ע"פ 2518/16 – יניב יצחקי נגד מדינת ישראל
1
בבית המשפט העליון |
ע"פ 2518/16 - א' |
לפני: |
המבקש: |
יניב יצחקי |
|
נ ג ד |
המשיבה: |
מדינת ישראל |
בקשה לעיכוב ביצוע גזר דינו של בית המשפט המחוזי מרכז-לוד בת"פ 33888-10-14 שניתן ביום 9.3.2016 על ידי כב' השופט מ' ברנט |
תאריך הישיבה: |
כ"ה באדר ב התשע"ו (4.4.2016) |
|
בשם המבקש: בשם המשיבה: |
עו"ד יוסי זילברברג אין התייצבות |
בקשה לעיכוב ביצוע גזר דינו של בית המשפט המחוזי במרכז-לוד (כב' השופטת מ' ברנט) ב-ת"פ 33888-10-14, שניתן ביום 9.3.2016ת"פ 33888-10-14פט המחוזי במרכז-לוד בת.
רקע
2
1. ביום 12.11.2015 הורשע המבקש בעבירה של ייבוא סם
מסוכן, לפי סעיף
2. ביום 28.3.2016 הגיש המבקש לבית משפט זה ערעור על הכרעת הדין ועל גזר הדין, ובמקביל ביקש לעכב את ביצוע עונשו עד למתן פסק דין בערעור בעניינו.
3. ביום 4.4.2016, בתום הדיון שנערך בפניי בבקשה, החלטתי לעכב את תחילת ריצוי עונש מאסרו של המבקש עד למתן החלטה בבקשה דנא.
הבקשה דנא
4. בבקשה לעיכוב ביצוע גזר הדין, הפנה המבקש למספר מקרים, בגדרם בית משפט זה החליט על עיכוב ביצוע עונש מאסר על-יסוד נסיבותיהם האישיות של המבקשים, וטען כי במקרה דנא מדובר בנסיבות דומות, המצדיקות עיכוב ביצוע עונשו של המבקש (ראו: ע"פ 5203/15 נלסון נ' מדינת ישראל (6.8.2015); ע"פ 8487/15 פלוני נ' מדינת ישראל (14.12.2015); ע"פ 8465/15 בן זקן נ' מדינת ישראל (2.2.2016)). המבקש מציין כי היה משוחרר בתנאים לאורך ניהול ההליך והתייצב לכל הדיונים. תנאי השחרור וההגבלות בהן היה המבקש נתון הוקלו מעת לעת עד שניתן לו אישור ליציאה לעבודה ללא פיקוח משעה 08:00 עד לשעה 20:00, כאשר לא נרשמה כל הפרה של תנאים אלו מצדו של המבקש. בבקשה צוין, כי עד להרשעה במקרה דנא, עברו של המבקש היה נקי.
עוד נטען, כי קיים סיכוי טוב שהערעור על הכרעת הדין ועל גזר הדין יתקבל. נוכח האמור, אם לא יעוכב עונשו של המבקש, הנזק שעתיד להיגרם לו במידה שהערעור יתקבל הינו קשה ביותר, כאשר לא ייגרם למשיבה או לציבור ככלל כל נזק כתוצאה מעיכוב ביצוע גזר הדין.
המשיבה לא התייצבה לדיון בבקשה דנא מחמת עיצומי הפרקליטים.
3
דיון והכרעה
5. לאחר העיון בבקשה ושמיעת טענות המבקש בדיון שנערך בפניי, ראיתי לנכון להיעתר לבקשה לעיכוב ביצוע עונשו של המבקש. הלכה היא, כי עיכוב ביצוע העונש מהווה חריג, כאשר הצדקתו במקרים המתאימים מבוססת על עריכת איזון בין האינטרס הציבורי באכיפה יעילה של הדין הפלילי ובשמירה על ביטחון הציבור לבין מניעת פגיעה בלתי הפיכה במבקש (ע"פ 111/99 שוורץ נ' מדינת ישראל, פ"ד נד(2) 241, 282 (2000)). העבירות בהן הורשע המבקש חמורות, ואין להקל בהן ראש. מדובר אף בסוג עבירות שככלל ראוי להגן על הציבור מפני מבצעיהן, ועל כן, משנגזר דינו של מי שהורשע בסחר בסמים, יש, ככלל, לבצע את גזר הדין בהקדם. עם זאת, התרשמתי כי על אף פסק דינו המפורט והמנומק של בית משפט קמא, הערעור שהגיש המבקש אינו ריק מתוכן ואינו ערעור סרק, אלא מעלה שאלה באשר להוכחת מודעותו של המבקש להימצאותו של סם מסוכן בתוך החבילה אותה נטל מסניף הדואר. בנוסף, נסיבותיו של המבקש והעובדה שהיה משוחרר ללא מגבלות משמעותיות במשך תקופה ממושכת מהווים אף הם שיקולים לעיכוב ביצוע העונש.
4
6. בהכרעת הדין קבע בית המשפט המחוזי, כי לפי סעיף
היבט נוסף של חזקת הידיעה בענייננו שראוי לבירור,
הוא מידת ההוכחה המוטלת על הנאשם, עת חלה עליו חזקת הידיעה באשר להימצאותו של סם
מסוכן בידיו, ככל שהיא חלה. בית המשפט המחוזי קבע, כי מידת ההוכחה הנדרשת על-מנת
לסתור את חזקת הידיעה היא מאזן הסתברויות (פסקה 81), וזאת בהסתמך על דבריו של
המלומד י' קדמי בנושא (ראו: על
ויודגש, לעניין סיכויי הערעור יש לזכור כי מרבית טענותיו של המבקש מופנות כלפי ממצאים עובדתיים וקביעותיו של בית המשפט המחוזי באשר למהימנות העדויות, קביעות בהן אינה נוטה ערכאת הערעור להתערב. עם זאת, נראה כי בפי המבקש טענות שיהיה צורך לדון בהן ואשר, אם תתקבלנה, עשויות לשנות את תוצאת ההליך.
7. מלבד ההצדקה לעיכוב ביצוע העונש המסתמכת על הטענות בערעור, אציין מספר שיקולים נוספים שתומכים במסקנה שיש להיעתר לבקשה דנא. ראשית, לזכותו של המבקש, נעדר עבר פלילי עד להרשעה בנדון, עומדת התנהגותו במהלך ההליכים המשפטיים - המבקש קיים את התנאים המגבילים שהוטלו עליו, כאשר שוחרר למעצר בית והיה רשאי לצאת במהלך היום לעבודה ללא פיקוח. כמו כן, התייצב המבקש לכל הדיונים במסגרת ההליכים המשפטיים בעניינו.
בנוסף, בתסקיר בעניינו של המבקש מיום 3.2.2016 העריך שירות המבחן שקיים סיכון נמוך להישנות התנהגות עבריינית. לרקע הפוטנציאל השיקומי הממשי של המבקש, המליץ שירות המבחן על ענישה אשר משלבת בין הרתעה לבין שיקום, ובמסגרתה נתן המלצה להטיל על המבקש צו מבחן, פיקוחי בעיקר, למשך שנה. נוכח השיפור במצבו של המבקש שתואר בתסקיר שירות המבחן, וכן המלצתו של שירות המבחן לצו פיקוח, איני רואה בעיכוב ביצוע עונשו של המבקש סכנה לציבור.
5
8. מעבר לשיקולים אלה, רואה אני הצדקה ליתן משקל לנסיבותיו המשפחתיות של המבקש. כפי שעולה מתסקיר שירות המבחן, משנת 2010 מתדרדר מצבה הבריאותי, הן הפיזי והן הנפשי, של אשת המבקש, לה נקבע שיעור נכות של 100% והעוברת טיפולים רפואיים אגרסיביים. על כן נדרש המבקש לכל הקשור בטיפול בילדים ובבית, וכן בסיוע לאשתו. כמו כן, בתו של המבקש, כבת 5, נמצאת במעקב קרדיולוגי עקב ניתוח שעברה בשנת 2015 על-מנת לתקן פגם בליבה. בכך אני רואה הצדקה נוספת לעיכוב ביצוע עונשו של המבקש עד לסיום בירור עניינו בשלב הערעור, ולאפשר לו בשלב ביניים זה להמשיך לדאוג למשפחתו ולעמוד לצידה של אשתו במהלך טיפוליה הרפואיים.
9. מכלול הנסיבות בעניינו של המבקש, הן באשר לערעור עצמו והן באשר לנסיבותיו האישיות, מטה את הכף לטובת קבלת הבקשה לעיכוב ביצוע. בהתאם לאמור, ביצועו של עונש המאסר בפועל יעוכב עד להכרעה בערעור. בשלב זה, ועד להכרעה בערעור, הערבויות ותנאי השחרור של המבקש, כפי שנקבעו על-ידי בית המשפט המחוזי, יעמדו בעינם.
ניתנה היום, ג' בניסן התשע"ו (11.4.2016).
|
|
ש ו פ ט |
_________________________
העותק כפוף לשינויי עריכה וניסוח. 16025180_L03.doc סח
