בש"פ 720/21 – הדיל רגבי נגד משטרת ישראל
1
בבית המשפט העליון |
לפני: |
|
נגד |
המשיבה: |
משטרת ישראל |
בקשה למתן רשות לערור על החלטת בית המשפט המחוזי בירושלים מיום 19.1.2021 (כב' השופטתע' אבמן-מולר) ב-עמ"י 34599-01-21 |
בשם המבקשת: |
עו"ד אמיר נבון |
1. זוהי בקשה למתן רשות לערור לפי סעיף
ההחלטה שלפני נוגעת לסעיפים
29. (א) מי שנעצר בידי הקצין הממונה לפי סעיף 27 יובא בהקדם האפשרי, ולא יאוחר מ-24 שעות, בפני שופט.
44. (א) חשוד שטרם הוגש נגדו כתב אישום, נאשם או נידון שערעור תלוי ועומד על פסק דינו, והוא נתון במעצר או במאסר,רשאי בית המשפט, לבקשתו, לצוות על שחרורו בערובה או ללא ערובה.
2
רקע והליכים קודמים
2. ביום 18.1.2021 זומנה המבקשת לחקירה במשטרה
ונחקרה בחשד לשיבוש מהלכי חקירה. לאחר שמסרה את גרסתה ולשם בדיקת הגרסה,הורה הקצין
הממונה על מעצרה מכוח סעיף
המבקשת הגישה ערר לבית משפט השלום על החלטת הקצין הממונה להורות על מעצרה. לשיטתה מעצרה נועד להפעיל עליה ועל בני משפחתה לחץ בלתי הוגן ולפיכך ביקשה להורותעל שחרורה המידי לחלופת מעצר בכל תנאי שייראה לבית המשפט.משהונח הערר לפני בית משפט השלום, דחה את הערר בלא לקיים דיון, תוך שקבע כיאין לראות בסעיף 44(א) הוראת חוק שנועדה להעמיד לבדיקה את המעצר הראשוני וכי "אין זה אחד המקרים החריגים ויוצאי הדופן, המקימים לבית המשפט סמכות לבחון אופן הפעלת שיקול דעתו של קצין משטרה במסגרת הפעלת סמכותו למעצר ראשוני" (להלן: החלטת בית משפט השלום).
3. על החלטת בית משפט השלום הגישה המבקשת ערר לבית המשפט המחוזי סמוך לשעה חצות של יום 19.1.2021, וזאת בניסיון למנוע את שהותה של המבקשת במעצר למשך הלילה. על פי הבקשה שלפניי,הערר הועבר למותב רק בשעות הבוקר תוך שנקבע דיון ליום 19.1.2021 בשעה 12:00. ביני לביני, הגיעו הצדדים להסכמה בדבר שחרורה של המבקשת בתנאים מוסכמים.
טרם שהתקיים הדיון בערר בבית המשפט המחוזי, ניתנה החלטה על ידי בית משפט השלום בירושלים המורה על שחרורה של המבקשת בתנאים (בש"ע 35195-01-21; השופט א' סילברמן). משכך, הערר הפך לתיאורטי והמבקשת התבקשה להודיע לבית המשפט המחוזי האם היא עומדת על הערר.
3
4. המבקשת הודיעה לבית המשפט המחוזי כי היא איננה עומדת על קיום דיון בערר במעמד הצדדים, אולם ביקשה מבית המשפט ליתן הכרעה "בסוגיה העקרוניתהעולה ממנו (מן הערר,ע'ב')". בהמשך יום 19.1.2021, הורה בית המשפט על מחיקת הערר בהחלטה שניתנה בפתקית, תוך שקבע שאין מקום ליתן החלטה בעניין שהפך לתיאורטי.
המבקשת ממאנת להשלים עם החלטת בית המשפט המחוזי ומכאן בקשת הרשות לערור.
5. בבקשת רשות לערור שבה המבקשת על הטענות שהעלתה
בפני בית משפט השלום ובית המשפט המחוזי, שלפיהן אין לפרש את סעיף
דיון והכרעה
6. לאחר עיון בבקשה על נספחיה, נחה דעתי כי דינה להידחות אף מבלי להידרש לתגובת המשיבה.
7. עניינה של הבקשה הוא בהחלטת הקצין הממונה
להורות על מעצרה של המבקשת מכוח סעיף
4
כידוע, אין בית המשפט דן בעניין שהוא תיאורטי, אלא בהתקיים סיכוי של ממש להישנותה של הסוגיה שהוא מעורר בעתיד או שהכרעה בה נדרשת לשם יישובן של גישות שונות בקרב הערכאות הדיוניות (בש"פ 946/17 מידן נ' מדינת ישראל, פסקה י"ג (20.3.2017)). לא מצאתי לחרוג מן הכלל ודי בכך כדי לדחות את הבקשה; זאת ביתר שאת משמדובר בבקשת רשות לערור ב"גלגול שלישי" בהליכי מעצר,שבנוגע אליהם תינתן רשות ערעור רק במקרים מיוחדים, המעוררים שאלה משפטית בעלת חשיבות עקרונית החורגת מעניינם הפרטני של הצדדים להליך; או בהתקיים נסיבות חריגות ייחודיות המצדיקות התערבות כגון חשש לעיוות דין, פגם מהותי היורד לשורשו של עניין, או פגיעה שאינה מידתית בזכויות המבקש (בש"פ 2292/20 פלוני נ' מדינת ישראל, פסקה 5 (29.3.2020); בש"פ 8717/19 אוחיון נ' מדינת ישראל, פסקה 7 (21.2.2020)). לא מצאתי כי הבקשה עומדת באמות מידה אלו. חרף הניסיון לשוות לבקשה נופך עקרוני, הבקשה נוגעת לעניינה הפרטני של המבקשת ואינה מצדיקה דיון נוסף.
8. למעלה מן הצורך ייאמר כי בניגוד לטענת המבקשת,
בית משפט השלום בהתייחסו לגופן של טענות המבקשת לא קבע שהוא נעדר סמכות להתערב
בביקורת שיפוטית על החלטת הקצין הממונה. כל שקבע הוא כי "לא
ראיתי כי המבקשת הצביעה על פגם באופן הפעלת שיקול הדעת. משכך, אין זה אחד המקרים
החריגים ויוצאי הדופן, המקימים לבית המשפט סמכות לבחון אופן הפעלת שיקול דעתו של
קצין משטרה במסגרת הפעלת סמכותו למעצר ראשוני". למסקנה זו הגיע
בית המשפט תוך התייחסות להוראת סעיף
9. סוף דבר, הבקשה למתן רשות לערור נדחית.
ניתנה היום, י"ח באדר התשפ"א (2.3.2021).
|
|
ש ו פ ט ת |
_________________________
21007200_G01.docx יט
מרכז מידע, טל'077-2703333, 3852* ; אתר אינטרנט, l
