתו עד יומו האחרון. רף החומרה של האחרונות גבוה יותר והענישה שיש להשית בגינן מחמירה יותר.
26. לעניין עברו התעבורתי, הנאשם נוהג משנת 2010, ולחובתו 9 הרשעות קודמות. הרשעה אחרונה היא בת"ד 3709-08-18, מיום 24.2.19 (בוצעה ביום 6.5.18), בגין עבירות של נהיגה כשברמזור אור אדום, נהיגה בקלות ראש והתנהגות הגורמת נזק. על הנאשם הוטלו פסילה בת 3 חודשים, פסילה מותנית, בת חודשיים, למשך שנתיים וקנס בסך 1,000 ₪. לחובת הנאשם הרשעות נוספות בנהיגה במהירות מופרזת, נהיגה ללא חגורת בטיחות, סטייה מנתיב נסיעה תוך הפרעה לתנועה, ואי ציות לתמרורים.
27. מתסקיר המבחן עולה שהנאשם, בן 27, נעדר עבר פלילי, עובד לפרנסת משפחתו, מקבל אחריות מלאה על ביצוע העבירות ומביע צער וחרטה על מעשיו. שירות המבחן התרשם שהנאשם מתקשה בוויסות דחפיו ובהפעלת שיקול דעת. עם זאת, בעל יכולות תפקודיות תקינות, השתלב לאורך השנים בעבודה, באופן יציב, והשקיע מאמצים בפרנסת משפחתו. ההערכה היא שקיים סיכון נמוך להישנות עבירות דומות בעתיד. נוכח גילו הצעיר, בהתחשב בגורמי הסיכוי לשיקום, ובמטרה לצמצם את הנזקים וההשלכות של מאסר בין כותלי הכלא, הומלץ על מאסר, בדרך עבודות שירות, שיסייע בהפחתת הסיכון להישנות מעשים דומים. זאת, לצד עונשים של מאסר מותנה והתחייבות. על המלצה זו שב שירות המבחן בתסקירו המשלים.
28. שקלתי את נסיבות המקרה שלפני, לקולה ולחומרה.
מחד גיסא - חומרת העבירות ותוצאות התאונה הן קשות, הן לנהג הרכב הפרטי והן לנאשם. תסקיר המבחן מצביע על קושי בוויסות דחפים ובהפעלת שיקול דעת של הנאשם, ועברו התעבורתי של הנאשם אינו מקל עמו, בהתחשב בוותק נהיגתו. הנאשם, מאז הארוע, היה מעורב בתאונת דרכים נוספת.
מאידך גיסא - התסקיר מצביע על יכולות תפקודיות תקינות לאורך השנים, יציבות בעבודה, וההערכה היא שהסיכוי להישנות העבירות נמוך, ועל כן הומלץ לנקוט בעונש מוחשי של מאסר בעבודות שירות, שיהא בו כדי להפחית את הסיכון. שירות המבחן חזר על המלצתו זו גם לאחר שנדרש לבחון את תאונת הדרכים האחרונה בה היה מעורב הנאשם.
9
במכלול הנסיבות שנפרש לפני, גילו הצעיר של הנאשם, העובדה שהנאשם עצמו נחבל חבלות של ממש בתאונה, הערכת שירות המבחן שהסיכוי להישנות העבירות נמוך ושליחתו של הנאשם למאסר בפועל, עלולה להזיק לשיקומו, סבורה אני שיש לאמץ את המלצת שירות המבחן ולהשית על הנאשם מאסר בדרך עבודות שירות. הנאשם לא נשא עד היום עונש מאסר, ונחבל קשה בתאונה, על כן המאסר בעבודות שירות יהא לתקופה של 45 יום.
יצוין שאין מקום בנסיבות העניין להסתפק בפסילה בלבד. הנאשם אמנם נחבל בתאונה, אולם לא ניתן להתעלם מכך שנסיבות התאונה חמורות, כשלאחריה היה הנאשם מעורב בתאונת דרכים נוספת, שכללה עבירה של נהיגה באור אדום ברמזור. המסוכנות הנשקפת מהנאשם בנסיבות אלה גבוהה, והקלה עמו עלולה להוביל בסופו של דבר לפגיעה במשתמשי הדרך.
לצד זאת, אשית על הנאשם פסילה, בת 11 חודשים, שתרחיקו לתקופת מה מהכביש, קנס, וענישה הצופה פני עתיד, שתרתיעו מלשוב ולבצע עבירות דומות בעתיד, שתכלול מאסר מותנה, ופסילה מותנית.
29. לפיכך, אני דנה את הנאשם לעונשים הבאים:
1. 45 ימי מאסר בפועל.
עונש המאסר ירוצה בעבודות שירות, במשטרת עכו, כמפורט בחוות דעתו של הממונה על עבודות השירות מיום 26.12.19.
הנאשם יתייצב לתחילת ריצוי עונשו ביום 2.4.20, בשעה 8:00, ביחידת עבודות השירות, במתחם תחנת משטרת טבריה.
הנאשם מוזהר שהפרת תנאי עבודות השירות תביא להפסקתן באופן מנהלי וריצוי העונש במאסר של ממש.
2. אני דנה את הנאשם ל-4 חודשי מאסר וזאת על תנאי למשך 3 שנים. לבל יעבור בתקופה הנ"ל עבירה של נהיגה ללא רשיון נהיגה, או של נהיגה בזמן פסילה.
3. אני פוסלת את הנאשם מלקבל או להחזיק ברישיון נהיגה לתקופה בת 11 חודשים.
10
לריצוי הפסילה, יפקיד הנאשם את רשיונו במזכירות בית המשפט בעכו לא יאוחר מיום 2.4.20, בשעות הקבלה. הפסילה בפועל מהמועד הנ"ל, אולם תמנה רק מיום הפקדת הרשיון בפועל. אם יופקד הרישיון לפני התאריך הנ"ל, תיכנס הפסילה לתוקף ותמנה מיום ההפקדה.
לתשובת לב הנאשם, חישוב הפסילה בפועל הינו במשרד הרישוי, וכל עוד לא דאג הנאשם לחישובה וקבלת רשיון נהיגה תקף הנהיגה אסורה עליו והוא עלול להיחשב כנוהג בזמן פסילה.
4.
אני פוסלת את הנאשם מלקבל או להחזיק ברישיון נהיגה לתקופה בת 5 חודשים, וזאת על
תנאי למשך שנתיים לבל יעבור עבירה בה הורשע או אחת העבירות המפורטות בתוספת
הראשונה או בתוספת השניה ל
5. אני דנה את הנאשם לתשלום קנס בסך 1,500 ש"ח .
הסכום ישולם בתשלום אחד תוך 90 יום.
היה והקנס או שיעור משיעוריו לא ישולם במועד, תעמוד יתרת הקנס לפירעון מיידי.
על הנאשם לפנות לדואר לשם תשלום הקנס עם הצגת תעודת זהות.
המזכירות תעביר העתק מגזר הדין לממונה על עבודות השירות.
זכות ערעור תוך 45 יום לבית המשפט המחוזי בחיפה.
ניתן היום, י"ב אדר תש"פ, 08 במרץ 2020, במעמד הנוכחים
