ת"ד 11619/08/16 – מדינת ישראל נגד מ"ד
בית משפט השלום לתעבורה בעכו |
|
ת"ד 11619-08-16 מדינת ישראל נ' מ"ד
|
26 מאי 2019 |
1
|
||
לפני כבוד השופטת אסתר טפטה-גרדי |
||
בעניין: |
מדינת ישראל באמצעות עו"ד שמוליק רווה ועו"ד חנא ארשיד
|
|
|
|
המאשימה |
|
נגד
|
|
|
מ"ד באמצעות עו"ד וסים אבו חייה
|
|
|
|
הנאשם |
גזר דין |
1. הנאשם הורשע על פי הודאתו בעבירות של נהיגה כשרישיון הנהיגה פקע ועברו למעלה מ-12 חודשים מיום פקיעתו ובנהיגה ברכב ללא תעודת ביטוח תקפה.
2. על פי עובדות כתב האישום, ביום 14.4.16, סמוך לשעה 7:00, נהג הנאשם ברכב פרטי, מסוג "רנו", בבית ג'אן, כשרישיון הנהיגה שלו פקע ביום 15.1.07, כשאין ברשותו תעודת בטוח תקפה.
2
3. המאשימה עתרה לעונש של מאסר, מאסר על תנאי, פסילה ארוכה, פסילה על תנאי, וקנס. צוין שהנאשם נוהג משנת 1983, ולחובתו 16 הרשעות קודמות. צוין שהפקיעה היא משנת 2007 ובעברו עבירות חוזרות ונשנות.
ההגנה, מנגד, ציינה שהנאשם, בן 64, עובד תחזוקה, בשכר נמוך, ורישיונו פקע עקב חובות. הוצג מסמך מהמרכז לגביית קנסות (נ/1), לעניין פריסת תשלומים, בגין קנסות תעבורה. צוין שלאחר התשלום הראשון, המרכז לגביית קנסות הפיק לנאשם אישור להנפקת רישיון זמני (נ/2). הנאשם, במאמץ רב הסדיר את חובותיו וביום 10.7.18 הוציא רישיון נהיגה. הוטעם שהנאשם מתגורר בשכונה, בבית ג'אן, שנעדרת תחבורה ציבורית, רעייתו נכה (כתוצאה מאי ספיקת כליות ועודף משקל), ותלויה בנאשם להסעתה לטיפולים. הנאשם עושה כל שביכולתו להשתקם ומצבו היום תקין. הסנגור ביקש להתחשב בנאשם ולא להשיבו למעגל בו היה נתון. צוין שהנאשם הודה, נטל אחריות על העבירה ומתחרט על מעשיו.
תסקיר שירות המבחן
מתסקיר שירות המבחן, מיום 7.5.19, עולה שהנאשם, בן 64, נשוי, ואב ל-4 (בגילאי 35-43), עובד בתפקידי אחזקה במועצה המקומית בית ג'אן. הנאשם סובל ממחלות כרוניות, אשתו זכאית לקצבת בטוח לאומי בשל מצבה הבריאותי, והנאשם מסייע לה. הנאשם הודה בעבירות המיוחסות לו, מביע צער וחרטה ומבין שהתנהל באופן בלתי שקול. טען שביום הארוע הסיע את אשתו לבדיקה בקופת חולים. הנאשם ציין שרישיונו פקע עקב חובות, אותם כבר הסדיר. לחובתו עבירה דומה, מיום 16.2.17, בגינה נפסל ל-9 חודשים, והושתה עליו פסילה מותנית. שירות המבחן התרשם שמדובר בנאשם בעל בסיס ערכי ומוסרי חיובי, מתפקד בכל תחומי חייו, מגלה יציבות תעסוקתית ומשפחתית, ועובד באופן מסודר. צוין שהנאשם ער לסיכונים בנהיגה ללא רישיון תקף, מגלה הבנה למשמעות החוקית שבהסתבכותו וחושש מאובדן רישיון לאחר תקופה ממושכת בה התקשה להסדיר את חובותיו. בנסיבות אלה הומלץ שלא למצות עמו את הדין ולהסתפק בפסילה מותנית ארוכה וממושכת, לצד ענישה חינוכית מוחשית, במסגרת שירות לתועלת הציבור, בהיקף של 100 שעות, למשך שנה, אותן יבצע בעבודות אחזקה, במועצה המקומית בסאג'ור.
חומרת העבירה, הערך החברתי שנפגע מביצוע העבירה ומידת הפגיעה בו
3
4. נהיגה כשרישיון הנהיגה פקע זה עשור, היא עבירה חמורה המשקפת לצד זלזול בחוק, אף סכנה ממשית לשלום הציבור. כשירותו של נהג לנהוג לאחר זמן כה רב מוטלת בספק, נוכח הזמן הרב שחלף (ראו תת"ע (ת"א) 908-05-11 מדינת ישראל נ' רג'ואן (מיום 23.1.12). ככל שמתארך משך הזמן שחלף ממועד הפקיעה ועד למועד הנהיגה הולך ומטשטש ההבדל שבין פקיעת רישיון לבין נהיגה בהעדר רישיון נהיגה (ראו תתע (י-ם) 4310-07-10 מדינת ישראל נ' פריג' אבו עצא).
מדיניות הענישה
5. בעפ"ת (ים) 4420-09-12 מ"י נ' פכורי (29.1.13), בעבירה שניה של נהיגה כשרישיון הנהיגה פקע למעלה מעשור בשל קנסות, בשל נסיבותיו האישיות של הנאשם, והיותו אב לארבעה, אימץ בית המשפט את גזר הדין של בית משפט קמא, שהשית על הנאשם מאסר מותנה, בן 30 יום, למשך 3 שנים, תוך שהתחשב בכך שהנאשם לא חידש רישיונו עקב אי תשלום קנסות, ולצד זה קבע שיש להגדיל את הקנס שנקבע (1,000 ₪) והעמידו על סך 5,000 ₪.
6. בעפ"ת (י-ם) 9741-06-10 מדינת ישראל נ' זגורי, (31.10.10), דחה ביהמ"ש את ערעור המדינה על קולת העונש שהטיל ביהמ"ש קמא על נאשם שהורשע ב-5 עבירות של נהיגה ללא רישיון נהיגה תקף, כשרישיון הנהיגה פקע בשנת 2001 והעבירות בוצעו בין השנים 2007-2010, כשבעברו 25 הרשעות בתעבורה, ורישיון הנהיגה לא חודש עקב אי תשלום קנסות. ביהמ"ש השית על הנאשם פסילה בת חודש, הופעלו, באופן חופף, שני עונשי פסילה על תנאי מדו"חות קודמים, לתקופה של 3 חודשים כל אחד, והוטלו עליו 60 ימי מאסר מותנה. בדחותו את הערעור קבע ביהמ"ש:
"בענייננו, אל מול ריבוי העבירות בהן הורשע המשיב, כמו גם עברו התעבורתי המכביד הכולל 25 הרשעות בעבירות תעבורה (אף כי כמחצית מתוכן הן "עבירות טכניות"), עמדה העובדה כי אין מדובר באדם הנוהג ללא רישיון נהיגה כלל, אלא שרישיון הנהיגה שלו לא חודש בשל קנסות כספיים. אף שאין להקל ראש גם בכך, ברי כי החומרה הגלומה בה אינה גבוהה כבראשונה. בהתייחס לאלה, ולכך כי כעולה מהמסמכים שהוגשו על ידי המערער הוא פעל לתשלום הקנסות שהושתו עליו, כך שכיום הוא לכאורה קרוב להוצאת רישיון נהיגה חדש, אינני רואה מקום להתערב בגזר דינו של בית משפט קמא, אף שהוא נוטה לקולא." (הדגשה שלי - א. טפטה- גרדי).
7. ברע"פ 1973-13 אסד חסן נ' מדינת ישראל (24.3.13), בעבירה של נהיגה ללא רישיון נהיגה, שתוקפו פקע מזה כעשור, כשבעברו 14 הרשעות קודמות, ביניהן, עבירות דומות, בית המשפט העליון דחה בר"ע שהוגשה על החלטת בית המשפט המחוזי, שהפחית את רכיב הפסילה בלבד ל - 12 חודשים מ - 24 חודשים, והותיר את יתר רכיבי גזר הדין על כנם - 45 ימי מאסר בפועל, קנס בסך 1,500 ש"ח, או 5 ימי מאסר תמורתו; פסילה על תנאי של רישיון הנהיגה לתקופה של 4 חודשים, למשך 3 שנים; 5 חודשי מאסר על תנאי, למשך 3 שנים.
4
8. בתת (נת') 2560/07 לשכת תביעות שרון-תעבורה נ' לביא אברהם (7.12.08), הורשע נאשם בעבירה של נהיגה בפסילה ונהיגה ללא רישיון תקף, שפקע זה תקופה ארוכה, וללא בטוח, כשלחובתו מאסר מותנה בן 7 חודשים, בר הפעלה. אי חידוש הרישיון נבע מאי תשלום קנסות. בנסיבות בהן הנאשם, סובל ממחלת לב, הגיע להסדר תשלומים והוציא רישיון נהיגה, האריך בית המשפט את המאסר המותנה בשנתיים נוספות, הושתה פסילה לחצי שנה, הופעלה פסילה, בת 5 חודשים, בחופף, קנס בסך 750 ₪, וחתימה על התחייבות, בסך 10,000 ₪.
9. בתת"ע (פ"ת) 1752-04-14 מדינת ישראל נ' גרמה, (מיום 12.3.15) הורשע נאשם בעבירות של נהיגה ללא רישיון נהיגה תקף, שפקע 24 שנים קודם לנהיגתו, ובנהיגה ללא ביטוח תקף. בית המשפט מיקם את הנאשם ברף הנמוך של מתחם הענישה וקבע שהיות ומשנת 2009 לא נרשמו לחובתו של הנאשם עבירות תעבורה , לנוכח מצבו הבריאותי הקשה וכיון שממועד פקיעת רישיונו (1990) בצע 4 עבירות נהיגה, יש לגזור עליו 10 חודשי מאסר על תנאי, 12 חודשי פסילה בפועל, 12 חודשי פסילה על תנאי וקנס בסך 1500 ₪.
10. עולה מהאמור שמתחם הענישה כשהרישיון פקע משך שנים רבות (מעשור ומעלה) יכול לכלול ממאסר בפועל ועד מאסר מותנה, ופסילה הנעה עד שנה, לצד רכיבי ענישה נוספים, תוך התחשבות בהסרת המחדל, מקורה של הפקיעה, האם היא נובעת מחובות כספיים אם לאו, נסיבותיו האישיות של הנאשם ועברו התעבורתי.
קביעת העונש הראוי לנאשם
11. כעולה מהפסיקה, נהיגה ללא רישיון נהיגה, שפקע זה 9 שנים, דומה בחומרתה לעבירה של נהיגה ללא רישיון מעולם.
12. על פי גליון ההרשעות שהונח לפני (שהופק ביום 17.4.16), הרי שלנאשם, הנוהג משנת 1983, 16 הרשעות קודמות. מתסקיר המבחן עולה שלנאשם הרשעה נוספת, דומה, מיום 16.2.17, בגינה נדון לפסילה בפועל ל-9 חודשים, החל מיום 5.7.18, ועונש מותנה. מגליון ההרשעות עולה שלנאשם 2 הרשעות דומות, בשנת 2010, בגין אחת מהן, מיום 22.11.10, נדון לפסילה, בת 3 חודשים, פסילה על תנאי וקנס. נוסף על כך לחובתו הרשעות במגוון עבירות, שימוש בטלפון (משנת 2008), עצירה על שול (משנת 2007), אי ציות לתמרורים ועוד. נציין כי בית משפט ניסה להשיג מהמאשימה גיליון הרשעות עדכני, אולם עד לכתיבת שורות אלה הגליון לא נמסר על ידי המאשימה.
5
13. עם זאת, יש להתחשב בכך שהנאשם הודה, מביע חרטה כנה על מעשיו, וכעולה מתסקיר המבחן, מבין את הפסול שבהם. אמנם בעברו עבירות דומות, אולם אין בעברו עבירות אחרות, שרף חומרתן גבוה. זאת ועוד, אי חידוש הרישיון מקורו בחובות כספיים ואין המדובר במי שבמודע לא הסדיר את רישיונו.
הנאשם, כפי שעולה מהתסקיר, ומהמסמכים שהציג סנגורו, עשה מאמצים להסדרת חובותיו, הסדירם, תיקן את המחדל, והוציא רישיון נהיגה.
זאת ועוד, לנאשם בנסיבות אישיות מורכבות. הנאשם סובל ממחלות כרוניות, ואשתו, נתמכת קצבת הבטוח הלאומי, עקב מצבה הבריאותי, והנאשם מסייע בהסעתה. בעת הארוע, לדבריו, הסיע את אשתו לבדיקה בקופת חולים.
כעולה מהתסקיר מדובר בנאשם בעל בסיס ערכי, המתפקד בכל תחומי חייו, מגלה יציבות תעסוקתית ומשפחתית, ומביע חשש מאובדן רישיונו לתקופה ממושכת. שירות המבחן המליץ להסתפק בפסילה מותנית ארוכה, לצד ענישה חינוכית, במסגרת השירות לתועלת הציבור, בהיקף של 100 שעות.
14. בנסיבות שנפרסו לפני אני סבורה שיש להעדיף את הפן השיקומי. לצד חומרת העבירה, והישנותה, יש לשים לב שמקורו של אי חידוש הרישיון הוא בחובות שרבצו על הנאשם, והנאשם השקיע מאמצים גדולים להסדירם והוציא רישיון נהיגה.
בשליחתו של הנאשם למאסר, לא תהא כל תועלת לחברה, ויש לתת לנאשם רוח גבית להמשך הליך השיקום בו הוא מצוי ולחילוצו מהמעגל בו היה נתון שנים ארוכות.
עם זאת, סבורני שהמלצת שירות המבחן הקלה מאוד עם הנאשם, ויש להטיל לצד עבודות השירות לתועלת הציבור, פסילה שתרתיעו מלשוב ולבצע עבירה דומה בעתיד.
לאחר ששקלתי את הדברים, אני בדעה שהעונש ההולם במקרה זה כולל צו שירות לתועלת הציבור, בהיקף של 100 שעות, פסילה בת 6 חודשים, וענישה הצופה פני עתיד שתכלול מאסר מותנה, פסילה על תנאי, קנס והתחייבות. נוכח המאמצים שעשה הנאשם להסדרת חובותיו של הנאשם, הקלתי ברכיב הקנס.
15. לפיכך, אני דנה את הנאשם לעונשים הבאים:
1. 100 שעות של"צ, שאותם יבצע הנאשם במועצה המקומית סאג'ור, בתפקידי אחזקה, כשהפיקוח על עבודתו יבוצע על ידי שרות המבחן. הנאשם מוזהר שאם לא יעמוד בתנאי השירות, ייאלץ בית המשפט להפקיע את השל"צ ולגזור את דינו מחדש.
2. 3 חודשי מאסר וזאת על תנאי למשך 3 שנים. לבל יעבור בתקופה הנ"ל עבירה של נהיגה ללא רשיון נהיגה, או של נהיגה בזמן פסילה.
3. פסילה מלקבל או להחזיק ברישיון נהיגה לתקופה בת 6 חודשים.
6
הנאשם הפקיד כעת את רישיונו רשאי לנ ג ד 17:00.
4.
פסילה מלקבל או להחזיק ברישיון נהיגה לתקופה בת 4 חודשים, וזאת על תנאי למשך
שנתיים לבל יעבור עבירה בה הורשע או אחת העבירות המפורטות בתוספת הראשונה או
בתוספת השניה ל
5. אני דנה את הנאשם לתשלום קנס בסך 1,000 ₪, שישולם בתוך 90 יום.
הנאשם יפנה למזכירות בשעות הקבלה, לשם קבלת שובר תשלום.
6. חתימה על התחייבות כספית על סך 2,500 ₪ להמנע מלבצע עבירות בהן הורשע בתיק זה, וזאת למשך שנתיים מהיום.
הנאשם יחתום על ההתחייבות בתוך עשרה ימים, ואם לא יעשה כן ייאסר למשך 10 ימים.
המזכירות תמציא העתק מגזר הדין לשירות המבחן.
הודעה לנוכחים הזכות לערער על גזר הדין תוך 45 יום.
ניתן היום, כ"א אייר תשע"ט, 26 מאי 2019, במעמד הנוכחים
