עק"פ 56296/03/19 – פ"ס נגד פ"ו,פ"ו,פי"ס,פ"א
בית המשפט המחוזי בחיפה בשבתו כבית-משפט לערעורים פליליים |
|
עק"פ 56296-03-19 סלמאן נ' וסים ואח'
|
15 אפריל 2019 |
1
|
בפני הרכב כבוד השופטים: י. גריל, שופט עמית [אב"ד] ב. בר-זיו, שופטת כ. סעב, שופט
|
|
|
המערער: |
פ"ס ע"י ב"כ עוה"ד סוהיל דכוור
|
||
נגד
|
|||
המשיבים: |
.1 פ"ו .2 פ"ו .3 פי"ס .4 פ"א ע"י ב"כ עוה"ד ג'יהאן עבדאלחק-חמדאן
|
||
פסק דין |
א. בפנינו ערעור על החלטת בית המשפט השלום בעכו (כב' השופטת ג'ני טנוס) מיום 12/2/19 בתיק ק"פ 6913-03-18, לפיה בוטלה הקובלנה הפרטית שהגיש המערער כנגד המשיבים.
ב. הנסיבות הצריכות לעניין הינן בתמצית אלה:
המערער הוא אביהם של ארבעת המשיבים, וביניהם נטושה מחלוקת סביב הסכם מתנה מיום 10/10/12, לפיו אמורים כל נכסי המקרקעין שבבעלותו של הקובל לעבור לבעלותם של המשיבים וללא תמורה.
לטענת הקובל, זויפה חתימתו על-ידי המשיבים.
המחלוקת אשר בין הצדדים הביאה לשורה של הליכים משפטיים שהתנהלו במהלך ארבע השנים האחרונות.
2
ג. בקובלנה הפלילית הפרטית המתוקנת נטען, שבהסתמך על ההסכם הנושא את חתימתו המזויפת של הקובל, ביצעו המשיבים פעולות רישום בלשכת המקרקעין בנצרת, ומשנודע הדבר למערער, הגיש הוא תלונה במשטרת ישראל כנגד המשיבים בגין קבלת דבר במרמה וזיוף.
בחוות דעתה של המעבדה לזיהוי פלילי במשטרת ישראל מיום 9/6/14, צוין, כי לא נמצאה התאמה בתכונות הכתיבה בין חתימותיו של הקובל לבין החתימה המופיעה על גבי ההסכם, אך למרות חוות הדעת, סגרה המשטרה את התיק שנפתח בגין תלונה זו.
למרות חוות הדעת הנ"ל של המז"פ, דחתה הפרקליטות ביום 30/7/17 את הערר שהגיש הקובל כנגד סגירת התיק בגין התלונה שהגיש.
ד.
הקובל מייחס למשיבים עבירות לפי סעיפים
ה. המשיבים עתרו בפני בית משפט קמא לביטול הקובלנה ובהחלטתו מיום 12/2/19 נעתר בית משפט קמא לבקשה זו.
ו.
תחילה באשר לעבירות לפי סעיף
בית
משפט קמא ציין, כי סעיף
לפיכך, יש למחוק הוראות חיקוק אלה מן הקובלנה.
על קביעתו זו של בית משפט קמא אין בפנינו ערעור.
ז.
הוראת החיקוק השנייה שבקובלנה מתייחסת לסעיף
3
ואולם,
בסיפא של סעיף 1 הנ"ל בתוספת השנייה צוין הסייג: "ולמעט עבירות כאמור
שנעברו כלפי בן משפחה". הסעיף מפנה להגדרת "בן משפחה", ב
נוכח העובדה שהקובל הוא אביהם של המשיבים, קבע בית משפט קמא, שבנסיבות אלה, חל הסייג בדבר המניעות מהגשת קובלנה בעבירות אלה. לפיכך מחק בית משפט קמא את שלושת הסעיפים הנ"ל מן הקובלנה, ועוד הוסיף, שבפרק "העובדות" של הקובלנה, אין פירוט של העובדות המהוות את יסודות שלוש העבירות הנ"ל.
דהיינו, אין בעובדות הקובלנה טענה בדבר כניסה בכוח למקרקעין או אחיזה בהם בכוח, ואין טענה בדבר איומים כלפי הקובל.
גם משום כך יש למחוק עבירות אלה מן הקובלנה.
ח.
באשר לסעיף
לעניין זה, מיין בית משפט קמא, שבבסיס הקובלנה עומדת הטענה בדבר זיוף חתימת הקובל
על הסכם מתנה להעברת זכויותיו במקרקעין על שם המשיבים, ורישום הזכויות מכוחו בלשכת
רישום המקרקעין. ואולם, הקובלנה, כך מציין בית משפט קמא, אינה מפרטת כיצד פעולות
אלה מהוות פגיעה בפרטיות של הקובל, ואין בקובלנה פירוט של היסודות העובדתיים
המהווים עבירות מכוח
ט.
עוד מוסיף בית משפט קמא, שסעיף
מצין
בית משפט קמא, שהקובל אינו טוען כלל בקובלנה שהמעשים המיוחסים למשיבים נעשו
"במזיד" הגם שלפי סעיף
בהעדר פירוט היסודות העובדתיים והיסוד הנפשי של העבירות, הגיע בית משפט קמא
למסקנה, שאין בעובדות הקובלנה כדי לגבש את העבירות המיוחסות בה, מכוח
4
בית משפט קמא הוסיף, שהקובל תיקן בעבר את הקובלנה (על ידי הוספת עבירות שאין לדון בהן בהליך מסוג זה), ובתגובתו לבקשת המשיבים לביטול הקובלנה, לא ביקש לקבל הזדמנות שניה לתיקון הקובלנה. לפיכך, הורה בית משפט קמא על ביטול הקובלנה והקובל חויב בהוצאות המשיבים.
י. הקובל-המערער ממאן להשלים עם התוצאה וערעורו מונח בפנינו.
לטעמו של המערער, החלטת בית משפט קמא שגויה, הואיל והסייג בדבר אי-הגשת קובלנה
בעבירות אלה, אם נעברו כלפי בן משפחה (כהגדרתו ב
יתר על כן, לטענת המערער, החלטת בית משפט קמא בסוגיה זו מונעת ממנו כל גישה לערכאות בגין עבירות אלה, ובכך ייגרם לו עוול קשה.
יא.
באשר לעבירות לפי סעיף
סעיף 1 הנ"ל קובע כי: "לא יפגע אדם בפרטיות של זולתו ללא הסכמתו...".
פגיעה בפרטיות לפי סעיף 2(6), היא: "שימוש בשם אדם... לשם רווח". לטעמו של הקובל, הוא פירט את כל העובדות הרלבנטיות לעניין זה, וזאת בסעיף 4 של הקובלנה, דהיינו: "הקובל טען כי חתימתו ע"ג ההסכם הינה מזויפת ופעולת הזיוף בוצעה ע"י הנאשמים יחד ולחוד".
לכן,
כך טוען המערער, אין לקבל את קביעת בית משפט קמא לפיה לא פירט הקובל-המערער את
היסודות העובדתיים ואת היסוד הנפשי של העבירות לפי
כמו
כן, כך נטען בערעור, בית משפט קמא התעלם מסעיף
5
יב. ב"כ המשיבים הגישה בפנינו הודעה אליה צורפו נספחים רבים, תוך פירוט כל ההליכים המשפטיים שהתנהלו בין הצדדים, ולרבות התלונות במשטרה, במהלך ארבע השנים האחרונות.
ב"כ המשיבים חוזרת בפנינו על הטענות שהגישה לבית משפט קמא בתמיכה לבקשתה לביטול הקובלנה. כמו כן, לטעמה של ב"כ המשיבים, העובדות המתוארות בקובלנה אינן מהוות עבירה. בנוסף, מייחסת ב"כ המשיבים להגשת הקובלנה חוסר תום לב, העלמת עובדות ושימוש לרעה בהליכי משפט מצד הקובל-המערער.
יג.
בדיון שהתקיים בפנינו ביום 11/4/19, חזרו באי כוחם של שני הצדדים על תמצית
טיעוניהם. בין היתר טען ב"כ המערער, שבבקשתם לביטול הקובלנה, לא העלו המשיבים
את הטענה שהמערער לא רשאי היה להגיש קובלנה בגין עבירות לפי סעיפים
יד.
ב"כ המערער אישר, שהפסיקה ברובה קובעת שהסייג של "בן משפחה" מתייחס
לכל סעיפי
כמו כן הלין ב"כ המערער על כך, שלמרות חוות-דעת המעבדה לזיהוי פלילי לפיה, אין התאמה בתכונות הכתיבה בין חתימותיו של המערער לבין החתימה שעל גבי הסכם המתנה, לא מצאה הפרקליטות לנכון להגיש כתב אישום.
כמו
כן טען ב"כ המערער, שבית משפט קמא טעה בהכרעתו בכל הנוגע לעבירות שלפי
לטעמו
של ב"כ המערער, אין הוא קושר בקובלנה בין עבירת הזיוף לבין העבירה לפי
וכדברי
ב"כ המערער בעמ' 2 לפרוט': "העקרון לא זיוף אלא
עוד הדגיש ב"כ המערער, שהמשיבים לא הסתפקו בשימוש בשמו של אדם, אלא אף רשמו עסקת מקרקעין כביכול והעבירו את הנכסים על שמם.
6
טו. ב"כ המשיבים לעומת זאת ביקשה לאמץ את החלטת בית משפט קמא, והוסיפה והצביעה על ההליכים השונים הרבים שהתנהלו עד כה בין הצדדים, נוכח המחלוקת הנטושה ביניהם.
באשר
לטענות המערער בנוגע לעבירות לפי
טז. לאחר שנתנו דעתנו לקובלנה הפרטית המתוקנת, לטענות הצדדים בפני בית משפט קמא, החלטתו של בית משפט קמא, הודעת הערעור, הודעת ב"כ המשיבים על מצורפיה, וטיעוניהם בעל-פה של ב"כ שני הצדדים בישיבת 11/4/19, מסקנתנו היא שאין הצדקה להתערב בהחלטת בית משפט קמא ודין הערעור להידחות.
יז.
באשר לעבירות שמייחס המערער למשיבים לפי סעיף
יח.
באשר להוראות החיקוק: סעיף
אולם,
מעבר לכך, וזהו העיקר: עיון בסעיף 1 של התוספת השנייה מעלה, כי לאחר הסעיפים מתוך
סייג זה חל לגבי כל הסעיפים שפורטו בסעיף 1 של התוספת השנייה, ובהם, בין היתר, גם הסעיפים 189, 190, 192, שעליהם מתבסס המערער בקובלנה. ועיינו:
"עבירות
לפי סעיף 189, 190, 192, 194, 196, 223, 334, 336, רישא, 379, 380, 447, זולת אם
נעברה העבירה כשהעבריין נושא נשק חם או קר, 452, 494 ו- 496 ל
7
יט. נוסיף, שבית משפט השלום בכפר סבא התייחס לכך בק"פ (כ"ס) 59935-05-12 אבידר נ' אבידר (6/11/14):
"התיבה המסייגת "עבירות שנעברו כלפי בן משפחה" מתייחסת למכלול העבירות המנויות בתוספת השנייה, הואיל ומקום בו ביקש המחוקק לסייג קבוצת עבירות נפרדת - עשה זאת באמצעות מתן דגש מיוחד לנסיבות רלבנטיות לאותו סוג עבירות (תקיפה, תקיפה חבלנית, והשגת גבול), דוגמת "זולת אם נעברה העבירה כשהעבריין נושא נשק חם או קר", ותוך חיבור בין הנסיבה המיוחדת לאותן עבירות דווקא- לבין ציון סעיפי העבירות.
עם זאת, בנוגע לנסיבה שעניינה "בן משפחה" לא זו בלבד שאין כל אינדיקציה כי מדובר רק בשלוש העבירות הסמוכות לה, קל וחומר לאור המילים "עבירות כאמור" המצביעות על מכלול העבירות שהוזכרו קודם לכן, אלא שאף בדיקה עניינית מעלה כי אין בעבירות אלה כל רלבנטיות להיותן מבוצעות כלפי "בן משפחה" דווקא (מדובר בעבירות כניסה לשטח חקלאי, גילוי סוד מקצועי, והיזק בזדון).
מבחינה מהותית, קיים רציונל בסייג של ביצוע כלפי "בן משפחה" דווקא בעבירות שברישא הסעיף, העוסקות בשימוש בכוח, בין היתר על רקע אחיזה במקרקעין, ובאלימות פיזית, באופן המתיישב לא אחת, עם סכסוכים משפחתיים על רקע רכוש וירושה, ובאופן המצדיק קיום ההליך שלא במסגרת קובלנה פרטית, בשל רגישות מיוחדת ומורכבות הקיימת בנסיבות אלה".
בהיות
המערער אביהם של המשיבים, משמע "בן משפחה", אין באפשרותו להגיש נגדם
קובלנה על בסיס הסעיפים
אין לקבל את טענת ב"כ המערער לפיה נפגעה זכותו לטעון בעניין זה בפני בית משפט קמא (הואיל והטענה בדבר סייג של בן משפחה לא נטענה בבקשת ביטול הקובלנה שהגישה ב"כ המשיבים), שכן מדובר בטענה משפטית מובהקת ועמדה לרשותו של ב"כ המערער האפשרות לטעון בפנינו הן בהודעת הערעור, והן בשעת הטיעון בעל-פה את כל הטענות שהיה בדעתו להעלות בסוגיה זו, כפי שהדבר אכן נעשה בפועל.
כ'.
המערער מפנה לפרק הוראות ה
8
סעיף
סעיף
סעיף 2(10), ,שגם עליו מתבסס המערער, מציין: "פרסומו או מסירתו של דבר שהושג בדרך פגיעה בפרטיות לפי פסקאות (1) עד (7) או (9)".
לטענת ב"כ המערער, העובדה שהמשיבים מסרו את הסכם המתנה, שעליו מתנוססת, לטענתו, חתימתו המזויפת של המערער לרשויות, מהווה פגיעה בפרטיותו, בשילוב העובדה שהמשיבים עשו שימוש בהסכם לרישום נכסי המקרקעין של המערער על שמם.
בכך
מתקיים, לטעמו של ב"כ המערער, האמור בסעיף
כא.
אנו סבורים, שבדין הורה בית משפט קמא גם על מחיקת הסעיפים מתוך
אף בהנחה
שמסירת הסכם המתנה לרשויות, ורישום הנכסים על שם המשיבים על בסיס הסכם המתנה, הם בגדר
פגיעה בפרטיות, לפי סעיף
כב.
נסביר: ניסיונו של המערער לבסס את הקובלנה על סעיפים מתוך
טענת
המערער היא שהמשיבים זייפו את חתימתו על הסכם המתנה, וכי הם הגישו את המסמך המזויף
לרשויות, והעבירו על בסיס המסמך המזויף את נכסי המערער לבעלותם. אלה העובדות שעל
המערער להוכיח ברצותו לבסס את טענתו על כך שהמשיבים פגעו בפרטיותו ללא
הסכמתו (סעיף
משמע:
על מנת שניתן יהיה לקבוע האם יש להרשיע את המשיבים לפי סעיפי ה
9
ואולם, כזכור, אין חולק על כך שעבירות הזיוף, שימוש במסמך מזויף, וקבלת דבר במרמה אינן מנויות ברשימה הסגורה של העבירות שניתן לדון בהן במסגרת קובלנה פלילית פרטית, כעולה מסעיף 1 של התוספת השנייה.
משמע,
ניסיונו של המערער להתבסס על העבירות לפי ה
אין להתיר זאת, שהרי לא בכדי הגביל המחוקק את הדיון בעבירות במסגרת קובלנה פלילית פרטית לעבירות שאינן מן החמורות בספר החוקים.
כג.
בטיעונו בפנינו מיום 11/4/19, טען ב"כ המערער, בין היתר: "יש כאן
ואקום משפטי" (עמ' 2 לפרוט'). תשובתנו על כך, שאין המדובר בלקונה, כי אם
בהסדר שלילי, משמע: המחוקק התיר אפשרות מוגבלת לנקיטת הליך פלילי על ידי הפרט
(במובחן מן המדינה), בעבירות לפי
מכאן,
שאין להתיר עקיפת הסייג על דרך ניסיון להסתמך על עבירה לפי
כד. לעניין ההגבלה בהגשת קובלנה פלילית רק לאותם סעיפים הקבועים בסעיף 1 של התוספת השנייה, אנו מפנים לדבריו של כב' השופט א' לוי ז"ל ב-רע"פ 10857/08 אבו סוכון נגד מדינת ישראל (20/8/09) פיסקה 7:
"7.
נקודת האיזון שמצא המחוקק לכל אלה - מעלותיה של הקובלנה מחד והקשיים שהיא מעוררת
מאידך - נמצאה בהגבלתה למקרים הקבועים ב
10
כה. לבסוף נעיר, שלמעשה די בעיון בעובדות שמפרט המערער בקובלנה המתוקנת על מנת להיווכח שהמערער מתמקד בטענת הזיוף שהוא מייחס למשיבים ופעולות רישום המקרקעין, בהסתמך על ההסכם הנושא את חתימתו המזויפת.
כמודגש כבר לעיל, עבירת הזיוף כלל אינה מנוייה בסעיף 1 של התוספת השנייה וממילא אין לדון בה כלל במסגרת קובלנה פלילית פרטית.
אין
המערער מציין בקובלנה עובדות שעשויות להיות רלוונטיות לעבירות לפי
כו. על יסוד כל האמור לעיל, שוכנענו שלא נפל פגם בהחלטתו של בית משפט קמא ולפיכך אנו מורים על דחייתו של הערעור.
בנסיבות העניין, אין צו להוצאות בערכאת הערעור.
כז. באי כוחם של שני הצדדים הותירו לשיקול דעתנו את האפשרות להמצאת פסק דין בדואר ואנו מורים למזכירות בית המשפט להמציא את העתק פסק הדין אל:
(1) ב"כ המערער: עו"ד סוהיל דכוור, מעיליא.
(2) ב"כ המשיבים: עו"ד ג'יהאן עבדאלחק-חמדן, ירכא.
ניתן היום, י' ניסן תשע"ט, 15 אפריל 2019, בהעדר הצדדים.
|
||
יגאל גריל, שופט עמית [אב"ד] |
ברכה בר-זיו, שופטת |
כמאל סעב, שופט |
