מת (ירושלים) 63369-04-25 – מדינת ישראל נ' דוד קאופמן
|
מ"ת (ירושלים) 63369-04-25 - מדינת ישראל נ' דוד קאופמן ואח'מחוזי ירושלים מ"ת (ירושלים) 63369-04-25 מדינת ישראל נ ג ד 1. דוד קאופמן 2. לואיס קריימר (עצור/אסיר בפיקוח) בית המשפט המחוזי בירושלים [05.08.2025] כבוד השופטת מרים ליפשיץ-פריבס החלטה בעניינו של המשיב 1
1. זוהי בקשה למעצרו של המשיב עד תום ההליך המשפטי.
רקע
2. כתב אישום הוגש נגד המשיב ונגד מעורב אחר, המייחס למשיב עבירות של סחר בבני אדם לשם הבאתם לידי מעשי זנות, גרימת אדם לעזוב מדינה לשם זנות וסיוע לגרימה לעזיבת מדינה לשם זנות, הבאת אדם לעיסוק בזנות וסרסרות למעשי זנות, עבירות לפי סעיפים 377א(א)(5), 376ב(א), 202 ו-199(א) ס"ק (1) ו-(2) לחוק העונשין, התשל"ז-1977 (להלן: החוק). מיוחסות למשיב גם עבירות לפי סעיפים 3(א), 4 ו- 3(ב)(2) לפי חוק איסור הלבנת הון, התש"ס-2000, שימוש במרמה עורמה ותחבולה בכוונה להתחמק מתשלום מס הכנסה עבירה לפי סעיף 220(5) לפקודת מס הכנסה [נוסח חדש] ועיסוק במתן שירות בנכס פיננסי ללא רישיון, עבירה לפי סעיף 94(א)(1) לחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים (שירותים פיננסיים מוסדרים) התשע"ו-2016.
3. בהחלטה מיום 1.6.25 קבע השופט א' פרסקי כי קיימות ראיות לכאורה רק בנוגע לחלק מהעבירות המיוחסות למשיב בכתב האישום, כדלהלן: סיוע לגרימה לעזיבת מדינה לשם זנות, סיוע להבאת אדם למעשי זנות וכן סיוע לסרסרות. נקבע, כי אף שלמשיב היה אינטרס כספי בהגדלת פעילות הזנות הרי שהיה זה אינטרס עקיף ולכאורה, הוא עצמו לא היה מעורב באופן ישיר בתכנון או בהבאה בפועל של הנשים מברזיל לישראל. על כן, מעשיו קרובים יותר לסיוע ולא לביצוע של עבירות בצוותא. כל זאת, בזיקה למעשים שבוצעו לכאורה באמצעות סוכנות 'פלומה' ולא ליתר המעשים שנעשו באמצעות סוכנויות אחרות ו/או בהגעה עצמאית של הנשים לישראל.
|
|
|
באשר לעבירות הכלכליות, המשיב לא חלק על קיומן של ראיות לכאורה למעשיו בהעברת כספים אשר מקורם בסרסרות, העברת אדם לעיסוק בזנות וגרימה לעזיבת מדינה לשם זנות. באשר לעבירות המס, נקבע כי קיימות ראיות לכאורה להעלמת מס בנוגע להכנסות שהוערך סכומם ב שמונה עשר מיליון ש" בקירוב.
4. עילות מעצר המעצר כנאמר בהחלטה הן מסוכנות וחשש להימלטות. קיים חשש נמוך לשיבוש מהלכי משפט משהודה המשיב בהעברות של כספים ואילו הנשים, עדות התביעה, אינן טוענות כי היה חלק בניהול פעילות סוכנות פלומה.
תמצית טענות הצדדים:
5. ב"כ המבקש טען לחומרת העבירות המיוחסות למשיב. גם אם עסקינן בעבירות של סיוע כהחלטה בראיות לכאורה, חומרתן אינה פחותה מחומרת המעשים של בעלי תפקידים אחרים המעורבים בפרשה. התארכות המעשים לתקופה בת כ-3 שנים, ריבוי נפגעות וההסתרה מקרוביו וממשפחתו על עיסוקו זה, כל אלו מלמדים על מסוכנותו של המשיב. מסוכנות, אותה לא ניתן לאיין בחלופה ובפיקוח המוצע כהתרשמות שירות המבחן בתסקירו. בנוסף נטען לחשש להימלטות נוכח סכומי כסף גדולים אותם צבר המשיב וכן, יש מקום לשקול את עמדת נפגעות העבירה, שמטבע הדברים יחששו להיתקל בו, אם ישוחרר לחלופה.
6. מנגד טען ב"כ המשיב לקיומן של ראיות לכאורה רק בנוגע לחלק קטן מהעבירות המיוחסות למשיב ובנוגע למספר מצומצם של נשים, מבלי שהמעיט מחומרת המעשים. לטעמו, ניתן לאיין את המסוכנות בהשמת המשיב במעצר בית בפיקוח המוצע ובאזוק אלקטרוני, בדומה לתנאים שנקבעו למשיב 2. בהיעדר משאבים כלכליים בידי המשיב, אשר קרוביו חיים בדוחק מאז מעצרו, אין כל חשש להימלטות. שירות המבחן העריך כי המעצר וחשיפה של התנהגותו של המשיב מול סביבתו, מהווים גורם מרתיע ומציב גבול עבורו. מעדותן של המפקחות המוצעות עולה כי כיום, הן מודעות למעשים המיוחסים למשיב עליהם לא ידעו דבר טרם מעצרו. דווקא בשל כך, הפיקוח יהיה אפקטיבי לאחר החשיפה. ב"כ המשיב היפנה לדבריה של רעיית המשיב בחקירתה, לפיהם מעתה ואילך תהא חשדנית בנוגע להתנהלותו ותפקח כראוי על קיום התנאים ככל שייקבעו.
תסקיר שירות המבחן
7. המשיב, בן 42, עלה מברזיל לפני למעלה מעשור שנים. נישא לפני כשלוש שנים ואב לשתי בנות. עיסוקו במתן שירותים פיננסיים, בכלל זה, העברה של כספים מישראל ולחו"ל ולהיפך. הוא מציג מצג של ניהול עסק באופן לגיטימי ואינו מכיר בפגיעה כלשהי באחרים בקשריו עם עולם הזנות. להערכת שירות המבחן התנהלות המשיב תועלתנית ומתמקדת בצרכיו, תוך הסתרה וטשטוש של מעשיו, עיסוקיו וקשריו ובהציגו תדמית חיובית כלפי סביבתו. הוא מאופיין בהתנהגות מניפולטיבית מול קרוביו וחבריו אשר אינם ערים לכשלים בהתנהגותו, כעולה גם מדבריה של אשתו בפני שירות המבחן. בני הזוג, בטאו יחסים קרובים ביניהם לצד אי שיתוף מוחלט של המשיב את רעייתו בכל הנוגע לעיסוקו, באופן שהתאים לצרכיה בהיותו מי שדואג לכל העניינים הכלכליים.
|
|
|
להתרשמות קצינת המבחן, מעצרו של המשיב והסנקציות הכלכליות שננקטו נגדו, הביאוהו להכרה ראשונית בבעייתיות העולה מהתנהלותו ומאופן ניהול חייו. המעצר, מהווה הרתעה ומציב גבול עבורו והוא ביטא רצון לקשר טיפולי עם שירות המבחן. בנסבות אלו ההערכה היא כי קיימת מסוכנות להמשך התנהלות בדפוסי הסתרה בכל הקשור לצרכים הכלכליים.
דיון והכרעה
8. הפסיקה הכירה בצורך למנוע את פעולתן של כלל החוליות בשרשרת הסחר בבני אדם או בסרסרות לשם זנות, המצדיק מעצר עד תום ההליכים של המעורבים בהם. הכלל הוא, כי רק בנסבות חריגות ויוצאות דופן תושג תכלית המעצר בחלופה, ובית המשפט אינו פטור מלבדוק כל מקרה על פי נסיבותיו (בש"פ 11063/03 מדינת ישראל נ' רובינצ'יק (18.12.2003), בש"פ 1524/01 מדינת ישראל נ' אקרמן (25.2.2001)).
9. על פי ההחלטה שניתנה בראיות לכאורה, עסקינן בעניינינו במערכת משומנת היטב בגדרה פעל המשיב לאורך זמן, במשך כשלוש שנים. על כן, בנסבות של המעשה והעושה קיימת מסוכנות. עם זאת, חלקו ותפקידו של המשיב הוא לכאורה כמסייע ולא כשותף בסוכנות פלומה ו/או מבצע בצוותא בעבירות של הבאת הנשים לישראל לשם זנות ולסרסרות. מבלי להמעיט מחומרת מעשים אלו והמסוכנות הטמונה בהן, חלקו של המשיב בתפעול פעילותה של סוכנות פלומה, היה בעיקרו בהעברות של כספים (מה שאף הניב את עבירות הלבנת ההון). בהתאמה לכך, המסוכנות עליה עמד שירות המבחן בתסקירו נוגעת לעניינים כלכליים והסתרתם להבדיל, מפעילות יזומה של המשיב להבאת נשים נוספות לארץ לשם זנות, מה שלא היה לכאורה בתחום אחריותו. אמנם, לא חלחלה עדיין אצל המשיב ההכרה המלאה בבעייתיות התנהגותו ביחס לנפגעות העבירה, אוכלוסייה מוחלשת של נשים כמתואר בכתב האישום, בה הוא ראה כאמצעי להגדלת הכנסותיו. לצד זאת, קיימת הכרה ראשונית בבעייתיות של המעשים והוא מבקש להשתלב בהליך טיפולי לצורך העמקה ושינוי דפוסי התנהגותו.
10. לאחר ששקלתי את חלקו לכאורה של המשיב במעשים, טיבן של העבירות, היות המשיב נעדר עבר פלילי ומשנימצא כי מעצרו היווה גורם מרתיע להישנות עבירות מסוג זה כמו גם הסנקציות הכלכליות הכבדות שהוטלו עליו (כולל תפיסה של כספים) הגעתי למקנה כי יש לבחון חלופה שתאיין את המסוכנות ואת החשש להימלטות.
11. מעיון בתסקיר ולאחר ששמעתי את המפקחות המוצעות, האם והרעיה, לא התרשמתי כי פיקוח זה יהיה אפקטיבי דיו והן לא יהוו גורם מציב גבולות להבטחת קיום התנאים. זאת, לאור דפוסי ההתנהגות של המשיב מולן, תוך הסתרה מוחלטת של התנהגותו וניתוק של אשתו מכל הנוגע לעיסוקו ולהכנסותיו עליהן נסמכה בהיותו מפרנס יחיד. המשיב, נהג בתחכום ובמניפולטיביות והן, האמינו למצגים שהציג בפניהן על ניהול אורח חיים נורמטיבי. לא שוכנעתי כי די בחשיפה, כדי לשנות לאלתר את מערכות היחסים עד המעצר ששררו בין המפקחות ובין המשיב על מנת שיובטח פיקוח ראוי.
12. שונים הדברים בעניינו של המפקח המוצע מר סער ביבאס (להלן: המפקח) ששירות המבחן התרשם מהתאמתו לפקח כעולה גם מעדותו בפני. |
|
|
13. בנסבות אלו מצאתי, כי ניתן להורות על השמתו של המשיב במעצר בית מלא ובפיקוח אלקטרוני עד תום ההליכים, ובלבד שהמשיב יודיע על הסכמה של המפקח לפקח עליו בכל שעות היממה. ככל שהמשיב יציע מפקח/ים נוספים, תיבחן התאמתם ויתווספו לפיקוח. כל האמור בכפוף למילוי התנאים הבאים:
מעצר בית מלא בביתו של המשיב ו/או בביתו של המפקח סער ביבאס ובפיקוחו המלא.
איזוק אלקטרוני בדירה בה ישהה המשיב במעצר הבית.
איסור יציאה מהארץ עד תום ההליכים ועד לריצוי העונש, ככל שייגזר על המשיב.
המפקח יחתום על ערבות צד ג' בסך של 20,000 ש"ח.
הפקדה בסך של 70,000 ₪ והתחייבות עצמית של המשיב בסך של 100,000 ₪.
התייצבות לכל חקירה ודיון.
נאסר על המשיב ליצור קשר באופן כלשהו,לרבות באמצעות צדדי ג', עם מי מהמעורבים ו/או העדים בתיק העיקרי.
המשיב יפקיד בידי משטרת ישראל את הדרכון הישראלי ו/או כל דרכו שהוצא לו מכל מדינה אחרת.
בהתקבל הודעה מהמשיב על מקום מעצר הבית, תוזמן חוות דעת של יחידת מעוז.
הבטוחות ניתנות להבטחת קיום התנאים והתייצבות המשיב לריצוי עונשו, בהתאם לתוצאה בהליך העיקרי.
ההחלטה תומצא לצדדים.
ניתנה היום, י"א אב תשפ"ה, 05 אוגוסט 2025, בהעדר הצדדים.
|




