דנ"פ 7749/17 – מדינת ישראל נגד מאיר אוחנה
1
בבית המשפט העליון |
לפני: |
|
נ ג ד |
המשיב: |
מאיר אוחנה |
בקשה לקיום דיון נוסף על פסק דינו של בית המשפט העליון בע"פ 8345/15 מיום 19.9.2017 אשר ניתן על ידי כבוד המשנה לנשיאה (בדימ') ס' ג'ובראן, והשופטים נ' הנדל ומ' מזוז |
בשם המבקשת: עו"ד ג'ואי (יוסף) אש; עו"ד אבי וסטרמן; עו"ד שרית משגב
בשם המשיב: עו"ד מורן כרמון
זוהי בקשה להורות על קיום דיון נוסף בפסק הדין של בית משפט זה (המשנה לנשיאה
(בדימ') ס' ג'ובראן, והשופטים נ' הנדל ומ' מזוז) בע"פ אוחנה נ' מדינת ישראל מיום 19.9.2017, שבו התקבל באופן חלקי
ערעורו של המשיב על הרשעתו בעבירות לפי סעיף
רקע והליכים קודמים
2
1. המשיב היה בתקופה הרלוונטית מורשה לעסוק בסחר ביהלומים בבורסה ליהלומים ברמת גן (להלן: הבורסה ליהלומים). הוגש נגדו כתב אישום, הנושא שני אישומים בגין עבירות כלכליות שביצע. כתב האישום מתאר כי במסווה של פעילות במשרד העוסק בייבוא ובמכירה של יהלומים פעל המשיב כדי להוציא מהארץ כספים של נותני שירותי מטבע ואחרים מחוץ לגבולות המדינה, מבלי לדווח על כך לרשות לאיסור הלבנת הון.
שיטת הפעולה של המשיב, כעולה מכתב האישום, הייתה כזו: בשלב הראשון קיבל המשיב – במישרין או בעקיפין – שיקים בערכים דולריים מיהלומנים שונים בבורסה ליהלומים (להלן: היהלומנים). בתמורה לכל שיק העביר המשיב או מי מטעמו כסף מזומן בשקלים ליהלומנים. הכסף התקבל מנותני שירותי מטבע שונים בארץ (להלן: החלפנים). המשיב הוציא ליהלומנים חשבונית כוזבת שלפיה הוא מכר להם יהלומים בסכום הנקוב בשיק, בעוד אשר בפועל לא נערכה כל עסקה כאמור. הוא הפקיד את השיקים שהתקבלו מהיהלומנים בחשבון בנק מיוחד לעוסקים בסחר ביהלומים שהיה בבעלותו בסניף הבורסה ליהלומים ב- State Bank of India (להלן: הבנק ההודי), וגבה עמלה מתוך סכום השיקים שהופקדו.
3
בשלב השני, על פי הנטען, פעל המשיב כדי להעביר את הכספים שהופקדו בבנק ההודי לחו"ל עבור החלפנים. כדי לעשות כן המשיב קיבל במרמה אישור על ייבוא יהלומים מפקיד המכס והפיקוח על יהלומים בבורסה ליהלומים (להלן: הפיקוח). לצורך כך נסעו המשיב או מי מטעמו לחו"ל. בחזרתו לישראל הצהיר בפני פקיד המכס בנמל התעופה בן גוריון כי ברשותו יהלומים מלוטשים מיובאים. אך בפועל הנוסע לא ייבא יהלומים אמיתיים, אלא נשא עמו קופסה ובה אבנים זולות הנחזות ליהלומים, שאותה הציג בפני פקיד המכס. בהתאם לנוהל במשרדי המכס, פקיד המכס נהג שלא לבחון את היהלומים שהוצגו לו על ידי המשיב, אלא רק להניח אותם בשקית ייעודית אטומה של המכס. כעולה מכתב האישום לאחר קבלת השקית נהג המשיב או מי מטעמו לפנות לקלוד מלכה, שעבד בתקופה הרלוונטית בבורסה ליהלומים (להלן: מלכה) בבקשה שישאיל לו למשך מספר שעות יהלומים אמיתיים. נטען כי בהנחיית המשיב הכינה עובדת משרדו חשבוניות מכר בהתאם לכמות ולשווי היהלומים שהתקבלו ממלכה. במקביל להוצאת החשבוניות הכוזבות, נטען כי המשיב פתח את שקית המכס האטומה, הוציא ממנה את חיקויי היהלומים שבתוכה, הכניס במקומם את היהלומים האמתיים ששאל ממלכה, אטם מחדש את השקית, אותה הציג בפני פקיד הפיקוח. נטען כי בעקבות המצג הכוזב בפני פקיד הפיקוח הנפיק זה אישור לפיו ייבא המשיב יהלומים בסכום האמור בחשבונית המכר הכוזבת. כעולה מכתב האישום, לאחר קבלת האישור מפקיד הפיקוח נהג המשיב או מי מטעמו להחזיר למלכה את היהלומים המושאלים. בכתב האישום נטען כי מצג כוזב זה אפשר למשיב להעביר את הכספים שהחזיק בבנק ההודי לחשבונות בחו"ל במסווה של תשלום בגין ייבוא יהלומים, ללא דיווח מתאים לרשות לאיסור הלבנת הון.
2.
בגין
מעשים אלה הואשם המשיב בשורה של עבירות כלכליות כאמור. הרלוונטיות שבהן לבקשה
שלפניי הן אלו המייחסות לו ריבוי עבירות לפי סעיף
3.
ביום
26.10.2015 הרשיע בית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו (השופט ד'
רוזן) את המשיב בשורה של עבירות כלכליות לפי חוקים שונים. לענייננו רלוונטית,
כאמור, הרשעתו בעבירות לפי סעיף
בגין עבירות אלו ועבירות נוספות נגזר על המשיב עונש של 10 שנות מאסר בפועל, מאסר על תנאי וקנס כמפורט בגזר הדין.
4
4.
המשיב
ערער הן על הכרעת הדין, הן על גזר הדין לפני בית משפט זה. בסופו של יום הודיע בא
כוח המשיב כי אין הוא עומד על מרבית הערעור ככל שהוא נוגע להכרעת הדין, למעט בשתי
נקודות המשליכות לדעתו על שאלת העונש שהושת עליו: האחת, נוגעת
להיקף הכספי של העבירות שבגינן הורשע המשיב. השנייה – היא זו
העומדת בלב הבקשה שלפניי – הרשעת המשיב בריבוי עבירות לפי סעיף
בעקבות מסקנה זו, קיבל בית המשפט את הערעור על גזר הדין ועונשו של המשיב הועמד על 7.5 שנות מאסר בפועל, חלף 10 השנים שגזר עליו בית המשפט המחוזי.
טענות הצדדים
5
5.
מכאן
הבקשה שלפניי. לדברי המדינה בפסק הדין נקבעה הלכה חדשה לעניין היסוד הנפשי הדרוש
לשם הוכחת עבירת הלבנת הון לפי סעיף
6.
לתמיכה
בעמדתה טוענת המדינה כי קביעות בית המשפט בעניין דנן אינן מתיישבות עם לשון
6
7. המדינה מוסיפה כי אף בית משפט זה בעניין שטרית המאוחר לעניין סלכגי נמנע מקביעה כי לצורך הרשעה בעבירה מושא דיוננו יש צורך בהוכחת כוונה לעשות שימוש עתידי ברכוש האסור, והסתפק בהוכחת יסוד נפשי של הסתרת הזיקה בין הרכוש האסור לבין עבירת המקור (ראו ע"פ 5076/14 שטרית נ' מדינת ישראל, פסקאות 96-95 לפסק הדין של השופט ע' פוגלמן (29.12.2015) (להלן: עניין שטרית)). הוטעם כי אי הבהירות הקיימת בפסיקתו של בית משפט זה אשר ליסוד הנפשי הדרוש להוכחת העבירה מצדיקה כשלעצמה קיומו של דיון נוסף.
לבסוף ציינה המדינה כי אף אם תתקבל עמדתה והמשיב יורשע בעבירות שמהן זוכה, היא לא תעמוד על החמרה בעונשו.
8.
המשיב
גורס כי דין הבקשה להידחות. לדבריו, בקשת המדינה נסובה למעשה על הקביעות שנקבעו
בעניין סלכגי, תוך ניסיון להציגה
ככזו שעניינה בקביעות שנקבעו בפרשה דנן. נטען כי פסק הדין מושא הבקשה אינו קובע
הלכה חדשה, והוא אך מיישם את ההלכה שנקבעה בעניין סלכגי. לכך הוסף,
כי אין לקבל את עמדת המדינה שלפיה הדברים שנקבעו בעניין סלכגי אינם בגדר
הלכה אלא בגדר אמרות אגב בלבד, בציינו כי בית משפט זה חזר עליהם בהסכמה במקרים
נוספים. לגופם של דברים, סבור המשיב כי השימוש שעשה ביהלומים שהתקבלו ממלכה אינו
מקים את היסודות הדרושים להרשעה בעבירה לפי סעיף
דיון והכרעה
7
9.
לאחר
שעיינתי בבקשה ובתשובה לה באתי לידי מסקנה כי דינה להידחות. כידוע, סעיף
10.
אין
בידי לקבל את טענת המדינה שלפיה קביעות אלו הן "הערות אגב", שלא היו
דרושות לשם הכרעה בטענות המערערים בעניין סלכגי. באותו
עניין נסב הדיון, בין היתר, על טענת המערערים באשר ליסוד הנפשי הדרוש להרשעה
בעבירה לפי סעיף
בבואו לפרש את סעיף
8
"לשון הסעיף מחזקת את הגישה כי די במטרה לאפשר הנאה מפירות עבירת המקור. כך למשל, די במטרה להסתיר את מיקומו של הרכוש האסור. כפי שכבר הוסבר: נדרש כי מטרת הפעולה תהא הסתרת פירות עבירת המקור ולא הסתרת עבירות המקור עצמה. יש להבחין לשם כך בין הסתרה לשם מניעת גילוי עבירת המקור או שמירה על היתכנות ביצוע עבירת המקור לבין הסתרה לשם ניצול פירות עבירת המקור" (ההדגשות במקור; עניין סלכגי, פסקה 37).
את הפרשנות הזו יישם בית המשפט בעניין סלכגי, במענה לטענת המערערים לפיה לא התקיים בהם היסוד הנפשי הדרוש לביסוס הרשעה בעבירה. בהתאם לפרשנות האמורה, נקבע כי כל שיש להוכיח הוא שהמערערים "התכוונו להסתיר את מקור הכספים שהועברו לחשבונות העסק שלהם עבור המפיצים, כך שיתאפשר למפיצים להשתמש בהם הלאה" (ההדגשות הוספו; פסקה 41), וכי בנסיבות אותו עניין יסוד זה הוכח שכן פעולת הסוואת מקור הכספים נעשתה "על מנת להקל את השימוש בהם בעתיד".
הנה כי כן, אין לקבל את טענת המדינה לפיה קביעות אלה של בית המשפט בעניין סלכגי היו בבחינת "למעלה מן הצורך". בעניין שטרית,שאליו מפנה המדינה, אף חזר בית משפט זה על הקביעות בעניין סלכגי וציין כי מסקנת בית המשפט באותו עניין הייתה כי "יש להראות כי מטרת ההסתרה היא ניצול פירות עבירת המקור, להבדיל ממניעת גילוי דבר העבירה [...] במסגרת זאת נקבע כי גם מי שפועל כדי לטשטש את הקשר בין הרכוש לבין עבירת המקור, ולא רק מי שפועל להטמיעו בערוצים לגיטימיים, עובר עבירה של הלבנת הון" (ההדגשות הוספו; עניין שטרית, פסקה 95).
9
11.
אכן,
בעניין סלכגי ובפסקי הדין
שלאחריו לא נדרש בית משפט זה להבחנה – שעליה עומדת המדינה – בין רכוש אסור שהוא תקבול של עבירת המקור לבין רכוש אסור ששימש
לצורך ביצוע העבירה. הבחנה כזו לא נעשתה גם בפסק הדין מושא הבקשה שלפניי.
ממילא לא עלתה ולא נתלבנה בו השאלה האם יש להחיל את המבחן שנקבע בעניין סלכגי גם על מצבים אשר בהם אין מדובר ברכוש שהוא תקבול של עבירת המקור. מבלי לקבוע מסמרות בסוגיה זו, אני סבורה כי
אין מקום להעלות ולברר אותה לראשונה במסגרת דיון נוסף. המדינה לא העלתה כל טענה
לעניין זה במסגרת הדיון בערעור. כל שטענה המדינה הוא כי "המערער לא הורשע בביצוע עבירות לפי סעיף
הבקשה נדחית.
ניתנה היום, כ"א בשבט התשע"ח (6.2.2018).
|
|
ה נ ש י א ה |
_________________________
העותק כפוף לשינויי עריכה וניסוח. 17077490_V03.doc גק
מרכז מידע, טל' 077-2703333 ; אתר אינטרנט,
