ע"פ 63762/05/16 – צבי גמליאלי נגד מדינת ישראל
בית המשפט המחוזי בירושלים בשבתו כבית-משפט לערעורים פליליים |
|
|
|
ע"פ 63762-05-16 גמליאלי נ' מדינת ישראל
|
1
לפני |
כבוד השופט משה יועד הכהן |
|
המערער |
צבי גמליאלי
|
|
נגד
|
||
המשיבה |
מדינת ישראל
|
|
פסק דין |
1. לפניי
ערעור על החלטתו של בית משפט לעניינים מקומיים ירושלים (כב' השופטת ת' נמרודי)
מיום 29.12.13 (להלן: "ההחלטה"), לאשר צו הריסה ללא הרשעה לפי
סעיפים
2. יצוין, כי ההחלטה לא טופלה ונשלחה לצדדים ביום 2.5.16 ובעקבותיה הוגש הערעור.
עיקרי ההחלטה קמא
3. בית
המשפט קמא, בהחלטתו, ציין כי סעיף
2
4. בית
המשפט ציין כי מתן הצו מותנה בהוכחת שלושה תנאים מצטברים: ביצוע העבירה לפי הוראות
פרק י' ל
5. על
אף עמדת המשיבה כי בסיכומי הצדדים צומצמה המחלוקת לשאלת קיומו של האינטרס הציבורי,
סבר בית המשפט כי המחלוקת קיימת לגבי שלושת התנאים המנויים בסעיף 212 ודן בקיומם
של כל אחד מהם בסדרו. תחילה קבע, כי הנכס נשוא הבקשה נכנס לגדרו של "בניין
שב
6. בית המשפט הוסיף כי הצדדים אמנם אינם חלוקים על כך שעבירת הבנייה בנוגע למבנה התיישנה, אך דחה את הטענה כי מאחר שחלפו למעלה מ-15 שנה מאז מתן פסק הדין בת"פ 4653/95, שבו נמנע בית המשפט מהוצאת צו הריסה והמשיבה לא ערערה על כך, מדובר במעשה בית דין ואין בית המשפט יכול להיזקק לתביעה נוספת בין בעלי הדין. בית המשפט
הוסיף כי בת"פ 4653/95 לא הוטל צו הריסה משום שהוא לא ניתן היה לביצוע על ידי הנאשמת שם. יתר על כן, ב"כ המשיבה באותו הליך, הודיע לבית המשפט ביום 3.11.98 כי הוא בודק אפשרות לבקש צו לפי סעיף 212 נגד יתר בעלי הנכס, כולם או חלקם. זכות זו, שמורה למשיבה בכל עת וכך פעלה.
7. בית המשפט ציין, תוך הסתמכות על פסיקה, כי אין בשיהוי לכשעצמו כדי למנוע הפעלת סמכותה של הרשות ואין השיהוי כשמדובר באכיפה במצב בלתי חוקי, יכול לבסס אינטרס מוגן של הפרט. בנוסף ציין, כי התכלית של סעיף 212 אינה עונשית ואינה מכוונת כנגד מבצע העבירה שאינו בר עונשין ,אלא כלפי הנכס שנבנה ללא היתר ולפיכך מתקיים התנאי השני.
3
8. באשר לקיומו של האינטרס הציבורי, ציין בית המשפט כי השיקולים בעניין זה מגוונים ומשתנים ממקרה למקרה ואין המדובר ברשימה סגורה. בית המשפט ציין כי המשיבה מבססת את הבקשה על חשיבותו ושמירת ערכו של האינטרס הציבורי. בית המשפט קבע, כי במקרה שלפניו קיים אינטרס ציבורי מובהק המצדיק את הריסת המבנה שכן מדובר בבניית שתי קומות בניגוד לתכנית מתאר וצו ההריסה מיועד לסילוק המפגע התכנוני והתאמת הבנייה לתכנית המתאר. בית המשפט הוסיף, כי העובדה שמדובר בקרקע בבעלות פרטית ובמבנה הקיים שנים רבות, אין בה כדי להכשיר את העבירה והיא אף אינה יכולה לגרום להעדפת האינטרס האישי על האינטרס הציבורי. לקביעתו, גם אם השתהתה הרשות בהפעלת אמצעי אכיפה, אין בעובדה זו כשלעצמה כדי ליצור מניעות מצד הרשות אלא במקרים קיצוניים שאינם מתקיימים כאן.
עיקר טענות הצדדים
טענות המערער
9. לטענת
ב"כ המערער, שגה בית המשפט קמא בקבעו כי מתמלא התנאי הראשון לפיו ניתן
,בנסיבות המקרה, להוציא צו הריסה לפי סעיף
10. מעבר
לאמור, לטענת ב"כ המערער, בהתאם להסכמת הצדדים מיום 7.3.13 על בית המשפט קמא
היה לבחון רק אם בנסיבות העניין מחייב האינטרס הציבורי את הריסת המבנה ולא להכריע
בהתאמת המקרה דנן לסעיף
11. ב"כ המערער מוסיף וטוען כי חרף הסכמת הצדדים האמורה, בחר בית המשפט קמא להכריע בשאלות אחרות בהן הסכימו הצדדים שלא לעסוק (וממילא לא ניהלו הוכחות בקשר אליהן). משכך פעל, הרי לטענתו נפגעה זכות הטיעון של המערער ונשללה ממנו האפשרות להתייחס לשאלות אלו. לטענת ב"כ המערער, בנסיבות אלו אף נשללה ממנו הזכות לקבל את יומו בבית המשפט, זכות אשר הוכרה כבעלת אופי חוקתי.
4
12. עוד לטענת ב"כ המערער היה בראיות שהובאו בפני בית השפט קמא כדי לסתור את חזקת התקינות המנהלית ודי בראשית ראיה כדי לבדוק את חזקת התקינות. לדבריו, על רקע העובדה שהמשיבה השתהתה בהגשת הבקשה לצו הריסה למעלה מעשרים שנה, על אף עמדתה שהאינטרס הציבורי נפגע כביכול יש כדי לסתור את חזקת התקינות המנהלית עליה נסמכת המשיבה. בשל כך נטל ההוכחה כי מעשיה של המשיבה אינם לוקים בחוסר תקינות מנהלית עבר לכתפיה ולדבריו היא לא עמדה באותו נטל.
13. ב"כ המערער מוסיף וטוען כי שיהוי בהגשת הבקשה נושא כתב האישום מונע את הפעלת סמכותה של הרשות וכי השיהוי בהגשת הבקשה מבטא יחס אדיש של הרשות 'למטרד' כביכול. לטענתו, פרק זמן של עשרים שנה לאחר מתן פסק הדין בהליך הפלילי אינו מתיישב עם הרציונל של 'זמן סביר ומהירות ראויה' ויש להגיע לכלל מסקנה ולפיה לא קיים אינטרס ציבורי כלל ועל כן אין להיעתר לבקשה לפי צו 212 . לחילופין, המדובר בשיהוי בלתי סביר של רשות מנהלית אשר מונע ממנה להפעיל את סמכותה.
14. עוד
טוען ב"כ המערער כי לא התקיימה אף לא אחת מן החלופות הקבועות בסעיף
15. ב"כ המערער מוסיף וטוען ,כי בתיק זה האינטרס האישי גובר על האינטרס הציבורי וכי בקשת רשות למתן צו הריסה ללא הרשעה תבוא רק כאשר ההליך הפלילי המקובל לא צלח. לדבריו, בקשות לפי סעיף 212 מוגשות בנוגע לבנייה ישנה (ולא אחת, ישנה מאוד) וזאת בניגוד לדיני ההתיישנות אשר ניצב מאחוריהם אינטרס ציבורי הקובע כי לא ניתן לטעון טענות ישנות כפי שמבקשת המשיבה לעשות עתה. מעבר לכך , לטענתו יש להוסיף את האינטרס האישי של המערער אשר עשוי למצוא עצמו יחד עם בנו ללא קורת גג. אינטרס אישי זה, לדברי ב"כ המערער, יש להעדיף על פי האינטרס הציבורי שהציגה המשיבה לפיו הקמת המבנה מנוגעת לתב"ע.
16. ב"כ המערער מוסיף וטוען כי החלטת בית המשפט קמא אף לא נומקה; עסקינן בהחלטה בעלת חשיבות וכי בית המשפט קמא לא התייחס למרבית טענותיו של המערער ואלו לא קיבלו כל ביטוי בהחלטת בית המשפט קמא ומעבר לכך, הקביעות אשר קיבלו ביטוי, נומקו בלאקוניות.
טענות המשיבה
5
17. בדיון שנערך בפני ביום 5.10.16 טען נציגה של המשיבה ,כי בהודעת הערעור התייחס ב"כ המערער לפרמטרים נוספים למרות שעל פי הסכמתם הדיונית של הצדדים בבית המשפט קמא המחלוקת התמקדה בשאלת האינטרס הציבורי וכן בעובדה שמדובר במבנה לא חוקי שחורג מתכנית המתאר; זאת ועוד, בית המשפט קמא הוציא תחת ידו פסק דין מנומק ומפורט ודן בשאלות נוספות שחרגו אף מעבר להסכמת הצדדים ביחס לאינטרס הציבורי.
18. בתשובה לכך ציין ב"כ המערער כי כאשר בודקים אם יש או אין אינטרס ציבורי, בית המשפט צריך להיכנס לשיקולים הנוספים שנטענו על ידו בהודעת הערעור וכי הודעת הערעור נוסחה באופן שבו נוסחה, בשים לב לכך שבית המשפט קמא דן בטענות נוספות מעבר לשאלת האינטרס הציבורי.
דיון והכרעה
19. בענייננו, אין מחלוקת בין הצדדים כי המבנה נשוא תיק זה נבנה ללא היתר ועל פי הסכמתם הדיונית של הצדדים בבית המשפט קמא, עומדת על הפרק שאלת האינטרס הציבורי בלבד.
20. בית המשפט קמא אימץ במקרה זה את טענות ב"כ המשיבה כי בעניין הנדון מתקיים אינטרס ציבורי מובהק המצדיק את הריסת המבנה. בנקודה זו, לעניין התערבות ערכאת הערעור בממצאים עובדתיים של הערכאה הדיונית, במקרים חריגים בלבד, יפים דבריו הבאים של בית המשפט העליון בע"פ 8805/15 פלוני נ' מדינת ישראל (02.04.2017): "הלכה היא מלפני בית משפט זה כי ערכאת הערעור לא תתערב בממצאי מהימנות ובממצאים עובדתיים שנקבעו על ידי הערכאה הדיונית, אלא במקרים חריגים כאשר קיימות נסיבות מיוחדות המצדיקות התערבות זו, או כאשר הגרסה שנתקבלה אינה מתקבלת על הדעת (ע"פ 6295/05 וקנין נ' מדינת ישראל, [פורסם בנבו] פסקאות 38-36 (25.1.2017); ע"פ 2960/14 חזן נ' מדינת ישראל, [פורסם בנבו] פסקה 14 (18.1.2017); ע"פ 7532/12 איטל נ' מדינת ישראל, [פורסם בנבו] פסקאות 133, 137 (11.12.2016))".
21. המקרה דנן אינו מצדיק, כאמור, התערבות בקביעתו של בית משפט קמא כי למבנה של המערער אין היתר כדין ואשר כדברי ב"כ המשיבה אף לא ניתן יהא להכשיר את הבנייה שבוצעה.
6
22. פסיקת
בית המשפט העליון פירשה בשורה של פסקי דין את תכליתו של סעיף
23. הנה
כי כן, על התביעה להוכיח, לצורך מתן צו הריסה לפי סעיף
24. ומן הכלל אל הפרט:
7
במקרה זה עסקינן במבנה הממוקם, על פי התוכנית התכנונית, על פני שטח המיועד לדרך ואזור מגורים, כפי שעולה מעדויות המצהירים מטעם המשיבה, אשר הובאו בפני בית משפט קמא. לפיכך, מעבר לכך שלמבנה אין היתר כדין, הרי שהוא נבנה בניגוד לתכנית תכנונית ומפריע להגשמתה ולפיכך אין סיכוי להכשרת בנייתו כדין.
25. באיזון הראוי בין האינטרס הציבורי שעניינו סילוק המפגע התכנוני והתאמת הבנייה לתוכנית המתאר לבין האינטרס האישי של המערער, הגיע בית המשפט קמא לכלל מסקנה, ובצדק, כי גובר האינטרס הציבורי במקרה דנן. בנוסף, אין לראות בכך שהמשיבה לא ביקשה במהלך השנים את מתן צו ההריסה לגבי המבנה, כטעם המצדיק את דחיית הבקשה.
26. סיכומו
של דבר, לא נפל פגם בהחלטת בית המשפט קמא לפיה הוא נעתר לבקשת המשיבה והורה על
הוצאת צו הריסה לפי סעיף
27. לפיכך, נדחה ערעורו של המערער בתיק זה והצו ההריסה שניתן יוותר על כנו. החלטתי מיום 11.7.16 המורה על עיכוב ביצועו של הצו- מבוטלת.
28. המערער יפעל לביצוע צו ההריסה תוך 30 ימים מיום המצאת פסק הדין לידי בא כוחו שאם לא כן, תהיה רשאית המשיבה לבצע אותו, תוך חיוב המערער בגין הוצאות ביצוע ההריסה.
המזכירות תמציא העתק מפסק הדין לבאי כוח הצדדים.
ניתן היום, כ"א אב תשע"ז, 13 אוגוסט 2017, בהעדר הצדדים.
