ה"ת 22583/09/16 – אלטיא שטיינהערץ,אבי שטיינהערץ נגד מדינת ישראל
בית משפט השלום בירושלים |
|
|
|
ה"ת 22583-09-16 שטיינהערץ ואח' נ' מדינת ישראל
תיק חיצוני: 194538/2016 |
1
בפני |
כבוד השופטת קרן מילר
|
|
מבקשים |
1. אלטיא שטיינהערץ 2. אבי שטיינהערץ
|
|
נגד
|
||
משיבה |
מדינת ישראל
|
|
|
||
החלטה |
בפניי בקשה להחזרת תפוסים - תעודת זהות, מחשב אישי וחשבון בנק.
רקע
1. כנגד המבקשת 1 (להלן "המבקשת") נפתחה חקירה פלילית בחשד לעבירות של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, התעללות בחסרי ישע, שיבוש הליכי חקירה, עבירות הלבנת הון ועבירות מס שונות. המשך החקירה, על פי נציגי המשיבה, מתמקדת בעבירות של גניבה בידי מורשה ועבירות של הלבנת הון.
2. אין מחלוקת כי המשיבה הקימה עמותה אשר מטרתה המוצהרת הינה תפיסת פדופילים, ולצורך כך אף העסיקה חוקר פרטי אשר בשלב כלשהו התלמדה אצלו וקיבלה תעודת חוקר פרטי בעצמה. המשטרה חושדת באשר לשימוש שנעשה בכספי התרומות שניתנו לעמותה לטובתה האישית של המבקשת, וכן להלבנת הכספים באמצעות החוקר הפרטי והעסקתה של המבקשת על ידי החוקר הפרטי.
2
3. במסגרת החקירה הגלויה נערך חיפוש בביתה של המבקשת, במהלכו נתפסו מחשב, דרכונה ותעודת הזהות של המבקשת. כמו כן בהתאם לצו בית משפט נתפס חשבון בנק הרשום על שמה של המבקשת ועל שמו של המבקש 2, בעלה של המבקשת (להלן "המבקש"). בחשבון בנק זה מצויים כ-33 אלף ₪.
4. דרכונה של המבקשת הושב לה על ידי המשיבה. בקשה זו, אם כן, מתייחסת להשבת תעודת הזהות של המבקשת, המחשב האישי וכן חשבון הבנק של המבקשים.
טענות המבקשים
5. באופן כללי טען ב"כ המבקשים כי המבקשת פועלת מזה חמש שנים, תחילה בעצמה ולאחר מכן באמצעות עמותה, למניעת מעשי פדופיליה. לטענתו, המבקשת ניסתה לא אחת להביא את הדברים לידיעת המשטרה אך נתקלה בחוסר שיתוף פעולה מצד המשטרה ובאוזלת יד. נטען כי לחשדות המשטרה אין כל שחר.
6. באשר לתעודת הזהות שנתפסה נטען כי היא נתפסה על ידי המשטרה, ועל פי טענת המשטרה הופקדה בידי השב"ס. לטענת ב"כ המבקשים, על המשטרה לדאוג להשבת תעודת הזהות והאחריות בעניין מוטלת עליה.
7. באשר למחשב שנתפס בבית המבקשים, טען ב"כ המבקשים כי חלפו שלושים הימים המותרים על פי חוק להחזקה במחשב, והמשטרה לא פנתה להארכת התקופה. כמו כן, לטענתו מדובר במחשב השייך למבקש אשר אינו חשוד בדבר, וגם מטעם זה יש להשיב את התפוס. ב"כ המבקשים הפנה לרע"פ 5440/16 מדינת ישראל נ' עמר (14.8.2016) (להלן "עניין עמר")), וציין כי הוא יהיה מוכן להצהיר כי לא יעלה טענה בדבר כלל הראיה הטובה ביותר אם בעת העתקת החומר עבור המשטרה יהיה נוכח נציג מטעם המבקשים.
8.
באשר לחשבון הבנק שנתפס, נטען כי למבקשת לא הוצג
כל חשד הקשור להלבנת הון אלא לעבירות מרמה. לטענת ב"כ המבקשים המשיבה אינה יכולה
לערבב בין שני המסלולים הקיימים ב
3
9. טענה נוספת שהעלה ב"כ המבקשים היא כי חשבון הבנק שייך גם למבקש שכנגדו לא עלה כל חשד, ולפיכך מחצית מהכספים המצויים בו אינם ניתנים כלל לתפיסה ויש להשיבם למבקש.
10. לבסוף טען ב"כ המבקשים כי הכספים תפוסים מזה חודשיים וחצי באופן שאינו מאפשר למשפחת המבקשים ולילדיהם להתקיים באופן תקין.
טענות המשיבה
11.
נציגי המשיבה טענו כי מדובר בחשדות חמורים וכי
הוזרמו לחשבונו של החוקר הפרטי כ-3.8 מיליון ₪ מבלי שניתן על ידי המבקשת כל הסבר מה
נעשה בכספים אלו. על פי החשד הכספים, או חלקם, הועברו על ידי העמותה לחוקר הפרטי ומשם
חזרה לידיה של המבקשת. לטענתם, כבר מראשיתה של החקירה עלה חשד לעבירות הלבנת הון, וכן
קיימים כיום חשדות לעבירות של גניבה בידי מורשה ועבירות שונות על
12. לטענת נציגי המשיבה הכספים שהועברו מהעמותה לשימושה הפרטי של המבקשת גם המבקש נהנה מהם, כגון שיפוץ הבית והתקנת מצלמות אבטחה בבית בני הזוג. לפיכך אין מקום לשחרר מחצית מהכספים בחשבון הבנק המשותף של השניים. מכל מקום נציגי המשיבה מסכימים להעברת הכספים למשמורת ולשחרור חשבון הבנק לשימושם של המבקשים.
13.
עוד טענו נציגי המשיבה כי הם פעלו כדין ובהתאם
לפסיקה העדכנית בעניין החזקת תפוסים לפי
14. בנוגע לתעודת הזהות טענו נציגי המשיבה כי תעודת הזהות של המבקשת הופקדה ביום מעצרה בידי שב"ס בנווה תרצה ולכן על ב"כ המבקשים לפנות לשב"ס לצורך קבלתה. לטענתם פנו לשב"ס ללא כל מענה ולפיכך הם מבקשים להורות לשב"ס להשיב את תעודת הזהות למבקשת.
15. באשר למחשב שנתפס הוגשה על פי החלטתי הודעה לאחר הדיון בה נמסר כי המשיבה מסכימה להחזיר את המחשב בכפוף להתחייבותה של המבקשת לא לעשות כל שינוי במחשב וחתימתה על מסמך המעיד שהחומר שהועתק נאמן למקור. בתגובה טען ב"כ המבקשים כי דרישותיה של המשיבה אינן מקובלות עליו ואינן תואמות את הלכת עמר.
דיון והכרעה
16. תחילה אומר כי לאחר שעיינתי בחומר החקירה שנאסף עד כה והוגש לעיוני אני סבורה כי ישנו חשד סביר כנגד המבקשת, ולפיכך ישנו מקור חוקי לתפיסה.
4
17. באשר לתעודת הזהות של המבקשת הרי שבעניין זה יש הסכמה כי יש להשיבה לידי המבקשת. המשיבה הבהירה כי תעודת הזהות נמצאת בידי שב"ס וביקשה להורות לשב"ס להשיב את תעודת הזהות לידי המבקשת. בהתאם לכך עותק מהחלטה זו יועבר לשב"ס אשר יפעל להשבת תעודת הזהות של המבקשת לידיה באופן מידי.
18. באשר למחשב שנתפס בבית המבקשים, תכלית תפיסתו היא לצורך הצגת ראיות במשפט (בש"פ 342/06 חב' לרגו עבודות עפר בע"מ נ' מדינת ישראל (12.3.2006)). עם זאת, על פי סעיף 32(ב1) לפסד"פ ניתן לתפוס מחשב לתקופה של שלושים יום בלבד שלאחריה יש לבקש מבית המשפט אישור להחזיקו לתקופה נוספת. אין חולק כי בענייננו לא פנתה המשיבה להארכת תוקף החזקת התפוס לאחר שלושים יום, וזאת בניגוד לנדרש.
19. עם זאת, ממילא מסכימה המשיבה כעת להחזרת המחשב. הצדדים חלוקים על התנאים להשבתו של המחשב, ובעניין זה אין אלא להסתמך על הלכת עמר שניתנה לאחרונה על ידי בית המשפט העליון.
20. אשר על כן מחשבם של המבקשים יוחזר להם וזאת לאחר העתקת החומר המצוי בו, העתק שיישאר בידי המשיבה, ובכפוף לחתימת המבקשת על כך שמדובר בעותק הנאמן למקור. לצורך כך רשאית המבקשת לשלוח נציג מטעמה אשר יהיה נוכח בעת העתקת החומרים.
21. נותר לדון בתפיסת חשבון הבנק של המשיבים והכספים המצויים בו. למעשה, המשיבה מסכימה להעברת הכספים בחשבון לקרן חילוט הלבנת הון המנוהלת על ידי האפוטרופוס הכללי, ולהחזרת חשבון הבנק לשימושם של המבקשים. המחלוקת מתמקדת, אם כן, בכספים המצויים בחשבון.
22. ב"כ המבקשים העלה שתי טענות מרכזיות בנוגע לכספים אלו. האחת עניינה במסלול הפרוצדוראלי לתפיסתם של הכספים; והשניה עניינה בבעלותו של המבקש על מחצית מכספים אלו, כאשר המבקש אינו חשוד בדבר.
23. ראשית באשר למסלול לתפיסת הכספים. סעיף 32(א) לפסד"פ מעגן מסלול ראשון לתפיסת חפצים, ולפיו:
"רשאי שוטר לתפוס חפץ, אם יש לו יסוד סביר להניח כי באותו חפץ נעברה, או עומדים לעבור, עבירה, או שהוא עשוי לשמש ראיה בהליך משפטי בשל עבירה, או שניתן כשכר בעד ביצוע עבירה או כאמצעי לביצועה".
24. אין מחלוקת כי הכספים שנתפסו בחשבון הבנק אינם עונים לאף אחת מהחלופות שבסעיף, שכן אין מדובר בכספי העבירה אלא בכספים שהם שווי ערך, על פי הנטען, לכספי העבירה שבוצעה לכאורה.
5
25.
המסלול השני לתפיסת חפצים מעוגן ב
26.
יש לשים לב כי בעוד
27. בפסיקה הוכרה האפשרות "ששני דברי חקיקה שונים, שמכוחם יכול בית המשפט להורות על תפיסה או חילוט רכוש בהליך הפלילי, יחולו בנסיבות המקרה הספציפי" (בש"פ 3190/14 ארזון נ' משטרת ישראל (25.6.2014)).
28.
טענותיו של ב"כ המבקשים לפיהם על תפיסת רכוש
לצורך חילוטו לפי
29. משכך איני רואה קושי במסלול בו נקטה המשיבה לתפיסת חשבון הבנק של המבקשים.
30.
בנוסף יש לדחות את טענתו של ב"כ המבקשים
כי מאחר שהחשדות מתמקדים בעבירות על פי
31. כאמור, טענה נוספת שהועלתה על ידי המבקשים היא שחשבון הבנק הרשום על שם המבקשים שייך במחציתו למבקש אשר כנגדו לא קיימים חשדות כלשהם.
6
32.
מטרת תפיסת הכספים בחשבון הבנק של המבקשים היא
חילוטם בסופו של ההליך בהתאם לסעיף
33.
בבש"פ 3120/06 מדינת ישראל נ' פרץ
(9.8.2006) נידונה שאלה דומה לענייננו ונקבע כי כל עוד לא הוכח אחרת רכוש משותף הרשום
על שם בעלים משותפים אינו אמור לעמוד לחילוט בשלמותו בגין עבירות שעבר אחד השותפים.
כך גם לגבי בן זוג של חשוד בעבירות על פי
34. בבש"פ 6817/07 מדינת ישראל נ' סיטבון (31.10.2007) נקבע כי:
"חרף חשיבותו של האינטרס הציבורי שבחילוט,
ויהא זה מרכושו של אדם אחר, סעד זמני נגד רכוש אינו יכול להינתן נגד מי שאינו נאשם
ואין לו כל זיקה להליך הפלילי, והדברים אמורים גם במי שחולק רכוש משותף עם הנאשם דוגמת
בן זוג, למעט באותם מקרים בהם מתקיים הסייג הקבוע בסעיף
21(ג) ל
35.
יש לציין כי באותו עניין יושם החריג בסעיף
36.
עוד אזכיר את סעיף
7
37.
ביישום הדברים לענייננו עולה כי אין מקום להמשך
תפיסתם של מחצית מהכספים המצויים בחשבון הבנק של המבקשים, מאחר שכספים אלו שייכים למבקש
שאינו חשוד במסגרת החקירה המתנהלת כנגד המבקשת. יש לציין כי המשיבה לא טענה ואף לא
הביאה כל ראיה לכך שיש להחיל את החריג שבסעיף
38. לסיכום האמור לעיל, אני מורה על השבת תעודת הזהות של המבקשת למבקשת באמצעות שב"ס. המחשב שנתפס בבית המבקשים יושב להם לאחר העתקת החומרים שעליו ובכפוף לחתימת המבקשת כי מדובר בעותק נאמן למקור. המבקשת תהיה רשאית לשלוח נציג מטעמה שיהיה נוכח בעת ההעתקה. באשר לחשבון הבנק של המבקשים תוכל המשיבה להמשיך ולתפוס מחצית מהכספים המצויים בו. בהתאם להצעת המשיבה יש להעביר כספים אלו לקרן חילוט אצל האפוטרופוס הכללי ולשחרר את חשבון הבנק להמשך שימושם השוטף של המבקשים.
39. תוקף ההחלטה יהיה מיום 30.10.2016 על מנת לאפשר למשיבה לשקול צעדיה.
40. המזכירות תמציא עותק מהחלטה זו לצדדים. כמו כן, עותק מההחלטה יועבר לשב"ס.
41. חומרי החקירה יוחזרו למשיבה במעטפה סגורה באמצעות המזכירות.
42. זכות ערר כחוק.
ניתנה היום, י"ט תשרי תשע"ז, 21 אוקטובר 2016, בהעדר הצדדים.
