עמ"ת 35175/08/16 – מדינת ישראל נגד רחמים חי בן ישי
בית המשפט המחוזי בירושלים |
|
|
|
עמ"ת 35175-08-16 מדינת ישראל נ' בן ישי(עציר)
|
1
בפני |
כבוד השופטת ענת זינגר
|
|
העוררת |
מדינת ישראל
|
|
נגד
|
||
המשיב |
רחמים חי בן ישי (עציר)
|
|
|
||
העוררת באמצעות עו"ד ב' ביטון
המשיב באמצעות עו"ד ד' הלוי
החלטה |
בפניי ערר על החלטת בית משפט השלום בירושלים (כב' השופט ד' פולוק) מיום 14.8.16 בתיק מ"ת 327-07-16. במסגרת אותה החלטה, הורה בית משפט קמא על שחרור המשיב ממעצר, בכפוף לכך שישהה במעצר בית מלא בבית הוריו, יופקד ערבון כספי בסך 15,000 ₪, המשיב יחתום על ערבות עצמית בסך 15,000 ₪ וכל אחד מהוריו, יחתום על ערבות צד ג' בסך 10,000 ₪.
ברקע החלטה זו העובדות הבאות:
נגד המשיב הוגש כתב אישום ביום 1.7.16 - בו יוחסו לו 4 עבירות של סחר בסמים, עבירה של החזקת סם שלא לצריכה עצמית וכן עבירה של נהיגה בשכרות. במקביל להגשת כתב האישום, התבקש בימ"ש במסגרת תיק מ"ת 327-07-16, להורות על מעצר המשיב, עד לתום ההליכים.
2
דיון בשאלת הראיות לכאורה התקיים בפני כב' השופטת כהן לקח בימים 6.7.16 וכן 6.7.16. בגדר ההחלטה קיימת התייחסות למסוכנות הנשקפת מהמשיב על רקע עברו הפלילי. ניכר כי בית המשפט היה גם מודע לעובדה שהמשיב מחזיק ברישיון להחזיק בקנביס רפואי. כדי שלא להאריך מקום בו ניתן לקצר, אני מפנה להחלטות, הדוברות בעד עצמן.
בית המשפט לא סגר את הדלת על האפשרות של שחרור לחלופת מעצר, אך ציין כי אין מקום לשקול זאת, עובר לקבלת תסקיר מטעם שירות המבחן.
על אף שהתסקיר לא התקבל במועד סמוך, סירבו שני מותבים להורות על שחרור המשיב, בטרם יושלם הדבר. בעניין זה אני מפנה להחלטת כב' השופט רובין מיום 24.7.16 וכן להחלטת כב' השופט גורדון מיום 3.8.16. ור' טעמיהם בגוף ההחלטות.
בסופו של יום - התקבל התסקיר אשר נערך ביום 1.8.16 ואני מפנה גם לתוכן האמור בו. אני מוצאת להסתפק בהחלטה זו, בציון העובדה שהערכת עורכת התסקיר הייתה כי קיים סיכון גבוה להישנות של התנהגות פורצת גבולות. בנוסף היא סברה - שלא ניתן להמליץ על החלופות שהוצעו, תוך הבהרת טעמיה.
על בסיס תסקיר זה, התקיים דיון נוסף בפני כב' השופט גורדון ביום 4.8.16. בהחלטה שניתנה בתום הדיון - הורה בית משפט קמא על מעצר עד תום ההליכים, לאחר שלא מצא לקבל את חלופת המעצר שהוצעה. בדיון לפניי הבוקר - נטען כי המשיב שקל להגיש ערר על החלטה זו וטרם חלף המועד לכך.
המשיב זומן לדיון הקראה בכתב האישום בפני כב'
השופט פולוק ליום 14.8.16. בפתח הדיון ביקש ב"כ המשיב להורות על שחרור המשיב
- בין עם ערובה ובין בלעדיה. ב"כ המשיב הפנה לעובדה שהמשיב היה נתון במעצר
מעל ל- 30 ימים, לאחר הגשת כתב האישום ועדיין לא החל משפטו. לפיכך בהתאם להוראות
סעיף
3
עיון בפרוטוקול הדיון מלמד כי ב"כ העוררת, לא העלה בקשה לדון מחדש ומלכתחילה בבקשה למעצר המשיב, ככל שישוחרר. ב"כ העוררת בחר במקום זאת - לטעון באשר לצדקת ההחלטות הקודמות שניתנו. הוא טען שהדין המהותי צריך לגבור על הפרוצדורה. עוד הדגיש דברים אלה ואחרים, מהאמור בהחלטות הקודמות ובתסקיר. זאת, הן באשר לנסיבות שונות רלבנטיות לאישום והן באשר למסוכנות המשיב. הוא הוסיף וביקש כי תבוצע הקראה. טענתו הייתה שבעצם ביצוע הקראה, ניתן לרפא את הפגם. בגדר הפניית בית משפט לפסיקה, הוא הפנה לבש"פ 4526/06.
אני מוצאת להעיר כי בעוד שבאותו מקרה, לאחר שחרור עצור שעניינו נדון שם, הגישה המדינה בקשה חדשה למעצר עד תום ההליכים - לא נהג ב"כ העוררת בדרך דומה. הוא לא ביקש לדון מחדש וכאילו מונחת בקשה חדשה למעצרו של המשיב עד תום ההליכים.
לאחר הדיונים שנשמעו היום באריכות (ראה פרוטוקול הדיון) ולאחר עיון בפסיקה שהוגשה - אני סבורה שיש ממש בטענת ב"כ המשיב כי אין מקום שבית משפט זה, יקיים את אותו דיון, אשר היה צריך לקיים בבית משפט השלום לו הועלתה הבקשה.
אכן הוראת סעיף
הובהר בפסיקה כי בעת קיום דיון באותה בקשה מאוחרת ונוספת, הרי שמעבר לשיקולים הרגילים יש לתת משקל גם לעובדה שהנאשם שהה במעצר בלתי חוקי. בגדר השיקולים אותם ישקול בית המשפט במקרה ממין זה הוא יביא בחשבון - את מידת הפגיעה בזכויות הנאשם, האם נגרם לו עיוות דין, את תקופת הזמן בה שהה במעצר בלתי חוקי, את מסוכנות הנאשם, האם מדובר בהתרשלות גרידא, מידת תום הלב של הנאשם ותרומה מצדו לפגם שארע. מטבע הדברים, יישקלו גם השיקולים הרגילים הנוהגים בבקשה רגילה למעצר עד תום ההליכים ובכלל זה מסוכנות הנאשם. בעניין זה ראה דברי כב' השופט י' דנציגר בבש"פ 7829/10 ליאון טרמצי נ' מדינת ישראל (ניתן ביום 27.10.10 ופורסם בנבו); וכן ראה דברי כב' השופט י. עמית בבש"פ 1911/11 רועי רווה נ' מדינת ישראל (ניתן ביום 22.3.11 ופורסם בנבו).
4
לא יכולה להיות מחלוקת כי לבית המשפט עומדת
הסמכות לקיים דיון בבקשה לעצור נאשם עד תום ההליכים, גם לאחר ששוחרר בנסיבות
העובדתיות, נשוא סעיף
אני מוצאת להפנות להחלטת חברי כב' השופט כ'
מוסק בעמ"ת 33779-06-16 מדינת ישראל נ. וגדי געאפרה (ניתן ביום
17.6.16 ופורסם בנבו) - שם דובר במקרה בו היה איחור של יום אחד בלבד, במשך המעצר.
בית משפט ציין כי הוראת סעיף
בדומה להחלטת כב' השופט מוסק, אפנה גם ל
גם ב"כ המשיב שבפניי - טען את אותה טענה ולשאלה ישירה שהופנתה אליו - השיב כי אין הוא חולק על סמכותו של בית משפט השלום לקיים דיון שכזה, גם כעת, ככל שתוגש בקשה (ראה עמ' 4 לפרוטוקול שורות 8-7).
סבורה אני כי הדרך בה נקט בית המשפט המחוזי בשתי ההחלטות האחרונות, היא הדרך אשר בה ראוי ללכת. במילים אחרות;
5
על המדינה להתכבד ולהגיש בקשה חדשה למעצר עד
תום ההליכים. עצם העובדה שהקראה לא בוצעה בזמן, לא יהא בה די כדי למנוע קבלת
איני רואה צורך להתייחס לשאלה אשר לא נדונה עד תום - האם ניתן להעלות בעל פה בקשה לדיון בדבר מעצר מחדש, או שיש צורך להגיש לשם כך בקשה בכתב. די לי בכך שהתרשמותי מהפרוטוקול היא כי לא הועלתה כלל הבקשה וממילא לא התקיים גם דיון מחודש של בית משפט קמא, באשר לאותה בקשה ובהתאם לכללים שהותוו בפסיקה, בדבר דיון שכזה. צודק ב"כ המשיב בטענתו כי אין מקום שדיון זה, יתקיים לראשונה בפני ערכאת הערעור.
אני מוצאת להעיר כי איני מקבלת את הטענה המועלית בהודעת הערר - כאילו שגה בית משפט קמא כאשר לא הקדים את ההקראה, למתן ההחלטה על השחרור מכוח סעיף 60. אין מקום גם לטענה כאילו הליכה בדרך אחרת, הייתה משנה את התוצאה. בין אם ההקראה הייתה מבוצעת בתחילת הדיון ובין כאשר זו בוצעה בתום הדיון - אין בכך לשנות את העובדה שחלפו 30 יום, ללא שהחל משפט הנאשם ובאופן שמעצרו לאחר חלוף המועד, היה בלתי חוקי. בין כך ובין אחרת - היה צורך להגיש בקשה לדיון מחודש במעצרו.
הצדדים שבפניי התייחסו גם להחלטות הקודמות של המותבים אשר דנו בבקשה המקורית למעצר עד תום ההליכים. בכלל זה הועלו טענות בדבר קיום מסוכנות של הנאשם, או העדרה, נפקות העבר הפלילי (אשר אין מחלוקת שאין הוא בתחום הסמים), טענת אפליה ביחס למעורב נוסף אשר נמצא במעצר בית תחת איזוק אלקטרוני ועוד. אין אני מוצאת להתייחס לכל אותן טענות, אשר דינן להיות מועלות לאחר שתוגש הבקשה למעצר מחדש. מאחר ובית משפט קמא עדיין לא קיים דיון זה - אני סבורה כי מוטב שערכאת הערעור, לא תתייחס עדיין לנושאים האמורים.
מסכימה אני עם הביקורת שהעלה ב"כ המשיבה
על דרך התנהלות העוררת. במקום להגיש ערר על החלטה המורה על השחרור (מכוח ההוראה
הברורה שבסעיף
בשים לב לתנאי השחרור שנקבעו, הכוללים גם הפקדת סכום לא מבוטל של 15,000 ₪, קיימת סבירות רבה שדיון באותה בקשה, היה מתקיים עוד בטרם שחרור המשיב. ככל שמכוח החלטה זו - ישוחרר המשיב והדיון בבקשה החדשה יתקיים כאשר הוא כבר אינו עצור, אין אפוא לעוררת להלין אלא על עצמה.
6
אעיר בשולי הדברים כי הונחה בפניי פסיקה רבה נוספת, תוך הפניה לשוני או דמיון, בין המקרים. כך נטען כי יש לתת את הדעת למקרים בהם ניתן משקל לעובדה שהנאשם עצמו גרם לתקלה עקב דחיות שביקש, עוד נטען כי יש לתת את הדעת למקרים בהם המחלוקת הייתה בשאלה האם אכן המשפט לא החל והאם היה ליקוי בהקראה. כך לדוגמא לא דומה מקום בו בוצעה הקראה, אך עקב טעות לא נרשמה לפרוטוקול, למקרה שזו כלל לא בוצעה וכיו"ב.
על מנת שלא לעכב מתן החלטה זו, בשעות הערב לאחר יום עמוס - אני מוצאת להסתפק באמור לעיל ובאמירה שגם לאחר עיון במלוא החומר שהוגש - לא מצאתי כי יש מקום לתת החלטה שונה.
בסופו של יום - אני מוצאת אפוא כי אין מקום לקבל את הערר.
מודגש עם זאת כי אין בעובדה שהתקיימו נסיבות
סעיף
למען הסר ספק החלטה זו מבטלת את ההחלטה מהבוקר - בדבר מעצר המשיב עד למתן החלטה אחרת.
לאחר שיעמוד המשיב בתנאים שנקבעו בהחלטת בית משפט קמא, מיום 14.8.16, יהא ניתן לשחררו בפני קצין משטרה מוסמך, או נציג שב"ס המוסמך לכך וללא צורך בהחלטה נוספת.
הצדדים נתנו הסכמתם כי החלטה זו תשוגר להם לאחר שתינתן וללא התייצבות לדיון.
המזכירות תשגר אפוא ההחלטה לצדדים.
ניתנה היום, י"א אב תשע"ו, 15 אוגוסט 2016, בהעדר הצדדים.
