ה"ת 2496/12/15 – עארף אלחאג' נגד מדינת ישראל
בית משפט השלום לתעבורה בחיפה |
|
|
|
ה"ת 2496-12-15 אלחאג' נ' מדינת ישראל
תיק חיצוני: מספר תיק חיצוני |
1
בפני |
כבוד השופט שלמה בנג'ו
|
|
המבקש |
עארף אלחאג'
|
|
נגד
|
||
המשיבה |
מדינת ישראל
|
|
החלטה |
בפניי בקשה להשבת תפוס - רכב פרטי מסוג מזדה (להלן: "הרכב").
כנגד המבקש הוגש כתב אישום לפיו בתאריך 20.10.15, סמוך לשעה 13:00, נהג ברכב הנ"ל, וזאת חרף העובדה כי ביום 16.6.15, נפסל, בנוכחותו, על ידי בית משפט השלום בחיפה, לתקופה של חצי שנה.
רישיונו הופקד במזכירות בית המשפט, בתאריך מתן גזר הדין.
המבקש נהג אפוא בזמן פסילה, כשהוא מודע לכך שהוא פסול מנהיגה, ואף ללא ביטוח בר תוקף.
בכתב האישום הודיעה המאשימה, כי ככל שיורשע המבקש, היא תבקש לחלט את רכבו, ששימש אותו לצורך ביצוע העבירה, בנוסף לכל עונש אחר שהיא תבקש מבית המשפט להטיל עליו.
המבקש טוען כי הוא עצור בפיקוח אלקטרוני מיום 29.10.15, והוא זקוק לרכב על מנת שאשתו תוכל להסיע את הילדים, ולקיים את משק הבית, בשעה שהוא נמצא במעצר בפיקוח אלקטרוני, בביתו. לטענתו, ניתן להבטיח את תכלית החילוט, על ידי איסור דיספוזיציה ברכב וביטוח לטובת המדינה.
2
בדיון שהתקיים היום בפניי, הוסיף המבקש, לאור הערות ביהמ"ש, כי הרכב שווה כ-30 אלף ₪, והוא מוכן להפקיד פיקדון כספי מידתי על מנת לשרת את תכלית תפיסת הרכב, אם וכאשר יוחלט על חילוטו, וזאת בנוסף לתנאים שהציע בבקשה.
המדינה מתנגדת לבקשה. ב"כ המדינה הדגיש, כי מדובר במבקש המסכן את שלום הציבור, אשר עשה שימוש ברכב, על אף שנאסר עליו לעשות כן באופן מפורש בהחלטה שיפוטית. למבקש רישיון נהיגה משנת 2012, ולחובתו שורה ארוכה של עבירות חמורות, דבר המעיד על כך כי הוא מסוכן. מסירת הרכב לחזקתו יש בה כדי לסכן את הציבור לאחר שהמבקש הוכיח לאור הרשעותיו הרבות והתנהגותו, כי הוא מסוכן ואינו ירא את החוק. לחילופין, וככל שבית המשפט ימצא לנכון לקבל את הבקשה, ביקש ב"כ המדינה, כי הדבר יהיה כפוף להפקדה כספית משמעותית, על מנת לא לאיין את תכלית החילוט.
לאחר שעיינתי בבקשה, בטענות הצדדים, ובתיק החקירה, החלטתי לקבל את הבקשה בתנאים שיפורטו להלן:
המבקש עבר, לכאורה, עבירה חמורה ביותר של נהיגה בזמן פסילה. עבירה זו משקפת יחס של זילות לחוק ולצווים של ביהמ"ש, נסיבות העבירה הן חמורות לא פחות, שעה שהמבקש נתפס נ ג דרכו לריצוי עבודות שירות, שהטיל עליו ביהמ"ש, בגין הרשעתו בעבירות של נהיגה תחת השפעת אלכוהול, תקיפת שוטר, והפרעה לשוטר (ת"פ 9077-03-15).
למבקש הנוהג משנת 2012, 9 הרשעות תעבורתיות קודמות, הכוללות עבירות של נהיגה תחת השפעת אלכוהול, נהיגה ללא רישיון נהיגה, אי ציות להוראות שוטר. במרשם הפלילי, לחובתו 6 הרשעות קודמות, הכוללות תקיפת שוטר, והפרעה לשוטר במילוי תפקידו, הפרת הוראה חוקית, שבל"ר, נהיגה פוחזת, החזקת סמים, הצתת רכב, כמו כן, תלוי ועומד נגדו מאסר מותנה בר הפעלה של 6 חודשים, בתיק הפלילי הנ"ל.
יחד עם זאת, לעת הזאת לא הורשע המבקש, ועומדת לו חזקת החפות. תכליתה של התפיסה, ככל שיורשע המבקש, היא, לשכנע בבוא יום את ביהמ"ש, כי יש להורות על חילוט הרכב, לאור העובדה כי המבקש עשה בו שימוש לביצוע העבירה.
3
בעניין זה, נפסק כי ככל שביהמ"ש יכול לקבוע חלופה שפגיעתה בזכויותיו הקנייניות החוקתיות של בעליו של התפוס, היא פחותה, כי אז, יעדיף ביהמ"ש, את אותה חלופה, ובלבד, שהאינטרס הציבורי לא ייפגע, ותכלית התפיסה והחילוט, אף הן תשמרנה.
במקרה שבפניי, על אף חומרת מעשיו, הלכאורית, של המבקש, נראה לי, שניתן יהיה להשיג את תכלית התפיסה, על ידי קביעת ערובה משמעותית, שתאפשר מצד אחד למדינה, לממש את הסנקציה אותה היא מתעתדת לבקש בסיום ההליך, ומצד שני, לאפשר לאשתו של המבקש לעשות שימוש ברכב, עד לסיום ההליך, ובכך לשמור על האינטרס הציבורי ולמתן את הפגיעה הקניינית בזכויותיו של המבקש.
יצוין, כי לצורך קביעת הערובה הכספית להלן, לקחתי בחשבון את שווי הרכב (30,000 ₪) כפי שהוצהר על ידי המבקש ובא כוחו, והוצג בפניי במהלך הדיון ממחירון רכב; את מעשי העבירה המיוחס לו, ואת נתוניו המפורטים לעיל בכל הנוגע להיתכנותו של חילוט.
לפיכך, הרכב ישוחרר בתנאים כדלקמן:
1. הפקדה כספית בסך של 15,000 ₪.
2. משרד הרישוי ירשום ברשיונות הרכב איסור דיספוזיציה ברכב מ.ר 5234159.
3. יוצג לבית המשפט אישור ממשרד הרישוי על רישום הצו הנ"ל, קודם לשחרור הרכב.
4. הצגת תעודת ביטוח רכב מקיף, תקף לתקופה של לפחות תשעה חודשים, ובו המדינה היא המוטב.
5. הנהיגה ברכב מותרת לאשתו של המבקש בלבד - הגב' ברבור ספא.
6. הסניגור יפקיד בתיק בית המשפט תצהיר מאת האישה, לפיו הובהר לה צו זה של בית המשפט, ואליו יצרף צילום רישיון הנהיגה התקף של האישה.
7. המזכירות תודיע לצדדים על החלטה זו.
4
ניתנה היום, ד' טבת תשע"ו, 16 דצמבר 2015, בהעדר הצדדים.
