עת"א 17546/09/15 – אחמד אל מסרי נגד שרות בתי הסוהר-מחלקת האסיר – זימונים,מדינת ישראל
בית המשפט המחוזי בנצרת בשבתו כבית-משפט לעניינים מנהליים |
|
|
|
עת"א 17546-09-15 אל מסרי(אסיר) נ' שרות בתי הסוהר-מחלקת האסיר - זימונים
|
1
בפני |
כבוד השופט יוסף בן-חמו
|
|
העותר |
אחמד אל מסרי,
|
|
נגד
|
||
המשיבים |
1. שרות בתי הסוהר-מחלקת האסיר - זימונים 2. מדינת ישראל
|
|
החלטה |
בפני עתירת אסיר דחופה נגד ההחלטה שדחתה את בקשתו לצאת לחופשה מיוחדת על מנת להשתתף בטקס החתונה של בנו שאמור להתחתן ביום 30/9/15. לבקשה צורפה הזמנה לחתונה וחוזה נישואין. העותר טוען כי בקשתו נענתה בשלילה. לאחר מכן, שלח פנייה בכתב בצירוף המסמכים אך הפנייה לא זכתה למענה.
בדיון טענה ב"כ העותר כי העותר פנה עוד בחודש אפריל בבקשה לאפשר לו לחזור ולהשתלב בסבב חופשות, וכמו כן, ציין באותה בקשה שהוא מבקש לצאת לחופשה מיוחדת - לחתונת בנו, כאשר אז לא היה ידוע עדיין התאריך המדויק. נמסר לו שבקשתו תיבחן על ידי וועדת אסירי עולם. הוועדה שדנה בהחלטתו החליטה לדחות את הבקשה, גם לעניין חזרה לסבב חופשות וגם לחופשה המיוחדת שנתבקשה. מדובר בבנו הבכור שאמור להתחתן.
ב"כ העותר מציינת שלמרות שמדובר באסיר עולם שעונשו נקצב ל- 30 שנה, הוא יצא במשך תקופה ארוכה ל- 21 חופשות, עד אשר אלה הופסקו בינואר 2013. עד כה ריצה כבר 21 שנה מתוך תקופת המאסר שהוקצבה לו.
2
ב"כ העותר טוענת כי הסיבה היחידה שבגינה נמנעות ממנו חופשות, היא אותה סיבה שבגינה נדחתה גם בקשתו לחופשה מיוחדת, היא רק בשל מידע בדבר מעורבות או סיוע לבריחתו של אסיר שברח מהכלא ושוהה מאז בסוריה. העותר נענש מספיק בכך שהופסקו הליכי טיפול שבהם השתתף, הופסקו חופשותיו. אסירים אחרים שמעורבותם בסיוע לבריחה הוכחה, נשפטו על מעשיהם, ריצו את עונשם וכבר יצאו לחופשי, ורק העותר ממשיך "להיענש" למרות שהמידע בעניינו לא התגבש לכדי כתב אישום.
העותר אמנם שוחח עם האסיר הנמלט, אך זאת הוא עשה לבקשת הקמ"ן שביקש ממנו לשוחח איתו ולשכנעו לחזור לבית הסוהר ולהשלים את ריצוי עונש המאסר.
העותר הינו אסיר פלילי השפוט ל - 30 שנות מאסר בגין עבירה של רצח, קשר לביצוע פשע ועבירות תעבורה, החל את ריצוי המאסר בשנת 1995, מסווג בקטגוריה ב/1. תאריך סיום העונש הצפוי 31/1/2025.
תגובת המשיבים :
ב"כ המשיבים טוענת כי העותר לא מיצה את ההליך המנהלי ועל כן, דין העתירה להימחק על הסף.
חופשותיו של האסיר הופסקו בינואר 2013 בעקבות מידע מודיעיני לפיו סייע לאסיר אחר שברח לסוריה בעת חופשה. בתאריך 17/7/15 דנה וועדת מאסרי עולם בבקשתו של העותר ודחתה גם את בקשתו להשתלב בסבב חופשות והתייחסה אף לעניין החופשה המיוחדת.
בקשתו של האסיר לחופשה מיוחדת היתה כללית שכן לא היו ידועים פרטים לא של מועד החתונה, לא של מקום החתונה ושאר פרטים נחוצים המצריכים בירור על ידי הגורמים המוסמכים בטרם קבלת החלטה.
החלטתה של וועדת אסירי עולם קיבלה את אישורו של הנציב.
ב"כ המשיבים מציינת כי שתי בקשות קודמות שהגיש העותר לשוב ולשלבו בסבב חופשות נדחו בהחלטות מנומקות של בית המשפט (כב' השופט יונתן אברהם) החלטות מיום 15/10/13 ו - 2/9/14.
דיון :
בנסיבות העניין, לא מצאתי הצדקה להורות על מחיקת העתירה על הסף, שכן ניתן להבין גם מנימוקי וועדת אסירי עולם שעמדה בפניהם בקשה של האסיר לחופשה מיוחדת, לחתונת בנו, הם דנו בה ודחו אותה.
בהיות העותר אסיר עולם המרצה מאסר בגין עבירת רצח ועונשו הוקצב, כל חופשה או השתלבות מחודשת בסבב חופשות מחייבת המלצה של וועדת מאסרי עולם ונתונה לפתחו של נציב השב"ס.
3
על פי דוח קמ"ן, העותר היה מעורב בפעילות פלילית ושלילית במהלך כל תקופת מאסרו בעניינים מגוונים. בגין פעילותו צבר סכסוכים עם ארגוני פשיעה שונים. המידע מעיד על מעורבות פלילית ורמת מסוכנות גבוהה ומשליך ישירות על התנגדות משטרת ישראל ליציאתו לחופשה.
עיינתי בפרוטוקול הסודי של וועדת אסירי עולם מיום 17/5/15, שם מציינים גורמי שב"ס את הסיבה לרמת המסוכנות הגבוהה, המודיעין השלילי ועל יכולות לא מבוטלות המקימות סכנה לניצולן לבריחה ממאסר, כאשר לא נעלם מעיני הוועדה שקיימות גם חוות דעת מקצועיות חיוביות של גורמי הטיפול. הוועדה היתה בדעה כי קיים פער בין התנהגותו במסגרת מערך הטיפול ואל מול גורמי המקצוע ובין מעורבותו השלילית בבריחת אסיר והחמ"ן העדכני בעניינו. בשלב זה, לא ניתן לשלול את המסוכנות.
בחוות הדעת של שב"ס מפורטות ידיעות מודיעיניות במגוון תחומים וצוין כי לאור המסוכנות העולה מהאסיר לבריחה ויכולתו לשהות בתנאי בריחה, לא מומלץ על הוצאתו לחופשה.
כידוע, אירוע חתונה הינו אירוע המוני בו משתתף קהל רב, אירוע שמטבעו אינו סודי ויכול גם להגיע ליריבים. כמו כן, יכולת השליטה על האסיר באירוע הינה פחותה באופן משמעותי.
אמנם קיים הבדל בין השתלבות בסבב חופשות לבין חופשה מיוחדת, אך גם לחופשה מיוחדת ישנם תנאי סף.
הכלל לפיו חופשה אינה זכות מוקנית אלא טובת הנאה, חל גם לגבי חופשה מיוחדת ונתונה לשיקול דעת של הגורמים המוסמכים. מדובר בהחלטה מנהלית שככל החלטה נתונה לביקורת שיפוטית הנהוגה על החלטות של רשויות מנהליות. בית המשפט בוחן אך את סבירות ההחלטה או האם נפל בה פגם אחר המצדיק התערבות מבלי לשים את שיקול דעתו תחת שיקול דעתה של הרשות המוסמכת.
מטעם זה, אין דרכו של בית המשפט להתערב בהחלטות בעניין חופשה או חופשה מיוחדת אלא במקרים חריגים.
במקרה שבפני לא מצאתי פגם המצדיק התערבות בהמלצת וועדת מאסרי עולם ובהחלטות שנתקבלו בעקבות ההמלצה.
4
ב"כ המשיבים ציינה כי ניתן לבוא לקראת העותר על ידי הקלה בתנאים של הביקור והגדלת מס' המבקרים לעומת הביקורים הרגילים או אף לערוך מעין אירוע מצומצם שיוכל לחגוג עם בנו במסגרת בית הסוהר את המאורע המשמח, כולל הכנסת כיבוד לכלא וכד'.
לפיכך, העתירה נדחית.
ניתנה היום, ט"ז תשרי תשע"ו, 29 ספטמבר 2015, בהעדר הצדדים.
