ת"ד 9/03/15 – מדינת ישראל נגד אנוור עיז אל דין
בית משפט השלום לתעבורה בעכו |
|
ת"ד 9-03-15 מדינת ישראל נ' עיז אל דין
|
17 אפריל 2019 |
1
|
||
לפני כבוד השופטת אסתר טפטה-גרדי |
||
בעניין: |
1 מדינת ישראל עו"ד תומר יצחקי
|
|
|
|
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
1 אנוור עיז אל דין
|
|
|
עו"ד נאסר תאופיק
|
הנאשם |
גזר דין |
1. הנאשם הורשע, על פי הודאתו, בעבירות של נהיגה בקלות ראש, סטיה מנתיב נסיעה, נהיגה במהירות בלתי סבירה, התנהגות הגורמת נזק וחבלה של ממש.
2. על פי כתב האישום, ביום 20.9.14, סמוך לשעה 21:19, נהג הנאשם ברכב פרטי, ג'יפ, מסוג "ב.מ.וו.", מ.ר. 6354016 בכביש 85, מכיוון צומת גילון לצומת דיר אלאסד, והגיע לק"מ 16. הנאשם נהג ברשלנות, במהירות בלתי סבירה לתנאי הכביש וכתוצאה מכך איבד שליטה ברכבו, סטה מנתיבו ימינה, התנגש במעקה בטיחות מימין, ירד לתעלה והתהפך. כתוצאה מהתאונה נחבל הנאשם ונוסע ברכבו, אבו גנב ראיד, נחבל חבלה של ממש. אובחנו אצלו שברים מרובים בצלעות מימין 2 עד 10 ומשמאל מצלע 2 עד 9, שברים בחוליות, והוא הועבר ליחידה לטיפול נמרץ, שם הונשם מספר ימים, ואושפז עד יום 21.10.14. הרכב ניזוק.
2
3. המאשימה עתרה לעונש שיכלול מאסר בפועל, בדרך של עבודות שירות, פסילה ארוכה, מאסר על תנאי, פסילה על תנאי, קנס ופיצוי כספי לנפגע. הוטעם שמתחם הענישה כולל מאסר בפועל הנע בין 3-12 חודשים, ופסילה הנעה מ-40 חודשים עד 6 שנים, לצד רכיבים נוספים.
המאשימה ציינה שנסיבות האירוע כוללות רשלנות גבוהה של הנאשם, ותוצאות התאונה קשות, גרימת חבלה של ממש. יצוין שככל הנראה נפלה טעות בטיעונים לעונש שהגישה המאשימה בנוגע לתעודת הזהות של הנאשם, ולתיאור עובדות התאונה.
לעניין עברו של הנאשם, צוין שהוא נוהג משנת 1984, ולחובתו 37 הרשעות קודמות, לרבות, תאונת דרכים ו-7 הרשעות בגין נהיגה ללא חגורת בטיחות.
4. הנפגע, מר אבו גאנם ריאד, העיד לפני ומסר שהוא והנאשם גיסים, הנאשם קיבל את עונשו, ומלווה אותו לטיפולים ולבדיקות. כן מסר שעם הטיפולים שמצבו משתפר.
5. ב"כ הנאשם עתר, מנגד, לאמץ את תסקיר המבחן וציין שהתסקיר מדבר בעד עצמו. צוין שהנאשם הודה, נטל אחריות על האירוע וחסך מזמנו היקר של בית המשפט. לשיטתו, רף הרשלנות בתאונה נמוך. הנאשם, מסר, החל בהליך טיפולי, ביום 11.2.19. צוין שרישיונו של הנאשם נחוץ לו ואם תושת עליו פסילה, יש לסווגה כך שהנאשם יהיה רשאי לנהוג על סוג רכב אחד, במסגרת העבודה, למספר שעות מוגבל, וכן לצורך הסעת הנפגע לטיפולים.
תסקיר המבחן
3
6. מתסקיר המבחן, מיום 10.2.19, עולה שהנאשם, בן 53, אב ל-6 (בגילאי 16-32), מנהל עסק לחומרי בניין. שירת כנהג בצבא. בעקבות מעורבותו בתאונה, התמודד עם קשיים נפשיים והופנה לקבלת טיפול פסיכיאטרי, לגביו לא הוצגו מסמכים. הנאשם מקבל אחריות לתאונה, ומסר שנהג ברכבו, בחזרה לביתו, ובעת שעקף רכב אחר, בכביש דו מסלולי, איבד שליטה והתנגש במעקב. מחד גיסא, הנאשם שלל נהיגה במהירות מופרזת, וייחס חלק מהאחריות לתנאי הדרך, אולם, מאידך גיסא, הכיר ברשלנות שבנהיגותו ובכך שחוסר זהירות גרמה לתאונה. הוא הביע הבנה לתוצאותיה החמורות של התנהגותו, ביטא אמפטיה ביחס לנפגע, גיסו, וחרטה על התנהגותו. שירות המבחן התרשם שהנאשם שומר לאורך השנים על יציבות תעסוקתית ומשפחתית וציין שמדבריו עולה שהוא מנהל אורח חיים נורמטיבי. צוין שהנאשם בעל עולם ערכי תקין, לא היה מעורב בפלילים, בשנים האחרונות, ועבירות התעבורה, בהן היה מעורב, הן עבירות קלות. לצד זה צוין שמעורבותו בעבירה, מעידה על קושי בוויסות דחפים ובהעדר אחריות לגבולות החוק בתחום הנהיגה ולסיכונים הכרוכים בנהיגה רשלנית. הנאשם הביע נכונות להשתתף בקבוצה טיפולית ייעודית לעוברי חוקי תנועה, והתרשמות שירות המבחן היא ששילובו בקבוצה, שתפתח ביום 11.2.19, יפחית את הסיכון להישנות עבירות דומות בעתיד. הנאשם ציין בשיחה עמו שעונש של מאסר בפועל, או בעבודות שירות, עלול לפגוע באורח חייו ובניהול עסקיו. בהינתן האמור, הומלץ על הטלת מו מבחן לשנה, במסגרתו ישולב הנאשם בקבוצה טיפולית, צו של"צ, בהיקף של 300 שעות, תשלום פיצוי לנפגע העבירה ורכיבים נוספים. הוטעם שענישה מוחשית, לצד ענישה שיקומית, עשויה להפחית את הסיכון להישנות העבירות.
חומרת העבירה, הערך החברתי שנפגע מביצוע העבירה ומידת הפגיעה בו
7. צירופן של העבירות המיוחסות לנאשם, נהיגה בקלות ראש, סטיה מנתיב נסיעה, נהיגה במהירות בלתי סבירה, התנהגות הגורמת נזק וחבלה של ממש, מעמידה את המקרה ברף חומרה גבוה. בנהיגה מסוג זה יש משום פגיעה בביטחון הציבור ובשלומו כשבנסיבות התאונה נפגעו הנאשם, ונוסע ברכבו נחבל חבלות של ממש, ואושפז בטיפול נמרץ.
על חשיבותה של ענישה מרתיעה בתאונות דרכים, בהם נגרמות חבלות ופציעות חמורות, עמד בית המשפט ברע"פ 2564/12 יחיאל קרני נ' מדינת ישראל:
"תאונות דרכים גובות קורבנות בגוף ובנפש מדי יום, וחלקה של מערכת המשפט לא ייפקד מן המערכה נ' תאונות הדרכים... לענישה הולמת תפקיד חשוב לא רק במקרים בהם גורמות תאונות הדרכים לקורבנות בנפש, אלא אף במקרים בהן נגרמות חבלות ופציעות, ובפרט כאשר חבלות ופציעות אלו חמורות הן".
מדיניות הענישה
8. בעפ"ת 21227-07-16 משה נ' מדינת ישראל - המערער הורשע בעבירות של גרימת תאונת דרכים, נהיגת רכב בקלות ראש וברשלנות, סטייה מנתיב, גרימת חבלה של ממש, נהיגה במהירות בלתי סבירה, ונהיגה במהירות מופרזת. בעת התאונה היה המערער, נהג חדש, בן 17, ולנהגת הקטנוע נגרמו חבלות קשות. בית המשפט המחוזי אימץ את גזר הדין של בית משפט קמא - 6 חודשי מאסר לנשיאה בעבודות שירות, 7 חודשי מאסר על תנאי, פסילה לתקופה של 36 חודשים, פסילה מותנית ל - 6 חודשים, למשך 3 שנים, קנס בסך 1,000 ₪ והתחייבות. בית משפט קמא ציין שמתחם הענישה בתאונת דרכים שגרמה לחבלות של ממש נע בין 3 חודשי מאסר, ל-9 חודשים, פסילת רישיון, הנעה בין 3 חודשים לשנתיים, ואף למעלה מכך, וקביעת העונש ההולם בתוך המתחם תיעשה בהתחשב במידת הרשלנות ובחומרת החבלות שנגרמו לנפגע. בקשת רשות ערעור נדחתה.
4
9. ת"ד 6469-06-15 מדינת ישראל נ' אבו דיאב (8.5.18) - בעבירות של חבלה של ממש תוך נסיעה על המדרכה, במהירות בלתי סבירה וללא תעודת ביטוח תקפה. הנאשם נהג באופנוע, עלה על מדרכה ופגע בהולך רגל. להולך הרגל נגרמה חבלה של ממש, שברים ב- 5 צלעות, קרע בדרגה 1 בטחול, דימומים באונה הקדמית מימין ומשמאל ועוד. הנאשם בן 23, לחובתו 4 הרשעות קודמות. בית המשפט ציין שמדובר ברשלנות גבוהה, ובחבלות חמורות, ועל הנאשם נגזרו מאסר בפועל ל - 45 יום, שירוצה בעבודות שירות, פסילה לתקופה של 10 חודשים, מאסר מותנה 3 חודשים, למשך 3 שנים ופיצויים לנפגע בסך 4,000 ₪.
10. בעפת (מרכז) 30028-12-15 גד ברכה נ' מדינת ישראל (30.1.17) - המערער, נהג משאית, הורשע, לאחר שמיעת ראיות, בעבירות של נהיגה בחוסר זהירות וגרימת תאונה בה נחבל אדם חבלה של ממש. המערער לא שמר מרחק ופגע במשאית שלפניו, וכתוצאה מכך נקטעה רגלו של הנוסע שישב לצדו ונגרמו לו חבלות נוספות. בית המשפט המחוזי המיר את 5 חודשי המאסר בעבודות שירות, בצו של"צ בהיקף של 400 שעות ובצו מבחן לחצי שנה, ואת הפסילה שנקבעה למשך 4 שנים קיצר לתקופה של 11 חודשים והותיר את המאסר המותנה למשך 10 חודשים. צוין שמדובר ברשלנות ברף נמוך, בשילוב חלוף הזמן ונסיבותיו האישיות החריגות של המערער ועל רקע המלצתו החד משמעית של שירות המבחן בדבר תפקודו והשפעת התאונה ותוצאותיה כמו גם הענישה שהושתה עליו ועל משפחתו.
11. ברעפ 11917/05 סיוון צפריר נ' מדינת ישראל - הורשע המבקש בעבירות של גרימת נזק לאדם או לרכוש, נהיגה ברשלנות, סטייה מנתיב וגרימת חבלה של ממש. רכב המבקש סטה ברשלנות לנתיב הנגדי, התנגש ברכב המעורב, וכתוצאה מכך נחבלו המבקש, שתי נוסעות ברכבו, ולבתו נגרמו חבלות של ממש. נהגת הרכב המעורב אף היא נחבלה חבלות של ממש ונזקקה לפינוי במסוק מזירת התאונה. המעורבים בתאונה החלימו באופן מלא ועברו של המבקש נקי. בית משפט קמא גזר על המבקש פסילה למשך 24 חודשים, פסילה על תנאי לתקופה של 12 חודשים וקנס בסך 2,000 ₪. הערעור ובקשת רשות ערעור נדחו.
12. בעפ"ת (ב"ש) 11367-10-13 בריגה נ' מדינת ישראל (מיום 28.11.13), נדחה ערעורה של נאשמת שהורשעה בנהיגה רשלנית וגרימת תאונת דרכים. הנאשמת לא האטה לפני מעבר החציה ופגעה בהולכת רגל כבת 70 על מעבר החציה וגרמה לה חבלה של ממש. כתוצאה מהתאונה התרסקה הברך של הנפגעת באופן שחייב ניתוח, אשפוז ושיקום ארוך, שאילץ את הנפגעת להתנהל מספר חודשים בכסא גלגלים ולאחר מכן על קביים. לקולה התחשב בית המשפט בעברה התעבורתי המקל של הנאשמת והשית עליה 10 חודשי פסילה, קנס ופסילה על תנאי.
13. בעפ"ת (נצ') 41397-12-13 זרחי נ' מדינת ישראל, (מיום 16.6.14), נדון ערעורו של נאשם שסטה לנתיב הנגדי וגרם לתאונת דרכים קשה בה נפצעו קשה מספר נוסעים והמערער. בית המשפט קבע שרשלנותו לא הייתה גבוהה אלא רגעית. צוין שהמערער נהג חדש, הביע חרטה כנה, סליחה בפני הנפגעים, עברו נקי ועלולה להיות השלכה לעונש מאסר על עתידו הצבאי. הנאשם נדון ל-120 שעות של"צ, ששה חודשי מאסר על תנאי, 4 שנות פסילה בפועל, פיצויים של 22,000 ₪, התחייבות וקנס. בית המשפט המחוזי קבל את הערעור בנוגע לתקופת הפסילה, פסל את הנאשם ל- 11 חודשים וביטל את הפיצויים.
5
14. עולה מהאמור שמתחם הענישה בעבירות עסקינן, נע בין מאסר בפועל או מאסר בפועל, בדרך של עבודות שירות או צו של"צ (בתוספת רכיבי ענישה נוספים), בהתחשב בנסיבות ביצוע העבירה, רף הרשלנות, תוצאות התאונה, עברו התעבורתי של הנאשם ונסיבותיו האישיות.
במקרים בהם רף הרשלנות נמוך, תוצאות התאונה אינן חמורות והעבר התעבורתי מקל, הסתפק בית המשפט בפסילה וברכיבי ענישה נוספים.
הפסילה בנסיבות מחמירות, יכול ותהא פסילה בת 36 חודשים, ובנסיבות ביצוע עבירה שאינן חמורות ועבר תעבורתי שאינו מכביד פסילה בת 11 חודשים (בנוסף לרכיבי ענישה נוספים).
מהפסיקה אליה הפנתה המאשימה
15. רעפ 8588/16 רז משה נ' מדינת ישראל (8.11.16) - המבקש הורשע בגרימת תאונת דרכים, נהיגה בקלות ראש וברשלנות, סטיה מנתיב וגרימת חבלה של ממש, נהיגה במהירות בלתי סבירה ונהיגה במהירות מופרזת. הנהגת המעורבת נפגעה בפניה ובראש, ונאלצה לעבור ניתוח ובהמשך נזקקה למעקב אורטופדי. תסקיר שירות המבחן שהוגש חיובי, המבקש, קטין בעת ביצוע העבירות, נטל אחריות על מעשיו ודאג לשלומה של הנהגת המעורבת. בית המשפט דן את המבקש ל - 6 חודשי מאסר לריצוי בדרך של עבודות שירות, פסילה למשך 36 חודשים, 6 חודשי פסילה על תנאי, למשך 3 שנים; 7 חודשי מאסר על תנאי, למשך 3 שנים, קנס בסך של 1,000 ₪ והתחייבות בסך 10,000 ₪. הערעור ובר"ע שהוגשו על גזר הדין נדחו.
16. לעניין נסיבות ביצוע התאונה - עסקינן בצבר חמור של עבירות - נהיגה בקלות ראש, סטיה מנתיב נסיעה, נהיגה במהירות בלתי סבירה, התנהגות הגורמת נזק וחבלה של ממש. נסיבות בהן טמון סיכון רב למשתמשי הדרך, ויש בהן כדי להעיד שהמסוכנות הנשקפת מהמשך נהיגתו של הנאשם גבוהה. במקרים בהן נגרמות בתאונות דרכים חבלות ופציעות חמורות, עמדה הפסיקה על חשיבותה של ענישה הולמת לצורכי הרתעה ומניעה.
17. רף הרשלנות המיוחס לנאשם בכתב האישום הוא גבוה, עבירות של נהיגה בקלות ראש, וחבלה של ממש, מחייבות פסילת מינימום של 3 חודשים. זאת ועוד, כמתואר בכתב האישום, בתאונה נגרמו חבלות לנאשם וחבלות של ממש לנוסע ברכבו, מר אבו גנב ראיד, בהן שברים מרובים בצלעות מימין 2 עד 10 ומשמאל מצלע 2 עד 9 ושברים בחוליות. נוסף על כך מר אב גנב הונשם ביחידה לטיפול נמרץ ואושפז עד יום 21.10.14. עם זאת, עיון בפסיקה מעלה שיש לאבחן בין תאונות בהן נגרמו "חבלות של ממש" (שברים, תפרים וכו') לתאונות בהן נגרמו לנפגעים חבלות חמורות וקשות מאלה (כגון, שיתוק, קטיעות וכו'), המותירות נכות קשה, ומלוות את הנפגע ומשפחתו עד יומו האחרון.
זאת ועוד, הנפגע, גיסו של הנאשם, העיד ומסר, שהנאשם קיבל את עונשו, מצבו הפיזי מאז התאונה, בעקבות טיפולים שהוא עובר, השתפר, והנאשם מלווה אותו לטיפוליו.
6
17. עברו התעבורתי של הנאשם, מהשנים האחרונות, אינו כולל עבירות חמורות. הנאשם, נוהג משנת 1984, ולחובתו 37 הרשעות קודמות. בשנת 2018 צבר לחובתו הרשעות בגין אי מילוי הגבלה או תנאי של רישיון הרכב, ו-2 הרשעות בנהיגה ללא חגורת בטיחות. ההרשעות הבאות הן משנת 2011, בגין נהיגה ללא חגורת בטיחות, שימוש בטלפון, רכב לא תקין ללא מתן הודעת שימוש, פנס בלימה לא תקין ועוד. לחובתו 2 תאונות דרכים משנים עברו, (1988 ו - 2002).
18. בתחילה ניהל הנאשם הליך של שמיעת ראיות, אולם, עם החלפת סנגור, חזר בו מכפירתו והודה במיוחס לו. זאת ועוד, מדובר באירוע משנת 2014, ומאז ועד היום חלפו למעלה מ-4 שנים.
עיון בתסקיר מעלה שהנאשם, אב ל-6, שומר לאורך השנים על אורח חיים נורמטיבי ויציבות תעסוקתית וכתוצאה מהתאונה התמודד עם קשיים נפשיים. הנאשם, בעל עולם ערכי תקין, שלא היה מעורב בפלילים, הביע הבנה לתוצאותיה החמורות של התנהגותו, וביטא אמפטיה ביחס לנפגע, גיסו וחרטה. התרשמות שירות המבחן שענישה שיקומית לצד ענישה מוחשית, תפחית את הסיכון להישנות עבירות דומות בעתיד. לפיכך, הומלץ על צו מבחן לשנה, במהלכו ישולב בקבוצה טיפולית ייעודית, צו של"צ, בהיקף של 300 שעות, תשלום פיצוי לנפגע העבירה ורכיבים נוספים.
19. באיזון המתבקש, לאחר ששקלתי את נסיבות המקרה שלפני, לקולא ולחומרא, אני סבורה ששליחתו של הנאשם למאסר תהא חסרת תועלת, ולא תהלום את נסיבות המקרה ואת נסיבותיו האישיות של הנאשם. במקרה שלפני יש להעדיף ענישה שיקומית, שיהא בה גם היבט מוחשי והרתעתי. לפיכך, יש לאמץ את המלצת שירות המבחן, להטלת צו של"צ וצו מבחן, במסגרתו ישתלב הנאשם בקבוצה טיפולית. לצד צוים אלה יש להשית על הנאשם מאסר מותנה, פסילה בת 12 חודשים, פסילה מותנית, קנס גבוה ופיצוי כספי לנפגע.
לא מצאתי מקום להיענות לבקשת הסנגור לסייג הפסילה כך שהנאשם יוכל לנהוג במסגרת עבודתו ולצורך הסעת הנפגע לטיפולים. קבלת הבקשה תרוקן את העונש מתוכנו. למיטב הבנתי הנאשם מנהל עסק לחומרי בניין, ולא יפסיד את מקור פרנסתו, אם יפסל רישיונו.
20. לאחר ששמעתי את ב"כ הצדדים וטיעוניהם, שקלתי את האינטרס הציבורי, עיינתי בפסיקה, נתתי דעתי לכך שמדובר, מחד גיסא, בתאונה, בה נגרמו חבלות של ממש, והסיכון הרב הטמון בעבירות המיוחסות לנאשם הוא גבוה במיוחד, ומאידך גיסא, נתתי דעתי לתסקיר המבחן החיובי, לזמן שחלף מאז התאונה, לדברי הנפגע, לעברו התעבורתי של הנאשם, ולכך שהפנים את לקחי התאונה, אני דנה את הנאשם לעונשים הבאים:
1. הנאשם יבצע 300 שעות של"צ, בעבודות אחזקה וגינון, במסגרת בית ספר "מפתן", בכפר מג'אר, כשהפיקוח על עבודתו יבוצע על ידי שרות המבחן.
הנאשם מוזהר שאם לא יעמוד בתנאי השירות, ייאלץ בית המשפט להפקיע את השל"צ ולגזור את דינו מחדש.
7
2. אני דנה את הנאשם ל-4 חודשי מאסר וזאת על תנאי למשך 3 שנים. לבל יעבור בתקופה הנ"ל עבירה של נהיגה ללא רשיון נהיגה, או של נהיגה בזמן פסילה.
3. אני פוסלת את הנאשם מלקבל או להחזיק ברישיון נהיגה לתקופה בת 11 חודשים.
לריצוי הפסילה, יפקיד הנאשם את רשיונו במזכירות בית המשפט בעכו לא יאוחר מיום 23.6.2019, בשעות הקבלה. הפסילה בפועל מהמועד הנ"ל, אולם תמנה רק מיום הפקדת הרשיון בפועל. אם יופקד הרישיון לפני התאריך הנ"ל, תיכנס הפסילה לתוקף ותמנה מיום ההפקדה.
לתשובת לב הנאשם, חישוב הפסילה בפועל הינו במשרד הרישוי, וכל עוד לא דאג הנאשם לחישובה וקבלת רשיון נהיגה תקף הנהיגה אסורה עליו והוא עלול להיחשב כנוהג בזמן פסילה.
4.
אני פוסלת את הנאשם מלקבל או להחזיק ברישיון נהיגה לתקופה בת 5 חודשים, וזאת על
תנאי למשך שנתיים לבל יעבור עבירה בה הורשע או אחת העבירות המפורטות בתוספת
הראשונה או בתוספת השניה ל
5. אני דנה את הנאשם לתשלום קנס בסך 3,000 ש"ח .
הסכום ישולם ב 8 תשלומים שווים ורצופים החל מיום 2.6.19. היה והקנס או שיעור משיעוריו לא ישולם במועד, תעמוד יתרת הקנס לפירעון מיידי.
המזכירות תנפיק שוברים בהתאם.
6. פיצוי (סמלי) לנפגע ולמשפחתו בסך 2,000 ₪.
הנאשם יפקיד במזכירות בית המשפט את סכום הפיצוי בסך 2,000 ₪ במזומן, לטובת הנפגע, עד יום _2.6.19
29371ב"כ המאשימה תעביר היום למזכירות ביהמ"ש טופס פרטי הנפגע, לצורך ביצוע ההפקדה.
7. ניתן צו מבחן לתקופה של שנה, בהתאם להמלצת שירות המבחן.
הנאשם מוזהר שעליו להישמע להוראות קצין המבחן.
8
המזכירות תעביר העתק מגזר הדין לשירות המבחן.
זכות ערעור תוך 45 יום לבית המשפט המחוזי בחיפה.
ניתן היום, י"ב ניסן תשע"ט, 17 אפריל 2019, במעמד הנוכחים
