בש"פ 5847/16 – מדינת ישראל נגד פלוני
1
בבית המשפט העליון |
בש"פ 5847/16 |
לפני: |
העוררת: |
מדינת ישראל |
|
נ ג ד |
המשיב: |
פלוני |
ערר לפי סעיף |
תאריך הישיבה: כ"ח בתמוז התשע"ו (3.8.2016)
בשם העוררת: עו"ד דגנית כהן-ויליאמס
בשם המשיב: עו"ד נמיר אדלבי
1.
בפני ערר לפי סעיף
רקע והליכים קודמים
2
2. המשיב הורשע על פי הודאתו במסגרת
הסדר טיעון בביצוע עבירה של ניסיון למעשה סדום בקטין שטרם מלאו לו 16 שנה לפי סעיף
3. לקראת שחרורו הצפוי של המשיב
ממאסר, הוכנה הערכת מסוכנות עדכנית בעניינו, כנדרש לפי סעיף
4. בהתאם להמלצתה של יחידת הפיקוח,
הגישה המדינה בקשה להוצאת צו פיקוח ומעקב בעניינו של המשיב לפי סעיף
3
5. ביום 20.7.2016 קיבל בית המשפט המחוזי את בקשת המדינה באופן חלקי, ולמעשה אימץ את עמדתו החלופית של המשיב. בית המשפט המחוזי קבע כי מדובר במקרה נדיר של אדם בן 81 אשר ביצע עבירה חד פעמית בקטין לפני ארבע שנים, ומאז שהה במעצר בית במשך שלוש שנים. במהלך תקופה זו, כך קבע בית המשפט המחוזי, המשיב נפגש עם נכדיו (שבעים במספר) ללא כל פגיעה בהם. בית המשפט המחוזי ציין כי בהערכת המסוכנות נקבע כי המשיב אינו סובל מסטייה מינית וכי הוא ביצע את המעשה על רקע משבר נפשי ממנו סבל באותה העת. כן צוינו מצבו הבריאותי והנפשי של המשיב, הלוקה כאמור בדמנציה. בית המשפט המחוזי קבע כי בגילו המופלג של המשיב ובמצבו הנפשי הנוכחי כניסת מפקח לחייו תגרום נזק. נוכח כל האמור, בית המשפט המחוזי הורה על מתן צו פיקוח שיכלול מגבלה אחת בלבד שעניינה איסור יצירת קשר עם נפגע העבירה והרחקה ממנו ל-300 מטרים. עוד נקבע כי המשיב לא יהיה חייב להתייצב לפגישות עם קצין הפיקוח באופן סדיר, וכי קצין הפיקוח לא יהיה רשאי להיכנס לבית המשיב. חלף זאת, נקבע כי קצין הפיקוח יהיה בקשר קבוע עם שניים מבניו של המשיב, ורק אם פגישה של קצין הפיקוח עם מי מהם לא תביא תועלת, יהיה רשאי קצין הפיקוח להיפגש עם המשיב ישירות.
הערר
6. הערר שבפני מכוון נגד החלטתו של בית
המשפט המחוזי. ראשית, המדינה טוענת כי קביעתו של בית המשפט המחוזי לפיה אין חובה
על המשיב להתייצב לפגישות עם קצין הפיקוח וכי הקשר עמו יתבצע באמצעות מי מבניו
מנוגדת להוראות ה
4
7. שנית, המדינה טוענת כי בית המשפט המחוזי שגה כאשר הטיל על המשיב מגבלה אחת ויחידה, שעניינה הרחקה ואיסור יצירת קשר עם נפגע העבירה. לטענתה, מגבלה זו לבדה מניחה, ללא כל בסיס, כי מסוכנותו של המשיב מוגבלת לקטין קורבן העבירה. המדינה מוסיפה וטוענת כי העובדה שהמשיב הוא אדם מבוגר הסובל מדימנציה אינה מאיינת את מסוכנותו, ומדגישה כי נוסחו הנוכחי של הצו אינו מונע מן המשיב ליצור קשר עם קטינים ברחוב או לפגוע באחד מעשרות נכדיו. על כן, לשיטתה של המדינה, פוטנציאל הסיכון והנזק הנשקפים מן המשיב גבוהים במיוחד.
8. לבסוף, מציינת המדינה כי יש
להוסיף וליתן בידי המפקח את הסמכויות המנויות בסעיף
9. מנגד, המשיב טוען כי דין הערר להידחות. טענותיו בעניין זה הועלו בשני מישורים. במישור העקרוני נטען כי יש לתת משקל לעובדה שהמשיב הורשע בגין מעידה בודדת וכי מסוכנותו הוערכה כנמוכה-בינונית, ובהתאם לעקרון המידתיות להסתפק במגבלות מועטות בלבד. בא-כוחו של המשיב התנגד במיוחד להגבלות הכרוכות בפגיעה בפרטיות, ובכלל זה לחיפוש בביתו של המשיב. כמו כן, הוא הביע חשש מן האפשרות של פנייה מטעמו של קצין הפיקוח לאנשים שונים בסביבתו של המשיב באופן שצפוי לגרום לו לאי-נוחות חברתית ומשפחתית רבה. במישור הפרגמטי או אף ההומניטרי, נטען כי יש מקום להתחשב במשיב בשים לב לגילו המבוגר ולמצבו הבריאותי, אשר צפויים להכביד עליו מאד בהתייצבות מול קצין הפיקוח מחוץ לביתו.
10. בהתייחס לקשיים שנטענו על-ידי המשיב, ובהמשך להערות בית המשפט, הודיעה באת-כוח המדינה בדיון שנערך בנוכחות הצדדים כי היא מסכימה להגמשה בתנאים שביקשה להטיל על המשיב, באופן הבא:
א. חובת ההתייצבות בפני קצין הפיקוח הקבועה בסעיף
ב. בכל הנוגע לסמכות הקבועה בסעיף
5
ג. התנאי לנוכחותו של מבוגר מפקח כאשר המשיב נפגש עם נכדיו יוגשם אף כאשר מבוגר זה יהיה אחד מילדיו של המשיב, ככל שהוא מודע לעבירה ולמגבלות.
לצד זאת, המדינה עמדה על כך שאין מקום לוויתור על הסמכויות הנוספות שהענקתן התבקשה
– מתוך החלופות המנויות בסעיף
11. לבסוף, במענה לטענותיו של המשיב בדבר גילו ומצבו הבריאותי, הדגישה באת-כוח המדינה כי יחידת הפיקוח מנוסה גם בפיקוח על אסירים משוחררים בעלי נסיבות אישיות ייחודיות, וכי היא מתאימה את מתכונת הפיקוח ואת אופיו לכל מפוקח.
דיון והכרעה
12. לאחר ששקלתי את הדברים אני סבורה שדין הערר להתקבל.
13. בפתח הדברים אציין כי חרף חילוקי הדעות הדיון בפני התקיים בגישה עניינית של באי-כוח שני הצדדים, ואף הושגה התקדמות בכל הנוגע להיבטים מעשיים של סדרי הפיקוח, כמפורט בפסקה 10 לעיל. עם זאת, חילוקי הדעות העקרוניים נותרו בעינם, ואליהם אדרש כעת.
14. בעיקרו של דבר, אני סבורה שהדין עם
המדינה. ראשית, התנאים הקבועים בסעיף
6
15. שנית, הסמכויות שהמדינה ביקשה לכלול בצו
הפיקוח מתוך אלה המפורטות בסעיף
16. לצד האמור לעיל, כידוע, ההחלטה על הענקת
סמכויות לקצין הפיקוח מכוח
17. נוכח כל האמור לעיל, אני מורה על הוצאת
צו פיקוח ומעקב לפי סעיף
7
א. על המשיב תחול חובת שיתוף פעולה עם קצין הפיקוח, וכן חובת התייצבות וקיום מפגשים עם קצין הפיקוח במועדים ובתדירות שיקבע קצין הפיקוח מעת לעת, לרבות חובה להתייצב לקראת תום תקופת הפיקוח להערכת מסוכנות חדשה. חובת ההתייצבות של המשיב למפגשים עם קצין הפיקוח תחול ביחס למפגשים שיתקיימו בביתו של המשיב, אלא אם כן יורה בית המשפט אחרת על-פי בקשה שתוגש לו על-ידי המדינה.
ב. איסור יצירת קשר עם קורבן העבירה והרחקה ממנו לכדי 300 מטרים.
ג. איסור התחברות ושהייה ביחידות עם קטינים. בנוגע לקטינים בני משפחה, יוכל המשיב לשהות במחיצתם בנוכחות צמודה של בגיר נוסף המודע לעבירה ולמגבלות. ילדיו הבגירים של המשיב יכולים לשמש כמלווים ביחס לתנאי זה, ככל שהם מודעים לעבירה ולמגבלות.
ד. איסור לעבוד, בין בתמורה ובין בהתנדבות, בעבודה הכרוכה בקשר וקרבה לקטינים.
18. לקצין הפיקוח יהיו הסמכויות הקבועות
בסעיפים
19. תחילתו של הצו מיום שחרורו של המשיב.
המשיב מתבקש ליצור קשר עם יחידת הפיקוח בשירות בתי הסוהר בתוך שבעה ימים, בהתאם
לפרטים שצוינו בבקשת המדינה מיום 12.7.2016. אי יצירת קשר עם קצין הפיקוח כאמור
מהווה הפרה של הצו על פי ה
20. סוף דבר: הערר מתקבל כמפורט בסעיפים 19-17 לעיל.
ניתנה היום, ג' באב התשע"ו (7.8.2016).
|
|
ש ו פ ט ת |
_________________________
העותק כפוף לשינויי עריכה וניסוח. 16058470_A02.doc שט
מרכז מידע, טל' 077-2703333 ; אתר אינטרנט,
