בש"פ 2246/20 – פלוני נגד מדינת ישראל
|
|
1
בבית המשפט העליון |
לפני: |
|
נגד |
המשיבה: |
מדינת ישראל |
ערר על החלטת בית המשפט המחוזי בחיפה (כב' השופט נ' סילמן) במ"ת617-10-16 מיום 22.3.2020 |
תאריך הישיבה: |
ז' בניסן התש"ף |
(1.4.2020) |
בשם המשיבה: |
עו"ד יעל שרף |
2
1. הרקע הצריך לענייננו פורט בהחלטות קודמות של בית משפט זה בעניינו של העורר, האחרונה שבהן ניתנה על ידי השופט מ' מזוזבבש"פ 1832/20 מדינת ישראל נ' עאמר(12.3.2020) (להלן: בש"פ 1832/20) (כמו כן ראו בבש"פ 4030/19 מדינת ישראל נ' עאמר(19.6.2019)). בתמצית ייאמר כי ביום 5.10.2016 הוגש נגד העורר כתב אישום (אשר תוקן ביום 2.3.2017) המייחס לו עבירות של רצח בכוונה תחילה ושיבוש מהלכי משפט. כעולה מכתב האישום המתוקן, ביום 5.9.2016 ירה העורר במונירנבואני וגרם למותו. בהמשך, העלים העורר את האקדח ואת הפלאפון שנשא עמו. העורר נעצר עד תום ההליכים נגדו (לאחר שהתקבל ערר המדינה בעניינו, ראו בש"פ 1276/17 מדינת ישראל נ' עאמר (23.2.2017)). ומעצרו של העורר הוארךמעתלעתעלידיביתמשפטזה. ביום 25.10.2018 הוחלט כי העורר יועבר למעצר בפיקוח אלקטרוני, ובהמשך, ביום 21.7.2019 נקבע לעורר חלון התאווררות למשך שעתיים מדי יום. ביום 12.3.2020 הוארך מעצרו של העורר בפיקוח אלקטרוני ב-90 ימים נוספים (בש"פ 1832/20 מדינת ישראל נ' עאמר(12.3.2020) (להלן: בש"פ 1832/20)).
2. ביום 20.3.2020 הגיש העורר בקשה להקל את תנאי האיזוק האלקטרוני, ולחלופין – להסירו, וכן ביקש להרחיב את חלון ההתאווררות שנקבע לו (להלן: הבקשה). בעיקרם של דברים, טען העורר כי נוכח מצב החירום במדינה בעקבות התפשטות נגיף הקורונה, יש להורות על צמצום חובת הפיקוח האנושי על העורר לשעות הלילה בלבד. ביום 22.3.2020 דחה בית המשפט המחוזי בחיפה (כב' השופט נ' סילמן) את הבקשה בעיקרה. צוין כי מעצר בפיקוח אלקטרוני מחייב פיקוח אנושי בכל שעות היום ולכן לא ניתן להיעתר לבקשת העורר לצמצם את שעות הפיקוח של המפקחים, גם בהתחשב במצב השורר כיום במדינה בשל נגיף הקורונה. אשר לבקשתו החלופית להסרת האיזוק, נקבע כי על העורר להראות הפחתה ממשית במסוכנות הנשקפת ממנו ואין זה המצב בענייננו. לצד דברים אלה, בית המשפט הורה על פתיחת "חלון התאווררות" נוסף לעורר, בליווי מפקח, בשעות הבוקר.
3
3. מכאן הערר שלפניי. העורר טוען כי הוראות משרד הבריאות המגבילות את התנועה ברחבי הארץ בשל נגיף הקורונה, מצדיקות את שינוי תנאי הפיקוח עליו. בהגעתם למקום הפיקוח, מפרים המפקחים, כך נטען, את הנחיות משרד הבריאות. עוד טוען העורר כי המפקחים שמגיעים אל ביתו מעמידים אותו בסכנת הידבקות בנגיף והוא מצדו מסכן אותם. לפיכך, העורר מבקש להורות על ביטול חובתם של המפקחים לשהות עמו במקום הפיקוח, למצער בשעות היום. לחלופין, מבקש העורר להורות על ביטול מעצרו בפיקוח אלקטרוני ושחרורו לחלופה שאינה מחייבת פיקוח אנושי צמוד. העורר טוען כי בנסיבות המקרה דנן, ובכלל זאת העובדה שלא נרשמו לחובתו הפרות ב-18 החודשים שבהם הוא נתון במעצר בפיקוח אלקטרוני וסגירת שערי המדינה לטיסות (באופן המאיין לשיטתו את סכנת ההימלטות לחו"ל), קמה הצדקה לשחררו לחלופת מעצר.
4.
בדיון
שהתקיים לפניי טענה המדינה כי יציאה למשימת פיקוח על עצור בפיקוח אלקטרוני אינה
מפרה את הוראות משרד הבריאות. לאחר הדיון אפשרתי למדינה להגיש הודעה משלימה מטעמה
בהקשר זה. בתגובה משלימה מיום 5.4.2020 (להלן: התגובה
המשלימה) הבהירה המדינה כי במסגרת
(-) ככל שאחד מהמפקחים הוא בן משפחה המתגורר עם העצור בפיקוח משוחרר/אלקטרוניבערובה באותה יחידה – יש לטעון לכך שמפקח זה ישמש כמפקח קבוע לכל תקופת מצב החרום (שבה ממילא, ככלל, נאסרת היציאה מחוץ לבית).
(-) ככל שאין מפקח המתגורר עם העצור בפיקוח אלקטרוני או עם משוחרר בערובה (לדוגמה דירה שכורה עם מפקחים מתחלפים); או כשבן המשפחה נדרש לצאת בחלק מהיום מהבית בשל היותו "עובד חיוני" – יש לטעון להעדפת מפקחים המתגוררים במרחק של עד 100 מטרים ממקום שהייתו של הנאשם הנתון במעצר בפיקוח אלקטרוני או במעצר הבית. כן יש לטעון לתחלופה מינימאלית, ככל הניתן, של מפקחים.
4
(-) ככל שאחת משתי האפשרויות הראשונות אינה בנמצא, או אז יאושרו מפקחים הגרים במרחק קרוב ככל הניתן לבית המגורים של הנאשם המצוי במעצר בפיקוח אלקטרוני או במעצר בית.
לשיטת המדינה, פרשנות אחרת – שלפיה לא יתאפשר פיקוח אנושי על עצורים בפיקוח אלקטרוני או משוחררים בערובה במעצר בית – תוביל לתוצאה מזיקה ומסוכנת. נודעתחשיבות לפיקוח האנושי במניעת יציאה מהבית לביצוע פעילות עבריינית נוספת וניסיונות לשבש הליכים או להימלט מאימת הדין. בהיעדר פיקוח תיאלץ המדינה, כך נטען, לעמודעל מעצרים של נאשמים מאחורי סורג ובריח, תוצאה שאינה מיטבית, בפרט בתקופה זו שבה מושקעים מאמצים לצמצם במעצרים כדי למנוע הדבקה בבתי הכלא. עוד הובהר כי אכיפת תקנותשעתחירום(הגבלת פעילות), תבוצע על ידי משטרת ישראל בהתאם לעמדה שהוצגה, המקובלת על הגורמים שפורטו לעיל.
5.
לגופו
של הערר דנן, ונוכח המדיניות האמורה, טענה המדינה כי יש להעדיף את האפשרות לפיה
אחד מילדיו של העורר, המאושרים להיות מפקחים, יצטרפו אליו בביתו וישהו עמו
ברציפות. ככל שאפשרות זו לא זמינה, הרי ש
5
6.
העורר
ביקש להגיב לתגובת המדינה. לשיטתו, אימוץ עמדה זו אינו בהלימה להסדר הקבוע ב
7.
לאחר
ששקלתי את טענות הצדדים, הגעתי למסקנה כי דין הערר להידחות. לטענתו המרכזית של
העורר המגבלות שהוטלו על תנועה ומפגשים בעקבות התפשטות נגיף הקורונה לא מאפשרות
עוד לדרוש נוכחותם של מפקחים כתנאי למעצר בפיקוח אלקטרוני. לאחר קבלת ההבהרות מטעם
המדינה במסגרת התגובה המשלימה שניתנו על דעתם של המשנה לפרקליט המדינה (עניינים
פליליים), משטרת ישראל ומשרד הבריאות, אני סבור כי אין מקום לקבל טענה זו. נקודת
המוצא לדיוננו היא כי
צמצום יציאה למרחב הציבורי |
2. לא יצא אדם ממקום מגורים או ממקום שהייה קבוע אחר (להלן – מקום מגורים) למרחבהציבורי אלא לאחת מהפעולות או המטרות האלה: [...] (6) הליך משפטי; |
6
8.
עמדתה
של המדינה היא כי מילוי משימת הפיקוח בהתאם להחלטה שיפוטית, בא בגדרי החריג המנוי
בתקנה 2(6), המתיר יציאה ממקום מגורים או מקום שהייה קבוע לצורך הליך משפטי. לפיכך
הובהר כי כאשר אדם יוצא מביתו לצורך מילוי משימת פיקוח, הוא לא פועל בניגוד ל
9. כאמור, האפשרות כי משימת הפיקוח תוטל על מפקחים שגרים במרחק רב ממקום הפיקוח היא לא מיטבית בימים אלה ויש להעדיף הטלת המשימה על מפקחים אחרים באפיונים שעליהם עמדתי – ככל שאלה בנמצא ובהתאם למכלול הנסיבות בעניין. ברם, נוכח חשיבות הפיקוח האנושי – במקרים שבהם מסוכנותו של הנאשם מחייבת מעצרו בפיקוח אלקטרוני – אפשרות זו עדיפה. כך הם הדברים במיוחד במקרים שבהם מלבד המעצר בפיקוח אלקטרוני, על תנאיו, האפשרות היחידה לתת מענה לנדבכי הסיכון הנשקפים מהנאשם היא החזרתו למעצר מאחורי סורג ובריח (בפרט נוכח הסיכון להדבקה בנגיף הקורונה בבתי הסוהר).
7
10.
מכאן
לעניינו הפרטני של העורר. בהינתן המסקנה כי יציאה של מפקחים על מעצר בפיקוח
אלקטרוני למקום הפיקוח אינה מפרה את הוראות
סוף דבר, הערר נדחה.
ניתנההיום, י"גבניסןהתש"ף (7.4.2020).
|
|
ש ו פ ט |
_________________________
20022460_M03.docx סס
מרכז מידע, טל'077-2703333, 3852* ; אתר אינטרנט, l
